Magyarország kiáll Izrael mellett és jogosnak tartja, hogy megvédje magát

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2023.10.29.Magyarország kiáll Izrael mellett és jogosnak tartja, hogy megvédje magát.

Újabb nemzeti konzultációt készítenek elő – közölte Orbán Viktor.

Pápua Új-Guineát és Magyarországot összeköti a kereszténység – mondta a magyar államfő.

Megkezdődött a téli időszámítás, egy órával vissza kellett állítani az órákat.

Hírek:

Magyarország kiáll Izrael mellett és jogosnak tartja, hogy megvédje magát – jelentette ki a miniszterelnök. Orbán Viktor szerint meg kell akadályozni, hogy megismétlődjön egy olyan terrortámadás, mint amilyent a Hamasz hajtott végre három hete Izraelben. Előzőleg az Országgyűlés politikai nyilatkozatban ítélte el az Izrael elleni terrortámadást. A Miniszterelnökséget vezető miniszter fontosnak nevezte, hogy tegyenek meg mindent a túszok kiszabadítása érdekében. Gulyás Gergely hozzáfűzte: Magyarország sokat tett a veszélyben élő magyar állampolgárok hazajuttatásáért. Már csaknem 450 magyar állampolgárt hoztak haza Izraelből. A külügyminiszter közben megerősítette, hogy négy magyar állampolgárságú, vagy származású túsz – köztük két gyerek – van jelenleg a Hamasz fogságában. Szijjártó Péter szerint mindent megtesznek a kiszabadításukért.

Az izraeli kormányfő nem hagyott kétséget afelől, hogy a hadsereg bevonul Gázába. Benjamin Netanjahu közölte, hogy a szárazföldi műveletről a háborús kabinet dönt. A kabinet egyik tagja, Beni Gantz úgy fogalmazott, hosszú és nehéz háború vár országára. A centrista politikus szerint saját érdekükben indulnak ebbe a harcba, amelyben szerinte feltárul az az izraeli szolidaritás nagyszerűsége. Az izraeli hadsereg vezérkari főnöke közben elmondta, stratégiai és taktikai megfontolások miatt húzódott a támadás megindítása. Herzi Halevi szerint azonban így jobban felkészülhettek és a Hamasz már megbánta, hogy rátámadt országára. Az izraeli légitámadások egyébként már rendszeresen ismétlődnek a térségben.

Az amerikai elnök megerősítette, a jövőben biztosítani kell, hogy az iszlamista terrorszervezet soha többé ne félemlíthesse meg Izraelt, és ne használhasson palesztin embereket védőpajzsként. Joe Biden egyúttal hosszú távú megoldást szorgalmazott a válságra. A Fehér Ház egyik szóvivője szerint az elnök joggal használt durva kifejezéseket a háború kapcsán, amelyben ártatlan civilek is óhatatlanul áldozatul esnek. Ez valóban tragédia – mondta John Kirby -, de az is biztos, hogy a megoldás csak az lehet, ha egyszer és mindenkorra véget vetnek a Hamasz tevékenységének. Az amerikai elnök után ezen a héten újabb európai vezetők tettek demonstratív látogatást a zsidó államban. Együtt ment Jeruzsálembe az osztrák kancellár és a cseh kormányfő. Emmanuel Macron francia államfő tárgyalásai után arról beszélt, hogy a terrorizmus elleni küzdelem nem csak Izrael, hanem az egész világ számára létkérdés.

Hasonló állásfoglalást fogadtak el az Európai Unió tagállamainak állam- és kormányfői kétnapos brüsszeli csúcstalálkozójukon. Az Európai Tanács elnöke nagyon fontosnak nevezte, hogy a huszonhetek a nehéz időkben is egységet mutassanak, megvédjék értékeiket és elveiket. Charles Michel kifejtette, ezért támogatják Izraelt és az önvédelemhez való jogát, összhangban a nemzetközi humanitárius joggal, és ítélik el a Hamász terrorista támadását. Egyúttal kulcsfontosságúnak minősítette Ukrajna további támogatását is. Ursula von der Leyen arra hívta fel a figyelmet, hogy ezekhez az uniós erőfeszítésekhez megfelelő finanszírozás kell, ezért van szükség az uniós költségvetés felülvizsgálatára.

A magyar miniszterelnök bejelentette, hogy újabb nemzeti konzultációt készítenek elő. Orbán Viktor szerint ez magabiztosságot ad a kormánynak, hogy továbbra is megvédje a magyarok érdekeit. A pontos témákat nem jelölte meg, de arról beszélt, hogy az unió rossz döntéseket hozott Ukrajna és a migráció kérdésében is. Szerinte ma már nyilvánvaló, hogy a harctéren nem győzhetnek az ukránok, Oroszország pedig nem veszít, Putyin elnök sem bukik meg. A menekültek ügyében a kerítés megépítése volt a helyes döntés, mert így jogi, katonai és fizikai határzárat állítottak a beözönleni szándékozó emberek elé. A miniszterelnök szerint már Brüsszelben is látják, hogy a magyar álláspont volt a helyes, de még nem jutottak el odáig, hogy ezt el is ismerjék. Orbán Viktor úgy fogalmazott, Magyarország ellenzi a terrorizmust, ezért nem támogatja a migrációt sem, aki ugyanis azt teszi, az a terrorizmust is segíti.

Lengyelországban az államfő még nem tett le arról, hogy a két héttel ezelőtti választáson győztes, a parlamentben mégis kisebbségben lévő eddigi kormánypárt képviselőjét jelölje kormányfőnek. A Jog és Igazságosság ugyanis azt állítja, hogy meg tudja szerezni a szejm többségének támogatását. Ebben az esetben Mateusz Morawiecki jelenlegi miniszterelnök alakíthatna újra kormányt. Közben viszont az eddig ellenzékben lévő négy tömörülés megállapodott az együttműködésről, ami egyúttal parlamenti többséget is jelent számukra. Jelezték azt is, hogy a polgári koalíciót vezető Polgári Platform elnökét, Donald Tuskot akarják kormányfőnek. Andrzej Duda államfő közölte, a következő két hétben még nyitott a további egyeztetésekre.

Az új szlovák kormányfő konstruktív politikát ígér és a nemzeti érdekeket akarja képviselni a külpolitikában is. A választásokon győztes szociáldemokrata Smer párt vezetőjét a héten már negyedik alkalommal iktatták be a miniszterelnöki tisztségbe. Robert Fico szerint a társadalom jelenleg feldúlt állapotban van, az állam anyagi helyzete pedig rendkívül rossz. Zuzana Caputová államfő annak a reményének adott hangot, hogy az új kormány tartja az ország eddigi irányultságát, továbbra is tesz a jószomszédi viszonyok ápolásáért. A koalíciós szerződés értelmében a győztes pártnak ugyanúgy hat minisztere van, mint a választáson harmadik helyet szerzett Hang pártnak. Az utóbbi vezetője, az egykori kormányfő, Peter Pellegrini lett a parlament elnöke.

Az amerikai képviselőház új elnöke kiállt a konzervatív politikai irányvonal mellett és máris harcot hirdetett a demokrata kormányzat szerinte káros politikája ellen. Az amerikai szövetségi törvényhozás alsóháza három hetes huzavona után tudott új elnököt választani. A tisztségbe egy eddig jobbára ismeretlen 51 éves louisinai republikánus képviselő került. Mike Johnson elsősorban arról nevezetes, hogy feltétlen híve a bukott és újraválasztásáért küzdő elnöknek, Donald Trumpnak. Utóbbi azt is mondta jogász végzettségű párttársáról, hogy hogy ravasz és nagyszerű képviselő, akinek személyét mindenki elfogadja. A republikánus többség korábban azért váltotta le Kevin McCarthyt, mert kifogásolták, hogy az állam működőképessége érdekében együttműködött a demokratákkal.

A Vatikánban véget ért a világ püspökeinek találkozója, vagyis a szinódus. A több mint négyszáz résztvevő, köztük 54 nő három héten át tanácskozott a globálissá vált egyház és püspöki kar jelenlegi teendőiről. Mint közölték, a szinódus egy év múlva folytatódik Rómában. Ferenc pápa a tanácskozás előtt közzé tett apostoli buzdításában korunk első számú kihívásának nevezte a klímaváltozást. Szerinte ez olyan globális társadalmi-szociális probléma, mely szorosan kötődik az emberi élet méltóságához. Azt is megállapította, hogy a régi diplomáciai világ válsága meggyengítette az egész nemzetközi politikát.

Pápua Új-Guinea és Magyarország népe, kultúrája, történelme, földrajzi helyzete egészen más, de közös bennük a kereszténység. Többek között erről beszélt a csendes-óceáni államban tett hivatalos látogatásán a magyar államfő. Novák Katalin előzőleg Ausztráliában járt. Úgy vélte, felértékelődik a térség szerepe, ezért is fontosak a jó kapcsolatok. Emlékeztetett rá, hogy hogy Magyarországnak sosem voltak gyarmatai, majd hozzátette – idézem – megtanultuk, hogy tisztelnünk kell a többieket és mindig van valami, amit tanulhatunk a másiktól. Novák Katalin az első magyar államfő, akik Pápua Új-Guinea Független Államba látogatott.

A közlekedési minisztériumban tart a KRESZ felülvizsgálata – ismerte el a tárca államtitkára. Ágh Péter azt is közölte, hogy állami beavatkozást tartanak szükségesnek a nagyteljesítményű gépjárművek helyzetének rendezésére. Mindezt az utóbbi időben történt tragikus események, illetve a nagyteljesítményű autók elterjedése tette szükségessé. A tervek szerint korlátoznák azok körét, akik a 300 kilowattot meghaladó teljesítményű autókat vezethetik. A szocialista Molnár Zsolt azért javasolta a probléma mielőbbi napirendre tűzését, mert szerinte drámai mértékben megnőtt a kirívóan súlyos közúti közlekedési szabályszegések száma. Az elmúlt években a fékevesztett száguldozás több, a közlekedésben szabályosan résztvevő vagy egyszerűen csak utcán tartózkodó ember halálát okozta.

A magyar kormány szerint Európában egységesen lenne értelme eltörölni a nyári és téli időszámítás váltakozását. Enélkül ugyanis a szomszédos országokban keverednének az időzónák. Gulyás Gergely kancelláriaminiszter szerint a budapesti álláspont az, hogy a nyári időszámítás maradjon. Az Európai Unió tagállamainak eredetileg 2021-ig kellett volna megállapodniuk az időszámítás egységesítéséről, de a koronavírus-járvány miatt elhalasztották a döntést. Most 2024 az új határidő, de sokan kétlik, hogy egy éven belül sikerül megállapodásra jutni. A kérdés most azért különösen aktuális, mert mára virradóra kellett az órákat egy órával visszaállítani, vagyis mától ismét a téli időszámítás az érvényes.

Holnaptól országszerte meghosszabbított nyitva tartással várják a megemlékezőket a temetők. A közelgő Mindenszentek és Halottak napja időszakában ez rendszeresen így van. Budapesten a kegyeleti helyszínek hétfőn és kedden reggel 7 órától este 8-ig, szerdán és csütörtökön reggel fél 8-tól este 8-ig lesznek nyitva. A nyugalom biztosítása és a forgalom zavartalan lebonyolítása érdekében megerősítették a rendészeti szolgálatot, illetve a kerületi rendőrségi egységek, közterület-felügyelők és a polgárőrség tagjai is járőröznek a forgalmas napokon.

Időjárás:

Ami pedig az időjárást illeti, véget ért az utóbbi napok kettős fronthatása, ma nyugodt és kellemes őszi idő várható. Több órás napsütésre számíthatunk. Legfeljebb északkeleten fordulhat elő néhol szitálás, gyenge eső. Megélénkül a szél. A hőmérséklet napközben 18 és 23 fok között alakul, estére 4 és 12 fok közé hűl le a levegő.