Benjámin Netanjahu miniszterelnök a kormány elé vitt egy javaslatot, amely szerint Izrael ellenzi egy palesztin állam egyoldalú elismerését, és „elutasítja a nemzetközi diktátumokat”

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2024.02.19.Újra élelmiszer-adományokat gyűjt az Élelmiszermentő Központ – jelentette be Nyitrai Zsolt miniszterelnöki főtanácsadó.

Barabás Richárd lett a Párbeszéd-Zöldek társelnöke – jelentette be Szabó Tímea.

Benjámin Netanjahu miniszterelnök a kormány elé vitt egy javaslatot, amely szerint Izrael ellenzi egy palesztin állam egyoldalú elismerését, és „elutasítja a nemzetközi diktátumokat”.

Joe Biden amerikai elnök közölte Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, hogy bízik a Kijevnek nyújtott amerikai katonai segély folytatásában, amelynek megszavazását jelenleg a kongresszusban akadályozzák.

Belföldi hírek:

Újra élelmiszer-adományokat gyűjt az Élelmiszermentő Központ – jelentette be Nyitrai Zsolt miniszterelnöki főtanácsadó a közösségi-oldalán közzétett videójában. Az Élelmiszermentő Központ második adománygyűjtő akcióját indítja útjára – mondta Nagy Réka műsorvezető, jótékonysági nagykövet. Hozzátette: a tavaly karácsonyi akció sikeres volt, sok cégtől érkezett felajánlás, amellyel több száz értelmi fogyatékossággal élő karácsonyát tudták meghittebbé tenni. Idén még több adományt szeretnének összegyűjteni. Húsvétkor azért várják a cégek felajánlását, hogy a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének (MVGYOSZ) közvetítésével a látássérült rászorulóknak adományozzanak élelmiszercsomagokat, és ezzel is szebbé varázsolják az ünnepüket. Nagy Sándor, az MVGYOSZ elnöke elmondta: az élelmiszer-támogatást a szövetség tagegyesületei juttatják el a látássérült embereknek, akik ezt húsvét előtt megkapják. Nobilis Márton, az Agárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára az élelmiszer-pazarlást globális problémának nevezte. Közölte: 2030-ra célként határozták meg, hogy felére csökkentsék az élelmiszer-pazarlást.

„Márciusban életbe lép az új tarifarendszer” – emlékeztetett közösségi-oldalán az építési és közlekedési miniszter. Lázár János felhívta a figyelmet, hogy a 14 év alatti gyermekek, a nagycsaládosok és a fogyatékkal élők ezentúl éppúgy díjmentesen utazhatnak, mint a nyugdíjasok. Emellett a 14 és 25 közötti fiatalok ötvenszázalékos kedvezménnyel válthatnak menetjegyet, csakúgy, mint a közalkalmazottak. „Így adunk többet kevesebbért” – mutatott rá a tárcavezető.

Barabás Richárd lett a Párbeszéd-Zöldek társelnöke, az újonnan megválasztott politikus egy igazságos, szolidáris, nyitott és zöld Magyarország építését tartja szükségesnek. Szabó Tímea, az ellenzéki párt ügyvezető társelnöke a tagság döntéséről beszámolva közölte, nagyobb szükség van egy hiteles zöld pártra, mint valaha. Mindezt azzal indokolta, hogy Orbán Viktor miniszterelnök szombati évértékelőjében „ismét tanúbizonyságot tett arról”, nem érti, mit jelent a klímaváltozás és az igazságos zöld átmenet. Értékelése szerint a kormányfőnek a zöld átmenet még mindig azt jelenti, hogy Magyarországot keleti és kommunista diktatúráknak szolgáltatja ki: az atomenergiával, Paks 2-vel Vlagyimir Putyin orosz diktatúrájának, az „akkumulátor rémálommal” pedig a Kínai Kommunista Pártnak. Mindezek miatt új, zöld korszakra van szükség, olyanra, amelyet egy fiatalos lendület képvisel Magyarországon – mondta Szabó Tímea, majd bejelentette, hogy Barabás Richárdot választották meg a Párbeszéd-Zöldek társelnökének.

Az ukrán-magyar határszakaszon 5220-an léptek be Magyarországra szombaton, a román-magyar határszakaszon belépők közül 6574-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság. A közlemény szerint a beléptetettek közül a rendőrség 28 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. Nekik ez idő alatt kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért – írták.

Külföldi hírek:

Benjámin Netanjahu miniszterelnök vasárnap az utolsó pillanatban a kormány elé vitt egy javaslatot, amely szerint Izrael ellenzi egy palesztin állam egyoldalú elismerését, és „elutasítja a nemzetközi diktátumokat”. A miniszterek egyhangúlag elfogadták a döntést. “A közelmúltban a nemzetközi közösségben egy palesztin állam Izraelre való egyoldalú rákényszerítésére irányuló kísérlettel kapcsolatos megjegyzések fényében a kormány jóváhagyásra bocsátok egy deklaratív döntést a kérdésben. Biztos vagyok benne, hogy nagyon széles körű támogatást fog kapni” – mondta Netanjahu a kormányülésen. A nyilatkozat a következőképpen szólt: Íme a nyilatkozat: „Izrael határozottan elutasítja a nemzetközi diktátumot a palesztinokkal kötött végleges megállapodással kapcsolatban. Egy ilyen megállapodás csak a felek közötti közvetlen tárgyalásokkal valósítható meg, előfeltételek nélkül. Izrael továbbra is ellenzi egy palesztin állam egyoldalú elismerését. Az október 7-i mészárlást követő ilyen elismerés hatalmas és példátlan díjazása lenne a terrorizmusnak, és megakadályoz minden jövőbeni békemegállapodást”.

A hétvégén is folytatódtak a harcok a Gázai övezetben az izraeli hadsereg (IDF) és az övezetet uraló iszlamista Hamász terrorszervezet között. Az IDF hétvégi jelentése szerint az izraeli katonák a Gázai övezet déli részén, Hán-Juniszban található Nasszer kórházban és környékén voltak bevetésen. Emellett folytatták a légi és szárazföldi hadműveleteket az övezet teljes hosszában, terrorista infrastruktúrát, épületeket támadtak, fegyverek után kutattak, és megöltek számos iszlamista fegyverest. A Ciszjordánia északi részén fekvő Turmusz Ajában élők beszámolói szerint éjszaka izraeli telepesek járműveket gyújtottak fel és arabellenes gyűlöletkeltő graffitiket festettek településükön épületek falára.

A Gázai övezetet uraló iszlamista Hamász szervezet fogságában élő túszok kiszabadításáért küzdők vörösre festették vasárnap a miniszterelnöki rezidencia közelében lévő szökőkút vizét, és egy táblát helyeztek el mellette, miszerint “elég vér ömlött, alku került az asztalra.” A hétvégén a tel-avivi Kaplan utcában tüntetők ezrei demonstráltak a kormány ellen, és követeltek előrehozott parlamenti választásokat Izraelben. A tiltakozók utakat zártak el, s a rendőrség többeket ezért pénzbírsággal sújtott. Benjamin Netanjahu miniszterelnök cezareai háza mellett, valamint Jeruzsálemben, Haifában és Beér-Sevában is tüntetéseket tartottak hasonló jelszavakkal.

A müncheni Biztonsági Konferencia szombat esti, globális színpadán folytatott beszélgetése során Jichák Herzog izraeli elnök leleplezett egy antiszemita könyvet, amelyet egy gázai otthonban találtak. A zsidók vége” című könyvet, melyet Mahmúd al-Zahar a Hamász társalapítója és Palesztin Hatóság volt külügyminiszter írt, az izraeli hadsereg katonái a gázai Alfarkan régióban találták egy házban. A könyv borítóján Dávid-csillagon áthatoló kard, valamint vérbe fulladó zsidók láthatók. ,,A könyv elsősorban azt dicsőíti, hogy először is nem szabad felismernünk azt a tényt, hogy vannak zsidók és zsidó nép, de leginkább a holokausztot dicsőíti, felerősítve a nácik tettét, és felszólítja a nemzeteket, hogy kövessék azt, amit a nácik tettek” – mondta Herzog. Herzog szerint a világ egyik legnagyobb kihívása a dzsihádista ideológia, mivel ,,szétszórtan van jelen a világon”. ,,És a világnak azt kell mondania, hogy állj, elegünk van. Foggal-körömmel küzdünk ellened, amíg ez meg nem szűnik, mert ezt a modern időkben nem tudjuk elfogadni” – mondta Herzog.

Az európai határvédelmi ügynökség, a Frontex egykori vezetője, Fabrice Leggeri a Marine Le Pen vezette francia szuverenista jobboldali Nemzeti Tömörülés színeiben indul a júniusi európai parlamenti választásokon. Leggeri közölte, hogy csatlakozott a Nemzeti Tömörülés listájához. Jelöltségének bejelentésekor a migrációt helyezte előtérbe, mondván, megválasztása esetén szigorúbb uniós bevándorlási szabályokért fog küzdeni. Leggeri 2022-ben mondott le a Frontex vezetői tisztségéről, miután súlyos vádak érték őt és munkatársait az Európai Unióba igyekvő migránsokkal való bánásmód miatt. Kevesebb mint négy hónap van hátra az uniós országokban a következő Európai Parlament megválasztásáig, a felmérések szerint Le Pen pártja vezet, és jelentősen megelőzi Emmanuel Macron francia elnök centrista táborát.

Joe Biden amerikai elnök közölte Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, hogy bízik a Kijevnek nyújtott amerikai katonai segély folytatásában, amelynek megszavazását jelenleg a kongresszusban akadályozzák. A Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsa szombaton az ukrán kivonulást és Avdijivka elestét az amerikai kongresszus „tétlensége” bizonyítékának nevezte. „Harcolni fogok azért, hogy (az ukránok) megkapják a szükséges muníciót” – hangoztatta a demokrata elnök. Joe Biden abszurdnak és etikátlannak nevezte a katonai segélyek folyamatos blokkolását a kongresszus részéről. Az elnök arról is beszélt, hogy az amerikai katonai segítség folytatása nélkül félő, hogy újabb ukrán város kerül az orosz fegyveres erők kezére. Az amerikai elnöki hivatal nemzetbiztonsági tanácsának szóvivője, Adrienne Watson sürgette az amerikai parlamenti képviselőket, hogy „késedelem nélkül” hagyják jóvá a 60 milliárd dolláros segélycsomagot. Ukrajna hónapok óta reménykedett abban, hogy megszavazzák ezt a kulcsfontosságú segélyt, amelyről a második hivatali ciklusáért kampányoló Joe Biden kormánya döntött, de a republikánus ellenzék a kongresszusban akadályozza.

Az azeri-örmény béke lehetőségei, valamint az izraeli átmeneti tűzszünet esélye és Ukrajna támogatásának módja is témája volt Antony Blinken amerikai külügyminiszter hétvégi kétoldalú megbeszéléseinek, amelyek a müncheni biztonságpolitikai fórum keretében zajlottak – derül ki a megbeszélésekről szóló washingtoni hivatalos közlésekből. Az Egyesült Államok elismeri Izrael jogát, hogy megelőzze az október 7-i terrortámadások megismétlődését, ugyanakkor nem támogat szárazföldi katonai műveletet Rafah városában a civilek védelmére szolgáló hiteles terv hiányában – hangoztatta Antony Blinken, amikor tárgyalt Jichák Hercog izraeli elnökkel. A washingtoni külügyminisztérium közleménye szerint a két politikus megbeszélésén szóba kerültek a Hamász fogságában tartott túszok kiszabadítására, valamint egy humanitárius tűzszünet elérésére vonatkozó erőfeszítések, ami lehetővé tenné a segélyszállítmányok növelését is a Gázai övezetbe. Az amerikai külügyminiszter Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszterrel is találkozott. Az amerikai-ukrán megbeszélésről kiadott közlemény szerint a témák között szerepelt az Ukrajna Oroszország elleni harcának támogatására vonatkozó erőfeszítések sora, és Ukrajna kritikusan fontos légvédelmi szükségletei.

Időjárás:

Ma főképp erősen felhős, borongós idő lesz mindenütt.

Este országszerte kitisztul az égbolt.

A hőmérséklet jellemzően 5 – 14 fok körül alakul.