Az ENSZ palesztinokat segélyező szervezetének gázai székhelye alatt az iszlamista Hamász terrorszervezet adatkezelő központot épített ki – ismertette az izraeli hadsereg szóvivője

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2024.02.12.Novák Katalin köztársasági elnök lemondása világossá teszi, hogy a jobboldalon a hibáknak is van következményük, a baloldalon a bűnöknek sincs – jelentette ki a Fidesz frakcióvezetője.

Az LMP felszólítja a kormányt: haladéktalanul tegyen meg mindent annak érdekében, hogy az állami kitüntetések visszavonhatók legyenek – közölte Hohn Krisztina.

Az ENSZ palesztinokat segélyező szervezetének gázai székhelye alatt az iszlamista Hamász terrorszervezet adatkezelő központot épített ki – ismertette az izraeli hadsereg szóvivője.

Erős lengyel-amerikai szövetségre van szükség, függetlenül attól, hogy éppen ki kormányoz Varsóban és Washingtonban – jelentette ki Andrzej Duda lengyel elnök.

Belföldi hírek:

Novák Katalin köztársasági elnök lemondása világossá teszi, hogy a jobboldalon a hibáknak is van következményük, a baloldalon a bűnöknek sincs – jelentette ki a Fidesz frakcióvezetője. Kocsis Máté úgy fogalmazott: ritka politikai helyzet állt elő. Az államfő felelősségteljes döntést hozott azzal, hogy miután kétely merült fel a gyermekvédelemmel kapcsolatosan, azt alapos oknak tekinti arra, hogy vállalja a következményeket. A nagyobbik kormánypárt frakcióvezetője egyenes döntésnek nevezte Novák Katalin lemondását, amely sokat elárul az államfő – valamint az ellenjegyzésére felelősséget vállaló Varga Judit – egyenes tartásáról. Kocsis Máté szerint el lehet mondani, hogy a jobboldalon nem ez az első eset, hogy hiba esetén az érintett azonnal lemond – mutatott rá. Azt, hogy Novák Katalin lemondása után több párt is felvetette az államfő közvetlen választását, Kocsis Máté úgy kommentálta: a DK és az MSZP ne vesse fel ezt, mert amikor kormányon voltak, nem jutott eszükbe. Abba a „játékba” furcsa lenne belemenni, hogy amikor a baloldal kormányoz, ők választják az elnököt, amikor nem, akkor meg válassza a nép – mondta. Akkor lenne hiteles ez a követelés, ha eszükbe jutott volna akkor is, amikor ők adták a parlamenti többséget – jelentette ki a Fidesz frakcióvezetője.

A baloldal elvette, mi visszaadtuk a 13. havi nyugdíjat, hétfőtől 2,5 millió idős honfitársunk kapja meg ismét a 13. havi nyugdíjat a februári ellátással együtt – mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a Nyitrai Zsolt miniszterelnöki főtanácsadó közösségi-oldalán vasárnap közzétett videóban. A nyugdíjasok februárban átlagosan több mint 460 ezer forintot kapnak az alapnyugdíjukkal együtt – tette hozzá Varga Mihály. A pénzügyminiszter elmondta: a költségvetés a jelenlegi nehéz és veszélyes időkben is biztosítja az ehhez szükséges több mint 1000 milliárd forintot. A kormány teljesíti 2010-ben tett ígéretét, megőrzi a nyugdíjak vásárlóerejét – hangsúlyozta. A tavalyi 18,5 százalékos emelést már januárban egy újabb, 6 százalékos emelés követte. 2010 óta a nyugdíjak összege több mint kétszeresére nőtt, vásárlóereje 20 százalékkal emelkedett – ismertette. Varga Mihály hangsúlyozta, hogy a nyugdíjasok a jövőben is számíthatnak a nemzeti kormányra. Nyitrai Zsolt, a miniszterelnök főtanácsadója a videóban elmondta: a nyugdíjasoknak nagyon sokat köszönhet Magyarország, a magyar emberek, családok, éppen ezért a kormány mindig kiáll az érdekeikért és megvédi a juttatásaikat.

Az LMP felszólítja a kormányt: haladéktalanul tegyen meg mindent annak érdekében, hogy az állami kitüntetések visszavonhatók legyenek a meghatározott szándékos bűncselekményért elítéltek esetében – jelentette ki az ellenzéki párt népjóléti és családügyi szakszóvivője. Hohn Krisztina azt mondta, a kiskorúak sérelmére elkövetett szexuális bűncselekményekért elítélt bicskei gyermekotthon egykori igazgatójának példája mutatja, miért kell lehetővé tenni a visszavonást az elismerésre méltatlanná vált személyek esetében. A jogszabály csak az elismerés adományozásának a módját írja elő, de nem szól a visszavonás lehetőségéről – közölte. „Jogos társadalmi felháborodást váltott ki Novák Katalin kegyelmi ügye, amelynek meg is lett a következménye” – mondta az ellenzéki párt politikusa. Hozzátette: az is jogos felháborodást vált ki, amikor olyan személy birtokol állami kitüntetést, akt jogerősen elítéltek. Ez rossz fényt vet azokra a becsületes emberekre is, akik szintén állami kitüntetésben részesültek – emelte ki.

Külföldi hírek:

Az ENSZ palesztinokat segélyező szervezetének (UNRWA) gázai székhelye alatt az iszlamista Hamász terrorszervezet adatkezelő központot épített ki – jelentette ki az izraeli hadsereg (IDF) szóvivője. Az alagútban számítógépeket, nagy teljesítményű szervereket, azokat üzemeltető ipari akkumulátorokat és az azokat működtető Hamász-fegyveresek lakóhelyiségeit tárták fel az izraeli katonák. Mivel mindez az UNRWA központja alatt volt, Izrael nem sújtotta légicsapásokkal ezt a helyet, melyhez a palesztin foglyok kihallgatásával szerzett információ vezette el Gázaváros előkelő Rimal negyedében. Az alagút főbejárata egy UNRWA-iskola alatt volt, de ezt a Hamász már korábban elzárta. Az izraeli katonai mérnökök körülbelül nyolc méter mélyen megtalálták a járat legmagasabban fekvő részét, és azon keresztül tárták fel. A mintegy hétszáz méter hosszú folyosónak számos elágazása van, s egy padlóval, csempével, légkondicionálóval és világítótestekkel kiépített, tágas helyiségbe vezet, ahol a hadsereg szerint a Hamász informatikai és titkosszolgálati munkatársai az adatközpontot felügyelték és kezelték. A hadsereg szerint a Hamász hírszerzésre, adatfeldolgozásra és kommunikációra használta a szerverfarmot.

Miután Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök utasította a hadsereget, hogy készítsen terveket a Gázai övezet déli részének Hamásztól való megtisztítására, a vezérkari főnök állítólag azt mondta, hogy a kormánynak először el kell döntenie, mit tegyen az ott élő több mint 1 millió gázai lakossal — számolt be a Times of Israel. Benjamin Netanjahu miniszterelnök állítólag úgy véli, hogy a nemzetközi nyomás hatására Izraelnek már csak egy hónapja maradt arra, hogy befejezze a közelgő rafahi hadműveletet, amelynek célja a Hamász terrorcsoport Gázában megmaradt operatív zászlóaljainak felszámolása. Izraeli médiában megjelent híradások szerint a miniszterelnök nemrégiben közölte a háborús kabinettel, hogy a Gáza legdélebbi városában – ahol a tengerparti enklávé 2,3 millió lakosának több mint fele tartózkodik – végrehajtandó műveletet a március 10-e körül kezdődő muzulmán szent hónap, a ramadán előtt be kell fejezni.

Izraeli vezetők fontolóra veszik a Hamász gázai vezetőjének, Yahya Szinwarnak a száműzetését, cserébe a terrorista csoport által fogva tartott összes túsz szabadon bocsátásáért és a terület kormányzásának megszüntetéséért — írta az NBC News. Hat izraeli tisztviselő és vezető tanácsadó is megerősítette az NBC Newsnak, hogy Jeruzsálem hajlandó lenne engedélyezni az október 7-i mészárlás kitervelőjének kijutását Gázából. Szinwar feltehetően a Khan Junisz és Rafah alatti hatalmas alagútrendszerben rejtőzik, emberi pajzsként használt túszokkal körülvéve. Szinwar mellett a Hamász „katonai szárnyának” parancsnokát, Mohammad Deifet és a terrorista csoport négy másik vezetőjét is száműzetésbe küldenék. Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök novemberben hozta nyilvánosságra, hogy a Moszad hírszerző ügynökség parancsot kapott arra, hogy a Hamász legfelsőbb vezetését bárhol a világon likvidálhatja. Ennek megfelelően lőtték ki Száleh al-Arourit, a Hamász júdeai és szamáriai parancsnokát is január elején egy bejrúti izraeli csapásban. Izraeli források szerint a Hamász vezetősége száműzésének ötlete egyébként november óta „terítéken van”.

Erős lengyel-amerikai szövetségre van szükség, függetlenül attól, hogy éppen ki kormányoz Varsóban és Washingtonban – jelentette ki Andrzej Duda lengyel elnök, azokra a lengyelországi bírálatokra reagálva, amelyek Donald Trump volt amerikai elnöknek a NATO-tagországokat érintő friss megjegyzéseit kísérték. Varsóban a kormánypolitikusok éles kritikáját váltotta ki Trump azon szombati kijelentése, miszerint az Egyesült Államoknak nem kell megvédenie azokat a NATO-tagországokat, amelyek nem teljesítik a védelmi kiadások szövetség által elvárt szintjét. A volt amerikai elnök szavaira a közösségi felületen reagálva Donald Tusk lengyel kormányfő felidézte Andrzej Duda korábbi kijelentését, miszerint Trump „betartja ígéreteit”. A bejegyzésben Tusk egyúttal úgy értelmezte Trump szombati beszédét, hogy a legesélyesebb amerikai republikánus elnökjelölt „biztatni fogja Oroszországot a NATO-tagállamok megtámadására”. Egy vidéki gyűlésen Tusk kijelentette: az európai politikusokat és társadalmakat serkenteni kell egy közös, intenzív védelmi politikára.

Négy frontszakaszon 19 ukrán támadást vertek vissza az orosz erők az elmúlt nap folyamán – közölte az orosz védelmi minisztérium. A tárca szerint a legtöbb, szám szerint 11 ukrán roham a donyecki frontszakaszon hiúsult meg. A tájékoztatás szerint az ukrán fél több mint 850 katonát veszített, akik közül a legtöbben, mintegy 325-en a Donyeck körzetében vívott harcokban estek el vagy sebesültek meg súlyosan. Az összesítésben a megsemmisített ukrán katonai célpontok és haditechnikai eszközök között említettek meg egyebek mellett egy vezetésipontot, két harckocsit, két páncélozott harcjárművet, egy amerikai M777-es vontatott tarackot, valamint harminc drónt. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője a Rosszija 1 televízió vasárnapi Moszkva. Kreml. Putyin című műsorában kijelentette, hogy Kijevnek, „bármennyire is fáj”, az újabb tárgyalásokhoz el kell ismernie a megváltozott harctéri realitásokat.

Öleléssel köszöntötte egymást Ferenc pápa és az új argentin elnök, Javier Milei a vatikáni Szent Péter-bazilikában vasárnap egy argentin nővér szentté avatási miséjén. Ferenc pápa kerekesszékben ülve a mise végén köszönt az argentin államfőnek, aki át is ölelte az egyházfőt. A kölcsönös és szívélyes köszöntés pontot tett a novemberben megválasztott Javier Milei kampányában elhangzott kijelentések miatti vitákra. Akkor Milei többször hevesen támadta Ferenc pápát, többek között kommunista jezsuitának nevezte a szintén argentin származású egyházfőt. Javier Milei második európai útja elnökként a Vatikánba vezetett, miután az idei év elején a svájci Davosban rendezett nemzetközi gazdasági fórumon járt. Ferenc pápa ma reggel fogadta hivatalos négyszemközti találkozón Argentína új elnökét. A témák között szerepelhetett többek között a pápa esetleges látogatása hazájában, hiszen Jorge Mario Bergoglio, Buenos Aires volt érseke 2013-as pápává választása óta nem járt Argentínában.

Időjárás:

Ma mindenütt enyhébb idő lesz.

Este országszerte befelhősödhet az ég, kisebb csapadékra is számítani kell.

A hőmérséklet jellemzően 10 – 13 fok körül alakul.