Az izraeli miniszterelnök Benjamin Netanjahu hivatalának különmegbízottja által vezetett küldöttség mauritániai tisztviselőkkel találkozott az Egyesült Arab Emírségekbe

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2023.10.05.A magyar kormány kiemelten kezeli az állatjólétet és az állatvédelmet – hangsúlyozta a kormányszóvivő.

A felnőtt hozzátartozó otthoni ápolása is számítson bele a jogosultsági időbe a Nők 40-nyugdíjprogram esetén! – javasolta az MSZP frakcióvezető-helyettese.

Az izraeli miniszterelnök Benjamin Netanjahu hivatalának különmegbízottja által vezetett küldöttség mauritániai tisztviselőkkel találkozott az Egyesült Arab Emírségekben.

Az Ukrajnával szomszédos Magyarország és Moldova is azt szeretné, hogy minél hamarabb véget érjen a háború.

Belföldi hírek:

A magyar kormány kiemelten kezeli az állatjólétet és az állatvédelmet – hangsúlyozta a kormányszóvivő az állatok világnapja alkalmából közzétett közösségi-bejegyzésében. Szentkirályi Alexandra a közösségi oldalára feltöltött videóban emlékeztetett: a kormány 2021 februárjában állatvédelmi online felmérést indított Közös ügyünk az állatvédelem címmel, amelynek során több mint negyedmillióan mondták el véleményüket. Hozzátette: a kabinet azóta több intézkedést is hozott az ügyben, így ivartalanítási programokat támogat több mint 500 millió forintos keretösszeggel, továbbá több mint 100 millió forinttal segítette az állatvédő civil szervezetek munkáját is. A kormányszóvivő kiemelte a Nemzeti Állatvédelmi Tanács megalakulását is.

A szakképzésben, a felsőoktatásban vagy a felnőttképzésben elvégezhető rövid képzések igazolására egységes mikrotanúsítványok bevezetését tervezi a kormány – jelentette be a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára egy a témában rendezett szakmai konferencián. Hankó Balázs az Egységes Mikrotanúsítvány Rendszer (EMR) és az Egyéni Tanulási Számla (ETSZ) magyarországi helyzetét bemutató rendezvényen arról beszélt, hogy a felsőoktatás, a szakképzés, a felnőttképzés és az innováció egymással összekapcsolódó fontos területek, amelyek feladata a magyar gazdaság és a magyar társadalom jelenlegi és jövőbeni igényeinek kiszolgálása. A felsőoktatásnak olyan diplomás szakembereket kell képeznie, akik megfelelő gyakorlati tapasztalattal helyezkedhetnek el a munkaerőpiacon és Magyarország „tudásgazdaságát” bővíthetik, valamint fokozzák a magyar innovációt és a magyar kreativitást.

A felnőtt hozzátartozó otthoni ápolása is számítson bele a jogosultsági időbe a Nők 40-nyugdíjprogram esetén! – javasolta az MSZP frakcióvezető-helyettese. Gurmai Zita emlékeztetett arra, hogy a Nők 40-programot több mint tíz éve vezették be, hogy kedvezményes nyugdíjba vonulást biztosítsanak azoknak a nőknek, akik negyven év jogosultsági idővel rendelkeznek. Hozzátette: a jogosultsági idő fogalma nem azonos a szolgálati idővel, annál jóval szűkebb. Kifejtette: főszabály szerint a program keretében az a nő mehet nyugdíjba, aki negyven év jogosultsági idővel rendelkezik és ezen belül 32 év keresőtevékenységgel szerzett jogosultsági ideje van. A maradék évek gyermeknevelési időként vehetők figyelembe, az idősebb hozzátartozó után kapott ápolási díj azonban nem számít bele a jogosultsági időbe – ismertette. Az ellenzéki politikus ezt a szabályozást aggasztónak nevezte, mert szerinte a szociális területen egyre csökken az állami szerepvállalás, így egyre több teher hárul a családokra, azon belül is elsősorban a nőkre.

Stagnál a szennyvízben a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja – közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján szerdán. Azt írták: a 39. héten megállt a koronavírus-örökítőanyag koncentrációjának emelkedése a szennyvízben, és ismét stagnáló az országos átlagérték. Hozzátették: a helyszínek többségét stagnáló tendencia jellemzi, emelkedést sehol sem mértek, míg Kecskeméten és Tatabányán enyhe csökkenés mutatható ki. Közölték azt is, a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja Pécsen a „magas”, Kecskeméten a „mérsékelt”, míg a többi helyszínen az „emelkedett” tartományba esik.

Külföldi hírek:

Az izraeli miniszterelnök Benjamin Netanjahu hivatalának különmegbízottja által vezetett küldöttség mauritániai tisztviselőkkel találkozott az Egyesült Arab Emírségekben – jelentette a libanoni székhelyű Al-Khanadeq hírportál. Az Irán-barát, Izrael-ellenes oldal azt állítja, hogy David Meidan, a Moszad volt tisztviselője, aki jelenleg az izraeli miniszterelnökségen szolgál, találkozott a mauritániai hírszerzés vezetőjének egyik tanácsadójával. A jelentés szerint a találkozót az Egyesült Arab Emírségek elnökének, Mohamed bin Zayed sejknek a hivatalos rezidenciáján tartották. A találkozót ráadásul Muhammad Dahlan, a Fatah egy korábbi magas rangú tisztviselője szervezte meg, aki Abu Dhabiban él száműzetésben. Az elmúlt hónapokban több arab újság is beszámolt az izraeli normalizációs törekvésekről Mauritániával, Szomáliával, Nigerrel és Indonéziával, amelyek általában az Egyesült Államok segítségével vagy részvételével zajlanak.

Benjámin Netanjahu miniszterelnök szerint „Izrael teljes mértékben elkötelezte magát amellett, hogy megvédje a vallásgyakorlás és a zarándoklat szent jogát minden vallás szent helyein. Határozottan elítélek minden olyan kísérletet, amely a hívők megfélemlítésére irányul, és elkötelezett vagyok amellett, hogy azonnali és határozott lépéseket tegyek ellene.” „A hívekkel szembeni becsmérlő magatartás szentségtörés, és egyszerűen elfogadhatatlan. A vallásgyakorlásban részt vevő egyénekkel szembeni ellenségeskedés semmilyen formája nem tolerálható”. Ultraortodoxok Jeruzsálem óvárosában a muszlim negyed utcáin sétálva a keresztet hordozó keresztényeket látva a járdára köptek. A köpködők férfiak és gyerekek voltak. A rendőrség szerdán közölte, hogy letartóztattak öt személyt, akiket azzal gyanúsítanak, hogy részt vettek a keresztények illetve templomaik elleni köpködésben.

Ali Hámenei ajatollah kijelentette, hogy az Izraellel való kapcsolatok normalizálására törekvő országok “rossz lóra tesznek” – jelentették iráni állami sajtóorgánumok. ,,Az Iszlám Köztársaság határozott álláspontja az, hogy azok az országok amelyek a normalizálással hazardíroznak Izraellel, veszteni fognak” – mondta. Benjámin Netanjahu miniszterelnök visszavágott az iráni felsővezetőnek: „Irán nem fogja megakadályozni Izraelt abban, hogy tovább bővítse a béke körét Izrael polgárai, a régió népei és az egész emberiség javára” – fogalmazott a miniszterelnök egy videóüzenetben. Hámenei a következőt írta: „A cionista rezsim haldoklik… a bitorló rezsim a végéhez közeledik. Ma a palesztin fiatalok, az elnyomás- és megszállás-ellenes mozgalom Palesztinában energikusabb, élőbb és felkészültebb, mint az elmúlt 70-80 évben valaha. Ha Isten is úgy akarja, a mozgalom eléri céljait”.

Az amerikai védelmi minisztérium jelentése szerint Irán jelenleg nem törekszik atomfegyverek előállítására, de napokon belül képes lenne rá. Az amerikai védelmi minisztérium tömegpusztító fegyverek elleni küzdelemről szóló jelentése szerint ez a rövid előállítási idő azért vált lehetségessé, mert Irán már rendelkezik az atombombához szükséges infrastruktúrával és know-how-val. A jelentés, amely felvázolja Washington stratégiai megközelítését a tömegpusztító fegyverek elterjedése ellen, a következőket tartalmazza: „A felmérések szerint Irán jelenleg nem folytat nukleáris fegyverprogramot, de rendelkezik azzal a kapacitással, hogy kevesebb mint két hét alatt elegendő hasadóanyagot állítson elő egy nukleáris eszközhöz” – írják. Fontos megemlíteni, hogy a múlt hónapban Irán (újra) megtiltotta a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség ellenőreinek, hogy felügyeljék nukleáris tevékenységét.

Magyarország nem fogja megengedni, hogy migránsgettókat hozzanak létre a területén azért, mert mások az Európai Unióban nem védik meg a határokat – jelentette ki Hidvéghi Balázs, a Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselője Strasbourgban. A politikus az Európai Parlament plenáris ülésének az új uniós menekültügyi és migrációs csomag gyors elfogadása szükségességéről tartott vitáját követően kijelentette: Magyarország nemet mond az erőszakos betelepítésekre, nem fogadja el a migránsok kvóták szerinti kötelező elosztását, és azt, hogy mások az unióban mindenáron a multikulturalizmust, az illegális bevándorlást akarják ráerőszakolni másokra.

Ukrajna 2030-ra az Európai Unió tagja lehet – jelentette ki Charles Michel, az Európai Tanács elnöke. Az EU-s tagországok állam-, illetve kormányfőit összefogó testület vezetője elmondta, hogy Ukrajna 2030-ra elnyerheti a tagságot, ha „mindkét fél elvégzi a házi feladatait”. Ukrajnának, mint az összes többi tagjelöltnek végre kell hajtania reformokat, küzdenie kell a korrupció ellen és teljesítenie kell a tagság jogi követelményeit. Az EU oldalán világosan meg kell határozni, hogy a tagok mit akarnak közösen elérni, mit tartanak igazán fontosnak és mire akarnak költeni, és fel kell gyorsítani a döntéshozatalt. „Nem mondom, hogy könnyű lesz, de nem vesztegethetjük tovább az időt” – mondta Charles Michel az Európai Tanács pénteki informális ülésével kapcsolatban adott interjúban, rámutatva, hogy a nyugat-balkáni tagjelöltek húsz éve várnak a csatlakozásra, Oroszország és Kína befolyása pedig egyre csak erősödik a térségben.

Az Ukrajnával szomszédos Magyarország és Moldova is azt szeretné, hogy minél hamarabb véget érjen a háború, ugyanis mindkét ország közvetlenül szembesül annak rendkívül súlyos negatív kihatásaival – közölte a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Budapesten. A tárcavezető a moldovai miniszterelnök-helyettessel, Dumitru Alaibával közös sajtóértekezletén arról számolt be, hogy mindkét ország az ukrajnai háború közvetlen szomszédságában él, és rendkívül súlyos negatív kihatásokkal szembesül emiatt. „Két olyan ország és két olyan nemzet, amely semmifajta felelősséggel nem viseltetik ezen háborúért, mégis mind a moldávok, mind a magyarok most már több mint másfél éve fizetik a háború árát” – húzta alá.

Időjárás:

Ma nyugodt, napos időben lehet részünk.

Este kissé megvastagodhat a felhőzet.

A hőmérséklet jellemzően 20 – 24 fok körül alakul.