Mark Milley tábornok, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke a jövő héten Izraelbe utazik

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2023.08.19.Szent István király életműve arra emlékeztet minket, hogy van mit veszítenünk, és ezért van is mit megvédenünk – mondta Vargha Tamás.

Háromnapos programkavalkáddal várja az ünneplőket a Magyar Honvédség augusztus 20-a alkalmából.

Mark Milley tábornok, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke a jövő héten Izraelbe utazik.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta: meghosszabbítják a hadiállapotot és az általános mozgósítást, elmarad a választás.

Belföldi hírek:

A koronavírus járvány nemcsak a kommunikációt és a kereskedelmet terelte az internet felé, de sajnos a bűnözők is átszoktak a digitális eszközökre – nyilatkozta az MTI-nek a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára csütörtökön, felhívva a figyelmet annak fontosságára, hogy telefonon vagy online senki ne adja meg ismeretleneknek személyes vagy banki adatait. Rétvári Bence kiemelte: különösen az idősek figyelmét szükséges erre felhívni. Ismertette: az elkövetők módszerei folyamatosan változnak és bővülnek, a szélhámosok előszeretettel alkalmaznak újabb és újabb trükköket, hogy az emberek naivitását, jóhiszeműségét, figyelmetlenségét kihasználva meglopják őket. Rétvári Bence szerint ugyanakkor a hazai rendőri szervek is egyre éberebbek, és folyamatosan azon dolgoznak, hogy felszámolják ezen bűnbandákat, valamint kampányfilmekkel, plakátokkal és közleményekkel hívják fel arra az állampolgárok figyelmét, hogy hogyan szúrják ki, ha netes csalók akarják megszerezni adataikat, pénzüket.

A sajtószövetség fotóriporteri iskolájában kiváló alkotók tanítanak, és nagyon sok tehetséget adnak a hazai és nemzetközi sajtónak – jelentette ki Bánkuti András fotóriporter a Heti TV Pirkadat című műsorában. Bánkuti András beszélt a nagy elődökről, külön kiemelve Kertészt, Brassait, Moholy-Nagyot, Capát. Mindegyikük külföldön szerzett világhírnevet, de munkásságukra büszke lehet Magyarország. Mint megjegyezte, nagyon hasznos volt annak idején, hogy a magyar állam Robert Capa életművének egy részét meg tudta venni, ám az is igaz, tette hozzá, a megvásárlás előtt érdemes lett volna szakemberekkel is egyeztetni, mert akkor talán egy jelentősebb gyűjtemény került volna Magyarországra. Bánkuti András szerint a mostani fotóriporterek is jelentős eredményeket érnek el, példaként említette Hajdú D. Andrást, akinek Herszonban készült képei komoly díjakat sepertek be. Arra a kérdésre, hogy mennyire lehet egy jó telefonnal is minőségi fotót készíteni, a fotóriporter úgy válaszolt, hogy igen, lehet. Bánkuti András külön is beszélt a mai magyar fotográfia, fotóriporterkedés nagyszerű alakjáról, a 92 éves Keleti Éváról. A zseniális fotósnak még a héten látható kiállítása Budapesten az Aranytízben, régi képeiből, de szerencsére rövidesen a legfrissebb műveit is láthatják Gödöllőn. Bánkuti András szerint Keleti Éva egyik nagy titka, hogy közel tudott kerülni a szereplőihez, ez adja a Keleti fotók egyik varázsát. Egy olyan emberről beszélünk, mondta a fotóriporter, aki 90 fölött is dolgozik, alkalmazva a legmodernebb technikákat. Ő az, akire mindig is érdemes, és kell figyelni.

Szent István király életműve arra emlékeztet minket, hogy van mit veszítenünk, és ezért van is mit megvédenünk – mondta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára a nemzeti ünnep alkalmából, a tárca és a Magyar Honvédség központi ünnepségén a Bálna Honvédelmi Központban. A politikus kiemelte: Szent István király „hatalmas és embert próbáló” államalapító, államszervező és uralkodói munkájára emlékezünk ezekben a napokban. „Tesszük ezt nemcsak azért, mert erkölcsi kötelességünk, hanem azért is, mert Szent István király életműve emlékeztet minket arra, hogy van mit veszítenünk, és ezért van is mit megvédenünk” – tette hozzá Vargha Tamás. Az államtitkár szerint a hazának szüksége van elkötelezett, hazáját szerető, erős lelkű és akaratú, jól képzett és jól kiképzett katonákra. „Éppen ezért, emlékezésünk csak akkor jó és hiteles, ha államalapító eleink példát és erőt adnak nekünk, példát és erőt adnak a ma és a jövendő magyar katonáinak” – jelentette ki.

Háromnapos programkavalkáddal várja az ünneplőket a Magyar Honvédség augusztus 20-a alkalmából, öt fővárosi helyszínen – közölte a Honvédelmi Minisztérium. Azt írták, az érdeklődők a budai és pesti rakparton, a Városligetben, a Kós Károly sétányon és a Kapisztrán téren kapcsolódhatnak be a rendezvénysorozatba. Péntek óta a Városligetbe látogatók megismerkedhetnek a modern hadsereg mindennapjaival, a katonák életével, a honvédség legújabb haditechnikai eszközeivel és harci járműveivel. Betekinthetnek a különböző alakulatok munkájába, kipróbálhatják a repülőgép-szimulátort és a lézerlövészetet is. A Kós Károly sétányon a Lynx harcjárművet, a Gidránt, a Polarist, a PZH-2000-et, és a Leopardot lehet megnézni, és napközben az altisztek, valamint a Magyar Honvédség sportszázadának katonái látványos bemutatókkal készülnek. A városligeti Napozóréten pénteken 18 órától a Valmar ad koncertet. Szombaton a különleges díszelgő csoport előadását lehet megtekinteni, de lesz közelharc-bemutató és fellép a katonazenekar is a Városligetben. Vasárnap, augusztus 20-án a Kapisztrán téren szintén különböző bemutatókat tartanak a Magyar Honvédség katonái.

Külföldi hírek:

Az Izraeli Egészségügyi Minisztérium arra figyelmeztet, hogy a Galileai-tengerben való úszás súlyos szemfertőzéseket okozhat. A minisztérium közleményében azt írja, hogy az elmúlt napokban legalább három esetben jelentettek szaruhártya-gyulladást és szaruhártya hegesedést, amelyet a vízben található mikrosporidia, egy gombás parazita okozott. Ez a gomba a szem körüli lágy szöveteken keresztül juthat be a szervezetbe, miközben az ember úszik. A minisztérium arra kéri azokat, akik be akarnak menni a tóba, hogy viseljenek úszószemüveget. Azokat, akiknél tüneteket tapasztalnak, arra kérik, hogy azonnal forduljanak orvoshoz.

Mark Milley tábornok, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke a jövő héten Izraelbe utazik, ahol találkozik Yoav Gallant védelmi miniszterrel és Herzi Halevi, az Izraeli Védelmi Erők vezérkari főnökével – írta a Walla hírportál. A jelentés szerint a látogatás lehetővé teszi a Biden-kormányzat számára, hogy felmérje, mekkora kárt okoz az IDF készenlétében az, hogy egyes önkéntes tartalékosok megtagadják a szolgálat teljesítését, tiltakozásul a keményvonalas koalíció ellentmondásos igazságügyi reformtörvénye ellen. Egyelőre nem világos, hogy Milley találkozik-e Benjamin Netanjahu miniszterelnökkel – írta a Walla. A Pentagon nem kívánta kommentálni a jelentést. Izraeli források szerint az utazás egyben búcsúlátogatás is Milley számára, aki októberben távozik posztjáról. A látogatását júniusra tervezték, de az utolsó pillanatban lemondta az oroszországi Wagner-lázadás miatt.

Kivégeztek egy amerikai állampolgárt Szaúd-Arábiában, akit azért ítéltek halálra, mert megölte a saját apját – tudatta közleményében a szaúdi belügyminisztérium. A belügyminisztérium közlése szerint a Bisoj Saríf Nádzsi Naszíf néven azonosított amerikai férfi először összeverte, majd megfojtotta egyiptomi származású édesapját. A közlemény szerint mindemellett drogos volt, megpróbálta megcsonkítani a holttestet, és letartóztatása előtt megpróbált végezni egy másik emberrel is. Szaúd Arábiában a kivégzés módja álltalában a lefejezés. Vedant Patel, az amerikai külügyminisztérium szóvivője elmondta, hogy amerikai diplomaták júliusban meglátogatták Naszífot és megállapították, hogy nem tartozik a jogtalanul fogva tartottak közé.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta a parlament által július 27-én elfogadott törvényeket, amelyek értelmében Ukrajnában 90 nappal, 2023. november 15-ig meghosszabbítják a hadiállapotot és az általános mozgósítást. Ez azt is jelenti, hogy az októberre tervezett választásokat nem lehet megtartani, hadiállapot alatt ugyanis azt tiltja az ukrán alkotmány. A hadiállapotot már a 2022. február 24-én kitört orosz–ukrán háború első napján kihirdették, azóta pedig többször is meghosszabbítottak 90 nappal. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a nyáron arról beszélt, hogy legkorábban 2024-ben lehetnek választások, ha véget ért a hadiállapot. A parlamenti választásokat októberben tartották volna, míg az elnökválasztást 2024 tavaszán. Ezen kijelentése nagy visszhangot váltott ki nemzetközileg is. Tucker Carlson ezután arról beszélt, hogy „a demokráciáért folytatott harc lehetővé teszi a diktatúrát.” Úgy véli, kérdéses, hogy mennyire demokratikus is az, ha Zelenszkij szerint elmaradhatnak a parlamenti választások idén és jövőre is.

Rajong a judaizmusért az argentin Donald Trump. Az elnökválasztáson induló Javier Milei azt is jelezte, hogy Jeruzsálembe fogja költöztetni az argentin nagykövetséget. Az 52 éves karizmatikus közgazdász, akinek merész stílusa sokakat Donald Trump volt amerikai elnökre emlékeztet, jó esélyekkel indul az argentin elnökválasztáson. Amit azonban sokan talán nem tudnak, hogy Mileinek mély kötődése van a zsidósághoz. Bár ő maga nem zsidó, vezetői stílusát gyakran Mózeséhez hasonlítja, és gyakran hivatkozik bibliai elbeszélésekre, többek között a sábátkor felolvasott Tóra-részletre. A Radio Jai neves argentin zsidó hírcsatornának adott interjújában Milei elmondta, hogy a judaizmus iránti rajongása akkor kezdődött, amikor közgazdaságtant tanított egy zsidó diáknak. Érdeklődését felkeltették a diák mélyreható kérdései, és miután utánajárt, rájött, hogy ezek a kérdések a Talmudból erednek, amely folyamatosan az új kérdések felvetésére irányul.

Légi úton menekítették ki a távoli északon élő embereket Kanadában az Északnyugati Területek nevű közigazgatási régióból, ahol szükségállapotot is kihirdettek a rekordszámú erdő- és bozóttűz miatt. A gyéren lakott régióból a lakosság 15 százalékát, mintegy hatezer embert menekítettek ki. A térségben idén eddig 265 erdőtűz keletkezett, jóval több az elmúlt tíz év 185-ös átlagánál. A futótüzek eddig 130 ezer négyzetkilométeren pusztították el a növényzetet, okoztak károkat anyagi javakban és létfontosságú infrastruktúrában.

Időjárás:

Ma is folytatódik a fokozódó hőség.

Este csakúgy mint az elmúlt napokban, kisebb zivatarok kialakulására kell számítani.

A hőmérséklet jellemzően 33 – 38 fok körül alakul.