Mintegy ötvenezer hívő jelenlétében hangzott el hétfőn a Siratófalnál a Birkát Kohanim, azaz a kohén áldás

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2023.10.03.Karikó Katalin magyar biokémikus és Drew Weissman amerikai mikrobiológus kapja az idei orvosi-élettani Nobel-díjat.

Az LMP a szélerőművek telepítésének mielőbbi engedélyezését sürgeti.

Mintegy ötvenezer hívő jelenlétében hangzott el hétfőn a Siratófalnál a Birkát Kohanim,, azaz a kohén áldás.

Az orosz erők tüzet nyitottak egy szállítóvállalatra Herszonban hétfő délelőtt, a támadás következtében négy civil sérült meg.

Belföldi hírek:

Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn a Karmelita kolostorban fogadta Milorad Dodikot, a boszniai Szerb Köztársaság elnökét – közölte Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke. Orbán Viktor elmondta: Magyarország Bosznia-Hercegovinára és a Szerb Köztársaságra tiszteletbeli szomszédjaként tekint. Magyarország és a boszniai Szerb Köztársaság közti kapcsolatok továbbra is kiválóak, és mindent megteszünk az együttműködés erősítése érdekében, amit a már megkezdett közös projektjeink is tükröznek – hangzott el a találkozón. Szóba került, hogy magyar cégek jelentős befektetési és kereskedelmi potenciállal rendelkeznek a pénzügyi szektorban, az energetikában és a telekommunikáció területén, amelyet Bosznia-Hercegovinában is kamatoztatni kívánnak. Orbán Viktor világossá tette, hogy a Nyugat-Balkán stabilitásának megőrzése rendkívül fontos Magyarország és az Európai Unió biztonsága szempontjából.

Nemrégiben rendezték meg a kerületi Hungaricum Fesztivált, melyet 2011-ben még polgármesterként hívott életre, az alapítás célja kettős volt, egyrészt szerették volna megmutatni a kerületieknek a hungaricumok fontosságát, jelentőségét, másrészt viszont Csepel értékeit bemutatni a fővárosnak, az országnak, a világnak, jelentett ki Németh Szilárd, a Fidesz alelnöke, országgyűlési képviselő, rezsivédelmi biztos a Heti TV Pirkadat című műsorában. Hozzátette, ez a rendezvény minden évben sikeres volt, a csepeliek már nagyon várták. Németh Szilárd szakszövetségi elnökként értékelte a Birkózó Világbajnokságot is. Mint elmondta, ez egy nagyon kemény verseny volt, ahol a magyar sportolók helytálltak. Egy arany, és egy ezüstéremmel zártak, ezzel két kvótát szereztek a jövő évi olimpiára. A rezsibiztos beszélt az egyre magasabb üzemanyag árakról, valamint arról, miként állja meg a helyét a magyar gazdaság a földgáz, – és áram árak tekintetében. Kiemelte, a magyar kormány a háború kirobbanása óta folyamatosan hangoztatja, a szankciós politika nem vezet eredményre, hiszen az energiaválságot, hiányt és magas árakat eredményezhet.

Karikó Katalin magyar biokémikus és Drew Weissman amerikai mikrobiológus kapja az idei orvosi-élettani Nobel-díjat az mRNS-alapú vakcinák kifejlesztését megalapozó felfedezéseikért – jelentették be hétfőn a stockholmi Karolinska Intézetben. Az illetékes bizottság indoklása szerint Karikó Katalin és Drew Weissman a díjat a nukleozid módosítással kapcsolatos felfedezéseiért kapja, amelyek lehetővé tették a Covid-19 elleni hatásos mRNS-alapú vakcina kifejlesztését. A díjazottak úttörő eredményeikkel, amelyek alapvetően megváltoztatták az mRNS és az immunrendszer kölcsönhatásának megértését, hozzájárultak a vakcinák példátlanul gyors fejlesztéséhez a modern kor egyik legsúlyosabb, emberi egészséget fenyegető veszélye idején. Gunilla Karlsson Hedestam, a Nobel-díjat odaítélő testület tagja kiemelte, hogy a két tudós munkája rendkívül fontos volt az életmentés szempontjából, különösen a világjárvány korai szakaszában. Az mRNS-vakcinák fejlesztésének lenyűgöző rugalmassága és sebessége megnyitotta az utat az új technológia előtt ahhoz, hogy más fertőző betegségek ellen is alkalmazzák. A jövőben terápiás fehérjék célbajuttatásához és bizonyos ráktípusok kezeléséhez is használható lehet – mutatnak rá a Nobel-bizottság közleményében.

Az LMP a szélerőművek telepítésének mielőbbi engedélyezését sürgeti, és választ vár az energiaügyi minisztertől többek között arra, hogy mikor léphet hatályba az új szabályozási csomag. Gál József, az LMP szóvivője azt mondta: Lantos Csaba energiaügyi miniszterhez intézett írásbeli kérdésükben választ kértek arra, hogy vannak-e viták az Európai Bizottsággal az új szélenergia-szabályozásról, ha igen, mely pontokban, és mi a kormány és a mi a bizottság álláspontja; mikor engedélyezik végre a szélerőművek telepítését, és mikor nyújtják be társadalmi egyeztetésre az új szélenergia-szabályozást.

Külföldi hírek:

Mintegy ötvenezer hívő jelenlétében hangzott el hétfőn a Siratófalnál a Birkát Kohanim,, azaz a kohén áldás. Ez volt az 53. alkalom, mióta a Siratófalat felszabadították. A második kohén áldásra holnap, szerdán kerül sor. A papi áldás Jeruzsálem óvárosában kétszer hangzik el egy évben, pészach és szukot ünnepén. Az eseményre fokozott biztonsági intézkedések mellett került sor. Rendőrök állomásoztak a tömeg ellenőrzése és irányítása érdekében, a helyszínen megengedett maximális létszámra vonatkozó biztonsági korlátnak megfelelően. Az ünnep alatt közel 2000 zsidó ment fel a Templom-hegyre, köztük rabbik, közéleti személyiségek és szervezett telepes csoportok.

Jichák Joszef, Izrael szefárd főrabbija szerint a tréfli ételeket fogyasztó világi zsidók szellemi képességei károsodtak, és ezért nehezen értik meg a dolgokat. Az élőben közvetített Tóra előadása közben elhangzott tanításai során a prominens vallási vezető a világi zsidókat szánalmasnak és ostobának nevezte, hozzátéve, miszerint a rabbinikus bíróságon szolgálatot teljesítve, ,ügyeket fogadok, és látom, mi történik a világi közösségben, hogy szenvednek. Nem találnak beteljesülést az életben. Mindent a világi vágyakért tesznek.” Bár Joszef főrabbi szerint az izraeli zsidók többsége szereti a judaizmust, és csak egy elenyésző kisebbség vett részt a jom kippuri nemek szerint elkülönített imák elleni tiltakozásban Tel Avivban, szavai heves tiltakozást váltottak ki az amúgy is feltüzelt, a politikai elit által a végletekig megosztott izraeli társadalom körében.

A Sabak belbiztonsági szolgálat és az Izraeli Védelmi Erők üzent a politikai szintnek: A nyugalom fenntartása érdekében a Gázai övezetben folytatni kell a gazdasági lépések előmozdítását, jelentette a Kan közszolgálati műsorszolgáltató. Benjámin Netanjahu miniszterelnök a védelmi miniszterrel és a biztonsági szolgálatok vezetőivel tartott megbeszélésen megvitatta a biztonsági kihívásokat minden szintéren – különös hangsúlyt helyezve Iránra. A megbeszélés egyik témája a gázai munkavállalók számának növelése volt. A biztonsági szervezeteken belül vannak, akik szorgalmazzák a lépést, és nyomást gyakorol Egyiptom, Katar és az ENSZ is, hogy Izrael intézkedjen az ügyben. A lépés várhatóan pozitív elbírálásban részesül – amikor stabil nyugalom lesz a határon. Itamar Ben-Gvir nemzetbiztonsági miniszter, akit egyébként nem hívtak meg a vitára, ellenzi a munkavállalók számának növelését.

Az ankarai terrortámadás újra rávilágít arra, hogy mennyire fontos lenne a terrorizmus elleni globális erőfeszítések növelése – hangsúlyozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. Azt írta: a világszintű terrorfenyegetettség soha nem volt még annyira súlyos, mint manapság. Ennek alapvetően két kiváltó oka van: az extrém, szélsőséges ideológiák gyors terjedése és az egyre erőteljesebbé váló migrációs folyamatok felerősödése – fűzte hozzá. A terrorizmus megfékezésének leghatékonyabb módja tehát a szélsőséges ideológiák visszaszorítása és a migráció megállítása lenne – olvasható a miniszter egy bejegyzésében. „Mi török barátaink mellett állunk és szorgalmazzuk az Európai Unió és Törökország terrorellenes együttműködésének szorosabbra fűzését” – szögezte le Szijjártó Péter. Vasárnap egy öngyilkos merénylő felrobbantotta magát a török belügyminisztérium épülete előtt, társát agyonlőtték. A robbantást követő lövöldözésben két rendőr megsérült. Ankarában 2016 óta ez volt az első robbantásos merénylet.

Az orosz erők tüzet nyitottak egy szállítóvállalatra Herszonban hétfő délelőtt, a támadás következtében négy civil sérült meg – közölte Olekszandr Prokugyin, a régió kormányzója. A tisztégviselő szerint a városban két sérült súlyos állapotban van. Ihor Klimenko belügyminiszter hozzátette, hogy az ágyúzás során a KORD különleges alakulat tagjainak sikerült megmenteniük egy civil lakost, akinek egy robbanásban leszakadt a lába, és az állapota válságos. „Egy rendőrautó is tűz alá került, két rendőr sérült meg, egyikük súlyosan” – írta a tárcavezető. Az Ukrajinszka Pravda hírportál helyi kormányzói hivatalok jelentéséiből készített hétfői összefoglalójában azt emelte ki, hogy az elmúlt nap során Ukrajna-szerte öt helyi lakos vesztette életét, és 16 sebesült meg az orosz hadsereg támadásai következtében.

Ben Wallace volt brit védelmi miniszter hétfőn megjelent cikkében közölte, hogy távozása előtt az Ukrajnának nyújtott idei brit védelmi támogatás megkétszerezését kérte Rishi Sunak miniszterelnöktől. Wallace, aki augusztus végéig állt a brit védelmi tárca élén, az írásában alig burkoltan azt tanácsolta Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek, hogy terjessze ki a mozgósítást a fiatalabb korosztályokra is. Wallace szerint az ukrán ellentámadás sikeresen halad, az ukrán fegyveres erők „lassan, de biztosan”, néha csak méterről méterre, faluról falura, de áttörnek az orosz vonalakon. Hozzátette: ha a reményhez megfelelő hadfelszerelés is társul, akkor „Ukrajnát nem lehet megállítani”, éppen ezért Nagy-Britannia kötelessége megadni azt a támogatást, amellyel Ukrajna a végére juthat ennek a háborúnak – vélekedett.

A szerb csapatösszevonás Koszovó határán, valamint a szerb kormány retorikája és „módszerei” azt a magatartást idézik, amelyet Oroszország tanúsított Ukrajnával szemben a háború megindítása előtt – jelentette ki Donika Gervalla-Schwarz koszovói külügyminiszter. Egy német közszolgálati rádiónak adott interjúban a tárcavezető egyúttal felszólította az Európai Uniót, hogy tegyen lépéseket, és akár Szerbia tagjelöltségének felfüggesztésével kényszerítse csapatai visszavonására Belgrádot. A politikus szerint „az elmúlt években példátlan méretű csapatösszevonás rossz érzéseket kelt” Koszovóban, mivel nem tudni, hogyan reagál arra a nemzetközi közösség. Aleksandar Vucic szerb elnök „nem fogja annyiban hagyni, hacsak nem hangzanak el világos szavak tetteinek várható következményeiről” – fogalmazott Gervalla-Schwarz, megjegyezve, hogy ez magában foglalhatja akár a Szerbiának szánt uniós források és az ország tagjelölti státuszának felfüggesztését is.

Időjárás:

Ma is folytatódik a napos, meleg idő.

Este mindenütt megerősödhet a felhőzet, egy hidegfront hoz változást.

A hőmérséklet jellemzően 23 – 28 fok köré emelkedik.