Az eddigi támogatások is fontosak, de ennél több kell

 

Az eddigi támogatások is fontosak, de ennél több kell

?si=8CXH4v0J8kpnocVc

Azbej Tristan a külgazdasági és külügyminisztérium államtitkára, a Hungary Helps program vezetője a Heti TV Pirkadat című műsorában beszélt Izrael háborújáról, valamint a Magyarország által nyújtott támogatásokról.

 

Izrael háborúja kapcsán a politikus elmondta, több dolgot is meg kellene tennie a világ és Európa országainak, amiket a magyar kormány megtett. Elsőként nevén kell nevezni a történéseket azaz ki kell jelenteni, október 7-én egy aljas terrortámadás érte a zsidó államot, ahogy azt is hangsúlyozni kell, Izraelnek joga van az önvédelemre. Mindezek mellett mindenkinek szolidaritásáról kellene biztosítania Izraelt, ami jelentős erkölcsi támogatást jelent. Ezen túlmenően el kell érni azt is, hogy a Hamasz által elrabolt túszok szabadok legyenek, és épségben hazatérhessenek. Azt is hozzátette az államtitkár, a magyar kormány katari közreműködéssel már megkezdte az egyeztetéseket, hogy a túszul ejtett magyarok szabadok lehessenek,, ahogy arra is figyel Magyarország, mi történik a Gáza területén élő magyarokkal. Azbej Tristan szerint a fenti célok elérésében is nagy jelentősége volt Novák Katalin köztársasági elnök pár nappal ezelőtti izraeli villámlátogatásának.

A Hungary Helps program vezetője emlékeztetett arra, a magyar kormány lehetőségeihez mérten jelentős összegeket fordított, és fordít ma is a Közel-Keleten az üldözött keresztény kisebbségek megsegítésére. Elsősorban az egyházi közösségek közvetítésével nyújt Magyarország támogatást, a keresztény gyülekezetek felekezeti, oktatási, szociális és egyészségügyi munkájának segítésére. Az államtitkár azt hangsúlyozta, már a program indulásakor is az volt a cél, hogy ezekkel a támogatásokkal nem csak a keresztényeket, hanem a különböző intézményeket igénybe vevő muzulmánokat is, arról nem beszélve, hogy ez a program, mint egyfajta misszió, segíti a vallások közötti megbékélést.

Arra a kérdésre, hogy miként tudják nyomon követni az eddigi támogatott projektek utóéletét, Asbej Tristan úgy felelt, nemrégiben járt Irakban, ahol pont egy ilyen magyar kormány által támogatott programot, annak utóéletét tekintett meg. Mint mondta, szerencsére minden rendben működött, azonban az is látható, lennének még feladatok. Például az említett helyen, a Ninivei fennsíkon még szükség lenne egy jelentősebb mezőgazdasági programra is. Magyarország egy mintagazdaságot is üzemeltetni fog, ami komoly segítséget jelent az ott élőknek.

Az államtitkár hozzátette, a Hungary Helps program nem csak a Közel-Keletre, hanem másfelé is figyel, most indul egy nagyobb szabású projekt Csádban. Itt a szociális és agrártámogatások mellett egy egészségügyi misszió is megalakul, több magyar orvos közreműködésével. Ez egy igen nehéz környék, tette hozzá Azbej Tristan, ezért ezt a missziót egy magyar katonai alakulat is támogatni fogja egy nemzetközi program keretében. Összességében ki lehet jelenteni, az eddigi támogatások is fontosak, de ennél több kell, ebben pedig a magyar kormány élen jár, de a célok eléréséhez, azaz hogy a válságövezetekből ne induljon el egy újabb migrációs hullám, komoly nemzetközi összefogásra van szükség.