Segítség egy gombnyomásra

Segítség egy gombnyomásra

?si=PKeX6x-p4viSUbtj

Nyitrai Zsolt, a Fidesz országgyűlési képviselője, kiemelt társadalmi csoportokért felelős miniszterelnöki főtanácsadó a Heti TV Pirkadat című műsorában beszélt egy Európában egyedülálló programról.

 

 

A politikus elmondta, a magyar kormány számára kiemelt fontosságú a nyugdíjasok ügye, akiket az élet minden területén támogatnak, hiszen a Fidesz-KDNP még a 22-es választások előtt kötött megállapodást a nyugdíjasokkal, hogy érdekeiket mindenek felett képviselik. Ennek értelmében indította el a kormány a gondosóra programot, immár több, mint 250 ezer nyugdíjas jutott hozzá ehhez a kiemelten fontos készülékhez. Ez egy karóra, aminek több funkciója is van. Egyrészt amennyiben olyan helyzet alakul ki, akkor egy gombnyomással lehet kapcsolatot teremteni a program diszpécser-központjával, másrészt számos más funkciója is van ennek az eszköznek. Amennyiben az órát viselő elesik, netán eszméletét veszti, azt is érzékeli az óra, és azonnal értesítést küld több helyre: a diszpécser-központnak, de azoknak a családtagoknak, rokonoknak is, akiket az óra viselője a programhoz való csatlakozáskor megad. Nyitrai Zsolt szerint nem kell semmi mást tenni, mint regisztrálni erre a programra, és így rövid időn belül az igénylő megkapja ezt az eszközt. Azt is kiemelte a politikus, ez egy Európában egyedülálló program. Bár több országban működtetnek ehhez hasonló projekteket, de mivel ott fizetős szolgáltatásról van szó, így nem tudnak mindenkit elérni. A magyar kormány kijelentette, a gondosóra program ingyenes az igénylők számára, a tervek szerint 1,5 millió ember kaphatja meg ezt az eszközt.  A képviselő szerint nem csak ebben a programban kapnak segítséget a nyugdíjasok, hiszen a napokban érkezik meg az év végi kiegészítéssel megemelt nyugdíj visszamenőleg, így akár 80 ezer forinttal többet is hozhat a postás.

Nyitrai Zsolt azt is hozzátette, a magyar kormány számára minden kiemelt társadalmi csoport fontos, a velük való kommunikáció mindennapos, hiszen az onnan beérkezett véleményeket a kormány beépíti programjába. De a társadalom egészével is párbeszédet folytat a magyar kormány, ezért is döntöttek úgy, hogy rövidesen elindítják, immár 16. alkalommal a legújabb nemzeti konzultációt. A politikus szerint a párbeszéd kormánya az eddigi konzultációk véleményét képviselte a nemzetközi színtereken és itthon is, legyen szó migrációról, a nyugdíjasokról, az állatvédelemről és sok más fontos dologról. A mostani konzultáció azokra a kérdésekre szeretne választ kapni, amelyekben a magyar kormány vitát folytat Brüsszellel, a miniszterelnöknek és az Európában tárgyaló minisztereknek a konzultáció eredményének ismeretében jóval erősebb és határozottabb lehet az álláspontja.

Végezetül a politikus beszélt a nemzetközi politikai helyzetről, azon belül is az illegális migrációról. Mint kifejtette, a magyar kormány ez utóbbi ellen harcol, ami nem jelenti azt, hogy a valódi menekülteknek ne nyújtana humanitárius segítséget Magyarország. Az eddigi kimutatások szerint 2015 óta a magyar határról egymillió illegális migránst fordítottak vissza, ezt Magyarország a jövőben is így fog tenni, ezzel is védve Európát, az európai értékeket.