Benjámin Netanjahu miniszterelnök közeli bizalmasa, Ron Dermer stratégiai ügyekért felelős miniszter kedden Washingtonba utazott

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2023.12.27.A rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos azt kéri, hogy vegyenek részt minél többen a nemzeti konzultáción, védjük meg közösen „Európa legalacsonyabb rezsiszámláit”.

A rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos azt kéri, hogy vegyenek részt minél többen a nemzeti konzultáción.

Benjámin Netanjahu miniszterelnök közeli bizalmasa, Ron Dermer stratégiai ügyekért felelős miniszter kedden Washingtonba utazott.

Aljakszandr Lukasenka belarusz elnök bejelentette, hogy befejeződött az országba telepítendő orosz taktikai atomfegyverek szállítása.

Belföldi hírek:

Ma a Fidesz-kormány által bevezetett rezsicsökkentésnek köszönhetően a magyar családok fizetik Európában a legalacsonyabb áram- és gázárat, Brüsszel és a magyar dollárbaloldal azonban fel akarja számolni a rezsicsökkentést – jelentette ki a Fidesz Európai Parlamenti (EP) képviselője a nagyobbik kormánypárt közösségi-oldalára feltöltött videóban kedden. Hidvéghi Balázs úgy fogalmazott, a brüsszeli bürokraták már hivatalosan is azt követelik Magyarországtól, hogy fokozatosan számolja fel az energiatámogatási intézkedéseket. Szerinte „a dollárbaloldal ez esetben is úgy táncol, ahogy Brüsszel és a külföldi megrendelőik fütyülnek”. Amikor ők voltak kormányon, teljesen kiszolgáltatták a magyar lakosságot a külföldi cégek érdekeinek és folyamatosan emelték a gáz és a villany árát – mondta. Ha a kormány most végrehajtaná azt, amit Brüsszel és a baloldal követel, akkor minden magyar háztartás rezsiszámlája átlagosan 181 ezer forinttal növekedne havonta – tette hozzá. Hidvéghi Balázs szerint a háborús és szankciós árrobbanás már megmutatta, hogy a dollárbaloldal politikája veszélyes.

Hat százalékos nyugdíjemeléssel kezdődik a 2024-es év, a januári emeléssel átlagosan havi több mint 13 ezer forinttal lesz magasabb a nyugdíj a 2023 decemberinél – mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium parlamenti államtitkára a közösségi-oldalára kedden feltöltött videóban. Vitályos Eszter kiemelte, „kemény év van mögöttünk”; 2023-ban sokat tettek a háború és a szankciók miatti magas infláció letöréséért. Az infláció mostanra csillapodott, és a nyugdíjasoknak novemberben kiegészítő nyugdíjemelést fizettek, januárra visszamenőleg. A novemberi korrekcióval együtt ebben az évben 18,5 százalékos nyugdíjemelést kaptak a nyugdíjasok és a nyugdíjszerű ellátásban részesülők – idézte fel az államtitkár. Az emelés mintegy két és fél millió embert érint – jelezte. Vitályos Eszter elmondta: 2024-ben a nyugdíjakat először január 12-én utalják a bankszámlákra, illetve a postás a szokásos munkanapokon viszi a nyugdíjasoknak. „Az idősek a nehezebb időkben is számíthatnak ránk” – fogalmazott. Az államtitkár hangsúlyozta, hogy 2010 óta a nyugdíjak összege több mint duplájára emelkedett, a vásárlóereje pedig 20 százalékkal nőtt.

A rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos azt kéri, hogy vegyenek részt minél többen a nemzeti konzultáción, védjük meg közösen „Európa legalacsonyabb rezsiszámláit”. Németh Szilárd a közösségi-oldalára kedden feltöltött videós bejegyzésben arról beszélt, hogy az Európai Bizottság megtámadta a rezsicsökkentést: a „hazai baloldal és a brüsszeli bürokraták” arra akarják rávenni a magyar kormányt, hogy szüntesse azt meg. A politikus úgy fogalmazott, az Európai Bizottság az energiatámogatási intézkedések fokozatos megszüntetését követeli, pedig a rezsicsökkentés havonta átlagosan 181 ezer forinttal csökkenti minden magyar háztartás energiaszámláját. „A rezsicsökkentés immár tíz éve védi a magyar családokat, ennek köszönhetően mi fizetjük Európa legolcsóbb, legkisebb energiaszámláit. Mi fizetünk a legkevesebbet a háztartási gázért, az áramért és a távhőért” – mondta Németh Szilárd, hozzátéve, hogy ezt a vívmányt az ukrajnai háború és az energiaválság kitörésekor is sikerült megőrizni.

Külföldi hírek:

Israeli PM Benjamin Netanyahu

Benjámin Netanjahu miniszterelnök közeli bizalmasa, Ron Dermer stratégiai ügyekért felelős miniszter kedden Washingtonba utazott, hogy a Fehér Házban és a Külügyminisztériumban megbeszéléseket folytasson a gázai háború következő fázisának terveiről, miszerint Izrael végül csökkenti a háború intenzitását és áttér egy alacsonyabb fokozatú gázai hadműveletre, – jelentette Barak Ravid a Walla héber nyelvű hírportál riportere izraeli és amerikai forrásokra hivatkozva. Emellett, Dermer washingtoni látogatása során várhatóan megvitatja az izraeli lőszerkészletekkel kapcsolatos aggodalmakat, beleértve a fegyverszállítmányok felgyorsításának kérdését is. Joe Biden elnök és kormánya maximális támogatást nyújtott kezdve az október hetedikei Hamász mészárlás és azt követően kitört háború, majd a túszok szabadon bocsátása érdekében folytatott tárgyalások, illetve Izrael önvédelemhez való jogát illetően. A Hamász felszámolására irányuló átfogó izraeli háború utáni gázai rendezést illetően eltérnek a vélemények. Dermer látogatás célját illetően egy magas rangú amerikai forrás szerint a megbeszélések fő kérdése – “hogyan zárjuk le a dolgokat és milyen időkeretben,” – áll Ravid jelentésében.

Eközben, Benjámin Netanjahu miniszterelnök a béke három előfeltételét vázolta a Wall Street Journalban megjelent véleménycikkében, amelyben ismét elvetette a Palesztin Hatóság szerepét a háború utáni Gáza irányításában, ugyanakkor nem tesz említést a túszokról, vagy a kétállami megoldásról. A miniszterelnök cikkében ugyanakkor leszögezte, miszerint mielőtt Izrael és a palesztinok között béke lehetne, “a Hamászt el kell pusztítani, Gázát demilitarizálni, és a palesztin társadalmat deradikalizálni kell,” de nem támasztja előfeltételként annak a 129 túsznak a szabadon bocsátását, akiket október 7-én rabolt el a Hamász, és akiket még mindig terroristák tartanak fogva az övezetben.

Az izraeli hadsereg bejelentette, hogy éjszaka megölte egy kisebb palesztin terroristacsoport tagjait, akik robbanószerkezetet akartak elhelyezni egy izraeli harckocsi közelében a palesztin lakosságú Gázai övezet északi részén, Dzsabália menekülttáborban. A hadsereg közlése szerint az izraeli erők időben észrevették az iszlamista fegyvereseket, és egy repülőgépről csapást intéztek ellenük. A hadsereg azt is jelezte, hogy a tengerről, a levegőből és a szárazföldről egyaránt folytatja műveleteit a Gázai övezetben a térséget irányító Hamász palesztin szélsőséges szervezethez tartozó célpontok ellen. Az övezet déli részén egy nap alatt több mint száz célpontot támadtak, köztük alagutak lejáratait, terrortámadások előkészítéséhez használt infrastruktúrákat és katonai létesítményeket.

Ciszjordániában, a Hebrontól délre fekvő al-Favar menekülttáborban az izraeli egységek likvidáltak két palesztin terroristát, a tizenhét éves Ahmed Jarit és a harmincegy éves Ibrahim at-Titit. Túl-Karm mellett, Núr Al-Samsz menekülttábor egyik épületében több tucat fegyvert, lövedéket és hadieszközt találtak, melyeket a katonák megsemmisítettek. Nyolc gyanúsítottat letartóztattak a ciszjordániai településen tartott razzián – közölte a hadsereg. A katari al-Dzsazíra pánarab hírtelevízió beszámolója szerint Libanonból hat rakétát indítottak a Dov-hegy térségében lévő izraeli állásokra. A támadást a libanoni síita Hezbollah milícia vállalta magára. Galilea északi részén, egy útkereszteződésben ezt követően, kedden több százan tüntettek tiltakozásul amiatt, hogy a Hezbollah harcosait nem távolították el a határról.

Irán támogatását élvező fegyveres csoportok iraki bázisai ellen intézett légicsapásokat az Egyesült Államok, miután támadás érte az iraki Erbílben állomásozó amerikaiakat – jelentette be Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter Washingtonban. Az iraki kormány ellenségesnek nevezte és elítélte a támadást. Az amerikai gépek három célpontot támadtak, köztük a síita Katáib Hezbollah szervezet ottani állásait. A washingtoni közlemény szerint az amerikai műveletnek „voltak halálos áldozatai” a megtámadott csoportok tagjai közül. Az iraki kormány kedden bejelentette, hogy a támadásnak egy halálos áldozata és 18 sebesültje volt, köztük civilek. A kormány közleményt adott ki, amelyben „ellenséges műveletnek” minősítette az amerikai támadást, és úgy vélte, annak célpontjai iraki katonai létesítmények voltak. Az amerikai lépés árt a kétoldalú kapcsolatoknak, és elfogadhatatlan Irak szuverenitásának szempontjából – fűzte hozzá.

Ukrajna hétfőn rakétatámadást intézett orosz célpontok ellen a Krím félszigeten, egy ember meghalt és egy orosz partraszállító hajóban jelentős károk keletkeztek – közölte az orosz védelmi minisztérium és az ukrán légierő. Az orosz minisztérium szerint – amelynek közleményét az Interfax orosz hírügynökség idézte – a rakétákkal Feodoszija kikötővárosban vettek célba orosz célpontokat, köztük a Novocserkaszk hajót, amelyben komoly károkat okoztak. Az Ukrajnától egyoldalúan elcsatolt Krím orosz kormányzója, Szergej Akszjonov közlése szerint a halálos áldozat mellett a támadásnak két sebesültje is van. A rakéták tüzet okoztak a kikötőben, és több lakóházat ki kellett üríteni – tette hozzá. A közel 70 ezres városban a vonatközlekedést átmenetileg leállították, a közúti közlekedést részlegesen elterelték.

Aljakszandr Lukasenka belarusz elnök bejelentette, hogy befejeződött az országba telepítendő orosz taktikai atomfegyverek szállítása. Ezek az első ilyen típusú rakéták, melyeket Oroszország a határain kívül helyez el, ezzel kiváltva a kelet-európai és balti államok aggodalmát. A taktikai nukleáris fegyverek szállítása októberben fejeződött be – jelentette ki Lukasenka. További részleteket azonban nem közölt az érkező fegyverek mennyiségével és azok konkrét bevetési helyeivel kapcsolatban. Lukasenko azzal indokolta, hogy orosz nukleáris fegyvereket telepítenek Belaruszba, hogy elrettentse a NATO-tag Lengyelországot az agressziótól. Az atomfegyverek ellenőrzését és esetleges bevetését továbbra is Moszkva felügyeli. A lépést Oroszország felelőtlen és provokatív döntéseinek példájaként a Fehér Ház elítélte.

Időjárás:

Ma főképp borongós időben lehet részünk.

Este helyenként kitisztulhat az ég.

A hőmérséklet jellemzően 8 – 12 fok körül alakul.