Izraelben a Gázai övezetbe hurcolt túszok kiszabadítását célzó megállapodásért tüntettek az elraboltak családtagjai és támogatóik

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2024.05.03.Az észak-atlanti szövetség most már százmilliárd dollárt akar még belepumpálni az ukrajnai háborúba – közölte Szijjártó Péter.

A szükséges 20 ezer ajánlás háromszorosát gyűjtötte össze a DK-MSZP-Párbeszéd szövetség a június 9-i európai parlamenti választásra.

Izraelben a Gázai övezetbe hurcolt túszok kiszabadítását célzó megállapodásért tüntettek az elraboltak családtagjai és támogatóik.

Őrizetbe vették a brit bevándorlási hatóságok az első olyan illegálisan Nagy-Britanniába érkezett menedékkérőket, akiket a brit kormány Ruandába kíván áttelepíteni.

Belföldi hírek:

A NATO öles léptekkel halad a korábban közösen felrajzolt vörös vonalak átlépése felé, az észak-atlanti szövetség most már százmilliárd dollárt akar még belepumpálni az ukrajnai háborúba – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető kiemelte, hogy a béke egyre távolibbnak tűnik Európában, mivel a NATO is öles léptekkel halad a korábban közösen megrajzolt vörös vonalak átlépése felé. „Amellett, hogy a NATO az ukrajnai fegyverszállításokat és az ukrán katonák kiképzését az eddigieknél szorosabban akarja koordinálni, most százmilliárd dollárt akar még belepumpálni a háborúba” – húzta alá. Arról számolt be, hogy az észak-atlanti szövetség főtitkárának erről szóló javaslatát a héten kapták meg első olvasatra a tagállamok. „Ráadásul ennek a százmilliárd dollárnak öt év alatt kellene összegyűlnie, ami azt jelenti, hogy a NATO-ban a háború legalább ötéves elhúzódásával számolnak” – mutatott rá. „Azt pedig tudjuk, hogy ez micsoda kockázatot jelent, hiszen minden egyes nap, ami evvel a háborúval telik el, az gyakorlatilag a háború időbeli és földrajzi tovább terjedésének kockázatát hozza magával” – figyelmeztetett.

Niedermülller Péter (Momentum-DK-MSZP-Párbeszéd-LMP) VII. kerületi polgármester lebukott: baloldali, „mondhatni családi kifizetőhelyként üzemeltethették” Erzsébetváros önkormányzatát éveken keresztül – mondta Benedek Zsolt, a Fidesz-KDNP erzsébetvárosi frakciójának vezetője. A kormánypárti politikus arról beszélt, a hét elején „bődületes korrupciós ügy” robbant ki Niedermüller Péter és az erzsébetvárosi „dollárbaloldal” körül. Az eddig információk alapján Niedermüller Péter közel negyvenmillió forintos megbízási szerződést kötött egy olyan céggel, amely „ezer szállal köthető” a vejéhez, a volt szabad demokrata államtitkárhoz, Horn Gáborhoz – közölte. Benedek Zsolt azt mondta: információk szerint a cég „a polgármester személyes vezető profiljának kialakítására” kapta a megbízást. A cég vezetője 2011 és 2019 között Hann Péter volt, aki Horn Gábor barátja, és ebből a cégből egyenes útja vezetett a Republikon Intézethez – jegyezte meg. A politikus kijelentette: egyértelműen látható, hogy az erzsébetvárosiak negyvenmillió forintja egy, a Niederemüller Péter vejéhez köthető céghez vándorolt. A dolgot súlyosbítja, hogy koronavírus-járvány időszakában is felvette az érintett üzleti kör a megbízási díját – tette hozzá.

Az egészségügy ellenőrzését a betegközpontú ellátás hatékonyabbá tétele érdekében, szakszerűségi és hatékonysági célok alapján végzik, áttekintik az állami fenntartású intézményeknél és szolgáltatóknál a betegjogok biztosítását, a betegvárakozást és a várólisták kialakulásának okait, valamint az állam által biztosított anyagi források hatékony felhasználását is vizsgálják – mondta Takács Péter, a Belügyminisztérium egészségügyi államtitkára. Hangsúlyozta, az ellenőrzések során a betegellátást soha semmilyen körülmények között nem zavarhatják meg az ellenőrök. Cáfolta azokat a sajtóhíreket, amelyek szerint igazoltatással akarnák ellenőrizni, hogy bent fekszik-e a beteg, mert a kórház csak akkor kapja meg érte a pénzt. Leszögezte: az ellenőrök nem rendőrök, hanem köztisztviselők, ilyen jogosultságuk nincs, és nemrégiben lépett hatályba az a rendeletcsomag, amely radikálisan csökkentette a finanszírozási küszöböt megszabó alsó határnapok mértékét, így egyetlen kórház sem kényszerül arra, hogy pénzügyi okokból az indokoltnál tovább tartsa bent a betegeket.

A szükséges 20 ezer ajánlás háromszorosát, 60 ezret gyűjtött össze a DK-MSZP-Párbeszéd szövetség a június 9-i európai parlamenti választásra – közölték a pártok képviselői. Dobrev Klára árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP-listavezetője elmondta, a kicsivel több mint hatvanezer ajánlást a legkisebb falvakban és a legnépesebb fővárosi kerületekben is gyűjtötték; ez a szám bizonyítja, hogy a DK-MSZP-Párbeszéd közös listája a legerősebb ellenzéki lista. Véleménye szerint ez azt is bizonyítja, hogy egyre többen támogatják azt a Magyarországot, „amely egy erős, zöld, szociális Európáért” dolgozik; egyúttal jelzi, hogy egyre többen nem kérnek a Fideszből, „sem Orbánnal, sem nélküle”. Dobrev Klára közölte, a közös listának van „a legnagyobb esélye …”. A kormányváltás után pedig megvalósítható az európai jólét Magyarországon – jelentette ki.

Külföldi hírek:

Izraelben a Hamász iszlamista terrorszervezet október 7-i támadásában a Gázai övezetbe hurcolt túszok kiszabadítását célzó megállapodásért tüntettek az elraboltak családtagjai és támogatóik csütörtökön. A tüntetők, köztük a túszok családjainak képviselői, mindkét irányban leállították a forgalmat a Tel-Avivot átszelő Ajalon főúton, kezükben Vagy az elraboltak, vagy Rafah feliratú molinóval. Ugyanekkor a túszalkuért indított női tiltakozás tagjai az elhurcoltak képeit helyezték el a miniszterelnök jeruzsálemi rezidenciája előtt. „A Rafahba való belépés azt jelenti, hogy lemondunk az elraboltak életéről. Fél évig azt ígérték nekünk, hogy csak a harc hozza vissza az elhurcoltakat, de ma már mindannyian megértjük, hogy a még megmenthetőek kiszabadításának egyetlen módja a megállapodás”- jelentették ki közleményükben. „Felszólítjuk a miniszterelnököt és a kabinetet: ne engedjenek a szélsőségesek nyomásának, akik az elraboltakat ürügyként használják a háború folytatására. Itt az ideje, hogy az életet válasszuk. Aki sorsukra hagyta őket, annak vissza is kell hoznia őket” – tették hozzá. Még 133 ember van a Hamásznál, akiket tavaly októberben hurcoltak el.

Joáv Galant védelmi miniszter éjszaka beszélt Lloyd Austin amerikai védelmi miniszterrel az elhurcoltak szabadon bocsátásáért folyó tárgyalásokról, a Gázai övezet humanitárius segélynyújtásáról és a tervezett Rafah elleni hadműveletről. A Pentagon szóvivője közölte, hogy Lloyd Austin azt mondta Galantnak, hogy a rafahi akciónak tartalmaznia kell az oda menekült több mint egymillió gázai civil evakuálásának és a humanitárius segélyek biztosításának terveit.

A Holokauszt Mártírjai és Hősei Emléknapra készülve a Központi Statisztikai Hivatal csütörtökön friss adatokat tett közzé a túlélőkről, és helyzetükről Izraelben. 2023 végén a világ zsidó lakossága 15,7 millió fő volt, ebből 7,1 millió Izraelben él, és 6,3 millió az Egyesült Államokban. 440 000 él Franciaországban. 398 000 Kanadában, 312 000 az Egyesült Királyságban, 171 000 Argentínában, 132 000 Oroszországban, 125 000 Németországban és 117 000 Ausztráliában. Korábban, 1939-ben, a második világháború előestéjén a világ zsidó lakossága 16,6 millió volt, ebből 449 000 Izraelben élt. 1948-ban, Izrael Állam megalakulásának előestéjén a világ zsidó lakossága 11,5 millió volt, ebből akkor 650 000 Izraelben élt. A 7.1 millió Izraelben élő zsidóból 5,7 millió Izraelben született, 1,4 millió pedig külföldön: 1 millió Európában vagy Amerikában, 275 000 Afrikában és 143 700 pedig Ázsiában. A legfrissebb adatok szerint jelenleg 133000 túlélő és a holokauszt idején elkövetett antiszemita atrocitások áldozata él Izraelben. A holokauszt-emléknap, melyen a náci üldözés hat millió zsidó áldozatára emlékezünk, hétfő este veszi kezdetét Izraelben.

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket. Az incidensről a varsói rendőrfőkapitányság tájékoztatta a PAP lengyel hírügynökséget. Andrzej Duda lengyel elnök az X-en azt írta: Lengyelországban nem lehet helye az antiszemitizmusnak és a gyűlöletnek. Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter az X-en Michael Schudrich lengyel főrabbira hivatkozva közölte: valaki Molotov-koktélt dobott az épületre, az incidensben senki sem sérült meg. „Érdekes, ki próbálja megzavarni az európai uniós csatlakozásunk évfordulóját?” – utalt Sikorski a bejegyzésben arra, hogy Lengyelország is szerdán az uniós csatlakozás 20. évfordulóját ünnepelte. Hozzátette: „netán ugyanazok voltak, akik Párizsban Dávid-csillagokat firkáltak?”. A miniszter ezzel arra utalt, hogy tavaly októberben, az izraeli-palesztin konfliktus kirobbanása után egyes párizsi épületeken Dávid-csillagok jelentek meg, valamint „Palesztina győzni fog” feliratok is.

Vlagyimir Putyin orosz elnököt nem lehet a diplomácia eszközeivel meggyőzni az ukrajnai háború befejezésének szükségességéről – jelentette ki egybehangzóan Radoslaw Sikorski lengyel és Annalena Baerbock német külügyminiszter a nyugat-lengyelországi Slubicében. A két külügyminiszter a Lengyelország európai uniós (EU) csatlakozásának 20. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen vett részt Slubicében. A közös sajtóértekezleten Sikorski az ukrajnai háború diplomáciai úton történő befejezésének esélyei iránt tudakoló újságírói kérdésre elmondta: Putyin elnökkel „az a gond, hogy nem tartja be szavát, teljesen hiteltelen”. – jelentette ki Sikorski.

Őrizetbe vették a brit bevándorlási hatóságok az első olyan illegálisan Nagy-Britanniába érkezett menedékkérőket, akiket a brit kormány Ruandába kíván áttelepíteni. A londoni belügyminisztérium tájékoztatása nem tér ki az őrizetbe vett menedékkérők számára és az őrizetbe vételek időpontjára sem. A tárca megfogalmazása szerint a hatóságok „a hét folyamán műveletek sorát hajtották végre országszerte” a Ruandába áttelepítendő, illegálisan Nagy-Britanniába érkezett menedékkérők őrizetbe vétele végett. A minisztérium szerint az akció kulcsfontosságú eleme annak a tervnek, amelynek alapján 9-12 hét múlva elindulhatnak a repülőjáratok a közép-afrikai országba.

Időjárás:

Ma is többnyire felhős, borús időre számíthatunk.

Este helyenként kialakulhatnak záporok.

A hőmérséklet jellemzően 14 – 22 fok körül alakul.