Az izraeli erők szórólapokat dobtak le, amelyekben arra figyelmeztették a palesztinokat, hogy meneküljenek el Gáza déli részeiből is

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2023.11.18.A magyar kormány azt szeretné, ha a magyar oktatás adná a legmodernebb tudást Európában.

A fesztiváloknak nagyon komoly gazdasági, térségszervező és identitásképző szerepük van – mondta a héten Veszprémben a területfejlesztési miniszter.

Az izraeli erők szórólapokat dobtak le, amelyekben arra figyelmeztették a palesztinokat, hogy meneküljenek el Gáza déli részeiből is.

Eltávolították a héten Alekszandr Puskin orosz költő emlékművét az ukrán főváros, Kijev egyik központi parkjából.

Belföldi hírek:

A magyar kormány azt szeretné, ha a magyar oktatás adná a legmodernebb tudást Európában, melynek része, hogy a legkorszerűbb informatikai eszközöket készségszinten tudják használni a diákok – mondta a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára Vácon. Pest vármegyében 20 ezer laptopot osztanak ki, Vácon 1200-at, a sajtótájékoztatónak otthont adó Váci Árpád Fejedelem Általános Iskolában pedig 136-ot – közölte Rétvári Bence, aki egyben a térség KDNP-s országgyűlési képviselője. A magyar oktatás fontos lépéseket tett és tesz annak érdekében, hogy minden diák számára a legkorszerűbb érintőképernyős digitális eszközök rendelkezésre álljanak. Az államtitkár felidézte: tavaly 120 ezer laptopot osztottak ki, 55 ezer a tanárokhoz került, 65 ezer pedig a diákokhoz, az idei évben pedig 140 ezer laptopot osztanak ki a diákok között.

Kedvezőek a magyar gazdaság kilátásai, jövőre 3-4 százalékos lehet a gazdasági növekedés – mondta a pénzügyminiszter egy nemzetközi gazdasági fórumon. Varga Mihály az egyik londoni gazdaságpolitikai és monetáris elemzőház, az Official Monetary and Financial Institutions Forum (OMFIF) tanácskozásán kiemelte: a magyar gazdaság gyorsan helyreállt a Covid-járvány után, 7,1 százalékos GDP növekedést ért el 2021-ben. A növekedés azonban lassult az orosz-ukrán konfliktus okozta gazdasági hatások következtében. Ugyanakkor 2024-ben a magyar gazdaság visszatér a dinamikus növekedéshez – jelentette ki.

A fesztiváloknak nagyon komoly gazdasági, térségszervező és identitásképző szerepük van – mondta a héten Veszprémben a területfejlesztési miniszter a Magyar Fesztivál Szövetség évadzáró szalonján. Navracsics Tibor kiemelte, hogy az Európa Kulturális Fővárosa programsorozatot 116 település összefogásából létrejövő régióban képzelte el a kormány, amelyben a térségi együttműködés a kreatívipar és a kultúra alapján jön létre. Hozzátette, hogy azért is újszerű volt a kezdeményezés, mert nem ingyen lehetett belépni ebbe az együttműködésbe, hanem nem járási székhely esetében 1 euró per lakos, járási székhelyek esetében pedig 2 euró per lakos hozzájárulást kellett fizetni. Abban bíztunk, hogy ha hozzá kell járulniuk a településeknek, akkor komolyabban veszik a rendezvényt, de ez meg is szűrte a résztvevők számát – fűzte hozzá a miniszter. Navracsics Tibor elmondta, hogy Veszprémen kívül 115 település jelezte a csatlakozását a Bakony-Balaton térségéből és mindegyik járási székhely volt.

Továbbra is stagnál a szennyvízben a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja – közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ. Azt írták, hogy a koronavírus örökítőanyagának szennyvízben mért országos átlagértéke a 45. héten „emelkedett érték mellett stagnált”. Hozzátették: a tendencia a vizsgált helyszínek többségénél is stagnál. Enyhén emelkedő tendencia jellemző a Budapest környéki agglomerációs településeken valamint Veszprémben, és enyhe csökkenés látszik Egerben, Győrben, Miskolcon, Nyíregyházán és Szegeden. Közölték azt is, hogy a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja két településen – Békéscsabán és Pécsett – a „magas”, míg a többi 20 helyszínen az „emelkedett” kategóriába sorolható. Az NNGYK közölte azt is, a 45. héten a szennyvízben az influenza A vírus örökítőanyagának koncentrációja országos átlagot tekintve enyhén csökkent.

Külföldi hírek:

Az izraeli erők szórólapokat dobtak le, amelyekben arra figyelmeztették a palesztinokat, hogy meneküljenek el Gáza déli részeiből – közölték csütörtökön lakosok, jelezve a műveletek lehetséges kiterjesztését olyan területekre, ahol a korábbi evakuálási parancsokat teljesítő emberek százezrei zsúfolódtak az ENSZ által fenntartott menedékházakba és családi otthonokba. Az offenzíva dél felé történő kiterjesztése – ahol Izrael már napi légitámadásokat hajt végre – az ostromlott területen már amúgy is súlyos humanitárius válság további súlyosbodásával fenyeget. Több mint 1,5 millió ember kényszerült lakóhelyének elhagyására Gázában, többségük délre menekült, ahol egyre szűkösebb az élelem, a víz és az áram. Az immár hatodik hetében zajló háborút a Hamász október 7-i, dél-izraeli támadása indította el, amelyben a terroristák több mint 1200 embert gyilkoltak meg, főként civileket, és mintegy 240 férfit, nőt és gyermeket fogtak el.

Egy magas rangú katonai tiszt azt mondta, hogy az Izraeli Védelmi Erőknek „konkrét bizonyítékai” vannak arra vonatkozóan, hogy a Hamász katonai létesítményként használja a gázavárosi Sifa kórházat, megjegyezve, hogy fegyvereket és egyéb „terror infrastruktúrát” lokakizáltak a kórházkomplexumban. A tisztviselő szerint a művelet célja nem a túszok kiszabadítása, hanem a Hamász alagútrendszerének, amely összeköti a kórházat a Gázai övezet többi részével, lokalizálása és feltárása.

Ali Khamenei ajatollah, Irán legfőbb vezetője állítólag a hónap elején azt mondta Iszmail Haníje Hamász-vezérnek, hogy mivel Teherán nem kapott előzetes értesítést az október 7-i pusztító terrorista támadásról, nem csatlakozik az Izrael elleni háborúhoz. Egy jelentésében „három magas rangú tisztviselőre” hivatkozva azt írták, hogy Khamenei azt mondta Haniyehnek, hogy Irán ugyan politikai támogatást nyújt a Hamásznak, de nem fog „közvetlenül beavatkozni” a harcba. Az iráni vezető állítólag arra is kérte Haníját, hogy „hallgattassa el azokat a hangokat” a Hamászban, amelyek arra szólítják fel Iránt és a Hezbollah nevű terrorszervezetet, hogy közvetlenül és „teljes erővel” csatlakozzanak az Izrael elleni háborúhoz. A jelentés szerint a Hezbollahot is váratlanul érte a mészárlás. „Háborúra ébredtünk” – idézték a libanoni terrorcsoport egy meg nem nevezett parancsnokát.

A gyűlöletbeszéd és a gyűlöletből fakadó összetűzések számának növekedése miatt az antiszemitizmus elleni fellépés fokozására szólított fel nyilatkozatában a strasbourgi székhelyű, 46 tagot számláló Európa Tanács főtitkára. Marija Pejcinovic Buric kijelentette: az elmúlt hetekben Európa-szerte tapasztalt, riasztóan megnövekedett antiszemita incidensek súlyos fenyegetést jelentenek minden tagállamra nézve. A zsinagógák, a zsidó iskolák és közösségi központok, valamint zsidók testi épsége elleni támadások közvetlenül veszélyeztetik az európai értékeket és szabadságot – figyelmeztetett. „Üdvözlöm tagállamaink kormányainak eltökéltségét, hogy véget vessenek ezeknek az elviselhetetlen eseményeknek az európai földön. Amíg zsidó polgártársaink újra biztonságban nem érzik magukat, amíg mindennapjaikat már nem jellemzi félelem, addig folytatnunk és fokoznunk kell erőfeszítéseinket” – fogalmazott. A főtitkár felszólította a nemzeti hatóságokat, hogy fokozzák az antiszemitizmus elleni küzdelmet, amihez támogatását ajánlotta, és szolidaritását fejezte ki az áldozatokkal.

Az Európai Uniónak 2030-ig fel kell készülnie a bővítésre, „nem halogathatjuk tovább” – mondta Charles Michel, az Európai Tanács elnöke egy horvát napilapnak adott interjújában csütörtöki zágrábi látogatását megelőzően. „A bővítés azt jelenti, hogy a jelöltek megcsinálják a házi feladatukat, de van saját házi feladatunk is az EU oldalán” – hangsúlyozta Charles Michel, hozzátéve: a bővítés továbbra is érdemeken alapuló folyamat marad, de az időkorlát miatt gondoskodni fognak arról, hogy előrehaladást érjenek el, és beváltsák ígéretüket. „Ideje komolynak lenni” – fogalmazott. Az Európai Tanács elnöke konzultációkat indított az Európai Unió új stratégiai programjáról, amelynek egyik helyszíne Zágráb lesz a négy főváros közül, ahol több miniszterelnökből, illetve tagállami elnökből álló csoportokban zajlanak majd az egyeztetések. Charles Michel kiemelte: mivel nagyon „intenzív és interaktív” megbeszéléseket szerettek volna, ezért azt javasolta, hogy ezek kisebb formátumban történjenek. „Mindannyian egyetértünk abban, hogy három nagy és nehéz kihívással nézünk szembe egyszerre”- fogalmazott a tanács elnöke.

Az Európai Unió is jobban tenné, ha ellenségeskedés helyett a kulturált együttműködés útját választaná Kínával, ebben a magyar kormány nem veszélyt, nem kockázatot, hanem nagy lehetőséget, nagy esélyt lát – közölte a tárca közlése szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Budapesten. A tárcavezető a kínai tulajdonú Wasion Holdings Limited projektbejelentésén arról számolt be, hogy a vállalat mintegy négymilliárd forint értékben Gödöllőre telepíti a hatodik globális kutatás-fejlesztési és gyártócsarnokát, ahol 2025-től évente egymillió okos villanyórát fog előállítani. A barnamezős beruházáshoz az állam 390 millió forintos támogatást nyújt, így hozzájárulva háromszáz új munkahely létrehozásához – tájékoztatott. Beszédében leszögezte, hogy a projekt segíteni fog a kiviteli rekordok újabb megdöntésében is, ugyanis a cég a termékeit ötven országba exportálja, illetve a hazai gazdaság dimenzióváltátását is előmozdítja. Szijjártó Péter kiemelte, hogy ez a beruházás is bizonyítja, hogy megéri józan észen alapuló külpolitikát folytatni.

Eltávolították a héten Alekszandr Puskin orosz költő emlékművét az ukrán főváros, Kijev egyik központi parkjából – hozta nyilvánosságra Dmitro Bilocerkovec, a kijevi városi tanács képviselője a közösségi-oldalán. Puskin szobra az Ivan Bahrjanij huszadik századi ukrán költőről, próza- és drámaíróról, publicistáról és politikusról elnevezett parkban állt. A parkot korábban Puskin Parknak nevezték. A képviselő közölte, hogy a kormány tagjai egyetértettek Kijev városának az emlékmű lebontására tett kezdeményezésével. Az ukrán kulturális minisztérium a Telegramon közölte: „üdvözöljük a kijevi polgármesteri hivatalnak a városi tanáccsal és a helyi aktivistákkal való együttműködésének eredményét. Egy Puskinnal kevesebb van Kijevben. Folytatódik az erőszakos eloroszosítás következményeinek felszámolása”.

A spanyol parlament újraválasztotta miniszterelnökké Pedro Sánchezt, a Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) főtitkárát Madridban. A jelöltet a 350 fős törvényhozásban 179 képviselő támogatta, 171-en ellene szavaztak. Megválasztásához abszolút többségre, legalább 176 voksra volt szüksége. Pedro Sáncheznek beiktatásához esküt kell tennie az alkotmányra VI. Fülöp király jelenlétében, majd várhatóan megnevezi kormányának tagjait. A PSOE október végén koalíciós megállapodást kötött a több baloldali pártot tömörítő Sumar formációval.

Időjárás:

Ma mindenütt napos időre számíthatunk.

Este helyenként fel-felerősödhet a szél.

A hőmérséklet jellemzően 4 – 8 fok közé emelkedik.