Az Iszlám Köztársaság hatóságai életre szóló eltiltással sújtottak egy iráni súlyemelőt, miután kezet fogott egy izraeli versenyzővel

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2023.09.02.Segítséget nyújt Magyarország a nicaraguai keresztény közösség tagjainak, akiket atrocitások érnek a dél-amerikai országban.

Több mint 130 ezren kapcsolódhattak ki az Erzsébet-táborokban a szünidőben.

Az Iszlám Köztársaság hatóságai életre szóló eltiltással sújtottak egy iráni súlyemelőt, miután kezet fogott egy izraeli versenyzővel.

Lakóházakat árasztott el, utakat tett járhatatlanná és százezreknél okozott áramkimaradásokat az Idalia hurrikán.

Belföldi hírek:

Segítséget nyújt Magyarország a nicaraguai keresztény közösség tagjainak, akiket atrocitások érnek a dél-amerikai országban – tudatta a külgazdasági és külügyminiszter a közösségi-oldalán, miután telefonon egyeztetett Richard Gallagher püspökkel, a vatikáni külügyminiszterrel. Szijjártó Péter azt írta: az elmúlt hónapokban többször érkeztek aggasztó hírek Nicaraguából a katolikus közösséget érő atrocitásokról. Pár napja a jezsuiták tevékenységét ellehetetlenítő kormányzati döntések születtek, a legnagyobb katolikus felsőoktatási intézményt pedig bezáratták – tette hozzá. Úgy folytatta, hogy csütörtök reggel telefonon egyeztetett Richard Gallagher püspökkel, a vatikáni külügyminiszterrel a „riasztó fejleményekkel” kapcsolatban. „Biztosítottam Gallagher atyát, hogy a világ bármely pontján bajba kerülő keresztények számíthatnak Magyarországra, így készen állunk arra, hogy ösztöndíjakat biztosítsunk a bezárt egyetem hallgatóinak Magyarországon, egyúttal egyeztetünk a jezsuitákkal a nehéz helyzetbe kerülő szerzeteseknek nyújtandó támogatásról” – fogalmazott Szijjártó Péter.

A nemzetiségi civil szervezetek tevékenységének támogatására 450 millió forintot biztosít a kormány 2024-ben. A pályázatokat szeptember 28-ig lehet beadni – jelentette be a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára Pécsen. Soltész Miklós a Collegium Croaticum Horvát Szakkollégium kormányzati támogatással megvalósult pécsi épületének átadóünnepségén elmondta: a keretösszeg a nemzetiségek hagyományainak fenntartását, anyanyelvük megőrzését, kulturális céljaik megvalósítását is szolgálja. Kiemelte: a rendelkezésre álló forrásból egy jelentős összeget kizárólag hangszerek és fellépő ruhák vásárlására biztosít a kabinet, e célra negyvenmillió forint áll rendelkezésre. Soltész Miklós közölte: az elmúlt bő egy évtizedben több mint 4 100 sikeres pályázat valósult meg, a magyar kormányzat pedig ezeken keresztül 4,1 milliárd forinttal tudta támogatni az országban élő nemzetiségiek tevékenységét.

Több mint 130 ezren kapcsolódhattak ki az Erzsébet-táborokban a szünidőben – jelentette ki a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára Zánkán. Hornung Ágnes úgy fogalmazott: a kormány a családtámogatások egyik különleges elemének tekinti az Erzsébet-táborokat, amelyek egyrészt leveszik a nyaraltatás terhét a szülőkről, másrészt élményeket nyújtanak a részt vevő fiataloknak. Tájékoztatása szerint csak Zánkán és Fonyódligeten június 18-tól augusztus végéig 35 ezren táborozhattak, köztük négyezer határon túli gyermek is érkezett a Balatonhoz.

Szeptember 30-ig lehet szavazni az egymilliárd forint keretösszegű fővárosi közösségi költségvetés fejlesztési ötleteire – közölte a Főpolgármesteri Hivatal. Közleményük szerint szavazni minden Budapesten élő vagy dolgozó, tanuló, 16. életévét betöltött ember tud, aki regisztrál az otlet.budapest.hu oldalon vagy felkeresi személyesen valamelyik szavazópontot a városban. Az online és offline beérkezett szavazatok összesítését követően kategóriánként a legtöbb szavazatot kapott ötletek valósulhatnak meg a rendelkezésre álló keretösszeg erejéig – írták.

Külföldi hírek:

Gázolásos terrortámadásra történt a Maccabim-ellenőrzőpontnál Modiin közelében. A terrorista elgázolt három szolgálaton kívüli katonát, akik az út szélén sétáltak és egy palesztin tinédzsert. A helyszínen lévő erők tüzet nyitottak a teherautó sofőrjére, aki tovább hajtott mintegy 14 kilométeren át, és végül egy másik ellőrzőpontnál ártalmatlanítottak. A terroristát válságos állapotban kórházba szállították, ahol halottnak nyilvánították. A Magen David Adom mentőszolgálat hat sérültet látott el, köztük három húszas éveikben járó fiatalt – egy válságos, egy súlyos és egy könnyű állapotban lévőt -, a helyszíni ellátást követően kórházba szállították őket. A válságos állapotban lévő sérültet később halottnak nyilvánították. Egy izraeli pár szintén könnyebben megsérült, amikor járművük összeütközött a terrorista teherautójával. A központi körzet parancsnoka szerint a terrorista egy 41 éves palesztin, aki izraeli munkavállalói engedéllyel rendelkezett. Gyalog lépett be a Maccabim-átkelőnél, és egy nem hozzá tartozó, izraeli rendszámú teherautóval hajtotta végre a támadást.

Az Iszlám Köztársaság hatóságai életre szóló eltiltással sújtottak egy iráni súlyemelőt, miután kezet fogott egy izraeli versenyzővel egy lengyelországi rendezvényen – jelentette az állami média. A negyvenes éveiben járó Mosztafa Radzsaei a múlt héten kezet fogott Makszim Szvirszki izraeli súlyemelővel, miután dobogóra álltak a lengyelországi Wieliczkában rendezett világbajnokságon. ,,A súlyemelő szövetség örökre eltiltja Mosztafa Radzsaei atlétát az ország sportlétesítményeibe való belépéstől, és elbocsátja a verseny küldöttségének vezetőjét, Hamid Szalehiniát” – jelentette be a testület az IRNA állami hírügynökség által idézett közleményében. Az iráni sportolóknak évek óta tiltják, hogy bármilyen sportversenyen kiálljanak izraeli ellenfelükkel vagy kapcsolatba kerüljenek velük.

Szeptember 4-én az oroszországi Szocsiban találkozik Vlagyimir Putyin és Recep Tayyip Erdogan – közölte több nemzetközi hírportál. A két elnök találkozójának középpontjában a fekete-tengeri gabonamegállapodás újratárgyalása lesz, amelyből Moszkva egyoldalúan kilépett még júliusban. A találkozó időpontja régóta foglalkoztatja a sajtót, Putyin és Erdogan még augusztus elején egyeztetettek telefonon, akkor állapodtak meg egy személyes látogatás megszervezésében. A török elnök akkor közölte orosz hivatali kollégájával, hogy a fekete-tengeri gabonafolyosó hosszú időn át tartó leállítása senkinek sem használ. A legnagyobb kárt a gabonára szoruló, alacsony jövedelemmel rendelkező országok szenvedik el − magyarázta Erdogan. Az orosz külügyminisztérium július 17-én jelentette be, hogy Moszkva kilép a milliók élelmiszer-ellátását biztosító megállapodásból, amiért szerintük az orosz élelmiszer- és műtrágyaexport előtt álló akadályok elhárítására nem került sor. Oroszország csak akkor hajlandó visszatérni az egyezményben foglaltakhoz, ha nemcsak ígéreteket, de eredményeket is lát ezeken a területeken − állt a külügyminisztérium akkori közleményében.

A gaboni és a nigeri puccs közötti különbségekre hívta fel a figyelmet az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai képviselője Toledóban, kiemelve, hogy az előbbit egy szabálytalanságokkal tarkított választás előzte meg. Josep Borrell, aki az EU-tagországok külügyminisztereinek informális találkozójára érkezett a spanyol városba, elmondta: az EU nem készített tervet állampolgárai Gabonból történő evakuálására, és úgy vélte, az afrikai országban nyugalom van, egyelőre nem látni erőszakra utaló jeleket. „A helyzet teljes mértékben különbözik a nigeritől − szögezte le a találkozó margóján egy interjúban −, „Nigerben az elnököt demokratikusan választották meg. Gabonban a puccs előtt néhány órával voltaképpen intézményes puccs zajlott le, ugyanis elcsalták a választásokat”. Aláhúzta: aligha lehet igazi demokráciáról beszélni egy olyan ország esetén, amelyet több mint ötven éve egyetlen család irányít. A toledói találkozó két fő témája egyébként az ukrajnai háború és a július 26-i nigeri puccs, Borrell pedig azt mondta, a megbeszéléseken jelen lesz a Nyugat-afrikai Államok Gazdasági Közösségének (ECOWAS) soros elnöke, Bola Tinubu nigériai államfő is.

Az augusztus elejei szlovéniai árvizek okozta közvetlen károkat jelenleg 4,7 milliárd euróra becsülik, de a következő öt évben akár 7 milliárd eurót is elkülönítenek az érintett területek újjáépítésére – jelentette ki Robert Golob szlovén miniszterelnök a parlamentben. A 2023-as pótköltségvetést ismertetve Golob elmondta: a kormány a következő hetekben újjáépítési törvénytervezetet készít, amelynek értelmében 6,7-7 milliárd eurót különítenének el az ehhez szükséges erőfeszítésekre a következő öt évben. A cél nem csupán az, hogy ezeket a területeket a korábbi állapotukba visszaállítsák, hanem olyan mértékben rehabilitálják, hogy „lényegesen ellenállóbbak legyenek a hasonló természeti katasztrófákkal szemben” – tette hozzá. Míg 520 millió eurót az idei költségvetés módosításával biztosítanak a helyreállítási munkálatokra, a legfontosabb források várhatóan az európai alapok lesznek, amelyek összesen mintegy 2 milliárd eurót tesznek ki, beleértve a Szolidaritási Alap 400 millió eurós támogatását is – magyarázta a kormányfő.

Lakóházakat árasztott el, utakat tett járhatatlanná és százezreknél okozott áramkimaradásokat a Florida állam északi területei fölött áthaladó Idalia hurrikán. Az Idalia a héten 4-es erősségű hurrikánként, óránkénti 200 kilométeres sebességet meghaladó széllökésekkel érte el Florida északnyugati részét, az úgynevezett Big Bend régiót, majd kis mértékben gyengülve haladt át az államon, jelentős csapadékkal. A hurrikán a Tampa városától északra fekvő tengerparti vidéket több méter magasságú hullámokkal árasztotta el, házakat elöntve. A kötelező kitelepítésnek köszönhetően a legsúlyosabban érintett területeken nem voltak lakosok. Akiknek el kellett hagyniuk otthonaikat, azok közül több ezren húzták meg magukat a vihar elől a Vöröskereszt átmeneti szállásain a térségben. A vihar miatt lezártak több hidat, aminek következtében számos tengerparti település, köztük St. Petersburg nehezen megközelíthetővé vált. A szárazföldi területen autópályák és autóutak váltak járhatatlanná az áradások és a kidőlt fák miatt.

Időjárás:

Ma is a napsütésé marad a főszerep.

Este mindenütt felhősödés kezdődik.

A hőmérséklet jellemzően 27 – 32 fok között tetőzik.