Izraeliek tízezrei tüntettek vasárnap este országszerte a koalíció igazságügyi reformtörvénye ellen, immár 37. hete

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2023.09.18.Novák Katalin köztársasági elnök vezeti a magyar delegációt, amely részt vesz az ENSZ-közgyűlés 78. ülésszakának általános vitáján.

A Párbeszéd-Zöldek szerint a kínai elektromosautó-gyártóknak az Európai Bizottság által indított vizsgálata aláássa a magyar kormány akkumulátoripari terveit.

Izraeliek tízezrei tüntettek vasárnap este országszerte a koalíció igazságügyi reformtörvénye ellen, immár 37. hete.

Több mint 20 ezer zsidó utazott a közép-ukrajnai Uman városába, hogy az Oroszországgal vívott háború közben ünnepelje a ros hásánát.

Belföldi hírek:

Novák Katalin köztársasági elnök vezeti a magyar delegációt, amely részt vesz az ENSZ-közgyűlés 78. ülésszakának általános vitáján, ahol az államfő fel is szólal. Egyesült államokbeli tartózkodásán az államfő egyeztet Texas, Utah és Montana kormányzójával is – közölte a Sándor-palota. Az ENSZ-közgyűlés 78. ülésszakának általános vitáját 2023. szeptember 19. és 26. között tartják New Yorkban, a vitán jellemzően állam- és kormányfők vesznek részt. Novák Katalin az általános vita nyitónapján szólal fel az ENSZ Közgyűlésében. Ezt megelőzően az államfő részt vesz az SDG, azaz a Fenntartható fejlődési célok csúcstalálkozón, amelyen egy állam- és kormányfői szintű tanácskozáson elnököl ma, szeptember 18-án. A köztársasági elnök ENSZ-közgyűlési részvételének, illetve az ehhez kapcsolódó tárgyalások középpontjában a béke előmozdítása, a család védelme, valamint a nők helyzetének erősítése áll majd – írták. Ezt követően az államfő egyeztet mások mellett Greg Abbott texasi, Greg Gianforte montanai, valamint Spencer Cox utahi kormányzóval is.

Az ukrajnai háború miatt a régi ellátási útvonalak elakadtak, megsemmisültek. Ezért Magyarországnak új kapcsolatokra, új utánpótlási útvonalakra van szüksége, és a türk államok hidat képezhetnek Kelet és Nyugat között – mondta a külgazdasági és külügyminiszter egy Isztambulban adott, a közösségi-oldalára vasárnap feltett videóinterjúban. Szijjártó Péter példaként említette, hogy Magyarország új gázszerződést írt alá Törökországgal, a jövő év elején 275 millió köbméter gázt vásárol az országtól. Tehát nem Törökország közvetítésével, hanem magától Törökországtól vásárol, ez az első alkalom. Beszélt arról is: a világ egyik legnagyobb török infrastruktúra-építő vállalata stratégiai együttműködést alakít majd ki a legnagyobb magyar vasútépítő céggel. Összefognak, és együtt indulnak pályázatokon Európa harmadik piacain. Arra a kérdésre, hogyan viszonyul az Európai Unió azokhoz a lépésekhez, amelyeket Magyarország a türk államokkal és különösen Törökországgal kapcsolatban tesz, Szijjártó Péter képmutatónak nevezte az EU magatartását.

A Párbeszéd-Zöldek szerint a kínai elektromosautó-gyártóknak az Európai Bizottság által indított vizsgálata aláássa a magyar kormány akkumulátoripari terveit. Jávor Benedek, az ellenzéki párt európai parlamenti listavezetője sajtótájékoztatóján kiemelte, hogy a vizsgálat kiterjed a kínai gyártók beszállítóira. Kifogásolta, hogy Magyarországon úgy telepszenek meg ezek a gyárak, hogy semmiféle feltétel nem adott a működésükhöz. Nem biztosítható a magas energiaigényük, elképesztő vízigényüket sem tudják kielégíteni, továbbá elegendő munkaerő sincs a működtetésükhöz – fűzte hozzá. A magyar akkumulátorstratégia lényege az, hogy megpróbálja „lenyeletni” a kínai függést az EU-val, arra hivatkozva, hogy olyan termék előállítására kerül sor, amely kiemelkedően fontos az unió számára – mondta Jávor Benedek, aki szerint azonban a vizsgálat alapvetően keresztbe tehet a kormány elképzeléseinek, hiszen az unió jogszerűtlennek nyilváníthatja az ezeknek a gyáraknak nyújtott kínai állami támogatásokat.

Külföldi hírek:

Izraeliek tízezrei tüntettek vasárnap este országszerte a koalíció igazságügyi reformtörvénye ellen, immár 37. hete, a szervezők pedig a Függetlenségi Nyilatkozat eszméinek védelmére esküdtek fel. A heti tömegtüntetéseket általában szombatonként tartják, de most a kétnapos Ros Hásáná ünnep utánra, vasárnapra tették azt át. Az esemény fő helyszíne ismét a tel-avivi tüntetés. Ezen a héten a szervezők felszólították a résztvevőket, hogy az ünnep, a zsidó újév tiszteletére viseljenek fehér ruhát. „Az elmúlt héten a kormány propagandagépezete a Függetlenségi Nyilatkozat és Izrael alapítói ellen lépett fel” – áll a közleményükben. A tiltakozásra azt követően került sor, hogy a Benjámin Netanjahu miniszterelnök kormányát képviselő ügyvéd felháborodást váltott ki az igazságügyi reform első jogszabálya elleni beadványok keddi, nagy horderejű meghallgatásán, amikor Izrael függetlenségi nyilatkozatát „elhamarkodott” dokumentumnak minősítette, amelyet szerinte nem választott aláírók hagytak jóvá, és amely nem szolgálhat jogforrásként.

Joe Biden elnök szerdán New Yorkban az ENSZ Közgyűlésének margóján találkozik Benjámin Netanjahu miniszterelnökkel. Azért nem a Fehér Házban, mert az amerikai kormányon belüli heves belső viták végén úgy döntöttek, hogy a Fehér Házban tartott találkozó politikailag árthat az amerikai elnöknek, és rossz üzenetet küldhet az izraeli kormánynak, nyilatkozta korábban több magas rangú amerikai tisztviselő. Az a tény, hogy a találkozóra New Yorkban, és nem a Fehér Házban kerül sor, csalódás Netanjahu számára, aki egy olyan fotót remélt az amerikai elnökkel az Ovális Irodában, amely segíthet neki az izraeli közvéleménynél. Ennek ellenére Netanyahu elindult delegációjával a találkozóra, de számos helyen tüntetőkkel szembesült. Várhatóan New Yorkban is tüntetők fogják fogadni.

Az izraeli vámhatóságok 16 tonna ammónium-kloridot találtak egy Törökországból a Gázai övezetbe tartó konténerben. Az izraeli hatóságok átvizsgáltak egy Törökországból származó hajó konténereit, amelyeket a Gázai övezetbe szántak. A vámhatóságok két konténert tartóztattak fel, amelyekről később kiderült, hogy építési anyagok közé rejtett ammónium-kloridot tartalmaznak. „Az ammónium-klorid kettős felhasználású anyag, amelyről ismert, hogy a gázai terrorszervezetek a rakéták gyártásához használják, amelyeket végül Izrael állam felé lőnek ki” – áll az izraeli hatóságok közleményében. Az ellenőröknek „gyanússá vált, hogy a konténerekben talált anyagok egy része nem gipsz” – folytatódik a közlemény. A vizsgálat után pedig bebizonyosodott, hogy az anyag ammónium-klorid volt. A 16 tonna robbanóanyagot a gipszzsákok között rejtették el. Az izraeli hatóságok „továbbra is határozottan fellépnek a kettős felhasználású anyagok és fegyverek Gázai övezetbe történő csempészetének meghiúsítása érdekében” – zárult a közlemény.

Az izraeli hadsereg a levegőből vette célba a Hamász terrorszervezet egyik katonai posztját, három körben, egy heves zavargás után, amely a Gázai övezetben a határkerítés közelében zajlott. Palesztin jelentések szerint a támadást a Gázai övezet keleti részén található A-Zitun negyedben hajtották végre, sérülés nem történt. A támadást a Hamász figyelmeztetésének tekintik. Palesztinok százai tüntettek erőszakosan a Gázai övezet határán lévő biztonsági akadály közelében, gumiabroncsokat égettek, házi készítésű robbanószerkezeteket dobáltak és megpróbálták megrongálni a kerítést. Az izraeli erők könnygázzal és mesterlövészek bevetésével vették célba a fő felbujtókat. A tüntetők négy helyszínen gyűltek össze, a fő tüntetés Malkánál, a régi Karni-átkelőhely közelében volt. Órákkal a demonstrációk kezdete előtt a palesztin közösségi médiában felvételeket mutattak be rögtönzött robbanószerkezetekről, és felszólították a gázai lakosokat, hogy menjenek a helyszínre.

Több mint 20 ezer zsidó utazott a közép-ukrajnai Uman városába, hogy az Oroszországgal vívott háború miatt szigorított biztonsági intézkedések közepette ünnepelje a ros hásánát – közölték a helyi hatóságok. Izraelből és más országokból származó, elsősorban hászid zsidók tízezrei utaznak minden évben Umanba a zsidó újév előtt, hogy meglátogassák a híres breszlovi Nachman rabbi temetkezési helyét. A fővárostól, Kijevtől délre fekvő Umanba zarándoklók, túlnyomórészt férfiak, az izraeli kormány által kiadott utazási figyelmeztetések és az ukrán tisztviselők kérése ellenére érkeztek Ukrajnában. „Jelenleg a helyzet Umanban stabil és ellenőrzés alatt áll. Biztonsági és védelmi erőink megerősített üzemmódban dolgoznak. Az ukrán rendőrök mellett izraeli biztonsági erők is jelen vannak a zarándokhelyen – áll a közleményben. Jeruzsálem és Kijev a múlt héten kötött megállapodást az Umanba irányuló zsidó zarándoklat megkönnyítéséről. A megállapodás részeként az ukrán határőrök azon dolgoznak, hogy felgyorsítsák a belépéseket, és a ros hásáná előtti és utáni napokban a határállomások a nap 24 órájában nyitva tartanak.

Az ukrán gabona behozatali tilalmát eltörlő, pénteken meghozott brüsszeli döntés ellen tiltakozott és tartott demonstrációt mintegy négyszáz gazdálkodó a záhonyi magyar-ukrán határátkelőhely közelében. A termelők traktorokkal és más mezőgazdasági gépekkel vonultak fel a határállomásra vezető 4-es főúton, gépeikkel elfoglalva az egyik forgalmi sávot. Jakab István, a demonstrációt a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával közösen szervező Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) elnöke a tüntetésen a magyar gazdálkodók számára elfogadhatatlannak nevezte az Európai Bizottság döntését, amellyel nem hosszabbították meg az ukrán gabonára vonatkozó behozatali tilalmat. A gazdák egyértelműen kiállnak a magyar kormány mellett, amely a bizottsági döntéssel szemben meghosszabbította és kiterjesztette az ukrán gabonára és más mezőgazdasági termékekre vonatkozó behozatali tilalmat – jelentette ki a Magosz elnöke. Hozzátette, a gazdák nevében a Magosz nyílt levélben fordul Ursula von der Leyenhez, az Európai Bizottság elnökéhez azt kérve: az ügyben szakmai alapon és szempontok szerint hozzanak döntést.

Lampedusára látogatott Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke azt követően, hogy Giorgia Meloni olasz kormányfő meghívta, személyesen győződjön meg az Európa kapujának nevezett szigeten kialakult állapotokról. A vasárnapi sajtótájékoztatón Meloni megköszönte, hogy Von der Leyen azonnal elfogadta a meghívását, mely nemcsak a szolidaritás, hanem a felelősség kifejezése is, hiszen Itália határa Európa határa is. „Ha Európa azt gondolja, hogy a jelenlegi krízis megoldható a tagországok határainak lezárásával, akkor téved. A problémát közösen kell megoldani, mert minden tagország érintett a kérdésben. A jelenlegi sajtókonferencia a közös felelőségvállalás kifejezése is. Európa jövője a tét” – hívta fel a figyelmet az olasz kormányfő. Von der Leyen kijelentette: az illegális bevándorlást európai kihívás, ezért közösen kell megoldást kell keresni. Elmondta, hogy fantasztikus állampolgárokkal találkozott a szigeten, a Vöröskereszt munkatársai rendkívüli szolgálatot teljesítenek. Von der Leyen bejelentette azt is, hogy a vízi- és légierők bevetésével kell ellenőrizni a határszakaszt, ha szükséges hajóblokád felállítása is kilátásba kerülhet.

A 77-ek csoportja és Kína csúcstalálkozója a multilateralizmus és a nemzetközi együttműködés előmozdítására való felhívással ért véget Havannában. „Ezekben a napokban Kuba volt a globális Dél fővárosa, az örök remény tere, azoknak az otthona, akik a legkevesebbet kapják a globális jólétből annak ellenére, hogy a legtöbbet adták hozzá” – mondta Manuel Marrero kubai miniszterelnök, köszönetét fejezve ki a jelen lévő küldöttségeknek a Kuba ellen hat évtizede tartó amerikai embargó során nyújtott támogatásért. „A csúcstalálkozó megerősítette, hogy Kuba nincs egyedül” – jelentette ki Rodolfo Benítez, a kubai külügyminisztérium multilaterális ügyekért és nemzetközi jogért felelős főigazgatója. Elmondhatjuk, hogy a havannai csúcstalálkozó sikeres volt” – tette hozzá, kiemelve, hogy a G77 tagállamai meg akarják változtatni a jelenlegi globális rendet, hogy saját fejlesztési modelljüket alkalmazva növekedhessenek. Szombaton elfogadták a csúcstalálkozó zárónyilatkozatát, amelyben hangsúlyozták, hogy sürgősen szükség van a nemzetközi pénzügyi struktúra átfogó reformjára, valamint a globális pénzügyi kormányzás összehangoltabb átalakítására.

Hivatalosan is elbúcsúztatták Kim Dzsong Unt az Artyom-Primorszkij-1 vasútállomáson, az észak-koreai vezető páncélvonata elindult az orosz Tengermelléki terület déli részén lévő Haszan határállomás felé – közölte vasárnap a TASZSZ és a RIA Novosztyi orosz hírügynökség. Kim hat napot töltött Oroszországban. Az állomás peronján az orosz Keleti Katonai Körzet díszőrségének és a Csendes-óceáni Flotta parancsnokságának katonai zenekara, valamint Oleg Kozsemjako, a Tengermelléki terület kormányzója búcsúztatta. Kozsemjako előzőleg egy golyóálló mellényt és hat drónt ajándékozott az észak-koreai látogatónak. Kim Dzsong Un szeptember 12-én érkezett Oroszországba. Másnap az amuri régióban lévő Vosztocsnij űrközpontban fogadta Vlagyimir Putyin orosz elnök. Később Gyenisz Manturov miniszterelnök-helyettes társaságában Komszomolszk-na-Amure városban katonai és polgári repülőgépgyárakat keresett fel. Ezután Vlagyivosztokba utazott, ahol Szergej Sojgu védelmi miniszter katonai repülőgépek mellett megmutatta neki a Kinzsal hiperszonikus rakétát. Kulturális programja részeként Kim Dzson Un a Marjinszkij Színház tengermelléki színpadán megtekintette a Csipkerózsika balettet, meglátogatta a vlagyivosztoki Tengermelléki Óceánáriumot, a Távol-keleti Szövetségi Egyetemen pedig észak-koreai diákokkal találkozott.

Időjárás:

Ma is marad a túlnyomóan napsütéses, meleg időjárás.

Este egy kisebb hidegfront érkezik, kisebb záporok kialakulására kell számítani.

A hőmérséklet jellemzően 27 – 31 fok körül alakul.