Kétszáz, az iszlamista Hamász terrorszervezet objektuma elleni légi, tengeri és szárazföldi támadással folytatódott a háború a Gázai övezetben

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2023.12.28.Szembe kell néznünk vele, hogy a veszélyek korát éljük mások rossz döntései miatt – jelentette ki a honvédelmi miniszter.

A GDP 4 százalékáról, 7 százalékra emelné az egészségügyi kiadásokat az MSZP annak érdekében, hogy az valódi egészségügy legyen.

Kétszáz, az iszlamista Hamász terrorszervezet objektuma elleni légi, tengeri és szárazföldi támadással folytatódott a háború a Gázai övezetben.

Oroszország hamarosan a Finnországgal és Norvégiával határos északi katonai körzetébe telepíti legújabb fejlesztésű önjáró lövegeit.

Belföldi hírek:

Szembe kell néznünk vele, hogy a veszélyek korát éljük mások rossz döntései miatt – jelentette ki a honvédelmi miniszter a hivatalos közösségi oldalára feltöltött videónyilatkozatában. Szalay-Bobrovniczky Kristóf úgy fogalmazott, hogy a 2023. év Európának háborúkat, migrációt, vele terrorveszélyt és robbanásközeli társadalmi feszültségeket hozott. Mint mondta, a háborúpárti politika, a „vég nélküli fegyverszállítás”, a „bátorított és finanszírozott migráció”, a bevándorlással megjelenő társadalmi feszültségek, a biztonsági kockázat és a terrorveszély mind olyan rossz döntés, amely Magyarországot is érinti. Nem veszünk részt a háborúban, de felkészülünk Magyarország és a magyar emberek védelmére – hangsúlyozta a miniszter. Hozzátette: a veszélyek korában „nem tehetjük fel a kezünket”. Magyarország békéjéért és biztonságáért meg kell erősíteni az ország védelmi képességét – emelte ki. Mint mondta, ennek része a modern high-tech, a fiatalos haderő építése, a toborzás, a katonák kiképzésének fejlesztése, az anyagi megbecsülés és a legmodernebb eszközök biztosítása. Hozzátette, hogy folytatják a hazai védelmi ipar fejlesztését és a „védelmi ipari térképre egyre több város kerül fel”. Erre példaként említette Győrt, Gyulát, Kaposvárt, Várpalotát és Zalaegerszeget.

Ovádi Péter állatvédelmi cselekvési terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztos arra hívja fel a figyelmet, hogy bár a szilveszteri ünneplések hangos „robbanások” kíséretében zajlanak, fontos szem előtt tartani az állatok védelmét is. A kormánybiztos kiemelte, hogy a tűzijátékok és petárdák okozta hangzavar és fényeffektusok jelentős stresszt és szorongást okozhatnak a háziállatoknak és a vadon élő állatoknak. Az állatok védelme és biztonsága kiemelten fontos, különösen a zajos ünnepi időszakokban. Ha kedvencében még nincs mikrochip, mielőbb vigye el állatorvoshoz a beültetésre – hangsúlyozta a kormánybiztos. Hozzátette: amennyiben társállata már rendelkezik mikrochippel, ellenőrizze annak működőképességét és a www.petvetdata.hu oldalon történt regisztrációt. Szükség esetén kérje állatorvosa mielőbbi segítségét az adatok aktualizálásához. Ezen felül, helyezzen a kutya és macska nyakörvére egy bilétát az elérhetőségeivel a gyors azonosítás érdekében – jegyezte meg.

A GDP 4 százalékáról, 7 százalékra emelné az egészségügyi kiadásokat az MSZP annak érdekében, hogy az egészségügy ne betegségügy, hanem valódi egészségügy legyen – jelentette ki a párt egészségügyi kabinetjének vezetője. Ez annál is inkább sürgető, mert az Európai Unió tagállamai közül GDP-arányosan Magyarország költi az egyik legkevesebbet az egészségügy működtetésére – közölte Szelényi Zoltán. A párt alternatív egészégügyi programjának megvalósítása esetén a várólisták és a rossz egészségügyi szolgáltatások helyett a betegeké lenne az elsőbbség – tette hozzá. Elmondta: a többi között vonzóvá kell tenni a pályát az alapellátásban dolgozó háziorvosok számára, mert jelenleg mintegy 600 praxis betöltetlen. Támogatnák a szűrőprogramok indítását, az egészségbiztosítási rendszert pedig úgy alakítanák át, hogy az egyenlő hozzáférést biztosítson mindenki számára a szolgáltatásokhoz. Szintén fontosnak nevezte a járványok leküzdése érdekében az országos laborhálózat helyreállítását és az orvos-, nővér-, és védőnőképzés megújítását, hogy vonzóvá váljanak a fiatalok számára.

Külföldi hírek:

Kétszáz, az iszlamista Hamász terrorszervezet objektuma elleni légi, tengeri és szárazföldi támadással folytatódott a háború a Gázai övezetben az elmúlt napon – közölte az izraeli hadsereg (IDF) katonai szóvivője. Az övezet északi részén, Sedzsaijában, a Hamász harci övezetében, ahonnan az izraeli katonákat lőtték, az épületek között terroristákat vettek észre, majd a légierő segítségével megölték őket. Az izraeli lövedékek további, másodlagos robbanásokat eredményeztek, jelezve, hogy a területen pokolgépeket helyeztek el az IDF katonái ellen – közölte a szóvivő. Egy izraeli egység két, egy járműbe beszálló palesztin fegyverest azonosított. A terroristák egy fegyverraktárnak használt épülethez hajtottak, amely ellen repülőgépet mozgósítottak az izraeliek. „Az irányított légicsapás felszámolta a terroristákat és a fegyverraktárt” – mondta a szóvivő. A katonai szóvivő újabb három, a Gázai övezetben elesett izraeli katona halálát hozta nyilvánosságra szerda reggel. A szárazföldi harcok kezdete óta 164, a háború október 7-i kitörése óta 498 izraeli katona vesztette életét a harcokban a hadsereg közlése szerint.

Ciszjordániában is folytatódott az izraeli hadsereg razziája Túl-Karm mellett a Núr as-Sámsz menekülttáborban. A katonák hat, terrortevékenységgel vádolt palesztint öltek meg tűzharcban, többeket közülük drónokkal. Az IDF adatai szerint a háború kezdete óta több palesztint öltek meg Ciszjordániában, mint a 2002-es, a második palesztin intifádát, vagyis fegyveres felkelést felszámoló Védőfal hadműveletben. Október 7-e óta legkevesebb 290, többségükben terrortevékenységet végző palesztin vesztette életét a mindennapos terrorellenes razziákban. Eközben több mint 2500 palesztint tartóztattak le Ciszjordániában, közülük ezerháromszázat a Hamászhoz tartozás vádjával.

A terroristainfrastruktúra felszámolása érdekében az izraeli katonák az 1967-ben Jordániától elfoglalt palesztin területeken megsemmisítettek több tucat robbanóanyag-laboratóriumot és több ezer robbanószerkezetet, és elkoboztak több száz fegyvert. Libanoni források szerint az izraeli hadsereg megtámadott az ország déli részén fekvő Bint Dzsbeilben egy házat, ahol hárman életüket vesztették. A libanoni síita Hezbollah milícia is bejelentett egy járműre célzott izraeli légicsapást al-Kalilában, Türosztól délre, ebben ketten haltak meg.

Az izraeli erők heves tűzpárbajba keveredtek a Hezbollah terroristáival, miután Libanonból kilőtt páncéltörő rakéták csapódtak be egy templomba a nyugat-galileai Ikrit faluban, megsebesítve legalább 10 izraelit. A sebesültek között volt egy 80-as éveiben járó izraeli civil és az Izraeli Védelmi Erők kilenc katonája is a helyi média szerint. A jelentések szerint a katonák a sebesült civil evakuálása közben sérültek meg. Az IDF és a Magen David Adom mentőszolgálat csapatai a helyszínen ellátták a sebesültek egy részét az izraeli média beszámolói szerint. Az IDF közölte, hogy a Hezbollah páncéltörő rakétái az ikriti Szent Mária görög ortodox templomot találták el. „Ez a támadás nemcsak az ENSZ Biztonsági Tanács 1701-es határozatának egyértelmű megsértése, hanem a vallásszabadság megsértése is” – közölte az IDF.

A Palesztin Hatóság elnöke, Mahmúd Abbász egy egyiptomi szatellit csatornának azt állította, hogy az izraeli ellenkezés dacára az általa vezetett Hatóság visszaveszi az övezet feletti uralmat. “Nem kell visszatérnünk Gázába, már ott vagyunk,” – mondta interjúja során, arra utalva, hogy amióta a Palesztin Hatóságot 2007-ben a Hamász kiszorította a tengerparti enklávéból, több ezer helyi alkalmazottjának azóta is Rámalláh állja a fizetéseket. Abbász azt állította, hogy a mai napig havonta 140 millió dollárt folyósít a gázaiak fizetésére, áramra, illetve orvosi számlákra, ilymódon jogot formálhat a Hamász által irányított területekre. Amellett, hogy a gázai háborút rosszabbnak nevezte, mint a nakbát, azaz a palesztinok tömeges elvándorlását Izrael állam megalakulása után, szemrehányást tett a washingtoni vezetésnek is, amiért az október hetedikei Hamász-mészárlások óta folyamatosan támogatja Izraelt, hangsúlyozva, hogy amennyiben a Biden-kormány nem élne vétójogával az ENSZ Biztonsági Tanácsában, a háború véget érne.

Irán szerdán közölte, hogy „semmi újdonság” nincs a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség jelentésében, amely szerint a közelmúltban felgyorsította a magasan dúsított urán előállítását, miután hónapokig lassított. „Semmi újat nem tettünk, tevékenységünk megfelel az előírásoknak” – mondta Mohammad Eslami, Irán legfőbb nukleáris tisztviselője. „Ugyanazt a 60 százalékot termeltük, nem változtattunk semmin, és nem hoztunk létre új kapacitást”. Kedden a NAÜ jelentést tett közzé, amely szerint Irán „növelte a magasan dúsított urán termelését, visszafordítva a korábbi, 2023 közepétől kezdődő termeléscsökkentést”. Irán november vége óta havi mintegy kilenc kilogramm (20 font) mennyiségre növelte a 60 százalékos dúsítású urán termelését – közölte az ENSZ megfigyelőszervezete.

Az orosz legfelsőbb bíróság szerdán jóváhagyta azt a döntést, amely megtiltotta Jekatyerina Duncova volt televíziós újságírónak, aki ellenzi Oroszország ukrajnai háborúját, hogy részt vegyen a márciusi elnökválasztáson. A központi választási bizottság tagjai szombaton egyhangúlag megszavazták Duncova jelöltségének elutasítását, arra hivatkozva, hogy „számos jogsértés” volt a pályázata alátámasztására benyújtott dokumentumokban. A jelöltségre pályázó újságírónő egy üzenetküldő alkalmazáson tett bejegyzésében megerősítette, hogy a döntés elleni fellebbezését a Legfelsőbb Bíróság elutasította.

Oroszország hamarosan a Finnországgal és Norvégiával határos északi katonai körzetébe telepíti legújabb fejlesztésű önjáró lövegeit – közölte szerdán a Rosztyeh állami vállalat vezérigazgatója. Szergej Csemezov a Ria Novosztyi orosz állami hírügynökségnek adott interjúban kijelentette, hogy befejeződött a 2Sz35 Koalicija-SzV új önjáró tüzérségi egységek tesztelése, és már megkezdődött a sorozatgyártásuk. Az első kísérleti tételt 2023 végéig leszállítják. „Úgy gondolom, hogy hamarosan megjelennek ott (az északi katonai körzetben), mivel az ilyen osztályú önjáró lövegekre azért van szükség, hogy a lőtávolság tekintetében előnyt biztosítsanak a nyugati tüzérségi típusokkal szemben” – hangoztatta Csemezov.

Időjárás:

Ma is folytatódik a nyugodt, eseménytelen időjárás.

Este mindenütt befelhősödhet az ég.

A hőmérséklet jellemzően 8 – 14 fok köré emelkedik.