A világ minden tájáról, több mint kilencven országból érkező keresztények ezrei gyűltek össze a főváros utcáin a 68. jeruzsálemi felvonulás egyik központi eseményén

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2023.10.06.„Brüsszel a szemünk előtt épít egy orwelli világot” – írta közösségi-oldalán Orbán Viktor kormányfő.

Jakab István, az országgyűlés alelnöke, a MAGOSZ elnöke a Heti TV Pirkadat című műsorában beszélt az ukrán gabona körüli problémákról.

A világ minden tájáról, több mint kilencven országból érkező keresztények ezrei gyűltek össze a főváros utcáin a 68. jeruzsálemi felvonulás egyik központi eseményén.

Nem elég hatékony az eddigi európai migrációs politika, ezért újabb intézkedésekre van szükség – jelentette ki Petr Fiala cseh kormányfő.

Belföldi hírek:

„Brüsszel a szemünk előtt épít egy orwelli világot” – írta közösségi-oldalán Orbán Viktor kormányfő. Kifogásolta, hogy fegyvereket vásárol és szállít az EU, az Európai Békeprogramon keresztül. A Médiaszabadság Törvényen keresztül pedig ellenőrizni akarják a médiát, a miniszterelnök szerint. „Nem azért harcoltunk a kommunisták ellen, hogy az 1984 világában kössünk ki!” – szögezte le. A miniszterelnök a spanyolországi Granadában Charles Michellel, az Európai Tanács elnökével folytatott kétoldalú tárgyalást. A találkozón a két napos európai csúcstalálkozó témáit tekintették át. Orbán Viktor megismételte a magyar álláspontot a hazánknak járó uniós forrásokkal és a kontinens határain egyre súlyosbodó migrációs vészhelyzettel kapcsolatban. A kormányfő aggodalmát fejezte ki az európa gazdaság versenyképességének visszaesése miatt. A két politikus szót váltott az uniós költségvetésről is.

A magyar kormány a veszélyhelyzet meghosszabbításán a déli határ védelmét, míg az unió ennek pont az ellenkezőjét, a határok átjárhatóvá tételét érti – erről Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára beszélt az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának ülésén. A politikus kiemelte: 2015-ben azért hirdettek Magyarországon veszélyhelyzetet, hogy megvédjék a déli határt, az unió veszélyhelyzeti szabályozása ezzel szemben egyfajta „migránsmágnesként” működne. Kitért arra is, hogy az Európai Unió tagállamainak brüsszeli nagykövetei által jóváhagyott krízisrendelet, azzal a veszéllyel jár, hogy könnyebben átjárhatóvá válnak a határok. Megjegyezte: „kapuzárási pánik” van Brüsszelben és a jelenlegi migrációpárti vezetés át akarja erőltetni az új szabályozást. Rétvári Bence kijelentette: Magyarország számára ez elfogadhatatlan, a magyar alaptörvénnyel ellentétes, hazánkba a parlament hozzájárulása nélkül idegen népességet betelepíteni nem lehet.

Jakab István, az országgyűlés alelnöke, a MAGOSZ elnöke a Heti TV Pirkadat című műsorában beszélt az ukrán gabona körüli problémákról, de szóba került a vízgazdálkodás is. A visegrádi országok agrárminiszterei sikeresen léptek fel az olcsó ukrán gabona ellen. Ennek kapcsán a politikus elmondta, az egész helyzet a háború következménye. Ukrajnában hatalmas és nagyon jó minőségű földterületek vannak, a háború a gabonatermesztést nem állította le, ellenben a kereskedelmet megnehezítette. Több ország, így Magyarország is segítséget próbált adni, hogy az ukrán gabona eljusson rendeltetési helyeire, a Közel-Keletre és Afrikába, hiszen a tengeri utak jelenleg nem biztonságosak. Ám a probléma ott keletkezik, hogy Ukrajnában nagy befektető cégek jelentek meg, amelyek profitmaximalizálásra törekednek, így hiába a jó föld, az ott előállított gabona minősége nem a legmegfelelőbb. Ebben szerepet játszik a GMO, valamint olyan növényvédőszerek is, amelyek Európában már nem alkalmazhatóak. Több ország, így Magyarország is engedélyt adott arra, hogy az ukrán gabonát átszállítsák területén, ám olyan hatalmas mennyiségről van szó, amelyet egy ideig tárolni kell, és pont a hazai gabona tárolására már alig marad hely. Így ezzel az olcsó ukrán gabona, tönkre teheti a magyar gazdákat is. Azt is látni kell, hogy bár Magyarország az Alaptörvényben is rögzíti, hogy magyar földbe csak GMO mentes magok kerülhetnek, ám pont a szabadkereskedelem miatt nem lehet megakadályozni a gabonatermékek piacra kerülését.

Külföldi hírek:

A világ minden tájáról, több mint kilencven országból érkező keresztények ezrei gyűltek össze a főváros utcáin a 68. jeruzsálemi felvonulás egyik központi eseményén, az évente megrendezésre kerülő Nemzetek Menetén. Az idén hatvanezer látogatót, köztük izraelieket, külföldieket, és több mint 2000 keresztény cionistát vonzó szolidaritási Menet a Sacher Parkban vette kezdetét, menetzenekarokkal, az Izraeli Védelmi Erők katonáival, utcai előadókkal és tánccsoportokkal az élen. Az egész héten át tartó Szukkot sátoros ünnep csúcspontjának számító, és a jeruzsálemi Nemzetközi Keresztény Nagykövetség által szervezett Nemzetek Menete idén több mint 3000 keresztény résztvevőt vonzott, akik hagyományos öltözékükben, büszkén vitték nemzeti zászlóikat, és apró ajándékokat osztogattak a felvonulás útvonala mentén a gyerekeknek és a járókelőknek. A fesztivál résztvevői anyanyelvükön, sőt héberül is énekeltek dicsőítő énekeket, miközben végigvonultak Jeruzsálem utcáin. A fővárosban ünneplő hatalmas tömeg a keresztény cionisták erőteljes hatását érzékeltette, amely befolyásolta az egyes országok Izraellel kapcsolatos álláspontját, illetve jelentős mértékű finanszírozás és turista bevonzása mellett, támogatták a zsidó bevándorlást és a humanitárius projekteket Izraelben.

A felek megállapodása nélkül ért véget a zsidókat vallásos életmódra ösztönző nonprofit szervezet, Ros Jehudi petíciójának tárgyalása a Tel Aviv önkormányzat határozata ellen. Magen Altuvia, a Tel-Aviv-i Kerületi Bíróság bírája megpróbált nyomást gyakorolni a felekre a megegyezés érdekében, melynek határideje ma 15:00 volt. Az önkormányzat ügyvédei a meghallgatáson megvédték a polgármester azon döntését, amely szerint a város idén visszavonja a Ros Jehudi engedélyét a Szimchat Tóra rendezvénye megtartására. Az önkormányzat szerint a Ros Jehudi megsértette az engedély feltételeit, amelyet a város a szeptember 24-i jom kippuri rendezvény előtt adott neki. A szervezet a Dizengoff téren jom kippur végén nemek szerint elkülönített eseményt szervezett, mely összecsapást eredményezett a tüntetők és a hívők között. Emiatt az önkormányzat nem bízik abban, hogy a Ros Jehudi tiszteletben tartja a város előírásait a Szimchat Tóra rendezvény kapcsán, melyet szombatra terveztek. A Ros Jehudi azt állította, hogy az önkormányzat kipécézte. A bíró később hoz végleges ítéletet az ügyben.

A Golani felderítők harcosai, akik Sufa közelében tevékenykedtek, mely a Menase Regionális Dandárhoz tartozik, ártalmatlanítottak két fegyveres terroristát, akik korábban tüzet nyitottak egy izraeli járműre” – közölték az Izraeli Védelmi Erők csütörtökön. Az izraeli járműre leadott lövésekről érkezett bejelentést követően a csapatok lezárták az utakat a környéken, és azonosították a gyanús járművet. A harcosok a tűzharc során ártalmatlanították a terroristákat. A járműben egy M-16-os fegyvert és töltényeket találtak. A média szerint az egyik terrorista meghalt, a másik megsebesült. Ezt megelőzően masszív tűzharcra került sor terroristákkal a biztonsági erők tulkaremi menekülttáborban végzett rutin művelete alatt. Az akció során robbanóeszközöket élesítettek az erők közelében. A lövöldözés akkor is folytatódott, amikor az erők elhagyták a helyszínt. Az izraeli erők megsebesítettek több terroristát, a palesztinok egy halottról számoltak be.

Azerbajdzsán megerősítette, hogy őrizetbe vette az önhatalmúlag kikiáltott szakadár Hegyi-Karabah Köztársaság volt elnökét. Araik Harutjunjánt, aki 2023. szeptember elejéig irányította az enklávét, „hadviselés” és „zsoldosok felbérlése” gyanújával, „a nemzetközi humanitárius elvek megsértése” miatt vették őrizetbe Hankendiben (Sztepanakert), Hegyi-Karabah központjában október 3-án az állambiztonsági szolgálat emberei – közölte az azerbajdzsáni főügyészség. Egy azerbajdzsáni bíróság négy hónapra letartóztatta Bako Szaakjánt és Arkagyij Gukaszjánt, Hegyi-Karabah Köztársaság volt vezetőit, valamint David Ishanjánt, az el nem ismert szakadár terület parlamentjének volt elnökét – jelentette a TASZSZ az azeri APA hírügynökségre hivatkozva. Örményország elítélte Hegyi-Karabah volt vezetőinek vagy tisztségviselőinek letartóztatását, különösen Araik Harutjunján esetét említve, anélkül, hogy pontosította volna, mikor tartóztatták le.

Az Egyesült Államok több mint egymillió darab olyan iráni lőszert küldött Ukrajnának, amelyet tavaly foglaltak le – közölte az amerikai hadsereg. A közel-keleti műveletekért felelős Középső Parancsnokság tájékoztatása szerint 1,1 millió darab 7,62 milliméteres lőszert küldtek Ukrajnába. A muníciót 2022 decemberében foglalták le az Iráni Forradalmi Gárdától, amely eredetileg feltételezhetően a jemeni húszi lázadóknak szánta a szállítmányt. „Az Egyesült Államok elkötelezett a szövetségeseivel és partnereivel folytatott együttműködés terén, és minden jogi eszközt bevet annak érdekében, hogy megakadályozza az iráni fegyverszállítmányok beáramlását a régióba, ideértve az Egyesült Államok és az ENSZ szankcióit” − közölte közleményben a Középső Parancsnokság. Az amerikai haditengerészet évek óta foglal le feltételezhetően Iránból származó fegyvereket, amelyeket Teherán többnyire halászhajókon szállít az általa támogatott jemeni fegyvereseknek.

Nem elég hatékony az eddigi európai migrációs politika, ezért újabb intézkedésekre van szükség – jelentette ki Petr Fiala cseh kormányfő Prágában a repülőtéren, mielőtt elindult volna Granadába, az Európai Politikai Közösséget alkotó országok állam-, illetve kormányfőinek találkozójára. “Készek vagyunk támogatni a bátrabb lépéseket, de a kötelező kvótákat továbbra is elutasítjuk” – szögezte le Fiala újságírók előtt. A cseh miniszterelnök elsősorban a külső schengeni határok jobb védelméről, a migránsok visszatoloncolásának felgyorsításáról, illetve a származási országaiknak nyújtandó segítségről és a velük való jobb együttműködésről szeretne tárgyalni a granadai politikai fórumon. „Olyan megoldásokhoz kell eljutni, amelyek lehetővé teszik az illegális migráció megelőzését” – jelentette ki a politikus. Fiala bízik abban, hogy elsősorban a Tunéziával folytatott tárgyalások hozhatnak most eredményt.

Teljesen új helyzetet teremt, hogy egyes migránsok és embercsempészek nemrég automata fegyverrel lőttek nem csak egymásra, hanem magyar határőrökre is, ezért a nemzetközi közösségnek mielőbb az illegális bevándorlás kiváltó okainak kezelésére kellene fókuszálnia annak ösztönzése helyett – közölte a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Genfben. A tárcavezető a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) panelbeszélgetésén arról számolt be először is, hogy Magyarország a jelenleg legaktívabb európai bevándorlási útvonalon fekszik, ezért erős migrációs nyomással néz szembe. Rámutatott, hogy hazánkban tavaly mintegy 275 ezer illegális határátlépési kísérletet regisztráltak, idén pedig eddig 155 ezret. Illetve hangsúlyozta, hogy teljesen új helyzet állt elő azzal, hogy „példátlan agresszióval” szembesülnek a hatóságok a bevándorlók és az embercsempészek részéről, akik több esetben nem csupán egymásra, hanem a magyar határőrökre is automata fegyverrel támadtak. „Világossá kell végre tennünk, hogy ez a fajta jelenség és viselkedés elfogadhatatlan, nem tolerálható” – szögezte le.

Időjárás:

Ma egy újabb hidegfront hoz változást időjárásunkba. Eleinte napsütéses, kissé felhős idő várható.

Este mindenütt befelhősödik az ég.

A hőmérséklet jellemzően 19 – 23 fok köré emelkedik.