Izrael a közelmúltban 50 százalékkal csökkentette a Palesztin Hatóságtól beszedett benzinadót, valamint más intézkedéseket is hozott a ramallahi pénzügyi helyzet enyhítésére

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2023.10.02.Az a Magyarország, ahol most élünk, tanulunk, dolgozunk és gyermeket nevelünk, az idősek munkája nélkül nem lenne – mondta a kormányszóvivő.

Az akkumulátorgyárak nemcsak a környezetre ártalmasak, de a működésükhöz szükséges infrastrukturális építkezések a természeti értékeket is tönkreteszik – közölte a Párbeszéd társelnöke.

Izrael a közelmúltban 50 százalékkal csökkentette a Palesztin Hatóságtól beszedett benzinadót, valamint más intézkedéseket is hozott a ramallahi pénzügyi helyzet enyhítésére.

Erős robbanás rázta meg Ankara belvárosát a török parlament és a belügyminisztérium közelében vasárnap.

Belföldi hírek:

Az a Magyarország, ahol most élünk, tanulunk, dolgozunk és gyermeket nevelünk, az idősek munkája nélkül nem lenne – mondta a kormányszóvivő az idősek világnapja alkalmából a közösségi oldalán közzétett videóban. Szentkirályi Alexandra elmondta, az ünnepen minden magyar nyugdíjasnak megköszönjük, hogy az ország legnehezebb időszakaiban, a világháború után, a kommunista diktatúra alatt, szocializmus szűk évtizedeiben és a rendszerváltás után is kitartottak, dolgoztak és gondoskodtak a családról. „Tudjuk, hogy ez nem volt könnyű, sok dolog, ami nekünk természetes, az nekik egyáltalán nem volt az, sokuktól az akkori hatalom mindent elvett, akár szerettüket is elveszítették a háború, a bebörtönzések, az üldözések miatt, sokuktól elvették a tanulás, a munka, az utazás lehetőségét is” – fogalmazott. A kormányszóvivő hangsúlyozta, 2010 óta az idősek megbecsülése a kormányzati értékrendszer része, ugyanúgy, ahogy a gyermekes családok támogatása. Kifejtette, szeretnék az idősek életét, megélhetését és biztonságát segíteni, ezért foglalta a kormány törvénybe, hogy a nyugdíjak értékét minden körülmények között megőrzi, így minden évben garantált az inflációkövető nyugdíjemelés.

Nem a határok megvédéséről, hanem az illegális migránsok további betelepítéséről szól az Európai Unió (EU) múlt héten elfogadott krízisrendelet-tervezete – jelentette ki a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára. Rétvári Bence kifejtette: bár az uniós belügyminiszterek tanácskozásán szereplő előterjesztést formailag krízisrendeletnek hívják, de valójában ez egy újabb „migránsmágnes”, amelyet áterőltettek Brüsszelben. Az államtitkár felidézte, hogy már a nyár elején a minősített döntéshozatalt megkerülve, megfelelő jogi forma, konszenzusra való törekvés nélkül vitték át az unió tanácsán a migrációs paktumot, ebből pedig eddig egyetlen rész hiányzott: a mostani, úgynevezett krízisrendelet. A kiegészítő döntés tartalmát ismertetve Rétvári Bence elmondta, abban az esetben, ha valahol hirtelen egyszerre sok tízezer migráns jelenne meg, Brüsszel joga lesz eldönteni, hogy milyen intézkedést javasol, melyik ország hány migránst vegyen át a krízishelyzetbe került országtól. Ez egy soron kívüli, kötelező kvóta, amelyet egy ad hoc döntés alapján hoznak meg, és semmiféle garanciát nem tartalmaz, nincs meghatározva benne a válsághelyzet, krízishelyzet fogalma, ahogy az sem, hogy milyen arányban osszák szét a migránsokat – kifogásolta.

Az akkumulátorgyárak nemcsak a környezetre ártalmasak, de a működésükhöz szükséges infrastrukturális építkezések a természeti értékeket is tönkreteszik – közölte a Párbeszéd társelnöke. Szabó Rebeka a pártja és a saját közösségi-oldalán közvetített sajtótájékoztatón emlékeztetett arra, hogy a gödi Samsung-gyár vízellátása miatt nyolc és fél kilométeren keresztül vízvezetéket, illetve tizenhárom és fél kilométeren szennyvízvezetékeket kell kiépíteni, amire 32 milliárd forintot szán a magyar állam, a Mészáros és Mészáros Zrt. közreműködésével. Hozzátette: a csatornaépítéssel nemcsak az a baj, hogy nagyon sok pénzbe kerül, hanem természetvédelmi, Natura 2000-es területeken is keresztül megy, például Göd és Sződliget mellett, ahol már számos fát kivágtak. Felidézte, hogy az egyik gödi civil szervezet kiderítette, az ezen a területen élő, fokozottan védett homoki kikerics jelentősebb állománya is megsemmisült. Az ellenzéki párt országgyűlési képviselője jelezte, írásbeli kérdést nyújt be az Agrárminisztériumnak, hogy meg tudja, mit kívánnak tenni a további természetkárosítások ellen, továbbá adatigényléssel fordul az ügyben a Duna-Ipoly Nemzeti Park vezetéséhez.

Külföldi hírek:

Izrael a közelmúltban 50 százalékkal csökkentette a Palesztin Hatóságtól beszedett benzinadót, valamint más intézkedéseket is hozott a ramallahi pénzügyi helyzet enyhítésére. Az Izrael és a palesztinok közötti 1994-es gazdasági megállapodások 3 százalékos adókulcsot írnak elő, de Izrael nemrégiben úgy döntött, hogy csak az összeg felét, 1,5 százalékot szed be, amint az az IDF kormányzati tevékenységekért felelős koordinátora által néhány nappal ezelőtt aláírt dokumentumból kiderül. Ez éves szinten mintegy 80 millió NIS megtakarítást jelent a Palesztin Hatóság számára. Az egyéb intézkedések, amelyeket Izrael a palesztinok pénzügyi megsegítésére hozott 2023 eleje óta, összesen mintegy 270 millió sékelnyi támogatást jelentenek. Ez magában foglalja a Palesztin Hatóság nevében beszedett adók több átutalását, ami jelentős javulást jelent az alig három évvel ezelőtti mintegy félmillió sékelhez képest. Mindezt annak ellenére, hogy az állítólagosan a Palesztin Hatóságnak küldött áruk közül sok nem jutott el oda, mert az importőrök csalárd trükkökkel próbálkoztak.

Emberek nélküli gumicsónakot sodort partra a tenger Izraelben vasárnap, benne három szomáliai állampolgár irataival – jelentette a helyi média vasárnap. Az izraeli rendőrség a tengerben és a tengerparton kutat a gumicsónak utasai után, de attól tartanak, hogy vízbe fulladtak. Mérete alapján sokan utazhattak a járművön, az izraeli hatóságok arra számítanak, hogy holttesteket fog partra vetni a víz, de az is lehet, hogy a migránsok elhagyták a hajót és partra úsztak. A Tel-Avivtól északra, Netanja partjainál megtalált gumicsónakban vízespalackok, sütemények és energiaszeletek voltak, valamint személyes tárgyak, szomáliai személyi igazolványok és útlevelek. Ha a vízbe vesztek, akkor a tengeri áramlatok miatt nem világos, hol veti partra testüket a víz – közölték a hatóságok. Az izraeli rendőrség drónokkal és csónakokkal vizsgálja át a netanjai partszakaszt túlélők után kutatva, és nyomozók dolgoznak az iratok és a személyes tárgyak alapján az eltűntek azonosításán.

Egy, a holokauszt-túlélők unokái által készített új izraeli fejlesztés generatív mesterséges intelligenciát használ az antiszemitizmus és a holokauszttagadás leküzdésére oly módon, hogy automatikusan létrehozza a posztvázlatokat az állítások cáfolatára, emberi beavatkozás nélkül. „A Savee, egy olyan böngészőbővítmény, amely elemzi a szövegeket, és egyidejűleg ellentéteket gyűjt egy hitelesített adatbázisból. Ezután az eszköz összefoglalja ezeket a tényeket, hogy pontos, tényeken alapuló választ fogalmazzon meg” – áll a csoport honlapján közzétett közleményében.

Erős robbanást lehetett hallani Ankara belvárosában a török parlament és a belügyminisztérium közelében vasárnap – jelentették török médiaforrások. A török belügyminisztérium közlése szerint két öngyilkos terrorista támadta meg a tárca épületét, az egyiket ártalmatlanították, de a másik felrobbantotta magát. Két rendőr könnyebben megsérült a belügyiminisztérium bejárata közelében végrehajtott támadásban – közölte Ali Yerlikaya török belügyiminiszter az X közösségi platformon. A televíziós felvételeken különleges bombakereső egységeket lehetett látni, amint egy, a parlament és a minisztériumok közelében parkoló gépkocsit vizsgálnak át, amelynek közelében egy rakétavető feküdt az úttesten. Egyelőre nem közöltek további információt az elkövetőkről, de az elmúlt években kurd és szélsőbaloldali csoportok, valamint az Iszlám Állam nevű terrorista szervezet tagjai is követtek el halálos terrortámadásokat Törökországban. A török parlament a nyári szünetet követően tegnap kezdte meg őszi plenáris ülésszakát.

A brit védelmi miniszter szerint megfontolandó az a lehetőség, hogy ukrán katonák Ukrajna területén is részesülhessenek brit kiképzésben. Grant Shapps egy brit lapnak nyilatkozva nem zárta ki azt sem, hogy a brit haditengerészet szerepet kaphat a Fekete-tenger nemzetközi vizein közlekedő teherhajók védelmében. Nagy-Britannia az ukrajnai háború kezdete után széleskörű kiképzési programot kezdett több tízezer ukrán katona számára. Tavaly tízezer ukrán katona részesült harckészségfejlesztő képzésben brit támaszpontokon, és az idei nagy-britanniai kiképzési programban további húszezer ukrán katona vesz részt. A brit védelmi minisztérium emellett külön képzési programokat indított azoknak a harceszközöknek a működtetésére, amelyeket Nagy-Britannia adományozott Ukrajnának. Ezek a kiképzési programok ugyanakkor nagy-britanniai területen folynak.

Orbán Viktor közösségi üzenetben gratulált Robert Ficónak. A magyar miniszterelnök a közösségi oldalán azt írta, „Találd ki, ki jött vissza! Gratulálunk Robert Ficónak a szlovákiai parlamenti választásokon aratott vitathatatlan győzelméhez. Mindig jó egy hazafival együtt dolgozni. Várom a folytatást!” -írta.

Sajtóinformációk szerint októberben személyesen találkozhat egymással Alekszandar Vucsics szerb elnök és Vlagyimir Putyin orosz államfő. A két politikus a tervek szerint Kínában vesz részt az Egy övezet, egy út kezdeményezés csúcstalálkozón, és külön is tárgyalhatnak. A szerb sajtó szerint ez a megbeszélés pluszpontokat hozhat Vucsicsnak az állítólag decemberben sorra kerülő előre hozott választások előtt az oroszbarát szavazóknál, de a Nyugatnak biztosan nem fog tetszeni. Szerbiában egyébként a legnépszerűbb külföldi politikus továbbra is Vlagyimir Putyin. Korábbi, 2019-es belgrádi látogatása során is tömegek éljenezték Belgrádban. Vucsics és Putyin találkozóját egyelőre hivatalosan nem erősítették meg. A szerb köztársasági elnök korábban annyit közölt, hogy a kínai útja során találkozik majd Hszi Csin-pinggel, a Kínai Népköztársaság elnökével, akiről úgy nyilatkozott, mint Szerbia nagy barátjáról. A balkáni politikus örömét fejezte ki a találkozó miatt. „Az év végéig komoly és fontos megbeszélésekre számítok nagyon-nagyon fontos partnereinkkel. Októberben fontos látogatást teszek Kínában. A nagy kérdés az, hogy mi lesz ott, mert várhatóan Putyin is odaérkezik majd” – mondta Vucsics a terveivel kapcsolatban még augusztusban.

Az Egyesült Államok készségét hangoztatta a NATO koszovói missziójának (KFOR) megerősítésére az amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója, amikor telefonon egyeztetett Koszovó miniszterelnökével. Jake Sullivan aggodalmát fejezte ki a szerb katonai felvonulás okán a koszovói határ mentén, és részvétet nyilvánított a koszovói rendőr halála miatt, aki szolgálatteljesítés közben, a szeptember 24-i erőszakos eseményekben halt meg. A fehér házi tisztségviselő beszámolt a NATO közelmúltbeli döntéséről is, ami a KFOR jelenlétének és tevékenységének fokozásáról szól, elsősorban Észak-Koszovóban. Az amerikai elnöki hivatal közleménye szerint Jake Sullivan és Albin Kurti telefonos egyeztetésén szó volt a Koszovó és Szerbia között az Európai Unió közvetítésével zajló párbeszédről, aminek kapcsán az amerikai nemzetbiztonsági illetékes megállapította, hogy az egyetlen hosszú távú megoldás a stabilitás megteremtése Koszovó teljes területén.

Időjárás:

Ma is marad a napos, ismét melegedő időjárás.

Este mindenütt nyugodt, csillagfényes égboltra készülhetünk.

A hőmérséklet jellemzően 21 – 25 fok körül alakul.