Mintegy 194 ezer fővel bővült Izrael népessége az elmúlt egy évben

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2023.09.16.Magyarországra akkreditált diplomaták köszöntötték Izraelt a zsidó újév alkalmából – közölte Izrael Állam Nagykövetsége.

A demográfia nem csupán egyike a nagy kérdéseknek, ez az a kérdés, amelyen a nemzet jövője múlik – hangsúlyozta az V. Budapesti Demográfiai Csúcson az olasz miniszterelnök.

Mintegy 194 ezer fővel bővült Izrael népessége az elmúlt egy évben.

Az Európai Unió Olaszország, Franciaország és Hollandia felajánlása által további humanitárius segítséget nyújt az árvíz sújtotta Líbiának.

Belföldi hírek:

Magyarországra akkreditált diplomaták köszöntötték Izraelt a zsidó újév alkalmából – közölte Izrael Állam Nagykövetsége. Jákob Hadasz-Handelszman izraeli nagykövet a Dohány utcai zsinagógában látta vendégül az egyes államok képviselőit ros hasana ünnep apropóján – közölték, hozzáfűzve, Izrael a zsidó számítás szerint szeptember 15-én lépett az 5784. évbe. A diplomaták megismerkedhettek az ünnep fontosságával, különlegességével, az esemény végén pedig saját nyelvükön kívántak boldog új évet Izrael államának és a zsidó népnek – tudatta a nagykövetség.

A családpártiság legyen nemzeti minimum! – hangsúlyozta Novák Katalin köztársasági elnök a Budapesti Demográfiai Csúcs nyitónapján a Szépművészeti Múzeumban. „Egymás és a családok szövetségeseiként vagyunk ma együtt” – mondta a köztársasági elnök, hozzátéve: ma a családok szabadságharcát vívjuk. Kiemelte: a fejlett világba beköszöntött demográfiai tél most jégkorszakba fordul, pedig ha nincs gyermek, nincs jövő. A demográfiai jégkorszak egyre védtelenebbül ér bennünket, „életünk tartóoszlopai, keresztény kultúránk alapvetései recsegnek-ropognak, s ha nem vigyázunk kikezdhetetlennek hitt értékeinkre, önként feláldozzuk magunkat még azelőtt, hogy a beköszöntő jégkorszak áldozataivá válnánk” – fogalmazott az államfő. Novák Katalin emlékeztetett, hogy szabadságharcos elődeink örökösei vagyunk, s az ő életükön keresztül megtanultuk: a magyarok nem ingyen kapják a szabadságot, újra és újra meg kell küzdenünk érte. Az 1848-as forradalom és szabadságharc mintájára Novák Katalin tizenkét pontban fogalmazta meg, hogy mit kívánnak a magyar családok.

A demográfia nem csupán egyike a nagy kérdéseknek, ez az a kérdés, amelyen a nemzet jövője múlik – hangsúlyozta az V. Budapesti Demográfiai Csúcson elmondott beszédében Olaszország miniszterelnöke. Giorgia Meloni elmondta: kormányának első számú célja, hogy lényeges kulturális változást indítson el a családokkal kapcsolatos gondolkodásban, Olaszországot ugyanis – ahogy az egész nyugati világot – súlyos demográfiai válság sújtja. Mindehhez fontos, hogy a nőknek ne kelljen választaniuk a munka és a család között – mutatott rá, a magyar kormány családbarát intézkedéseit is méltatva. Rumen Radev bolgár elnök felidézte, hogy országa az elmúlt 10 évben, jelentős mértékben a kivándorlás miatt, elvesztette népessége 12 százalékát. Ennek megállításában segít a családtámogatási rendszer kiterjesztése, de a legfontosabb a jogállam megerősítése és a korrupció visszaszorítása – hangsúlyozta.

A kötelező akciókat az eredeti, szeptember végi határidőről az év végéig meghosszabbítja a kormány – mondta Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő. Hangsúlyozta: az online árfigyelő és a kötelező akciók is hozzájárulnak ahhoz, hogy egyre inkább csökken Magyarországon az infláció. Az infláció oka a háború és a szankciók, de a kormány nem tétlenkedett, így hónapról hónapra folyamatosan csökkent az infláció – jelentette ki a kormányszóvivő. Közölte: az élelmiszerinflációt a decemberi tetőponthoz képest már több mint a felével sikerült csökkenteni. Ezért döntött úgy a kormány, hogy a kötelező akciókat az eredeti, szeptember végi határidőről az év végéig meghosszabbítja – mondta Szentkirályi Alexandra. Hozzáfűzte, működik az online árfigyelő, és a hatóságok is ellenőrzik a boltokat, hogy betartják-e ezeket az akciókat.

Külföldi hírek:

Mintegy 194 ezer fővel bővült Izrael népessége az elmúlt egy évben, közölte a Központi Statisztikai Hivatal. A lakosság száma a becslések szerint elérte a 9,795 milliót főt, ami 2 százalékkal magasabb, mint egy évvel ezelőtt. Az elmúlt évben mintegy 172 ezer csecsemő született, míg 48 ezer ember halt meg. Az izraeli zsidók a lakosság mintegy 73%-át teszik ki, 7,181 millió állampolgárt regisztráltak zsidóként. További 2,065 millió arab, a többiek, 549 ezer más csoportok tagjai. A 20 év feletti zsidó lakosság 44,2%-a világinak vagy nem vallásosnak, 21%-a hagyomány tisztelőnek, de nem túl vallásosnak, 11,7%-a hagyomány tisztelőnek és vallásos irányba hajlónak, 11,5%-a vallásosnak és 10,8%-a ultraortodoxnak, más néven haredinek minősítette magát. Izrael Állam megalakulása óta 3,3 millióan vándorolt be Izraelbe. Az elmúlt évben mintegy 66 ezer új bevándorló érkezett Izraelbe. A hivatal megőrizte a népesedési előrejelzéseit, azaz a zsidó államnak 2024-ben 10 millió, 2048-ban 15 millió és 2065-ben 20 millió lakosa lesz.

Erőszakos zavarásokra került sor ismét a határkerítés közelében a Gázai övezet északi részén, jelentette az Izraeli Védelmi Erők. Palesztinok százai égettek gumiabroncsokat és házilag gyártott robbanószerkezeteket dobáltak az izraeli erők irányába, akik tömegoszlató eszközökkel reagáltak. Egy ponton számos lázadó megpróbált robbanóeszközt elhelyezni és élesíteni az izraeli biztonsági erők ellen, de a bomba művelet során felrobbant a Gázai övezetben, megölve hat palesztint. A Gázai övezetet uraló Hamász terrorcsoport közleményében azt mondta, hogy gyászolja a hat „hősi mártírt”, akik a robbantásban életüket vesztették. A felvonulást a gázai övezettől keletre fekvő Malka térségében szervezték annak emlékére, hogy Izrael 18 évvel ezelőtt kivonult az övezetből. A Hamász által irányított egészségügyi minisztérium szerint a hat halotton kívül további 25 palesztin megsebesült a zavargásokban, néhányan súlyosan.

Ukrajna maradjon semleges és a diplomácia eszközével forduljunk Oroszországhoz – hangoztatta Nicolas Sarkozy volt francia elnök egy interjúban. A politikus kifejtette, Kijevnek nem szabad csatlakoznia sem a NATO-hoz, sem az Európai Unióhoz. „Félmillió halálos áldozata van a háborúnak. Van egy agresszor Oroszország, Putyin. És van egy áldozat, Ukrajna. De el tudunk-e gondolkodni azon, hogyan birkózzunk meg a jelenlegi helyzettel? – tette fel a kérdést Franciaország volt köztársasági elnöke. Nicolas Sarkozy szerint két forgatókönyvről beszélhetünk, melyek pontot tennének a Kelet-Európában dúló harcok végére. Mint felvázolta, az első, amikor az ellenfél megsemmisül; ám a világ egyik legnagyobb nukleáris hatalmának megtámadása minden bizonnyal totális háborúhoz vezetne. A második megoldás pedig a diplomáciai tárgyalások folytatása, melyet maga a politikus is szorgalmaz. Nicolas Sarkozy egyúttal személyes tapasztalatait is megosztotta a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel történt tárgyalásai kapcsán: „Nekem azt mondták, hogy Putyin megváltozott, nem tudunk tárgyalni vele. Azok, akik ezt mondják, általában azok, akik soha nem találkoztak vele.”

Németország felfüggeszti az Európai Uniót Olaszországban elérő menedékkérők önkéntes befogadását – írták német lapok csütörtökön a szövetségi kormány tájékoztatása alapján. A belügyminisztérium egyelőre nem folytatja az önkéntes európai szolidaritás keretében Olaszország támogatására indított programot, amelyben 3500 menedékkérő átvételét tervezték, és több mint 1700 kérelmezőt már be is fogadtak. Ezt a döntést két okból kellett meghozni. Az egyik a Németországra nehezedő migrációs nyomás, amely a menedékkérők elhelyezésében tapasztalható „nagy kihívások” révén mutatkozik meg – fogalmazott a minisztérium szóvivője. A másik ok az úgynevezett dublini eljárás alkalmazásának felfüggesztése Olaszország és más partnerországok részéről, ami azzal jár, hogy Németország az együttműködés hiányában nem tud visszaküldeni menedékkérőket a kérelmük elbírálására a menekültügyet szabályozó közösségi előírások alapján illetékes országba.

A legnagyobb brit ellenzéki erő, a Munkáspárt vezetője szerint az embercsempész bűnszervezetekkel ugyanúgy kell bánni, mint a terroristákkal. Sir Keir Starmer – akinek pártja a jelenlegi közvéleménykutatási adatok szerint a jövőre esedékes brit parlamenti választások esélyese – Hágába utazott, ahol az Európai Unió rendőrségi együttműködési szervezetének (Europol) vezetőivel tárgyalt az embercsempészet elleni közös fellépés lehetséges módjairól. Tárgyalásai előtt több brit médiaorgánumnak is nyilatkozott. Az interjúkban Starmer úgy fogalmazott: a konzervatív párti brit kormány olyan súlyos kudarcot vallott a kontinensről csónakkal Angliába indulók illegális átkeléseit szervező embercsempészek elleni fellépésben, hogy most már a három nagy nemzetbiztonsági fenyegetéssel, az éghajlatváltozással, az ellenséges külföldi hatalmakkal és a terrorizmussal azonos szintű veszélynek kell tekinteni e bűnözői szervezetek működését.

Súlyos vádakat, hamis információkat terjesztenek Magyarországról a svédországi iskolákban, ami nem segíti a skandináv ország NATO-csatlakozásának ratifikációs folyamatát – írta svéd kollégájának, Tobias Billströmnek küldött levelében Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. A tárcavezető a közösségi-oldalán is közzétett üzenetében emlékeztetett, hogy hivatali partnere az utóbbi időben több találkozót is kezdeményezett a NATO-csatlakozás országgyűlési jóváhagyásának megvitatása érdekében. „Ezen alkalmakat arra használtam fel, hogy elmagyarázzam Önöknek a svéd politikusok által felhozott súlyos, elfogult, tisztességtelen és igazságtalan vádak sorozatának felettébb negatív fogadtatását. Ezek a vádak megkérdőjelezték politikai rendszerünk demokratikus jellegét, valamint a magyar emberek ahhoz való érettségét, hogy saját országuk jövőjéről döntsenek” – hangsúlyozta. Aláhúzta, hogy a magyar parlament képviselői demokratikus versenyben szerezték mandátumukat, az életszínvonal javításán dolgoztak választókerületeikben, ennek eredményeként pedig sokan közöttük négyszer, ötször, sőt hatszor is megkapták az emberek támogatását.

Az Európai Unió Olaszország, Franciaország és Hollandia felajánlása által további humanitárius segítséget nyújt az árvíz sújtotta Líbiának – tájékoztatott az Európai Bizottság. A Daniel vihar, amely a múlt héten Görögországra, Törökországra és Bulgáriára is lecsapott, több líbiai nagyvároson, köztük Bengázin, Beidán, al-Mardzson és Dernán is átsöpört. A hatóságok vészhelyzetet hirdettek, az iskolák és a boltok bezártak, kijárási tilalom lépett életbe. Tízezer eltűntről és ötezernél is több áldozatról számoltak be eddig, de jóval több halálos áldozat is lehet. A brüsszeli közlemény szerint az uniós polgári védelmi mechanizmuson keresztül Franciaország 53 fős orvosi csapatot, sátrakat, teherautókat küld az árvíz sújtotta országba. Olaszország vízimentésre szakosodott csapattal, két szállítójárművel, valamint két kutató-mentő helikopterrel segíti a mentést. Hollandia egy műszaki csapatot, köztük IT-, logisztikai és térképészeti szakértőket küld Líbiába.

Dél-Korea arra figyelmeztette Észak-Koreát és Oroszországot, hogy számolniuk kell a következményekkel, ha fegyverszerződéssel és katonai együttműködéssel megsértik az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatait. „Észak-Korea és Oroszország meg fogja fizetni az árát, ha megsértve az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatait bármely olyan cselekményben vesznek részt, amely komoly fenyegetést jelent a biztonságunkra” – fogalmazott közleményében a dél-koreai Nemzetbiztonsági Tanács. A tanács felszólította Phenjant és Moszkvát, hogy ne vegyenek részt az ENSZ-határozatok és nemzetközi korlátozások tilalma alá eső fegyverkereskedelemben és katonai együttműködésben.

Időjárás:

Ma is marad a napos, nyáriasan meleg idő.

Este többfelé kell kisebb zivatarokra készülni.

A hőmérséklet jellemzően 24 – 29 fok köré emelkedik.