Az izraeli látogatáson tartózkodó Elon Musk amerikai üzletember beleegyezett abba, hogy csak izraeli hatósági jóváhagyással teheti elérhetővé Starlink nevű mobiltávközlési szolgáltatását az országban, beleértve a Gázai övezetet

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2023.11.28.Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn a Karmelita kolostorban fogadta Charles Michelt, az Európai Tanács elnökét.

A települési klímavédelmi feladatok támogatására szólította fel a kormányt Bakos Bernadett, az LMP országgyűlési képviselője.

Az izraeli látogatáson tartózkodó Elon Musk amerikai üzletember beleegyezett abba, hogy csak izraeli hatósági jóváhagyással teheti elérhetővé Starlink nevű mobiltávközlési szolgáltatását az országban, beleértve a Gázai övezetet.

Már a tizenkettedik szankciós csomagról vitáznak úgy, hogy az eddigi tizenegy hatásairól továbbra sem készült semmifajta őszinte elemzés – vélekedett Szijjártó Péter.

Belföldi hírek:

Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn a Karmelita kolostorban fogadta Charles Michelt, az uniós állam- és kormányfőket tömörítő Európai Tanács elnökét – közölte Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát irányító helyettes államtitkár. A megbeszélésre a decemberi EU-csúcs előkészítése keretében került sor. A tárgyaláson Bóka János európai uniós ügyekért felelős miniszter is részt vett – ismertette a sajtófőnök.

Erdogan török elnök a Magyar-Török Felső Szintű Stratégiai Együttműködési Tanács ülésére jön Budapestre, azonban “a látogatás másik programja a magyar-török diplomáciai kapcsolatok felvételének 100. évfordulója lesz, amelyet a két ország a december 18-án kezdődő, egy éven át tartó magyar-török kulturális évaddal ünnepel” – közölte Havasi Bertalan az atv.hu-val. Az eseményre december 18-án kerül sor, és az augusztus 20-án megkezdett budapesti tanácskozás folytatása lesz.

Látható eredményei vannak a betegségmegelőzés érdekében tett kormányzati intézkedéseknek, hiszen nőtt a magyar lakosság várható élettartama és az egészségben eltöltött idő is – mondta a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára. Rétvári Bence a Helybe visszük a szűrővizsgálatokat programról azt mondta, ebben az évben a speciális buszok mintegy 300 felzárkóztatandó településen jártak, ahol 13 ezren vettek részt a különböző vizsgálatokon, és közel 25 ezer vizsgálatot végeztek. Az államtitkár szerint az egészségmegőrző intézkedéseknek a járvány ellenére is vannak látható eredményei: 1,5 évvel nőtt a várható élettartam, és az egészségben eltöltött évek számát tekintve mára 13 uniós országot előz meg Magyarország, szemben 2010-zel, amikor ötöt.

A települési klímavédelmi feladatok támogatására szólította fel a kormányt Bakos Bernadett, az LMP országgyűlési képviselője. A szükséges intézkedéseket az önkormányzatok jelenlegi pénzügyi helyzetükben nem tudják finanszírozni – indokolta felvetését. A klímaváltozás mérséklése érdekében szükséges a károsanyag és az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése. Ennek egyik megoldása az úgynevezett 15 perces települések kialakítása, ahol az otthon, a munkahely és az egyéb szolgáltatási helyek közötti távolság 15 perc alatt megtehető közösségi közlekedéssel, kerékpárral vagy gyalogosan – mondta a politikus. Értékelése szerint ehhez az önkormányzati lakásállomány növelésére, a közösségi közlekedés támogatására és a vasút fejlesztésére lenne szükség.

Külföldi hírek:

Daniel Hagari, az Izraeli Védelmi Erők szóvivője bejelentette: a túszok negyedik csoportját szabadon engedték. Azt is elmondta, hogy a Hamásszal kötött ideiglenes tűzszünet meghosszabbítása nem végleges. „Éjjel-nappal közvetítőkön keresztül egyezséget kötünk. Semmi sem végleges” – mondta. „A dolgok haladnak, de türelemre van szükség”. Hagari a Hamászt, a túszok szabadon bocsátását bemutató propagandavideókért, ostorozza az elmúlt napokban. „A terroristák integető videóinak tucatjai nem fogják elrejteni a Hamász brutalitását” – mondta. Arról is beszámolt, hogy a Hamasz által túszul ejtett, de egy másik terrorcsoportnak átadott Bibas családért a Hamasz a felelős.

Az izraeli látogatáson tartózkodó Elon Musk amerikai üzletember beleegyezett abba, hogy csak izraeli hatósági jóváhagyással teheti elérhetővé Starlink nevű mobiltávközlési szolgáltatását az országban, beleértve a Gázai övezetet – jelentette be hétfőn Slómó Karhi izraeli hírközlési miniszter. Mindezt azután, hogy Elon Musk Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel együtt ellátogatott Kfar Aza kibucba, annak a négyéves Abigail Edannak az otthonába, akinek mindkét szülőjét meggyilkolták az Izraelt október 7-én megtámadó palesztin terroristák, és akit akkor a szomszédos család tagjaival együtt magukkal hurcoltak túsznak a Gázai övezetbe. A kislányt vasárnap engedték szabadon. Abigail apja éppen a karjában tartotta a kislányát, amikor halálos lövést kapott. Abigail el tudott menekülni, átszaladt a szomszédban lakó Brodach családhoz. Két idősebb testvére, a hatéves Amália és a kilencéves Mihael egy szekrénybe bújt, magukra húzták az ajtót, és tizennégy órán át csendben ott rejtőzködtek, így élték túl a kibucban történt tömegmészárlást. Később Musk és Netanjahu továbbment a Liebstein család otthonába, ahol elmondták nekik, hogy a helyi önkormányzat vezetője a terroristákkal vívott tűzpárbajban vesztette életét október 7-én. Elon Musk izraeli programjai között szerepelt még találkozója Jichák Hercog államfővel, ahol megnézte azt a 45 perces filmet, amelyet az izraeli hadsereg szóvivői állítottak össze a terrortámadásról készült felvételekből.

A gázai humanitárius szünet meghosszabbítására szólított fel hétfőn Jens Stoltenberg NATO-főtitkár, mert szerinte ez teszi lehetővé, hogy a térségben élő emberek megkapják a számukra égetően szükséges segélyt, és még több túsz kiszabadulhasson. Brüsszeli sajtótájékoztatóján a norvég politikus üdvözölte, hogy a Hamász és Izrael közötti megállapodás több túsz elengedéséhez vezetett. Kiemelte, hogy a régióban tapasztalat szenvedés, még fontosabbá teszi a politikai megoldás szükségességét. Mint mondta, a NATO-szövetségesek jelen vannak a tágabb közel-keleti térségben, a többi között az iraki kapacitásépítő missziók révén. „Drón- és rakétacsapásokat tapasztaltunk amerikai támaszpontok ellen Szíriában és Irakban, valamint kereskedelmi hajók elleni támadásokat, mindez az eszkaláció kockázatának növekedésére mutat rá. Iránnak vissza kell fognia szövetségeseit” – hívta fel a figyelmet.

Greta Thunberg is részt vett a november 22-én, a stockholmi izraeli nagykövetség előtt tartott tüntetésen, amelyen több száz Izrael-ellenes tüntetővel együtt mosolyogva skandálta, hogy „zúzzuk szét a cionizmust”. Két héten belül ez már a második alkalom, hogy Thunberg Izraelt támadja. Legutóbb egy november 12-i amszterdami „klímatüntetésen” szólalt fel a zsidó állam ellen. „A klímaigazságosság mozgalmaként meg kell hallgatnunk azok hangját, akiket elnyomnak, és akik a szabadságért és az igazságosságért küzdenek. Máskülönben nem lehet klímaigazságosság nemzetközi szolidaritás nélkül” – mondta akkor a svéd aktivista. Thunberg ezután egy palesztin sálban elkezdte skandálni a „Nincs klímaigazságosság a megszállt földön”-t.

Izrael behívatta Írország izraeli nagykövetét, Sonya McGuinness-t, hogy tiltakozzon az ellen, amiért Dublin „elveszett gyermekként” emlegette a Gázában fogvatartott Emily Hand-t. Emily-t, a kilencéves izraeli-ír állampolgárságú kislányt október 7-én rabolta el a Hamász, és a napokban megkötött tűzszüneti megállapodás részeként térhetett haza Izraelbe. „Ez a nap hatalmas öröm és megkönnyebbülés Emily Hand és családja számára” – írta Leo Varadkar ír miniszterelnök a lány szabadulása után. „Egy ártatlan, elveszett gyermeket most megtaláltak és visszatért, mi pedig végre fellélegezhetünk. Imáink meghallgatásra találtak” – tette hozzá. Eli Cohen izraeli külügyminiszter felháborítónak nevezte az ír miniszterelnök bejegyzését, aki felhívta a figyelmet, hogy „Emily Hand nem elveszett, hanem egy, az ISIS-nél is rosszabb terrorszervezet rabolta el, amely meggyilkolta a mostohaanyját”.

Az elmúlt évek elhibázott brüsszeli döntései oda vezettek, hogy az európai versenyképesség mélypontra került. Immáron csak harmadik helyen állunk a világgazdasági teljesítményhez való hozzájárulás tekintetében, ráadásul az elmúlt évtizedek legrosszabb értékével – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a közösségi-oldalán hétfőn, az uniós Külügyi Tanács ülése előtt. Azt írta: közben a földgázért négyszer annyit kell fizetni Európában, mint Észak-Amerikában, a villanyáram ára pedig triplája a kínainak. Közölte: miközben az európai növekedésnek sokáig biztos alapját adó kelet-nyugati együttműködést szálanként vágják el, immár a tizenkettedik szankciós csomagról vitázunk úgy, hogy az eddigi tizenegy hatásairól továbbra sem készült semmifajta őszinte elemzés.

Megkezdődött hétfőn Pekingben az a kártérítési per szigorú biztonsági intézkedések mellett, amelyet a 2014-ben eltűnt maláj repülőgép kínai utasainak hozzátartozói kezdeményeztek. Egyelőre sem a bíróság, sem a külügyminisztérium nem közölt egyebet az üggyel kapcsolatban. járat 2014. március 8-án történt eltűnésének körülményeit közel egy évtized után is rejtély övezi. A Boeing 777 típusú utasszállító Kuala Lumpurból Pekingbe tartott, de csupán 38 perccel a felszállás után megszakadt vele a kapcsolat. A fedélzeten 239-en tartózkodtak, 227 utas és 12 főnyi személyzet. Az utasok közül 154-en kínai állampolgárok voltak. A repülőgép sorsával kapcsolatban különböző elméletek merültek fel. Feltételezések szerint az Indiai-óceán déli részén zuhant le.

Észak-Korea elkezdte újra felépíteni a 2018-ban lebontott őrhelyeket a két Koreát elválasztó demilitarizált övezetben (DMZ), nehézgéppuskákat telepít, és újra bevezette az éjszakai őrséget – közölték a dél-koreai tisztségviselők. Mindennek előzménye, hogy Phenjan múlt kedden pályára állította első katonai kémműholdját, ami miatt Szöul úgy tiltakozott, hogy részlegesen felfüggesztette a két ország katonai feszültségcsökkentésről szóló 2018-as megállapodását, és megfigyelőket vezényelt a DMZ-hez. Phenjan erre válaszul közölte, hogy őt sem köti már a megállapodás, és újra bevezet minden olyan katonai intézkedést az övezetben, amelyet 2018-ig fenntartott, de azóta részben megszüntetett. A dél-koreai hadseregnek a DMZ területére kihelyezett hagyományos és hőkamerái felvételeket készítettek arról, hogy állig felfegyverzett északi katonák visszaépítik a 2018 előtt használt őrállásokat.

Időjárás:

Ma is mindenütt felhős, borongós időre készülhetünk.

Este mindenütt különböző halmazállapotú csapadékra számíthatunk.

A hőmérséklet jellemzően 0 – 7 fok közé emelkedhet.