Izrael az északi határánál is felkészül a harcra – hangsúlyozta Herci Halevi izraeli vezérkari főnök a libanoni határnál tartott katonai tanácskozáson

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2024.02.17.Magyarországnak nemzeti érdeke a szorosabb együttműködés az Európai Unió és Andorra között – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Andorrában.

A Demokratikus Koalíció közérdekű adatigénylést nyújt be és pert indít, hogy adják ki a bicskei gyermekotthon volt igazgatóhelyettesének kegyelemi ügyéhez kapcsolódó iratokat.

Izrael az északi határánál is felkészül a harcra – hangsúlyozta Herci Halevi izraeli vezérkari főnök a libanoni határnál tartott katonai tanácskozáson.

Oroszország kész együttműködni bármelyik amerikai elnökkel, de előnyösebb lenne számára, ha a hivatalban lévő államfő, Joe Biden lenne ezen poszton, mint Donald Trump korábbi elnök – mondta Vlagyimir Putyin.

Belföldi hírek:

Magyarországnak nemzeti érdeke a szorosabb együttműködés az Európai Unió és Andorra között, mert ez egyrészt hozzájárul a közösség megerősítéséhez, másrészt hazánk pozícióját is javítja több területen – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Andorrában. A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető a helyi kollégájával, Imma Tor Fausszal közösen tartott sajtótájékoztatóján arról számolt be, hogy Magyarország rövidesen átveszi az EU soros elnökségi tisztségét, mégpedig olyan időszakban, amikor a kontinens folyamatosan veszít a versenyképességéből és egyre nehezebb helyzetbe kerül. Aláhúzta: ezért rendkívül fontos megerősíteni az Európai Uniót, és ennek egyik legkézenfekvőbb módja a külső kapcsolatok szorosabbá tétele, például Andorrával. „Mi azt szeretnénk, ha az Európai Unió és Andorra közötti társulási megállapodás minél előbb hatályba léphetne” – jelentette ki. „Büszkék vagyunk rá, hogy a 2011-es EU-s elnökségünk alatt indultak ezek a tárgyalások, és szeretnénk, ha az idei év második félévében az Európai Parlament is ratifikálná ezt a megállapodást” – szögezte le.

A magyar kormány politikáját nem az befolyásolja, hogy a nyugati sajtó mit mond róla – jelentette ki a Miniszterelnöki Kabinetiroda nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkára a Nézőpont Intézet Magyarország-kép a világsajtóban 2024 című rendezvényén Budapesten. Kovács Zoltán azt mondta: a Magyarországot támadó médiumok célja a négyszer egymás után kétharmadot szerző kormány teljes ellehetetlenítése, karanténba zárása. Ennek a narratívának a megváltoztatására az elmúlt tizennégy évben semmi esély nem volt, mert a „másik oldal, kerek perec kijelenthetjük, hogy nem érdekelt egy ilyen párbeszédben” – fogalmazott. Az államtitkár hangsúlyozta: a magyar politika és annak narratívája a valóságon nyugszik. A kormány egy nemzeti érdeken, a magyar emberek érdekén alapuló politikát igyekszik folytatni döntések előkészítésével, meghozatalával és végrehajtásával, akkor is, ha ez ütközik más országok vagy az európai intézményekben dolgozók elképzeléseivel – mutatott rá.

A Demokratikus Koalíció közérdekű adatigénylést nyújt be és pert indít, hogy adják ki a bicskei gyermekotthon volt igazgatóhelyettesének kegyelemi ügyéhez kapcsolódó iratokat – közölte a DK frakciószóvivője sajtótájékoztatóján. Kálmán Olga kijelentette, az országnak joga van tudni, hogyan engedhették szabadon a gyermekotthon pedofil igazgatójának bűnsegédjét. Ki kérte a kegyelmet, ki „nyomta át Novák Katalinon és Varga Juditon”, ki mozgatja a szálakat a háttérben? – kérdezte az ellenzéki képviselő.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján február 5. és 11. között az országban 59 200 ember fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel – közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ. Akut légúti fertőzés tüneteivel 271 ezren fordultak orvoshoz. A hatodik héten orvoshoz fordult betegek 40,2 százaléka gyerek, 28 százaléka fiatal felnőtt volt, 23,1 százalékuk a 35-59 évesek, 8,7 százalékuk pedig a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott. Február 5. és 11. között tizennyolc közigazgatási területen nőtt, két területen csökkent az influenzás tünetekkel orvoshoz fordulók gyakorisága az előző héthez viszonyítva. A múlt héten 295 minta érkezett a központ laboratóriumába. Az influenza pozitivitási aránya 43,7 százalék, a SARS-CoV-2 pozitivitási aránya 2,7 százalék volt. A 6. héten akut légúti megbetegedés halmozódásáról nyolc jelentés érkezett három területről, a megbetegedések öt óvodát és három általános iskolát érintettek. Kórházba az elmúlt héten 343-an kerültek súlyos, akut légúti fertőzés miatt, közülük 43-an szorultak intenzív ellátásra.

Külföldi hírek:

Izrael az északi határánál is felkészül a harcra – hangsúlyozta Herci Halevi izraeli vezérkari főnök a libanoni határnál tartott katonai tanácskozáson. A vezérkari főnök a háborús készenlét fontosságára figyelmeztetett az északi határon állomásozó tartalékos tisztekkel és az északi parancsnokságot irányító Uri Gordinnal, valamint vezető tisztekkel tartott helyzetértékelő megbeszélésen. Kijelentette, hogy addig nem érnek véget a harcok a libanoni határnál, amíg a térségben élő, de október óta evakuált sokezer izraeli nem térhet vissza otthonába teljes biztonságban. „Amikor hazamennek, feladatunk a háborús készenlét. Ez az első számú küldetésünk”- mondta a tartalékosoknak. „És most afelé haladunk, hogy készen álljunk az északi háborúra” – tette hozzá Halevi. „A végén készek leszünk a háborúra. Ha nem lesz háború, akkor sem lesz kompromisszum az elért eredményekről, hogy a Hezbollah ne állomásozzon itt, a kerítés, túloldalán. Vissza fogjuk verni minden katonai képességüket, sokkal csendesebb lesz itt a környék, sokkal nagyobb lesz a stabilitás, és akkor mondhatjuk majd a lakosoknak, hogy visszatérhetnek” – emelte ki a vezérkari főnök.

Az USA és arab szövetségesei egy kétállami béketerv bemutatására készülnek. A tervet a következő hetekben jelenthetik be, de ennek feltétele az Izrael és a Hamász közötti tűzszünet. Az Egyesült Államok és arab szövetségesei az izraeli-arab konfliktus kétállami megoldására vonatkozó, világos menetrendre épülő terven dolgoznak, amelyet reményeik szerint a következő hetekben, a március 10-én kezdődő ramadán ünnepi időszak előtt szeretnének bemutatni – írja a The Washington Post. „Semmiképpen sem fogunk beleegyezni ebbe a tervbe, amely tulajdonképpen azt mondja, hogy a palesztinok jutalmat érdemelnek azért a szörnyű mészárlásért, amit velünk szemben elkövettek – egy palesztin államot Jeruzsálem fővárossal” – reagált a hírre Bezalel Szmotrics izraeli pénzügyminiszter. „Az üzenet az, hogy kifizetődő az izraeli civilek lemészárlása. Egy palesztin állam egzisztenciális fenyegetést jelent Izrael államra nézve, ahogyan az október 7-én bebizonyosodott” – hangsúlyozta.

Oroszország kész együttműködni bármelyik amerikai elnökkel, de előnyösebb lenne számára, ha a hivatalban lévő államfő, Joe Biden lenne ezen poszton, mint Donald Trump korábbi elnök – mondta Vlagyimir Putyin orosz államfő a Rosszija 1 televíziónak adott nyilatkozatában. „Biden” – mondta Putyin, amikor Pavel Zarubin újságíró megkérdezte tőle, hogy Oroszország melyik amerikai elnökkel működne együtt szívesebben. „Ő tapasztaltabb és kiszámíthatóbb, a régi formáció politikusa. De bármelyik amerikai vezetővel együtt fogunk dolgozni, akiben az amerikai nép megbízik” – tette hozzá az orosz elnök. Biden egészségi állapotáról szólva az orosz vezető megjegyezte, hogy már akkor amerikai hivatali partnere alkalmatlanságáról beszéltek, amikor 2021-ben Svájcban találkozott vele, de ő nem látta ennek jelét. Leszögezte, hogy Moszkva számára nem a jelöltek egészségi állapota, hanem a politikai álláspontja a fontosabb. „Úgy vélem, hogy a mai kormányzat álláspontja rendkívül káros és hibás” – nyilatkozott. Azt mondta, hogy az amerikai választási kampány egyre nagyobb lendületet vesz, és „egyre élesebb formákat” ölt, megjegyezve, hogy Oroszországnak nem szabad beavatkoznia a folyamatba. Az interjúban arról is szó volt, hogy nehezményezte, hogy Nyugaton kiforgatták azt, amit a Tucker Carlson amerikai újságírónak adott interjújában az ukrajnai háború okáról mondott.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivőjétől azt kérdezték a héten, mi az államfő, Vlagyimir Putyin orosz elnök álláspontja a Valentin nap kapcsán, mire a szóvivő elárulta, Putyin nem ünnepli február 14-ét. A Politico brüsszeli hírportál kiemelte, az orosz elnök nincs egyedül: egy tavaly készített felmérés szerint az oroszok mindössze 26 százaléka ünnepli a Valentin-napot. A portál felidézte, Putyin egyszer elmesélte, 2008-ban akkori feleségétől, Ljudmilától kapott képeslapot. A házaspár 2014-ben vált el, 30 évnyi házasság után. Ettől függetlenül Putyin egyébként rendszeresen kap Valentin-napi üdvözleteket, az idei év sem volt kivétel: Tatárföldön egy kilenc fehér autóból álló konvojt videóztak le, amelyeken az az üzenet állt, „Szeretjük, Putyint”.

Írország bejelentette, hogy 20 millió eurót ad az ENSZ palesztinokat segélyező szervezetének (UNWRA), és arra kérte azokat az országokat, amelyek nemrég felfüggesztették a támogatásukat, hogy vonják vissza ezt a döntésüket, és kezdjenek el újra pénzt folyósítani a szervezetnek. A palesztinokat egészségügyi ellátással, oktatással és egyéb szolgáltatásokkal támogató UNRWA működése súlyos válságba került azt követően, hogy Izrael azt állította, az ügynökség alkalmazásában álló személyek is részt vettek a Hamász iszlamista mozgalom által tavaly október elején elkövetett terrortámadásban, amely miatt aztán kirobbant a Gázai övezeti háború az izraeli hadsereg és a Hamász között. Kulcsfontosságú donorországok döntöttek úgy, hogy felfüggesztik az UNRWA-nak nyújtott eddigi pénzügyi támogatásukat. Írország bejelentését megelőzően Spanyolország is jelezte múlt héten, hogy 3,5 millió euróval akarja támogatni a palesztinokat segélyező ENSZ-szervezet munkáját, illetve Portugália is bejelentett egy további egymillió eurós hozzájárulást.

A Microsoft közölte, hogy észlelte és elhárította az amerikai ellenfelek – elsősorban Irán és Észak-Korea, kisebb mértékben Oroszország és Kína – azon próbálkozásait, amikor a vállalat és üzleti partnere által kifejlesztett generatív mesterséges intelligenciát támadó kiberműveletek indítására vagy kutatására használták, illetve próbálták volna felhasználni. A Microsoft által az OpenAI nevű partnerével együttműködve megfigyelt tettek újonnan megjelenő fenyegetést jelentenek, és nem voltak „különösen újszerűek vagy egyedülállóak” – írta blogbejegyzésében a redmondi (Washington) vállalat. A blog betekintést nyújt abba, hogy az amerikai geopolitikai riválisok hogyan használják a nagy nyelvi modelleket, hogy kiterjesszék a hálózatok hatékonyabb feltörésére és befolyásoló műveletek végrehajtására vonatkozó képességeiket. A Microsoft szerint az észlelt „támadások” mind a partnerek tulajdonában lévő nagy nyelvi modelleket érintették, és fontosnak nevezte, hogy ezeket nyilvánosan feltárják, még akkor is, ha „korai szakaszban lévő, óvatos lépésekről” van szó.

Időjárás:

Ma főképp erősen felhős égboltra számíthatunk.

Este mindenütt feloszlik a felhőzet.

A hőmérséklet jellemzően 8 – 14 fok körül várható.