Nemzeti egységkormány alakult, miután Benjamin Netanjahu miniszterelnök és Beni Ganz, a Nemzeti Egység párt vezetője találkozott

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2023.10.12.Orbán Viktor miniszterelnök kétoldalú tárgyalást folytatott Irakli Garibasvili georgiai miniszterelnökkel szerdán Tbilisziben.

További öt magyar állampolgárt sikerült kijuttatni Izraelből, eközben pedig kétóránként tájékoztatnak mindenkit a helyzetről.

Nemzeti egységkormány alakult, miután Benjamin Netanjahu miniszterelnök és Beni Ganz, a Nemzeti Egység párt vezetője találkozott.

Legkevesebb 169 izraeli katona esett el a szombat óta tartó összecsapásokban a terrorista erőkkel – jelentette be Daniel Hagari katonai szóvivő.

Belföldi hírek:

Orbán Viktor miniszterelnök kétoldalú tárgyalást folytatott Irakli Garibasvili georgiai miniszterelnökkel szerdán Tbilisziben – közölte avasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke. Megállapították: a politikai kapcsolatokat erősíti, hogy mindkét ország hasonló elveket vall, fontosnak tartja a hagyományos nemzeti, keresztény értékek megőrzését és képviseletét. Magyarország célja, hogy az utóbbi években kialakított kiváló magyar-georgiai politikai kapcsolatokat felhasználva és kiegészítve, a kereskedelem és gazdaság területén is hasonlóan eredményes együttműködést folytasson Georgiával – hangzott el a találkozón. Georgiában már most is jelentős magyar cégek vannak jelen, és a magyar befektetőket szívesen, nagy bizalommal fogadják. Az agráripari együttműködésben különösen nagy potenciál rejtőzik – állapították meg. Szóba került, hogy Magyarország évente 80 ösztöndíjat ajánl fel georgiai hallgatóknak a Stipendium Hungaricum program keretében – ismertette Havasi Bertalan.

Az ukrajnai és az izraeli háborús helyzet, valamint Románia schengeni térséghez való csatlakozásának kérdése is szerepelt Novák Katalin köztársasági elnök és Klaus Johannis román államfő megbeszélésének témái között szerdán a Sándor-palotában. Kétoldalú találkozójukon a nemzeti kisebbségek, így az erdélyi magyarság helyzetéről is tárgyalt Klaus Johannis és Novák Katalin. A magyar köztársasági elnök a megbeszélést követő sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: mindkettőnk számára fontos a nemzeti kisebbségeknek a helyzete, nekünk magyaroknak pedig különösen fontos az erdélyi magyarság sorsa, jelenje és jövője, ezért kiemelten beszéltünk erről, de szóba került Magyarország jövő évi soros európai uniós elnöksége, valamint a két ország közötti gazdasági, energetikai és közlekedési kapcsolatok kérdése is. A magyar köztársasági elnök történelmi jelentőségűnek nevezte a találkozót, miután román államfő legutóbb tizennégy éve tett hivatalos látogatást Magyarországon. Kiemelte: az a cél, hogy az egymás számára fontos szomszédos országokhoz méltó pragmatikus kapcsolatot alakítsanak ki Magyarország és Románia között.

További öt magyar állampolgárt sikerült kijuttatni Izraelből, eközben pedig kétóránként tájékoztatnak mindenkit a helyzetről és az ország elhagyásának lehetőségeiről, aki jelentkezett konzuli védelemre – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető arról számolt be, hogy a helyzet továbbra is rendkívül aggasztó Izraelben, még zajlanak a fegyveres műveletek, rendszeresen óvóhelyre kell menniük a tel-avivi nagykövetség dolgozóinak is. „Természetesen 24 órás szolgálatot tartunk. Természetesen itt, Budapesten is megemelt konzuli létszámmal dolgozunk annak érdekében, hogy mindenkivel, aki konzuli védelemre regisztrált, folyamatosan tudjuk tartani a kapcsolatot, és segítséget tudjunk nyújtani” – jelentette ki. Szijjártó Péter aláhúzta, hogy hazugságot terjesztenek azok, akik arról beszélnek, hogy a nagykövetség nem tartja velük a kapcsolatot, ez pontos dokumentációval bizonyítható. „Értesültünk arról is, hogy azon turistacsoport egyes tagjai, akik a hét elején visszautasították a mentesítő járaton hazautazás lehetőségét, mondván, hogy még kirándulnak, most, hogy törölték a kereskedelmi járatukat, megpróbáltak alarmírozni egyes magyarországi médiumokat annak érdekében, hogy befeketítsék és hiteltelenítsék a konzul kollégák munkáját” – mondta.

Az LMP hatodszor is benyújtja az Országgyűlésnek a szélerőművek létesítési tilalmának feloldásáról szóló határozati javaslatát – mondta Süveg Anna, az ellenzéki párt szóvivője, Budapesten. Süveg Anna úgy fogalmazott: addig küzdenek, amíg el nem érik a célt. Ismertette: a határozati javaslatban kezdeményezik, hogy a jelenlegi 12 kilométerről 1 kilométerre csökkenjen a települések védőtávolsága, továbbá azt, hogy töröljék el a szélturbinák teljesítményére és magasságára vonatkozó teljesen értelmetlen korlátozásokat. Kifejtette: a jelenlegi szabályozás szerint az ország sűrű településszerkezete miatt lényegében sehol sem lehet szélturbinákat létesíteni. Rámutatott: a létesítési tilalom teljesen abszurd, hiszen a szélenergia az egyik legzöldebb és legolcsóbb energiaforrás, és a magyarországi klíma alkalmas arra, hogy a szélenergiát gazdaságosan lehessen hasznosítani.

Külföldi hírek:

Nemzeti egységkormány alakult szerda délután, miután Benjamin Netanjahu miniszterelnök és Beni Ganz, a Nemzeti Egység párt vezetője korábban találkozott az IDF tel-avivi főhadiszállásán. A megbeszélés fél óráig tartott, majd a Likudot és a Nemzeti Egységet képviselő jogászok ott maradtak, hogy véglegesítsék a részleteket. A megállapodás részeként Ganz és párttársa, Gadi Eisenkot miniszteri esküt tesznek, és csatlakoznak egy háborús kabinethez Netanjahuval és Gallant védelmi miniszter oldalán.

Az izraeli KAN közszolgálati műsorszolgáltató palesztin jelentésekre hivatkozva közölte, hogy Abd al-Fattah Dukhan-t, a Gáza középső részén található Nuszejrat negyedben érte utol a végzete. A Dukhan haláláról szóló jelentés egy nappal azután érkezett, hogy Izrael bejelentette, hogy megölte a Hamász gazdasági miniszterét és a csoport politikai hivatalának egy másik magas rangú tagját. Dukhan ott volt a Muszlim Testvériség 1987 decemberében Gázában tartott találkozóján, ahol a tagok megállapodtak az izraeliekkel szembeni ellenállásban, és segített megírni a csoport alapokmányát, amely célul tűzte ki Izrael elpusztítását.

Nazif Yılmaz, Törökország oktatási miniszterhelyettese Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök egyik posztjára reagálva azt írta: „Meg fogsz halni”. A szóban forgó posztban Netanjahu egy videót osztott meg, amelyen az IDF a Hamász célpontjait támadja Gázában. „Minden erőnkkel folytatjuk” – fűzte hozzá. Erre reagált Yilmaz, amikor azt írta az izraeli miniszterelnöknek: „Egy napon rád is tüzelnek majd. Meg fogsz halni.”

A Hamász iszlamista terrorszervezet katonai hírszerzési célokra, fegyverek fejlesztésére és gyártására használta a Gázai Iszlám Egyetemet, ezért az izraeli hadsereg csapást mért az intézményre – közölte az izraeli hadsereg szerdán. Az egyetemen tartott konferenciák alkalmával a Hamász pénzgyűjtést tartott terrorista műveleteinek finanszírozására – tette hozzá az izraeli hadsereg. Izrael a Hamász számára kiemelten fontos műveleti és katonai központnak nevezte az intézményt. A Gázai övezetet uraló Hamász iszlamista terrorszervezet fegyveresei szombaton betörtek Izraelbe, ahol mintegy 1200 embert öltek meg, a sebesültek száma megközelíti a háromezret és több mint 100 embert el is rabolhattak. A gázai egészségügyi minisztérium közleménye szerint a támadásra adott megtorló akcióknak már legalább 1000 halottja van a Gázai övezetben, csaknem 5200-an pedig megsebesültek.

Legkevesebb 169 izraeli katona esett el a szombat óta tartó összecsapásokban a terrorista erőkkel – jelentette be Daniel Hagari katonai szóvivő szerdán. A Gázai övezet szomszédságát zárt katonai területté nyilvánították. „A területre való belépés szigorúan tilos, és komoly biztonsági kockázattal jár” – nyilatkozta a katonai szóvivő. A folyamatos harcok, rakétatámadások és betörési kísérletek árnyékában megkezdődtek a temetések Izraelben. A helyi szokások szerint a temetéseken a rokonok és a barátok mellett részt vesznek a távolabbi ismerősök is. Szerdán jelentős tömegek járulnak a temetőkbe Izraelben. A hatóságok bejelentették a helyi médiában, hogy segélyvonalakat hoznak létre, melyeken információt lehet kérni a Gázai övezetbe hurcoltakról, a családok bejelenthetik szeretteik eltűnését, s információhoz lehet jutni a nem jelentkező katonák felől.

Nem lesz béke a Közel-Keleten egy független palesztin állam megalakulásáig – mondta szerdán II. Abdalláh jordániai király. A erőszak eszkalációja rámutatott, hogy a közel-keleti régióban addig nem lesz biztonság, stabilitás vagy béke, amíg Izrael mellett létre nem jön egy területi szuverenitással rendelkező, független palesztin állam – mondta a király az ammáni parlament ülésszakának nyitóülésén. Az uralkodó beszédében hangsúlyozta: a kétállami megoldás az egyetlen lehetőség.

Három héttel, november 3-ig meghosszabbította a szlovák kormány az október elején bevezetett ideiglenes határellenőrzéseket a szlovák-magyar határon – erről szerdai ülésén döntött Ódor Lajos ügyvezető miniszterelnök leköszönő kabinetje. Pozsony október 5-én vezetett be ideiglenes határellenőrzéseket a szlovák-magyar határon, az intézkedést az illegális migráció megfékezésének szükségességével indokolva. Az ezzel kapcsolatos döntésre egy nappal azt követően került sor, hogy Csehország és Lengyelország hasonló intézkedést vezettek be Szlovákiával közös határain. A határellenőrzés célja a következő időszakban is az lesz, hogy minél kevesebb illegális migráns érkezhessen az országba, s az ellenőrzéseket is ugyanúgy – a határ teljes hosszában, a biztonsági helyzet alakulását szem előtt tartva – valósítják majd meg – közölte a hosszabbítás javaslatát előterjesztő szlovák belügyi tárca.

Magyarország és Szlovákia sokkal jobban jár azzal, ha jó a kapcsolat közöttük, mintha rossz lenne − jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán a kassai magyar főkonzulátus új hivatali épületének átadásán. A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető az ünnepélyes átadáson leszögezte, hogy egy külképviseletre ránézve következtetéseket lehet levonni egyrészt arról, hogy milyen állapotban van az adott ország, másrészt pedig arról, hogy az mekkora jelentőséget tulajdonít az együttműködésének a másik állammal. „Márpedig az új magyar kassai főkonzulátus épülete tanúsítja, hogy Magyarország az elmúlt évtizedben minden válságból megerősödve került ki, illetve azt is, hogy a kormány kiemelt fontosságúnak tartja az együttműködés, a kapcsolat, a barátság folyamatos fejlesztését Szlovákiával” − hangsúlyozta.

Időjárás:

Ma is marad a főképp változóan felhős-napos időjárás.

Este mindenütt megvastagszik a felhőzet, helyenként kisebb csapadékra is számítani kell.

A hőmérséklet jellemzően 22 – 26 fok körül alakul.