Mohammed bin Abdulrahman Al-Thani katari miniszterelnök kijelentette, hogy országa nem áll „háborúban Izraellel”

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2023.09.01.Magyarország 3,9 milliárd eurós hitelkérelmet nyújt be az Európai Bizottsághoz a helyreállítási alap hitelrészéből.

Az Európai Unió országai közül egyedül Magyarország kiált azonnali tűzszünetért és a béketárgyalások megkezdéséért.

Mohammed bin Abdulrahman Al-Thani katari miniszterelnök kijelentette, hogy országa nem áll „háborúban Izraellel”.

Benyújtotta lemondását Ben Wallace brit védelmi miniszter, aki kulcsszerepet játszott Ukrajna támogatásában.

Belföldi hírek:

Magyarország 3,9 milliárd eurós hitelkérelmet nyújtott be az Európai Bizottsághoz a helyreállítási alap hitelrészéből, a dokumentumokat csütörtökön, határidőre eljuttatták a Bizottsághoz – jelentette be a területfejlesztési miniszter egy rendezvényen. Navracsics Tibor azt mondta: 3,9 milliárd eurónyi összegre jelentenek be hitelkérelmet, az eddigiekhez hasonlóan energetikai infrastruktúra, energiahatékonysági pályázatok, illetve a zöld állátás projektjeinek finanszírozására.

Az Európai Unió országai közül egyedül Magyarország kiált azonnali tűzszünetért és a béketárgyalások megkezdéséért – jelentette ki a honvédelmi miniszter az orosz–ukrán háborúval kapcsolatban a hivatalos közösségi-oldalára feltöltött videóban. Szalay-Bobrovniczky Kristóf az Európai Unió (EU) honvédelmi minisztereinek toledói találkozójáról jelentkezve hangsúlyozta, további százmillió eurókat akarnak költeni fegyverszállításokra, és hatalmas a nyomás Magyarországon, hogy ezt engedje és hagyja jóvá. „Magyarország a béke és a stabilitás mellett áll ki minden szinten, minden fórumon. – hangoztatta, hozzátéve, hogy az ukrajnai háborúnak gyors katonai megoldása nem lesz, és hiába halnak meg emberek százezrei, az EU-s országok nem hajlandók változtatni azon álláspontjukon, hogy fegyverrel folytassák a háborút.

Magyarország addig még csak megvitatni sem hajlandó az ukrajnai fegyverszállítások további európai uniós finanszírozásának ügyét, amíg Kijev nem távolítja el az OTP-t a háború nemzetközi szponzorainak listájáról és nem adja vissza a kárpátaljai közösség elvett jogait – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Toledóban. A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető az európai uniós külügyminiszterek informális ülését követően arról számolt be, hogy az ukrajnai háborúval kapcsolatos napirendi pont ismét világossá tette, hogy tovább kell erősíteni a béke hangját, mert a nagy többség még mindig a háborúval van elfoglalva. Tudatta, hogy a többségi álláspont a fegyverszállítások fenntartása, ami jól mutatja, hogy már mindenki hosszú háborúval számol, ezt bizonyítja az Európai Unió azon javaslata is, amelynek értelmében évi öt-öt milliárd eurót fordítanának katonai segítségnyújtásra a következő négy év során.

Stagnál a szennyvízben a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja – közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ a honlapján. Azt írták: a 34. héten a koronavírus örökítőanyagának szennyvízben mért országos átlagkoncentrációja stagnált. Hozzátették, hogy a helyszínek háromnegyedét stagnáló tendencia jellemzi, emelkedés figyelhető meg Debrecenben, Győrben és Zalaegerszegen. Csökkenés látható Budapest Dél-pesti Szennyvíztisztító Telepének ellátási területén, valamint Szekszárdon és Szombathelyen. A koncentráció három városban az „alacsony”, öt mintában az „emelkedett”, 14 településen pedig a „mérsékelt” kategóriába sorolható.

Külföldi hírek:

Mohammed bin Abdulrahman Al-Thani katari miniszterelnök kijelentette, hogy országa nem áll „háborúban Izraellel”, de rámutatott, hogy az arab országok és Izrael közötti bármilyen megállapodáshoz szükség van a palesztinokkal való békére. A zsidó állam és Szaúd-Arábia közötti esetleges megállapodással kapcsolatos kérdésekre reagálva Al-Thani elmondta, hogy Katar álláspontja az ilyen megállapodásokkal kapcsolatban évek óta következetes. „Végeredményben nem Izraellel van háborúnk, az izraeliek megszállják a palesztinokat” – tette hozzá. „Tehát bármilyen megállapodás az izraeliekkel nem jelenti a békét, a békét (csak) köztük és a palesztinok között (lehet) képviselni”. Izraelnek nincsenek hivatalos diplomáciai kapcsolatai Katarral. Tavaly, a futball-világbajnokság idején azonban a két ország megállapodást kötött, amely lehetővé tette az izraeli szurkolók számára, hogy részt vegyenek a tornán.

A Ben Gurion repülőtéren csütörtökre virradóra több tucat utast arra kértek, hogy feküdjön a földre, miután vészhelyzetet hirdettek. Ismét egy palesztin autótolvajról volt a pánik okozója, aki véletlenül behatolt a repülőtér területére. Miután a sechemi autótolvaj áttörte a reptérre vezető sorompót, a biztonságiak letartóztatták. A reptér rövid időn belül visszatért a teljes rutinhoz. Az Egyesült Államokból hazatérő Avi Ifergan a poggyászára várt, miközben felesége gyermekeivel a fogadóteremben tartózkodott. ,,Visszajöttem az USA-ból, a feleségem várt rám a három gyerekkel” – nyikatkozta Ynetnek. ,,Hirtelen a biztonsági személyzet futva megjelent, és azt mondták, vészhelyzet van”. ,,A feleségem felhívott, és azt mondta, lövöldözés van kint. Mindenki pánikban volt” – mondta. ,,Tizenöt percig feküdtünk a földön – nagyon feszült és kellemetlen volt” – fogalmazott.

Az izraeli hadsereg egyik tisztje és három katona megsebesült, miután palesztin bombát robbantottak, amikor az izraeli erők bevonultak Nábluszba, hogy biztosítsák a zsidó hívők bejutását a József sírjához – közölte az IDF szóvivői egysége. A katonákat a Rabin Medical Center-Beilinson kórházba szállították, és a négyből kettőt néhány órán belül hazaengedtek. A helyszínről készült videófelvételek szerint a detonáció után nagy füstfelhő keletkezett. A robbanás állítólag az IDF katonáinak közvetlen közelében történt. Fegyveres összecsapásokról is beszámoltak a környékről, és a helyszíni videók szerint további robbanószerkezeteket dobtak az izraeli erők felé. A Palesztin Vörös Félhold szerint legalább egy palesztin megsebesült az összecsapások során. A palesztin Iszlám Dzsihád katonai szárnyának helyi ága, az al-Kudsz Brigádok közölte, hogy ők hozták működésbe a robbanószerkezetet az izraeli erők ellen. A csoport közölte, hogy a robbantásos támadás „a népünk ellen Náblusz városában és táboraiban elkövetett folyamatos agresszióra, valamint a cionista megszállás népünk ellen elkövetett bűneire adott válasz keretében történt”. „A mi földünk tiltott számotokra, és József sírja a ti sírotok” – üzenték.

Egyre nagyobb szükség lesz a Bulgárián keresztüli földgáz-tranzitszállítási kapacitásokra – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a közösségi-oldalán, miután telefonon tárgyalt Rumen Radev bolgár elnökkel. Szijjártó Péter azt írta, a tárgyalás fő témája az energetikai együttműködés erősítése volt. Hozzátette: „mivel Azerbajdzsánból és Törökországból is egyre több földgázt tervezünk vásárolni, egyre nagyobb szükségünk lesz a Bulgárián keresztüli tranzitszállítási kapacitásokra”. A miniszter közölte: a bolgár elnök biztosította őt arról, hogy Magyarország számíthat rá ebben a kérdésben. A beszámoló szerint Szijjártó Péter és Rumen Radev egyetértett abban is, hogy az Ukrajnán keresztüli földgázszállítás várható megszakadása igencsak megnöveli a bolgár–szerb–magyar szállítási útvonal jelentőségét.

Újabb Leopard harckocsikat és számos további járművet és hadianyagot küldött Németország Ukrajnának az orosz támadással szembeni védekezéshez – jelentették csütörtökön német hírportálok a szövetségi kormány tájékoztatása alapján. A kormány honlapján vezetett kimutatás legutóbbi frissítése alapján Németország az eddigi tíz után további tíz Leopard A5 típusú harckocsival segíti az ukrán erőket. Az új szállítmány tartalmaz még a többi között egy TRML-4D típusú radarállomást – amelyből így már három üzemel Ukrajnában -, 16 Vector típusú felderítő drónt – amelyek száma 104-re emelkedett -, és az eddigi 42 után 4 további HX81 típusú harckocsiszállító járművet, valamint egy tábori kórházhoz szükséges teljes felszerelést és 13,1 millió lőszert kézilőfegyverekhez. A kijevi vezetés az utóbbi időszakban elsősorban azt kérte a német kormánytól, hogy biztosítson a védekezéshez Taurus típusú nagy hatótávolságú rakétákat, hasonlóan a brit kormányhoz, amelytől már kaptak hasonló képességekkel rendelkező, Storm Shadow típusú rakétákat.

Benyújtotta lemondását Ben Wallace brit védelmi miniszter, aki kulcsszerepet játszott Ukrajna támogatásában, és aki már korábban közölte, hogy távozni kíván tisztségéből. Utódjának Grant Shapps energiaügyi minisztert nevezték ki. Az 53 éves politikus a nyár folyamán jelezte, hogy kilenc év kormányzati munka – ebből négy év védelmi miniszterség – után vissza kíván vonulni a politikai élettől. Azt mondta: „2005-ben választottak képviselővé, és ennyi év után itt az ideje, hogy az élet azon területein próbáljam ki magamat, amelyeket elhanyagoltam, és új lehetőségeket fedezzek fel” – írta lemondólevelében, amelyet a miniszterelnöki hivatal tett közzé csütörtök. Rishi Sunak kormányfő azt közölte: „Ön a kormány három legigényesebb posztján szolgálta hazánkat: védelmi miniszter, biztonsági miniszter és északír-ügyi miniszter volt. Teljesen megértem, hogy nyolc évi igényes miniszteri munka után le kíván mondani.”

Észak-Korea csütörtökön megerősítette a hírt, mely szerint két ballisztikus rakétát lőtt ki előző nap, a kommunista ország állami hírügynöksége pedig azt jelentette, a kilövések egy nukleáris csapást szimuláló manőver részei voltak. „A művelet célja, hogy felkészítse a vezérkart és az egész hadsereget a háborúra” – közölte a KCNA hivatalos észak-koreai hírügynökség, kiemelve, hogy az ellentámadást szimuláló manőver során a „felperzselt föld” taktikáját alkalmazták. A tájékoztatás szerint a műveletet – melynek egy részét Kim Dzsong Un észak-koreai vezető is megtekintette – válasznak szánták az ország közelében zajló dél-koreai-amerikai közös hadgyakorlatra. A hírügynökség szokatlan részletességgel írta le a manővert, kitérve arra, miként képzel el Phenjan egy háborút, beleértve a Dél-Koreából érkező megszállási kísérletet, az erre akár nukleáris fegyverekkel adandó ellencsapást, illetve az ezt követő benyomulást a Koreai-félsziget déli részébe.

Időjárás:

Ma újra emelkedni kezd a hőmérséklet, változóan felhős-napos időre számíthatunk.

Este is marad a derült, nyugodt, csillagfényes égbolt.

A hőmérséklet jellemzően 25 – 29 fok köré emelkedik.