A Hamász terroristái gyerekeket kényszerítettek arra, hogy videókat nézzenek az október 7-i mészárlásaikról

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2023.11.29.Napi szinten éri támadás a szuverenitást, ez ellen védekezni kell – jelentette ki Tuzson Bence igazságügyi miniszter.

Az LMP szerint itt az ideje, hogy a kormány véget vessen az „akkumulátorgyarmatosítási törekvéseinek”.

A Hamász terroristái gyerekeket kényszerítettek arra, hogy videókat nézzenek az október 7-i mészárlásaikról.

Elfogadhatatlan az az új helyzet, hogy egyes migránsok és embercsempészek többször is éles, automata fegyverrel lövöldöztek, közölte Szijjártó Péter.

Belföldi hírek:

Érdemes tisztázni, mit értünk a szuverenitás szó alatt, jelentette ki Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke, országgyűlési képviselő a Heti TV Pirkadat című műsorában. Mint kifejtette, mindez egy adott ország, így jelen esetben Magyarország függetlenségét és önrendelkezését jelenti. A Fidesz képviselő-csoportja többek között azért nyújtották be ezt a javaslatot, mert azt akarják elérni, hogy a választásokon induló politikai pártok ne fogadhassanak el külföldről semmilyen anyagi támogatást. Ezekről a kérdésekről beszélni kell, az embereket mindez érdekli, erről tesznek tanúbizonyságot azok a rendezvények, amelyeket a Fidesz országjárása során rendeznek meg. A kormánypárti politikus azt is hozzátette, nem csak ez a téma foglalkoztatja a választókat, hanem a háború és a szankciók egyaránt. A képviselő arról is beszélt, hogy a gázai konfliktussal kapcsolatban ki lehet jelenteni, hogy a Közel-Kelet sajnos sosem volt békés, számos konfliktus volt és keletkezett az elmúlt időszakban is. Kósa Lajos ezek közé sorolta például az Arab Tavaszt is, ami véleménye szerint hihetetlen gazdasági és politikai kárt okozott. Most az történik, tette hozzá, hogy a Gázában élőket senki nem akarja befogadni, egyetlen egy arab állam sem, hiszen nem akarnak a jelenleginél is nagyobb konfliktusokat venni a nyakukba. Ez azt jelenti, hogy a Gázában élők egyelőre, a szó szoros és átvitt értelmében is a Hamasz fogságában vannak.

A Miniszterelnökséghez tartozó területek jól és stabilan működnek, a kormányhivatalok az Ukrajnából menekültek segítésében kiemelkedően helytállak, az árstopok és a kötelező akciózás ellenőrzése is jól működött – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter az Országgyűlés igazságügyi bizottsága előtti éves meghallgatásán. Gulyás Gergely kérdés kapcsán kitért a svéd NATO-csatlakozás ügyére, amelyről azt mondta, Magyarország egy erős NATO-ban érdekelt, ezért is nyújtotta be a kormány az Országgyűlésnek a ratifikációt, ami „előbb-utóbb megtörténik”. A vendégmunkásokról rendelkező törvényről a miniszter azt mondta, ez Európa legszigorúbb jogszabálya lesz, és csak bizonyos számú külföldi munkavállalót és csak bizonyos szakmákban enged foglalkoztatni az új szabályozás.

Napi szinten éri támadás a szuverenitást, ez ellen védekezni kell – jelentette ki Tuzson Bence igazságügyi miniszter az Országgyűlés keddi ülésén, a szuverenitásvédelmi törvénycsomagról folytatott vitában. A szintén előterjesztőként felszólaló Varga Judit (Fidesz) azt mondta, Magyarország sorsáról csakis a magyar emberek dönthetnek. A tárcavezető expozéjában kiemelte: a szuverenitásunk megőrzése talán az egyik legfontosabb feladattá vált Magyarországon, és a kormány által kezdeményezett, most tárgyalt alaptörvény-módosítás, valamint a törvénymódosítás sorsfordító jelentőségű, hiszen „a legutóbbi választásokat követően már bebizonyosodott, hogy bizonyos nemzetközi erők arra törekszenek, hogy beavatkozzanak a magyar választások eredményébe”, és ezzel befolyást szerezzenek Magyarországon. Tuzson Bence hangsúlyozta: nagyon erős az a törekvés, hogy a magyarok kezéből kivegyék az önrendelkezés jogát, és Európa egy olyan birodalommá váljon, ahol a nemzetállamok helyébe egy Európai Egyesült Államok lép. Ezt nem hagyhatjuk, hiszen ez hosszú távon óriási károkat okozhat Magyarországnak – vélekedett a miniszter.

Az LMP szerint itt az ideje, hogy a kormány véget vessen az „akkumulátorgyarmatosítási törekvéseinek”. Schmuck Erzsébet, az ellenzéki párt társelnöke azt mondta: az „akkumulátorgyarmatosítás” lehetetlenné fogja tenni a szükséges klímaalkalmazkodási feladatok elvégzését. Nem elegendő csak a csökkentési célokra gondolni, mert itt vagyunk a klímaösszeomlás szélén – figyelmeztetett az LMP-s politikus, aki pártja tízpontos klímavédelmi akciócsomagjának kilencedik elemét ismertette. Kiemelte, prioritássá kell tenni a szélsőséges időjárási viszonyokhoz való alkalmazkodást. Rámutatott: az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás szempontjából „az akkumulátorgyarmatosítás” a legnagyobb veszélyt a mezőgazdaságra és élelmiszerbiztonságra jelenti.

Külföldi hírek:

Izrael palesztin rabok újabb csoportját engedte szabadon börtönökből kedden az izraeli erők és a gázai palesztin fegyveres csoportok közötti humanitárius szünetről született megállapodás részeként. A 33 rabot, nőket és tinédzsereket különböző büntetés-végrehajtási intézetekből engedték szabadon – közölte az izraeli börtönhatóság. A legfiatalabb a jelentések szerint 14 éves. Ezzel százötvenre emelkedett az izraeli börtönökből kiengedett palesztin foglyok száma. A Hamász iszlamista szervezet fogságából eddig 51 izraeli szabadult ki. Mindeközben több izraeli katona könnyebben megsebesült kedden a Hamász palesztin terrorcsoport támadásában a Gázai övezetben – közölte az Izraeli Védelmi Erők, ami a pénteken kezdődött ideiglenes harci szünet első komolyabb megsértésének tűnt. Az IDF szerint hétfőn a Gázai övezet északi részén két különböző helyszínen három robbanószerkezetet robbantottak fel az erők közelében „a tűzszüneti megállapodások megsértésével”. A hadsereg közölte, hogy az egyik incidensben lövések is irányultak a csapatokra, amelyek viszonozták a tüzet.

Egy 12 éves fiú nagynénje szerint a Hamász rosszul bánt a fogságban lévő unokaöccsével. ,,Gázába érkezésekor az összes lakos megverte”. Elmondása szerint részben egyedül, időnként másokkal együtt tartották fogva. Mindez az átélt traumán túlmenően, beleértve azt is, hogy apját a házuk előtt látta sebesülten, a Hamász terroristáival vívott tűzharc után. A nagynéni „szörnyeknek” nevezte a Hamászt, többek között azért, mert a terroristák arra kényszerítették a fiút, hogy nézzen videókat az október 7-i mészárlásaikról, melyekben több száz civilt öltek meg, köztük a fiú lakhelyén is. A terroristák továbbá fegyverrel fenyegették a gyerekeket, ha sírtak. Hozzátette, nagyon örült unokaöccse visszatérésének, de most aggódik miatta.

A Hamász terrorszervezet által irányított gázai egészségügyi minisztérium szerint a Sifa Kórház dialízisosztályát újranyitották, és arra kérte a betegeket, hogy jöjjenek és folytassák a kezelést. Az izraeli katonák korábban razziát tartottak Gáza legnagyobb kórházában, aminek következtében több száz beteget és több ezer lakóhelyüket elhagyni kényszerült embert evakuáltak, akik ott tartózkodtak. A kórházban elfogyott az élelem, a víz és az áram, és már nem tudott betegeket fogadni. A hadsereg egyébként úgy véli, hogy a kórház alatt van a terrorcsoport egyik fő parancsnoki központja.

Az izraeli hadsereg kedden cáfolta a libanoni média állításait, miszerint ágyúzta volna a Libanonnal közös határrészt. Az Izraeli Védelmi Erők vezérkari főnöke, Herci Halevi altábornagy találkozott az észak-izraeli önkormányzatok vezetőivel, és elmondta nekik, hogy a hadsereg készen áll minden forgatókönyvre a libanoni határ mentén. „Nehéz döntést hoztunk az északi lakosok evakuálásával, és teljes elismerésem az általatok mutatott rugalmasságért és türelemért, és harcunk lehetővé tételéért” – mondta Halevi.

Az izraeli erők tegnap Deir ‘Ammar palesztin faluban lerombolták egy terrorista otthonát, aki augusztus 31-én gázolásos terrortámadást hajtott végre a Maccabim ellenőrzőpontnál, megölve a 20 éves Maxim Molcsanov őrmestert.

Az antiszemitizmus és az iszlámellenesség növekedésének veszélyére hívta fel a figyelmet Jan Lipavsky cseh külügyminiszter kedden Prágában egy nemzetközi vallásügyi konferencia megnyitóján elmondott beszédében. A politikus szerint ez a veszély elsősorban a jelenlegi közel-keleti eseményekkel összefüggésben fenyeget. Jan Lipavsky a Vallásgyakorlás Szabadságának Nemzetközi Szövetsége (IRFBA) háromnapos prágai konferenciáján elmondott beszédében hangsúlyozta, hogy a szabad vallásgyakorlást Oroszország Ukrajna elleni katonai támadásának következményei is veszélyeztetik. A Hamász terrorszervezet Izrael elleni brutális támadása következtében mintegy 1200 ember halt meg, míg az izraeli válaszszankciónak palesztin források szerint már megközelítőleg 15 ezer halálos áldozata van – emlékeztetett a cseh diplomácia irányítója. „Az események következménye, hogy a világban 500 százalékkal nőtt az antiszemita cselekmények száma. Szintén tanúi vagyunk az iszlámellenesség jelentős megerősödésének és általában a vallási tolerancia gyengülésének” – vélekedett Lipavsky.

Elfogadhatatlan az az új helyzet, hogy egyes migránsok és embercsempészek többször is éles, automata fegyverrel lőttek az utóbbi időben nem csak egymásra, hanem magyar határőrökre is – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Genfben. A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) közgyűlésén mindenekelőtt hangsúlyozta, hogy hazánk első kézből, s jól ismeri az illegális bevándorlás jelenségét, miután az Európai Unió külső határán fekszik, a napjainkban legforgalmasabb nyugat-balkáni migrációs útvonalon. Aláhúzta: a magyar tapasztalatok azt mutatják, hogy a migráció veszélyt jelent a tranzit- és a célállamok számára, az érkezők rendre megsértik a határokat és megtagadják az együttműködést a hatóságokkal, ami teljességgel elfogadhatatlan. Leszögezte, hogy a nemzetközi jog előírásait mindenkinek tiszteletben kell tartania, márpedig világosan meg van határozva ezekben a szabályokban, hogy ki számít menekültnek és ki nem.

Reményét fejezte ki kedden Jens Stoltenberg NATO-főtitkár, hogy az Egyesült Államok továbbra is támogatást fog nyújtani Ukrajnának, „mert ez az Egyesült Államok biztonsági érdeke”. A NATO-tagállamok külügyminisztereinek kétnapos tanácskozására érkezve Stoltenberg kifejtette a jelen lévő újságíróknak: az ukrán fegyveres erők bátorsága, elszántsága, ügyessége lenyűgözte az egész világot, mivel vissza tudták szorítani az orosz erőket északon, keleten és délen, és felszabadították azon területek körülbelül a felét, amelyet Oroszország a háború elején elfoglalt. „Ez az ukrán fegyveres erők képességeit bizonyítja, amelyhez a NATO-szövetségesek példátlan katonai segítséget nyújtottak. Arra kérem a szövetségeseket hogy ezt a támogatást továbbra is tartsák fent, mert minél erősebb Ukrajna a harctéren, annál erősebbek leszünk a tárgyalóasztalnál. Ha olyan békés, megoldást akarunk, amely biztosítja, Ukrajna szuverenitását, akkor továbbra is segítséget kell nyújtanunk és ezt a szövetségesek meg is fogják tenni” – hangoztatta.

Az amerikai haditengerészet visszafoglalta a Central Park tankert, amelyet egy „ismeretlen szervezet” eltérített az Ádeni-öbölben, Jemen partjainál – erősítette meg az Egyesült Államok Központi Parancsnoksága (CENTCOM). A hajó kiszabadítására tett erőfeszítések során öt fegyveres személy megpróbált elmenekülni egy kis csónakkal, az amerikai haditengerészet azonban sikeresen letartóztatta őket. A Central Park 22 fős legénysége a CENTCOM szerint nem sérült meg. A mentési művelet során két ballisztikus rakétát lőttek ki a USS Masonra az Irán által támogatott jemeni húszi lázadók által ellenőrzött területekről. A rakéták a hajótól 10 tengeri mérföldre lezuhantak, sérülést vagy kárt nem okozva.

Időjárás:

Ma mindenütt derült lesz az égbolt.

Este helyenként felhősödés várható.

A hőmérséklet jellemzően 0 – 4 fok köré emelkedik.