Joe Biden amerikai elnök Ciszjordánia és a Gázai övezet jövőbeni újraegyesítését szorgalmazta egy „megújult Palesztin Hatóság” keretében

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2023.11.20.Magyarország minden erővel megvédi magát és ellenáll – jelentette ki Orbán Viktor, a Fidesz újraválasztott elnöke a párt tisztújító kongresszusán mondott beszédében.

Már számos kórházban hárommilliárd forint feletti az adósság – hívta fel a figyelmet Komáromi Zoltán, a Demokratikus Koalíció (DK) országgyűlési képviselője.

Joe Biden amerikai elnök Ciszjordánia és a Gázai övezet jövőbeni újraegyesítését szorgalmazta egy „megújult Palesztin Hatóság” keretében.

Az orosz kormánynak sikerült megakadályoznia a gazdaság összeomlását, sőt növekedést elindítania – jelentette ki Dmitrij Peszkov.

Belföldi hírek:

Magyarország minden erővel megvédi magát és ellenáll – jelentette ki Orbán Viktor, a Fidesz újraválasztott elnöke a párt tisztújító kongresszusán mondott beszédében. Orbán Viktor megtisztelőnek nevezte, hogy ismét rábízták, hogy vezesse az „ország, sőt Európa legsikeresebb és legerősebb politikai közösségét”, a Fideszt. A bizalom mindig megtisztelő, most is az, ennyi idő után is – fogalmazott a kormányfő, akit beszéde előtt egyedüli jelöltként választottak ismét pártelnökké, így 2003 óta megszakítás nélkül a Fidesz elnöke. Felidézte: két éve kapta a megbízást, hogy a Fideszt és a KDNP-t vezesse győzelemre a választáson, alakítson kormányt, amely folytatja az erős és szuverén Magyarország építését.

Országjárásba kezd a Fidesz-KDNP, a cél személyesen is meggyőzni minél több embert, hogy vegyen részt a nemzeti konzultációban – mondta a Fidesz kommunikációs igazgatója. Hollik István videóüzenetében elmondta: a nemzeti konzultáció támadás alatt van… Ezért a Fidesz-KDNP országjárásba kezd. Az országjárással és a nemzeti konzultációval – Európában egyedülálló módon – a magyaroknak lehetőségük lesz állást foglalni fontos kérdésekben – tette hozzá. „Megüzenhetjük Brüsszelnek és a dollárbaloldalnak, hogy egy jottányit sem engedünk a magyar érdekből és Magyarország szuverenitásából” – jelentette ki. „Nem fogunk úgy táncolni, ahogy Brüsszel fütyül” – fogalmazott Hollik István.

Soltész Miklós a helyi szlovák nemzetiségi közösség hitélete szempontjából jelentős szerepet betöltő templom külső megújulása alkalmából tartott hálaadó szentmise után arról beszélt, hogy a kormánynak törekednie kell arra, hogy a hazait szolgálja, a hazai munkaerőt, a hazai tudást. „Nekünk továbbra is a nemzet hagyományait és a hitet, a nemzetiséget is meg kell őrizni azokon az épületeken keresztül, amelyeket mostanában felújítunk” – fűzte hozzá az államtitkár.

Már számos kórházban hárommilliárd forint feletti az adósság – hívta fel a figyelmet a Demokratikus Koalíció (DK) országgyűlési képviselője, a párt árnyékkormányának egészségügyi minisztere. Komáromi Zoltán a DK közösségi-oldalán közvetített sajtótájékoztatón azt mondta, „az egyre drámaibb szakemberhiány és kórházi fertőzések” mellett a kórházak adóssága rekordmértékű lett. Hozzátette: szeptember végére az adósság meghaladta a 108 milliárd forintot, és a kormány a magyar emberek életét veszélyezteti azzal, hogy „hagyja elszállni az adósságokat”. Elmondta, megnézték a Magyar Államkincstár oldalán elérhető adatokat, amely szerint országszerte nem egy kórházban az adósság mértéke túllépte a 3 milliárd forintot, példának hozta fel a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Oktatókórházat és a budapesti Szent János Kórházat. „A csúcstartó” azonban a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház, amelynek adóssága 5 milliárd forintnál tart – ismertette. Az árnyékkormány szerint az adósságból fakadó készlethiány a még hosszabb várólistákhoz fog vezetni – mondta.

Külföldi hírek:

Az izraeli hadsereg a hétvégén is folytatta iszlamista célpontok támadását a Gázai övezetben, Libanonban és Ciszjordániában – jelentették katonai szóvivők. Az izraeli hadsereg terrorista állásokat vett célba a Gázai övezet északi részén, és megölték egy iszlamista fegyveres osztag tagjait Dzsabálijában. A légierő a Hamász terrorista infrastruktúráját semmisítette meg Dzsabálija és Bét Lahia városokban, valamint a gázavárosi Zeitun negyedben. Az izraeli katonák a házkutatások során fegyvereket és katonai felszereléseket találtak Dzsabálija lakóépületeiben a jelentések szerint. „Erőink tovább mélyítik a hadműveletet, feltárják a terrorista infrastruktúrát. Az es-Sifá kórház kérésére biztonságos folyósót nyitottunk dél felé a távozóknak, valamint vizet és élelmet vittünk a kórház területére. Az izraeli erők tovább tevékenykednek a kórházban – az elraboltak felkutatása és információgyűjtés, fegyverek és terroristák keresése, és a kórház földalatti részének feltárása és megsemmisítése érdekében” – mondta az izraeli katonai szóvivő.

Joe Biden amerikai elnök Ciszjordánia és a Gázai övezet jövőbeni újraegyesítését szorgalmazta egy „megújult Palesztin Hatóság” keretében, és szankciókkal fenyegette meg a ciszjordániai palesztinokra támadó „szélsőséges” telepeseket. „A Gázai övezetet és Ciszjordániát egységes kormányzati struktúra alatt kellene újraegyesíteni, végső soron egy újjáélesztett Palesztin Hatóság alatt”, miután a Hamászt kiszorították az általa 2007 óta irányított palesztin területről a jelenlegi izraeli katonai műveletet követően. Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök egy sajtótájékoztatón azt válaszolta, hogy „a Palesztin Hatóság jelenlegi formájában nem képes felelősséget vállalni Gázáért”. „Nem lehet olyan civil hatóságunk Gázában, amely támogatja, bátorítja, finanszírozza és tanítja a terrorizmust” – mondta. Mahmúd Abbász palesztin elnök, aki Ciszjordánia autonóm területeit kormányozza, november elején a Palesztin Hatóságnak a Gázai övezetbe való visszatérését a megszállt Ciszjordániát és Kelet-Jeruzsálemet is magában foglaló „politikai rendezéshez” kötötte.

Evakuáltak 31 koraszülöttet a gázavárosi es-Sifá Kórházból – jelentette az iszlamista Hamász terrorszervezet irányította gázai egészségügyi minisztérium vasárnap. A koraszülötteket egy egyiptomi kórházba szállítják. Az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének szombaton a kórházba látogató képviselői azt mondták, hogy a kórházban 32, jóval idő előtt született kisbabát kezelnek. Nem világos, hogy miért térnek el az adatok. Az izraeli biztonságpolitikai kabinet hat és fél órás tanácskozás végén megszavazta a korlátozott üzemanyag-szállítás engedélyezését a Gázai övezetbe. Naponta 60 ezer liter gázolajat visznek majd be, hogy teljesítsék az Egyesült Államok humanitárius kérését, noha a kormány korábban azt ígérte, hogy sem élelmet, sem vizet, sem üzemanyagot nem engednek be Gázába, amíg cserébe nem kapnak valamit az október 7-én odahurcolt izraeli túszok ügyében.

A Hamász által elrabolt izraeli túszok elengedéséről szóló megállapodás már csak „kisebb, főleg gyakorlati és logisztikai” kérdéseken múlik – jelentette ki a katari miniszterelnök, anélkül, hogy bármiféle menetrendet közölt volna a túszok elengedéséről. „A tárgyalásokon már csak nagyon csekély kihívások maradtak (…) Ezek inkább logisztikai, gyakorlati jellegűek” – tette hozzá Muhammad bin Abdul Rahman asz-Száni kormányfő egy dohai sajtótájékoztatón, amelyet Josep Borrell, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője jelenlétében tartott. A megállapodásról folytatott tárgyalások az elmúlt hetekben „hullámvölgyeket éltek át. Azt hiszem, most már biztosabb vagyok abban, elég közel vagyunk ahhoz, olyan megállapodásra jussunk, amely lehetővé teszi, hogy a túszok biztonságban hazatérhessenek” – fejtette ki a politikus.

Az orosz gazdaságot tavaly összeomlás fenyegette, miután az ukrajnai háború elindítása után szankciókat vezettek be ellene, de ezt az orosz kormánynak sikerült megakadályoznia, sőt növekedést elindítania – jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője a Rosszija 1 tévécsatorna Moszkva. Kreml. Putyin című vasárnapi műsorában. „Az összeomlás veszélye fenyegetett, valóban minden erőforrást, belső erőt mozgósítanunk kellett, hogy megakadályozzuk ezt az összeomlást” – mondta az elnöki szóvivő, „példátlannak” nevezve az orosz gazdaságra zúdított szankciók mennyiségét. „A világon egyetlen ország sem szembesült még soha ekkora csapással, és elméletileg egyetlen ország sem képes ilyet elviselni” – hangoztatta Peszkov, emlékeztetve arra, hogy mindez kétévi koronavírus-járvány után következett be, amely szintén nagy megterhelést jelentett a gazdaságnak. Méltatta az ország vezetésének „bölcs” döntéseit, és a kormány „titáni” munkáját, aminek köszönhetően az orosz gazdaságnak sikerült stabilizálódnia, majd „teljesen váratlanul növekedési pályára állnia”.

Az orosz erők vasárnap újabb tüzérségi támadást intéztek a dél-ukrajnai Herszon város ellen, az eddigi információk szerint hat helyi lakos sérült meg, köztük egy három- és egy hatéves gyermek – közölte Roman Mrocsko, a település katonai adminisztrációjának vezetője. A megyei ügyészi hivatal hozzátette, hogy a lövedékek megrongáltak egy többszintes lakóházat. Natalja Humenyuk, az ukrán déli műveleti parancsokság sajtóközpontjának vezetője azt mondta, hogy az ukrán erők Herszon megyében a Dnyeper (Dnyipro) folyó bal partján 3-8 kilométer távolságra kényszerítették visszavonulásra az orosz csapatokat. Megjegyezte, hogy bár a térségből érkező jelentések naponta 4-10 megsemmisített orosz tüzérségi rendszerről szólnak, a megszállók változatlanul heves tüzérségi támadásokat intéznek a folyó ukrán ellenőrzés alatti jobb partja ellen. Az ukrán légierő arról számolt be, hogy az éjjel az ország területét támadó húsz orosz Sahid típusú drónból 15-öt semmisítettek meg.

Egy szaúdi csatorna arról számolt be, hogy egy részben izraeli tulajdonú hajót, a Galaxy Leader-t elraboltak a jemeni hútik a Vörös-tengeren. Az Izraeli Védelmi Erők közölte, hogy a hajó eltérítése az Irán támogatását élvező hútik részéről ,,nagyon súlyos incidens globális szinten”. Továbbá, a hajó Törökországból Indiába tartott nemzetközi legénységgel, izraeliek nélkül. ,,Ez nem egy izraeli hajó” – hangsúlyozta a hadsereg nyilatkozata. Az izraeli Miniszterelnöki Hivatal ,,iráni terrorcselekménynek” nevezte a támadást, amely hatással van a hajózás szabadságára a nemzetközi hajózási utakon. A Bahamai lobogó alatt közlekedő Galaxy Leader hajót egy brit cég lízingelte egy japán cégnek. A brit cég résztulajdonosa Rami Ungar izraeli iparmágnás. A húti lázadók Izrael Hamász terrorszervezet elleni háborújának kezdete óta fokozzák támadásaikat. A jemeni, Iránhoz kötődő húszi lázadók szóvivője, Jechíje Szarea azt mondta, hogy az összes izraeli vállalat tulajdonában lévő vagy általa üzemeltetett, illetve izraeli lobogó alatt közlekedő hajót célba fognak venni.

Időjárás:

Ma is marad a főképp felhős, időnként változóan napsütéses időjárás.

Este mindenütt megvastagszik a felhőzet.

A hőmérséklet jellemzően 8 – 14 fok köré emelkedik.