A Gázai övezetben ismét megindultak a harcok a meghosszabbított tűzszünet után

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2023.12.03.A Gázai övezetben ismét megindultak a harcok a meghosszabbított tűzszünet után.

Heteken belül tulajdonrészt szerezhet az állam a Budapest Airportban.

Nemzeti érdeknek nevezte a külügyminiszter a korrekt magyar-orosz együttműködést.

Ismét Magyarországon turnézik az igazi Mikulás Finnországból.

Hírek:

A miniszterelnök bízik benne, hogy a következő év gazdaságilag reményteljes lesz. Orbán Viktor kifejtette, az idén az emberek azért dolgoztak, hogy ne legyen rosszabb a helyzetük. Jövőre viszont már elérhetőnek látszik az a lehetőség, hogy jobb legyen. Erre láthatók már most biztató jelek, többek között az, hogy az inflációt sikerült 10 százalék alá szorítani. A kormányfő szerint a nemzeti konzultáció arról szól, hogy mindenkire szükség van, akinek fontos a haza, a függetlenség, a szuverenitás. Mint mondta, emiatt kérdezik meg rendszeresen az embereket, akik támogatásukkal erősíthetik a kormányzati intézkedéseket, vagyis a magyar nemzeti érdekek védelmét.

Heteken belül tulajdont szerezhet az állam a Budapest Airportban – közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely kifejtette, a források rendelkezésre állnak, így most már megvalósulhat a régóta tervezett üzlet. A tulajdonrész megvásárlásának indokául arról beszélt, hogy az ország jobb gazdasági helyzetbe kerülhet, mert a reptér – szavai szerint – „aranytojást tojó tyúk”. Mint mondta, így több turista látogathat Magyarországra, ami több adóbevételt jelent. Hozzátette, komoly fejlesztések szükségesek a budapesti repülőtéren. A miniszter megerősítette az állam csak résztulajdonos lesz a Budapest Airportban, a közvetlen bevételek csaknem fele illeti majd meg. Hét közben ismertté vált, hogy a világ egyik legnagyobb repülőtér-üzemeltető cége, a francia Vinci Airports segít a magyar államnak a Budapest Airport felvásárlásában.

A Gázai övezetben a meghosszabbított tűzszünet lejárta után ismét megindultak a harcok. Izraelben azt közölték, a Hamasz megsértette a megállapodást, miután rakétát lőtt ki az országra. Előzőleg az amerikai elnök nagyra értékelte a Gázai övezetben sorozatosan kiterjesztett fegyvernyugvást. Joe Biden kiemelte, hogy így csaknem száz olyan túsz visszanyerte szabadságát, akit a Hamasz az október 7-i terrortámadás idején ejtett fogságba. Mintegy száz ember azonban még mindig a palesztin terrorszervezet fogságában van. Az ő sorsukról is tárgyalt az amerikai külügyminiszter, aki az utóbbi két hónapban már harmadszor tért vissza a térségbe. Antony Blinken Jeruzsálemben felkereste az izraeli államfőt és a miniszterelnököt, valamint találkozott Mahmud Abbasz palesztin elnökkel is.

Az izraeli kormányfő egyik tanácsadója korábban azt közölte, hogy hajlandók lennének a tűzszünet további kiterjesztésére, ha a Hamasz minden nap elenged tíz újabb túszt. Mark Regev egyúttal megerősítette, hogy az izraeli kormány kizárólag humanitárius okok miatt járult hozzá a fegyvernyugvás meghosszabbításához. Jelezte, hogy csapataik továbbra is harckészültségben vannak és céljaik sem változtak. Vagyis meg akarják semmisíteni a palesztin terrorszervezet bázisait és lehetetlenné kívánják tenni, hogy bármikor ismét rátámadhassanak Izraelre. A tűzszünetről katari közvetítéssel folytak a tárgyalások, amelyeken részt vett az izraeli hírszerző szervezet, a Moszad és az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség, a CIA vezetője is.

Egyelőre még kérdéses, hogy a kétharmados kormánypárti többség hogyan szavaz majd a Fővárosi Közgyűlés választásával kapcsolatos jogszabály-módosításról. A tervezetről – amelyet a Mi Hazánk nyújtott be – már megkezdődött a vita az országgyűlésben. Az ellenzéki képviselők úgy vélték, semmiképpen sem szabadna változtatni a szabályokon alig fél évvel az esedékes választás előtt. Szerintük egyébként a módosítás a Fidesz érdeke lenne, hiszen mindenképpen vissza szeretné szerezni a többséget Budapest vezetésében. A kormánypárti szónokok úgy foglaltak állást, hogy akár támogatható is a javaslat. A kancelláriminiszter a kormányinfón viszont arról beszélt, hogy a jelenlegi egyéni választókerületi modell, valamint az új javaslatban szereplő listás választás egyaránt demokratikus. Gulyás Gergely szavai arra utaltak, hogy a Fidesz még nem döntötte el, a jelentős tiltakozás ellenére támogatja-e a törvénymódosítást.

A Fővárosi Közgyűlés előzőleg már jelezte, ellenzi a változtatást. A szavazásnál a Fidesz–KDNP képviselői közül hárman nem nyomtak gombot, hatan tartózkodtak. A Mi Hazánk javaslata értelmében a kerületi polgármesterek nem lennének automatikusan tagjai a közgyűlésnek, miután ezentúl pártlistákra kellene voksolni. 2014-ig egyébként ez volt a rendszer, akkor azonban a Fidesz változtatott rajta, mert úgy ítélte meg, hogy a tisztán listás szavazás nem szolgálja az érdekeit. A mostani módosítás alapján fővárosi listát az a párt állíthatna, amelyiknek legalább 3 kerületben van polgármesterjelöltje vagy indít főpolgármester-jelöltet. Kizárólag azok a pártok juthatnának be a közgyűlésbe, amelyek elérik legalább az 5 százalékos küszöböt.

A svéd külügyminiszter szerint Magyarország és Törökország heteken belül jóváhagyja országa csatlakozását a NATO-hoz. Tobias Billström ugyanis ígéretet kapott török kollégájától, hogy az ankarai parlament rövidesen ratifikálja a szükséges dokumentumot. A magyar külügyminiszter viszont arról biztosította őt, hogy nem Magyarország lesz az utolsó, amely hozzájárul a svéd tagsághoz. A kérdés egyébként szóba került a NATO külügyminisztereinek eheti brüsszeli tanácskozásán. Szijjártó Péter elismerte, hogy többen méltatlankodtak a budapesti késlekedés miatt, de hozzátette – idézem – „ez minden, amit tehettek”. A kancelláriaminiszter viszont úgy fogalmazott, hogy a magyar kormány ugyan támogatja a svéd csatlakozást, de a parlamentnek akkor kell róla szavaznia, amikor meglesz hozzá a szükséges többség.

A külügyminiszter egy másik tanácskozáson azt közölte, nemzeti érdek a stabil, kiszámítható, korrekt együttműködés megőrzése Magyarország és Oroszország között. Szijjártó Péter azután beszélt erről, hogy az összeurópai biztonsági szervezet szkopjei találkozóján tárgyalt orosz kollégájával. Több ország képviselője egyébként kivonult a teremből, amikor Szergej Lavrov felszólalt. A magyar diplomácia vezetője viszont úgy fogalmazott, hogy Magyarország nem fogad el semmilyen nyomásgyakorlást kívülről, ezért Oroszországgal ugyanúgy együttműködik az energiaellátás biztosítására, mint eddig. Közölte azt is, Lavrovtól ígéretet kapott, hogy az orosz állam és a cégek is teljes mértékben teljesítik szerződéses kötelezettségeiket, menetrend szerint szállítják a szükséges földgázt és kőolajat.

A NATO főtitkára szerint Oroszország politikailag, katonailag és gazdaságilag is meggyengült, és veszített politikai befolyásából. Jens Stoltenberg úgy értékelte, hogy Moszkva elvesztette hagyományos katonai erőinek jelentős részét, miközben olaj- és gázbevételei csökkennek, az orosz banki vagyon szankciók alatt áll, több mint ezer külföldi vállalat szüntette be vagy csökkentette tevékenységét Oroszországban. A végső következtetése ebből az, hogy az orosz elnök stratégiai hibát követett el Ukrajna lerohanásával. Mindezt annak kapcsán mondta, hogy a szövetség Ukrajnának szánt átfogó segítségnyújtási csomagját átalakítják többéves támogatási programmá. Hozzátette, segítik Ukrajnát, hogy a szovjet katonai felszerelésekről átálljon korszerűbb modellekre, és így hadereje összhangba kerüljön a NATO-éval.

Világszerte megemlékeztek a százéves korában elhunyt Henry Kissingerről és egyúttal méltatták politikusi tevékenységét. George W. Bush volt elnök szerint az Egyesült Államok külpolitikájának egyik legmegbízhatóbb és legkivételesebb szószólóját veszítette el. Jichák Herzog, izraeli elnök kiemelte, az egykori nemzetbiztonsági főtanácsadó és külügyminiszter fektette le a közel-keleti béke alapjait. Hszi Csin-ping kínai elnök arról beszélt, hogy kiemelkedő stratégiai látásmódjával Kissinger történelmi jelentőségűen járult hozzá a két ország kapcsolatainak normalizálásához. Emmanuel Macron francia elnök úgy vélte, a történelem óriása volt, diplomáciája maradandó hatást gyakorolt korára és világunkra..

Az ENSZ főtitkára szerint komoly bajban van az emberiség az éghajlatváltozás miatt. Antonio Guterres a Dubajban nyílt kéthetes nemzetközi klímakonferenciához küldött videóüzenetében a Meteorológiai Világszervezet új felmérésére hivatkozik, amely szerint a Föld a klímakatasztrófa felé sodródik. A globális átlaghőmérséklet 1,4 Celsius fokkal meghaladja az iparosítást megelőző időszakban mért értéket, emiatt nagy a valószínűsége, hogy 2023 lesz az eddig mért legmelegebb év, megelőzve a 2016-os esztendőt. A tanácskozáson 200 országból csaknem 70 ezren vesznek részt, köztük miniszterek, államfők és klímakutatók. Magyarországot Novák Katalin képviseli. Az államfő előzőleg Egyiptomban tett hivatalos látogatást. Tárgyalt az arab ország vezetőivel és felkeresett egy magyar régészeti ásatást is.

Itthon a miniszterelnök felmentette az Országos Kórházi Főigazgatóság vezetőjét. Ezt a belügyminiszter kezdeményezte, de Pintér Sándor nem indokolta döntését. Már rövid közleménye előtt ismertté vált azonban, hogy Jenei Zoltánnak távoznia kell. Sajtóértesülések szerint a kormányzat őt tette felelőssé a szektor idei példátlan eladósodásáért és azért is, hogy eddig nem bizonyult sikeresnek az intézmények gazdasági-műszaki üzemeltetésének leválasztása a kórházakról. Jenei Zoltán három éve lett a főigazgatóság vezetője. Előtte öt éven át a Pécsi Tudományegyetem kancellárja volt.

Ma Sárváron, holnap pedig Bábolnán találkozhatnak az érdeklődők a valódi Mikulással. A finn Joulupukki immár évek óta rendszeresen felkeresi Magyarországot. Mint közölték, ezúttal az egyik feladata az, hogy felhívja a gyerekek és szülők figyelmét a szolidaritás és a jótékonyság fontosságára. Budapesten a Mikulásgyárban szerdán tesz látogatást a finn Mikulás és segít az adományok gyűjtésében. Ezeket karácsony előtt a rászorulók között osztják majd szét. Így pedig ismét több ezer gyermek karácsonya válhat egy kicsit könnyebbé – írták a szervezők.

Időjárás:

Ami pedig az időjárást illeti, egyelőre kevesebb lesz a csapadék, de hideg marad az idő. Jelentősen csökken a felhőzet és általában több órára kisüt a nap. Helyenként azonban ma is előfordulhat hózápor. Élénk a szél, sokfelé erős lökések kísérik. A hőmérséklet napközben is csak mínusz 2 és plusz 3 fok között alakul, estére pedig mínusz 5 és 0 fok közé hűl le a levegő.