Az izraeli hadsereg terv szerint halad a Gázai övezetben – jelentette be Daniel Hagari katonai szóvivő

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2023.10.31.A magyar kormány számára kiemelt fontosságú a nyugdíjasok ügye, akiket az élet minden területén támogatnak – jelentette ki Nyitrai Zsolt, a Heti TV-ben.

Az LMP petíciót indít Magyarország GMO-mentességének megőrzéséért – mondta Csárdi Antal, az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese.

Az izraeli hadsereg terv szerint halad a Gázai övezetben – jelentette be Daniel Hagari katonai szóvivő.

Jordánia arra kérte az Egyesült Államokat, hogy telepítsen az országba Patriot rakétavédelmi rendszert a királyság határainak védelmére.

Belföldi hírek:

A magyar kormány számára kiemelt fontosságú a nyugdíjasok ügye, akiket az élet minden területén támogatnak – jelentette ki Nyitrai Zsolt, a Fidesz országgyűlési képviselője, kiemelt társadalmi csoportokért felelős miniszterelnöki főtanácsadó a Heti TV Pirkadat című műsorában. Hozzátette, a Fidesz-KDNP még a 21-es választások előtt kötött megállapodást a nyugdíjasokkal, hogy érdekeiket mindenek felett képviselik. Ennek értelmében indította el a kormány a gondosóra programot, immár több, mint 250 ezer nyugdíjas jutott hozzá ehhez a kiemelten fontos készülékhez. Ez egy karóra, aminek több funkciója is van. Egyrészt amennyiben olyan helyzet alakul ki, akkor egy gombnyomással lehet kapcsolatot teremteni a program diszpécser-központjával, másrészt számos más funkciója is van ennek az eszköznek. Amennyiben az órát viselő elesik, netán eszméletét veszti, azt is érzékeli az óra, és azonnal értesítést küld több helyre: a diszpécser-központnak, de azoknak a családtagoknak, rokonoknak is, akiket az óra viselője a programhoz való csatlakozáskor megad. Nyitrai Zsolt szerint nem kell semmi mást tenni, mint regisztrálni erre a programra, és így rövid időn belül az igénylő megkapja ezt az eszközt. A képviselő szerint nem csak ebben a programban kapnak segítséget a nyugdíjasok, hiszen a napokban érkezik meg az év végi kiegészítéssel megemelt nyugdíj visszamenőleg, így akár 80 ezer forinttal többet is hozhat a postás.

A teljes magyar védelmi szektorban szükséges fiatal, dinamikus vezetői kultúra megszemélyesítőjeként beszélt Tajti Norbertről, a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat (KNBSZ) főigazgató-jelöltjéről Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter hétfőn, az Országgyűlés honvédelmi bizottságának ülésén. A jelölt bizottsági meghallgatásán a tárcavezető azt mondta, a honvédség vezetése az elmúlt másfél-két évben lényegesen és alapvetően megfiatalodott és megváltozott; a teljes vezérkar személyi összetétele is új, az alakulatparancsnokok is valamennyien kiváló fiatal tisztek. A miniszter szerint a KNBSZ súlyát és jelentőségét mutatják a szinte hétről hétre kialakuló, beláthatatlan jelentőségű nemzetközi katonai konfliktusok. A KNBSZ „kiemelt nemzeti kincsünk”, ami jellegéből fakadóan kevésbé van a nyilvánosság előtt, de jelentősége és szolgálatának minősége rendkívül fontos – hangsúlyozta.

Az LMP petíciót indít Magyarország GMO-mentességének megőrzéséért – mondta Csárdi Antal, az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese. Az LMP-s politikus kifejtette: tájékoztatni kívánják az embereket a génmódosított élelmiszerekben rejlő veszélyekről. Fontosnak ítélte, hogy ne lehessen kiskapukat nyitni, amelyek lehetővé teszik az új technológiás génmódosított termékek bejutását az országba. Csárdi Antal felidézte az előző heti parlamenti szavazást is, amelyen – mint mondta – a Jobbik és Momentum felrúgta a Magyarország GMO-mentességéről szóló nemzeti konszenzust. A politikus egyértelmű választ követelt a két párttól arról, miért kockáztatnák a magyar emberek egészségét.

Külföldi hírek:

Az izraeli hadsereg terv szerint halad a Gázai övezetben – jelentette be Daniel Hagari katonai szóvivő. Mindeközben szemtanúk szerint több tucat izraeli harckocsi torlaszolta el az övezet északi részét a déli területekkel összekötő Szaláh ed-Dín utat, tüzet nyitva minden arra járó autóra. Helyszínen tartózkodók a sajtónak azt mondták, az izraeli légierő csapásai miatt az út mintegy egy kilométer hosszan szinte járhatatlanná vált. Egy francia hírügynökség értesülései szerint a harci járművek egy része Gázaváros ez-Zejtún nevű külvárosától nem messze áll, mintegy másfél kilométerre az izraeli határtól, több harckocsi pedig a határtól két kilométerre láttak. A szemtanúk mindazonáltal nem számoltak be összecsapásokról a Hamász fegyvereseivel. Az út nyugati részén az utóbbi napok légicsapásaiban több tucat ház megsemmisült.

Szemtanúk szerint izraeli tankok behatoltak Gázaváros szélére, és elvágtak egy kulcsfontosságú utat, mely az enklávé északi részéről dél felé vezet. „A csapatok az éjszaka likvidáltak több tucat terroristát, akik épületekben barikádozták el magukat, és megpróbálták megtámadni az irányukba mozgó erőket” – mondta az Izraeli Védelmi Erők szóvivője, Daniel Hagari ellentengernagy, hozzátéve, hogy a harcok jelenleg is zajlanak. „Kibővített szárazföldi hadműveletet hajtunk végre az övezetben… az erők a terroristák felé haladnak, a terroristák elbarikádozzák magukat az átmeneti telephelyeken, mi pedig a levegőből támadjuk őket” – teszi hozzá Hagari. A szárazföldi csapatok és a légierő több Hamász-parancsnokot is megölt ma. Köztük van a terrorcsoport Közép-Gáza haditengerészeti erőinek vezetője, a Hamász irányított páncéltörő rakétacsoportjának vezetője és a Hamász fegyvergyártással foglalkozó vezető operatívja is.

Egy palesztin késsel súlyosan megsebesített egy izraeli rendőrt hétfőn Jeruzsálemben, a támadót semlegesítették – közölte az izraeli rendőrség. A 22 éves rendőrt kórházba szállították. Az amúgy is feszült helyzet Ciszjordániában és Kelet-Jeruzsálemben tovább romlott azóta, hogy a Hamász október 7-én izraeli civileket mészárolt le, majd Izrael támadást indított a Gázai övezetben.

Gázai terroristák helyi idő szerint délután fél 3-kor rakétákat lőttek ki Jeruzsálemre és a környező településekre. A média hat lövedék elfogásáról számolt be Jeruzsálem területén, valamint Gus Ecionban egy rakéta nyílt területen landolt. Sérülésről vagy anyagi kárról nem érkezett jelentés. Korábban a nap folyamán rakéta csapódott egy házba Netivotban, míg Askelonban egy gyárba. Sérülés nem történt.

A katonaság 8200 jelhírszerző egysége egy évvel ezelőtt abbahagyta a gázai Hamász operatívok kézi rádióinak lehallgatását, mondván, „időpocsékolás” jelentette a The New York Times. A lap szerint az amerikai kémügynökségek az elmúlt években nagyrészt leállították a Hamászról szóló információk gyűjtését, mivel úgy vélték, hogy Izrael megfékezte a terrorcsoport fenyegetéseit. A Sabak belbiztonsági szolgálat főhadiszállásán október 7-én a tisztviselők órákat töltöttek a Hamász tevékenységének megfigyelésével a Gázai övezetben, amely szokatlanul aktív volt az éjszaka közepén. Az izraeli hírszerzés és nemzetbiztonsági tisztviselők, akik meg voltak győződve arról, hogy a Hamásznak nem áll érdekében háborúzni, kezdetben azt feltételezték, hogy ez csak egy éjszakai gyakorlat. Hajnali három órakor Ronen Bar, a Sabak vezetője még mindig nem tudta megállapítani, hogy amit lát az csak egy újabb Hamász hadgyakorlat-e. Ahogy telt-múlt az idő azon az éjszakán, Bar úgy vélte, hogy a Hamász megkísérelhet egy kis léptékű támadást. Megbeszélte aggodalmait Izrael legfelsőbb katonai vezetőivel, és utasította a „Tequila” csapatot – egy elit terrorelhárító erőt –, hogy álljanak készenlétben Izrael déli határánál. Három izraeli védelmi tisztviselő szerint egészen a támadás kezdetéig senki sem hitte, hogy a helyzet elég komoly ahhoz, hogy felébresszék miatta Benjámin Netanjahu miniszterelnököt.

„Büszke vagyok arra, hogy én vagyok Izrael valaha volt legjobb barátja” – mondta a volt elnök a Republikánus Zsidó Koalíció éves csúcstalálkozóján. Trump a 2024-es republikánus jelöltségért induló politikusok közül az utolsóként szólalt fel. Trump megjegyezte, hogy a világot három héttel ezelőtt „összetörte” a Hamász Izrael elleni támadása. „Minden izraelinek és minden amerikainak, akit érintettek ezek a barbár cselekedetek, szeretünk, veled vagyunk, veled együtt gyászolunk, osztozunk a haragodban, és 100%-ban melletted állunk” – mondta Trump. „Ne legyen kétségünk a gyilkosok, akik felelősek ezért a szörnyű mészárlásért, örökre a pokol bugyrában fognak égni” – tette hozzá. „Ez a harc a civilizáció és a vadság, a tisztesség és a romlottság, valamint a jó és a rossz között zajlik” – mondta.

A Németországi Zsidók Központi Tanácsa bírálta, hogy Németország tartózkodott az ENSZ Közgyűlésének gázai határozatról szóló szavazásán. Josef Schuster, a Németországi Zsidók Központi Tanácsának elnöke azt kifogásolta, hogy Németországnak nem foglal állást egyértelműen a Hamász-terror relativizálása ellen. Schuster arra is emlékeztetett, hogy Németországban ismét lábra kapott zsidógyűlölet és az Izraellel szembeni ellenségesség, állítása szerint ez nyíltan előfordul az utcákon, előadótermekben vagy a színházakban. Az elmúlt hetek fejleményeire nem számított, mint mondta, „néha már nem ismerek rá erre az országra”. Az ENSZ Közgyűlés pénteken nem kötelező érvényű határozatot fogadott el, amelyben haladéktalan és tartós humanitárius fegyverszünetet szorgalmaz a Gázai övezetben az ellenségeskedések beszüntetésére.

Jordánia arra kérte az Egyesült Államokat, hogy telepítsen az országba Patriot rakétavédelmi rendszert a királyság határainak védelmére – közölte a jordániai hadsereg szóvivője. Jordánia regionális konfliktus kirobbanásának veszélyére figyelmeztet, amióta Izrael a Hamász által október 7-én elkövetett terrortámadásra válaszul támadást indított a Gázai övezetben. „Arra kértük az Egyesült Államokat, hogy erősítse meg a jordániai légvédelmet Patriot rakétákkal” – mondta Musztafa al-Hijári dandártábornok a jordániai állami televíziónak. „Ez egy drága rendszer, amelyet nem lehet helyi eszközök segítségével telepíteni, ezért stratégiai partnerre van szükségünk” – tette hozzá a tábornok. Véleménye szerint Jordániát fenyegetések veszik körül, nem csak a nyugati, hanem a keleti és az északi fronton is. „Az új fenyegetések között vannak ballisztikus rakéták is, ellenük pedig a Patriot a legjobb fegyver” – mondta Hijári.

Időjárás:

Ma is mindenütt megerősödik a felhőzet, helyenként kisebb csapadék is kialakulhat.

Este mindenütt megnyugszik az időjárás.

A hőmérséklet jellemzően 16 – 24 fok köré emelkedik.