Életének 100. évében elhunyt volt az Egyesült Államok volt külügyminisztere, Henry Kissinger

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2023.12.01.Gulyás Gergely, a miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón a Heti TV több kérdésére is válaszolt.

Nemzeti érdek a stabil, kiszámítható, korrekt együttműködés megőrzése Magyarország és Oroszország között – szögezte le Szijjártó Péter.

Antony Blinken, az Egyesült Államok külügyminisztere izraeli látogatásán csütörtökön a palesztin lakosságú Gázai övezet déli részén élő civilek védelmének fontosságára hívta fel Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök figyelmét.

Életének 100. évében elhunyt volt az Egyesült Államok volt külügyminisztere, Henry Kissinger.

Belföldi hírek:

Gulyás Gergely, a miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón a Heti TV több kérdésére is válaszolt. A Heti TV elsőként a dubai klímacsúcs és a párizsi klímaegyezmény kapcsán kérdezte, miként is áll a kormány a kitűzött célokkal. Gulyás Gergely válaszában elmondta, kijelenthető, hogy a világ több országa, így a jelentős környezetszennyező államok is, mint Kína és az USA nem állnak jól, szerencsére azonban Magyarországon jóval jobb a helyzet. A Heti TV kíváncsi volt arra, mit tesz Európa, és mit Magyarország az ellen, hogy az embercsempészek egyre modernebb fegyverekkel rendelkeznek, amelyeket a határ mentén még használnak is. A miniszter kijelentette, Európa, annak ellenére, hogy valóban cselekednie kellene, nem tesz semmit, a közösség helyett a nemzetállamoknak kell lépniük. A hírek arról szólnak, hogy egy újabb járvány robbanhat ki a Távol-Keleten, amelyik a 14 év alattiakat támadja meg tüdőgyulladásos tüneteket produkálva. A Heti TV azt szerette volna megtudni, milyen információkkal rendelkezik ebben az ügyben a kormány. A kancelláriaminiszter válaszában elmondta, a tisztiorvosi szolgálat folyamatosan figyeli és elemzi a híreket, szükség esetén jelzik is a kormánynak, miként áll a járvány helyzete, van-e elegendő vakcina, szükség van-e valami másra. Azt azonban ki lehet jelenteni, emelte ki a miniszter, hogy egyelőre nem fenyeget semmilyen veszély. Végezetül a Heti TV azon hír kapcsán, mely szerint a kormány társadalmi vitára bocsátaná a nyugdíjreform tervezetét, kérdezte Gulyás Gergely véleményét. A politikus elmondta, alapvetően egy félreértésről van szó, az Európai Unió vár el tanulmányokat a tagállamoktól, elsősorban azoktól, amelyek a Helyreállítási Alap forrásaira nyújtanak be igényt. Többek között a nyugdíjrendszer kapcsán is támasztanak ilyen elvárásokat, a tanulmányt a kormány elkészítette, annak ellenére, hogy a Helyreállítási Alapból még egy eurocentet sem kapott meg. Ám az is igaz, hogy a hazai nyugdíjrendszer fenntartható, ahhoz legalább tíz évig nem is kell hozzányúlni.

Nemzeti érdek a stabil, kiszámítható, korrekt együttműködés megőrzése Magyarország és Oroszország között, a kormány elutasít minden nyomásgyakorlást ennek felszámolására vonatkozóan – szögezte le a tárca közleménye szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Szkopjéban. A tárcavezető az orosz kollégájával, Szergej Lavrovval folytatott megbeszélését követően arról számolt be, hogy továbbra is nemzeti érdek a kétoldalú együttműködés fenntartása bizonyos területeken. „Mi a külpolitikánkat a nemzeti érdek alapján hajtjuk végre, nem fogadunk el semmi nyomásgyakorlást kívülről, ezért Oroszországgal az elkövetkezendő időszakban ugyanúgy együttműködünk Magyarország energiaellátásának biztosítása terén, mint eddig” – hangsúlyozta.

Az LMP bízik abban, hogy rövidesen elkezdheti az aláírások összegyűjtését a kiemelt beruházásokról szóló népszavazási kezdeményezéséhez. Schmuck Erzsébet, az LMP társelnöke úgy fogalmazott: a kiemelt beruházásokról szóló jogszabály „a törvénytelenségek törvénye”, ami valójában elveszi a képviselőtestületektől és a helyben lakó emberektől a döntési jogot. A politikus szerint a kormány lényegében ezzel biztosítja a multiknak, a „Mészáros Lőrinceknek és a kormányhoz hű vállalkozóknak”, hogy akadálytalanul megvalósíthassák azokat a beruházásokat, amelyek nekik óriási profitot és állami támogatást hoznak.

Külföldi hírek:

Antony Blinken, az Egyesült Államok külügyminisztere izraeli látogatásán csütörtökön a palesztin lakosságú Gázai övezet déli részén élő civilek védelmének fontosságára hívta fel Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök figyelmét. Blinken hangsúlyozta Netanjahunak, hogy az övezet déli részén lakók védelméről gondoskodni kell minden ottani katonai művelet előtt. A miniszter találkozott a szűk háborús kabinettel és Jichák Hercog államelnökkel is. Találkozóin megerősítette, hogy az Egyesült Államok támogatja Izrael jogát arra, hogy megvédje magát a terrorizmussal szemben, és sürgette Izraelt, hogy tegyen meg minden lehetséges intézkedést a civilek bántódásának elkerüléséért. Antony Blinken és Benjámin Netanjahu megvitatta a továbbra is az iszlamista szervezetek fogságában lévő összes izraeli túsz kiszabadítására irányuló erőfeszítéseket, valamint a humanitárius segélyek Gázába szállításának felgyorsítását. Az elmúlt hetekben nyomatékosabbá vélt az amerikai kérés, amely a palesztin civilek közötti halálos áldozatok számának mérséklésére vonatkozott. Jelenleg ugyanis a Gázai övezet déli és középső részén él a helyi lakosság nyolcvan százaléka, mert Izrael több mint egymillió palesztint arra utasított, hogy hagyják el az övezet északi részét az ottani harcok miatt.

Hárman meghaltak a csütörtöki, jeruzsálemi lövöldözésben, illetve több mint 10-en pedig megsebesültek – jelentette a helyi média csütörtökön. Nem sokkal később gázolásos merénylet történt Ciszjordániában. A lövöldözés egyik halálos áldozata Elimeleh Vasszerman rabbi, az asdódi rabbinikus bíróság bírója. A hatóságok nyilvánosságra hozták a terroristák neveit is; a kelet-jeruzsálemi Cur-Baher lakónegyedben élő, 30 éves Ibrahím Namer, és 38 éves bátyja, Murad Namer. Mindketten az iszlamista Hamász terrorszervezet tagjai voltak, és már ültek izraeli börtönben. A két terrorista autójával, gépkarabéllyal és pisztollyal felfegyverkezve Jeruzsálem egyik bevezető útjához hajtott, majd ott kiszállva tüzet nyitottak a buszmegállóban álló civilekre. Végül két biztonsági és egy fegyveres civil agyonlőtte őket. Nem sokkal később két katonát szándékosan elgázoltak Ciszjordánia északi részének egyik ellenőrző pontjánál a Jordán völgyében. A gázoló merénylőt lelőtték, a két, könnyebben megsérült tartalékos katonát orvosi ellátásra szállították.

Az Izraelre helyezett nyomás növelésére szólította fel az ENSZ segélyszervezeteit és nemzetközi civil szervezeteket II. Abdalláh jordániai király a segélyszállítmányok Gázai övezetbe eljuttatásának érdekében. Az ENSZ-tisztviselők, nyugati civil szervezetek vezetői és az arab világ pénzügyi adományozói számára Ammánban összehívott rendkívüli találkozón II. Abdalláh résztvevők szerint elfogadhatatlannak nevezte, hogy Izrael továbbra is visszatartja a segélyek beáramlását a 2,3 milliós lakosú Gázai övezetbe. Az uralkodó felszólította a nemzetközi közösséget: vegyék ki a részüket a gázai palesztinok megmentésében, akiknek lakóhelye „élhetetlenné vált a brutális háború miatt”. A találkozót a királyi palotában tartották, a nyilvánosságot kizárva. Az uralkodó környezete nem reagált az ülésről megjelent hírekre.

Liora Argamani, a Hamász egyik túszának, Noa Argamaninak édesanyja egy fájdalmas videóüzenetet osztott meg, amelyben könyörgött, hogy még egyszer láthassa lányát. A nő negyedik stádiumú rákkal küzd. „Rákom van, agyrákom” – mondta Argamani a videóüzenetben, amikor a család ideiglenes lakásában ült Tel-Avivban, a rákkezelő klinika közelében. „Nem tudom, mennyi időm van még hátra. Szeretném, ha itthon láthatnám Noámat.” Noa Argamanit október 7-én rabolták el a Supernova sivatagi fesztiválról, amikor a Hamasz terroristái megtámadták a résztvevőket, és több száz embert mészároltak le. Elrablását egy videó tette hírhedtté, amelyen az látható, ahogy egy motorkerékpár hátulján ülve üvöltözik fogvatartója mögött.

Az ukrán válság után a „Nagy-Albánia” létrehozását célzó több évszázados mozgalom jelenti a legnagyobb veszélyt a Nyugat-Balkán, de Európa békéjére is. Erről beszélt a szerb külügyminiszer egy hírportálnak. Ivica Dacsics a koszovói biztonsági erők napján megjelentett Nagy-albán szimbólumok kapcsán emelte fel a szavát. Hozzátette azonban azt is, hogy Szerbia mindezt látja és elítéli, de meg kell értenünk azt is, hogy a nemzetközi közösség egy része, habár a saját szemével látja mindezt, mégsem hisz annak, vagy legalábbis átnéz felette. A szerb külügyi tárca vezetője feltette a kérdést, hogy ez a hallgatás vajon azt jelenti-e, hogy egyetértenek azzal, amit az albánok tesznek, ezt Belgrádnak fel kell mérnie.” Egy biztos ebben az esetben: figyelembe kell venni azt is, hogy milyen erős kijelentések hangoznak el a részükről, amikor szerb részről valami olyan kérdés vetül fel, amely valakinek nem tetszik – tette hozzá Dacsics.

Az Egyesült Államokkal szövetségesi kapcsolatban és konfliktusban álló országok vezetői is elismerően emlékeztek csütörtökön az életének 100. évében elhunyt volt külügyminiszterre, Henry Kissingerre, valamint az amerikai politikai élet szereplői is részvétet nyilvánítottak. Az Egyesült Államok külpolitikájának egyik legmegbízhatóbb és legkivételesebb szószólóját veszítette el Henry Kissinger halálával – írta csütörtökön George W. Bush volt elnök az amerikai külpolitikát az 1970-es években meghatározó politikus halálhírére reagálva. A korábbi elnök kifejezte csodálatát Kissinger életútja előtt, aki zsidóként a nácik elől menekült el, még mint gyerek, majd már az amerikai hadsereg tagjaként harcolt ellenük. Jichák Herzog, Izrael államelnöke, Antony Blinken amerikai külügyminiszterrel tartott találkozóján úgy emlékezett, hogy Henry Kissinger fektette le a közel-keleti béke alapjait, amelyet később Izrael Egyiptommal kötött meg; és elismerését hangoztatta azokért a diplomáciai eredményekért, amelyek az amerikai diplomata nevéhez fűződtek.

Hszi Csin-ping kínai elnök és magas rangú kínai tisztségviselők is részvétüket fejezték ki Joe Biden amerikai elnöknek Henry Kissinger egykori amerikai külügyminiszter halála miatt. Hszi a kínai kormány és nép nevében mély részvétét fejezte ki, és üzenetében azt mondta, hogy Kissinger világhírű stratéga, a kínai nép régi és jó barátja volt. „Fél évszázaddal ezelőtt Kissinger kiemelkedő stratégiai látásmódjával történelmi jelentőségű hozzájárulást tett a kínai-amerikai kapcsolatok normalizálásához, amely nemcsak a két ország javát szolgálta, hanem a világot is megváltoztatta” – fogalmazott Hszi, hozzátéve, hogy Kissinger egész életében a kínai-amerikai kapcsolatok fejlődését és erősítését törekedett előmozdítani, ezért neve mindig is a kínai-amerikai kapcsolatokhoz fog kapcsolódni. Kiemelte, hogy a kínai nép mindig emlékezni fog Kissingerre, és ennek kapcsán kijelentette, hogy Kína kész együttműködni az Egyesült Államokkal a két ország barátságának előmozdítása érdekében, hozzájárulva ezáltal a világ fejlődéséhez is.

Időjárás:

Ma mindenütt borús, csapadékos időjárásra számíthatunk.

Este is marad az erősen felhős égbolt.

A hőmérséklet jellemzően 1 – 17 fok köré emelkedhet az ország különböző pontjain.