Az elmúlt napokban felgyorsult potenciális szaúdi normalizálás jegyében újabb magas rangú izraeli delegáció érkezett Rijádba

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2023.10.04.Az tud sikeres lenni a Nemzeti Együttműködési Alap (NEA) pályázatán, akinek a tevékenysége mögött valós társadalmi igény van – jelentette ki Szalay-Bobrovniczky Vince.

A Demokratikus Koalíció (DK) azt ígéri, hogy ha kormányra kerül, akkor úgy újít fel egymillió otthont, hogy az azokban élőknek nem kell önrészt fizetniük.

Az elmúlt napokban felgyorsult potenciális szaúdi normalizálás jegyében újabb magas rangú izraeli delegáció érkezett Rijádba.

Kaisz Szaíd tunéziai elnök elutasította az Európai Unió szeptemberben felajánlott pénzügyi támogatását.

Belföldi hírek:

Az tud sikeres lenni a Nemzeti Együttműködési Alap (NEA) pályázatán, akinek a tevékenysége mögött valós társadalmi igény van, amellyel közösséget épít, értéket teremt, segít a rászorulókon – hangsúlyozta a Miniszterelnökség civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára. Szalay-Bobrovniczky Vince a NEA forrásairól elmondta: azoknál a magánszemélyeknél, akik nem rendelkeznek arról, hogy mely civil szervezeteknek ajánlják fel személyi jövedelemadójuk egy százalékát, az egy százalékok a NEA alapjába kerülnek, és innen osztják szét a pályázók között. Hozzátette: a teljes összeg 80 százalékáról kollégiumok döntenek, 20 százalék a Miniszterelnökség kerete. Az összevont pályázatot október 2-án hirdették meg és november 2-ig lehet beadni öt kollégiumba, legfeljebb 4,5 millió forintra. Emellett október 16. és november 17. között a legfeljebb 400 ezer forintos egyszerűsített támogatásra lehet pályázni – ismertette.

A területfejlesztési miniszter bízik abban, hogy az év végéig mindenképpen meglesz a megállapodás az Európai Bizottsággal, amely lehetővé teszi, hogy Magyarország ténylegesen hozzáférjen az európai uniós forrásokhoz, ne csupán az előlegekhez – Navracsics Tibor erről kedden, Budapesten beszélt újságíróknak az uniós támogatások feloldásáról szóló sajtóhírekre reagálva. A tárcavezető azt mondta: optimista volt az elmúlt másfél évben is a tárgyalások menetét illetően, és a megjelent sajtóhírek is alátámasztják ezt az optimizmust. Kérdésre válaszolva ugyanakkor megjegyezte: most már hagyományosan a sajtóból értesülnek az Európai Bizottság esetleges álláspontjáról, hivatalosan nem kaptak még semmilyen megkeresést. „Minden ki van tárgyalva”, minden esetben megállapodás közeli helyzetben vagyunk, a közérdekű feladatokat ellátó alapítványok, a kohéziós pénzek és a helyreállítási pénzek esetében is – erősítette meg Navracsics Tibor, aki szerint a bizottságtól múlt héten kapott kérdések megválaszolásán is dolgoznak, az Országos Bírói Tanács munkafeltételeivel és minden aprólékos kérdéssel kapcsolatban igyekeznek kielégítő választ adni.

Kapuzárási pánik van az európai döntéshozatali fórumokon – kommentálta a brüsszeli migrációs paktum kiegészítő rendeletét a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára. Rétvári Bence rámutatott: Brüsszelben arra hivatkoznak, hogy jönnek az európai parlamenti választások, „jönnek a populisták, akik az emberek nézeteit képviselik” és könnyen alakulhat úgy a választások utáni helyzet, hogy már nem lehet a migrációpárti javaslatokat ilyen könnyedén átvinni. Ezért egészítették ki egy eddig hiányzó elemmel a korábban elfogadott migrációs paktumot – mondta. Hozzátette: az előző azt szabályozta, hogy mi az eljárás a napról napra megjelenő illegális migránsok esetén, most pedig arról van szó, hogy egy hirtelen megjelenő, tízezrek okozta válsághelyzetben mit tesz az Európai Unió. Azaz, ha egy ország azt mondja, hogy válsághelyzet van, és ezt elismerik Brüsszelben, eldöntik, hogy melyik ország hány embert vegyen át onnan – ismertette. Rétvári Bence azt mondta, Brüsszel visszaél a hatalmával, mert menet közben átírja az eljárási szabályokat. Olyanokról döntenek „másodperclogika” és belső koalíciós feszültségek alapján, amelyek generációkra határozzák meg Európa jövőjét.

A Demokratikus Koalíció (DK) azt ígéri, hogy ha kormányra kerül, akkor úgy újít fel egymillió otthont, hogy az azokban élőknek nem kell önrészt fizetniük. Varju László, a DK alelnöke azt mondta, hogy egy civil szervezet tanulmánya szerint Magyarországon csaknem hárommillióan élnek lakhatási szegénységben, miközben minden negyedik ember otthonában beázik a tető vagy penészes a fal. Varju László úgy fogalmazott: ez a következménye annak, hogy a kormány 13 éve egyáltalán nem foglalkozik a magyarok lakhatásával és a magyar lakásállománnyal. „Most már pedig nem is tud, hiszen elveszítette a lakás- és házfelújításra is költhető uniós pénzeket” – jelentette ki a politikus.

Külföldi hírek:

A Palesztin Iszlám Dzsihád terrorszervezet hadgyakorlata részeként rakétákat indított a tenger felé, melynek következtében a Polgárvédelmi Parancsnokság applikációja nyílt területen, a Gázai övezet határán közelében, aktiválódott. Az Izraeli Védelmi Erők közölték, a rakéták nem jutottak át izraeli területre. A szirénák nem aktiválódtak. A Palesztin Iszlám Dzsihád katonai szárnya, az al-Kudsz bejelentette, hogy megkezdte az izraeli katonai posztok elleni rajtaütést szimuláló hadgyakorlatát. A nevében kiadott közleményben azt állították, hogy támadógyakorlatot hajt végre masszív éles tűz bevetésével az egyik létesítményében, az elit egységek, a tüzérség és a hírszerzés részvételével. Mindeközben Gázában arról számoltak be, hogy a Palesztin Iszlám Dzsihád három operatívja megsérült egy robbanásban a terrorszervezet katonai szárnyának egyik létesítményében, amelyet munkabalesetnek minősítettek. A sérülteket kórházba szállították, állapotuk állítólag nagyon súlyos.

Az elmúlt napokban felgyorsult potenciális szaúdi normalizálás jegyében újabb magas rangú izraeli delegáció érkezett Rijádba, Slomo Karhi kommunikációs miniszter vezetésével. Az Egyetemes Postaegyesület 2023-as rendkívüli kongresszusára érkező 14 tagú küldöttségben az izraeli kormány Likud frakciójának tagjai, illetve a hírközlési minisztérium több vezető tisztviselője, a Posta és a Külügyminisztérium képviselői vesznek részt, közölte Karhi hivatala. A miniszterhez csatlakozik a Kneszet gazdasági bizottságának elnöke, David Bitan (Likud). Az előzetesen bejelentett tervek szerint a konferencián Karhi beszédet fog tartani, illetve az esemény kapcsán Michael Ratney, az Egyesült Államok szaúd-arábiai nagykövetével, illetve Törökország kommunikációs miniszterével fog találkozni, – közölte a miniszter irodája, emellett Karhi meghívást kapott a prominens Izrael-támogató Mohammed Szaúd rijádi szukkájába. ,,A szukkot ünnep idején vagyunk itt, egy nemzetközi konferencián. A világ minden tájáról érkező képviselőkkel találkozunk, és közelebb hozzuk a békét Izrael Állam és Szaúd-Arábia között,” – jelentette Karhi egy videónyilatkozat során, azt követően, hogy a küldöttség élén landolt az Öbölállamban.

Ultraortodoxok hétfőn Jeruzsálem óvárosában a muszlim negyed utcáin sétálva a keresztet hordozó keresztényeket látva a járdára köptek. A köpködők férfiak és gyerekek voltak. Az elmúlt napokban zsidók tízezrei csatlakoztak a szukkot alkalmából rendezett eseményekhez és imákhoz. Több olyan incidenst is rögzítettek, amikor zsidók leköpték a keresztény hívőket vagy melléjük köptek Jeruzsálem óvárosában, ami bizonyíték arra, hogy ez a magatartás széles körben elterjedt.

Nem tervez további mozgósítást az orosz vezérkar, az év eleje óta több mint 335 ezren jelentkeztek szerződéses szolgálatra az orosz fegyveres erőkhöz – jelentette ki Szergej Sojgu védelmi miniszter. „Az orosz csapatok rendelkeznek a különleges hadművelet végrehajtásához szükséges számú katonai személyi állománnyal, a vezérkarban nem terveznek további mozgósítást” – mondta. A tárcavezető szerint az év eleje óta több mint 335 ezren jelentkeztek szerződéses katonai szolgálatra és önkéntes alakulatokba, és csak szeptemberben több mint 50 ezren írtak alá szerződést. Bejelentette, hogy az október 1-jén megkezdődött őszi sorozási kampány a tervek szerint zajlik, és a vonatkozó elnöki rendelet értelmében 130 ezer embert fognak behívni. Megismételte azt az ígéretet, hogy egyetlen sorköteles sem kerül majd a hadműveleti övezetbe, beleértve azokat, akik az új régiókból érkeztek. Sojgu beszámolója értelmében egyébként az orosz hadsereg visszavert minden ukrán támadást Szoledar-Bahmut irányában, valamint a védekezés áttörésére tett kísérleteket Verbove és Rabotine közelében, Zaporizzsja megyében.

Hegyi-Karabah „fővárosa”, Sztyepanakert gyakorlatilag szellemvárossá vált, az egész városban csak pár száz ember maradt, köztük betegek, idősek és mozgáskorlátozottak – tudatta a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága (ICRC). „A város teljesen elhagyatott. A kórházak nem működnek, az egészségügyi személyzet elment, még a halottasház igazgatója is elment. Ami itt van, az meglehetősen szürreális” – közölte Sztyepanakertból Marco Succi, az ICRC csoportvezetője. Elmondta, hogy míg az azeri rendőrök máris elkezdték a járőrözést az utcákon, az ICRC munkatársai hangosbemondóval járják a várost, ottrekedt embereket keresve. Így találtak rá többek között egy idős, ágyhoz kötött rákbeteg asszonyra, aki máris súlyos alultápláltság tünetei mutatta, és akit mentővel Örményországba vittek – magyarázta. Hozzátette azonban, hogy rendkívül nehéz ilyen körülmények között a leginkább elesetteket megtalálni.

Kaisz Szaíd tunéziai elnök elutasította az Európai Unió szeptemberben felajánlott pénzügyi támogatását, mert szerinte az sérti a három hónappal ezelőtt a két fél között aláírt megállapodást. Szaíd elutasítása alááshatja az EU és Tunézia júliusban aláírt megállapodását, amely egyebek között az embercsempészet elleni küzdelemre és a határvédelem szigorítására vonatkozó intézkedéseket is tartalmaz. Az Európai Bizottság szeptemberben bejelentette, hogy 127 millió eurós (49 milliárd forint) költségvetési támogatást ad Tunéziának az Afrikából Európába irányuló illegális migráció elleni küzdelemről szóló megállapodás részeként. „Tunézia elutasítja az EU által bejelentett támogatást. Nem a kis összeg miatt, hanem mert a javaslat sérti a júliusban aláírt megállapodást” – közölte a tunéziai elnök. A júliusi megállapodás értelmében az EU egymilliárd eurós (387 milliárd forint), makroszintű pénzügyi segélycsomagot is nyújt a gazdasági nehézségekkel küszködő Tunéziának. Az Európai Bizottság a tengeri kutató-mentő műveletekre és a már elindult migránsok visszaszállítására ebből mintegy 100 millió eurót különített el.

Csehország szerdától visszaállítja a cseh-szlovák határ ellenőrzését az illegális migránsok számának emelkedése miatt – jelentette be Petr Fiala kormányfő a közösségi-oldalán. Vít Rakusan belügyminiszter ugyancsak azt közölte, hogy az ellenőrzések véletlenszerűek lesznek a határ egész hosszában. Csehország ezt a lépését egyeztette Lengyelországgal, amely éjféltől hasonló intézkedéseket foganatosít a lengyel-szlovák határon – mutatott rá a miniszterelnök.

Lengyelország ideiglenes ellenőrzést vezet be a növekvő migrációs nyomás miatt Szlovákiával közös határán, ahol éjfél óta nyolc közúti, három vasúti és tizenegy gyalogos átkelőre korlátozták a határforgalmat – jelentette be a belügyminiszter. Mariusz Kaminski a schengeni kódexre hivatkozva elmondta: az intézkedést egyelőre tíz napra vezetik be, de legfeljebb két hónapig meghosszabbítható. A döntésről a schengeni előírásokkal összhangban értesítették a szlovák, a német, az osztrák, a cseh belügyi tárcát, valamint az Európai Bizottságot is – mondta el Kaminski. A további döntéseket a belügyminiszter a szlovákiai kormányalakítás fejleményeitől tette függővé. „Sürgős együttműködést várunk ebben a Szlovákia számára is rendkívül hátrányos témában” – fogalmazott.

Időjárás:

Ma egy hidegfront hatásai határozzák meg időjárásunkat. Kisebb lehűlés és felhősödés várható.

Este mindenütt megvastagszik a felhőzet.

A hőmérséklet jellemzően 18 – 25 fok körül alakul.