Minden harmadik izraeli állampolgár azon gondolkodik, hogy elhagyja az országot

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2023.08.20.Nagyszabású programsorozat az augusztus 20-i ünnepen.

A kormány bíztatónak, sok szakember lehangolónak tartja a gazdasági helyzetet.

Izrael minden harmadik állampolgára a távozáson gondolkodik.

Erdőtüzek pusztítanak a világ több táján, áldozatok is vannak.

Hírek:

Budapesten és az ország több nagyvárosában is az esti tűzijátékkal érnek véget az augusztus 20-i ünnepségek. A korábbi évekhez hasonlóan az idén is nagyszabású programsorozatot szerveztek Magyarország születésnapjára. A Szent István-napi rendezvények központi helyszíne ezúttal is a főváros volt. Három napon át, péntektől 14 helyszínen több mint 200 ingyenes programmal várták az érdeklődőket. A mai tisztavatás, a Duna fölötti légiparádé és a délutáni Szent Jobb körmenet mellett a kikapcsolódni vágyók is rengeteg eseményből válogathattak. A Vörösmarty téren Csárdafesztivál volt, a Vigadó előtti téren és a Vajdahunyad váránál koncerteket tartottak, a Gellért-hegyen pedig komolyzenei pikniket rendeztek.

A mai nap másik jelentős eseménye a török államfő budapesti látogatása. Recep Tayyip Erdogan a Karmelita kolostorban kereste fel Orbán Viktor miniszterelnököt. Többek között biztonsági, védelmi ipari és gazdasági kérdésekről tárgyaltak. Előkészítették a két ország felsőszintű Stratégiai Együttműködési Tanácsának az év végén esedékes budapesti ülését. Emlékezetes, hogy ez a két ország nem hagyta eddig még jóvá Svédország csatlakozását a NATO-hoz. A múlt hónapban tartott litvániai csúcstalálkozón Erdogan megígérte, hogy ősszel ratifikálják a tagságról szóló dokumentumot és utána hasonlóan nyilatkoztak a magyar vezetők is.

Még egy nagyszabású esemény zajlik a magyar fővárosban, mégpedig a tegnap kezdődött atlétikai világbajnokság. A rendezvényt megnyitó Novák Katalin államfő előzetesen kiemelte, hogy Magyarország örömmel látja vendégül a világ egyik legnagyobb sporteseményét, az azon induló mintegy 2000 sportolót, valamint a világ minden tájáról érkező szurkolókat. Úgy vélte, ez újabb alkalom, hogy a magyarok megmutassák a világnak, mire képesek. A nemzetközi szövetség újabb négy évre megválasztott elnöke elismeréssel beszélt a helyi szervezőbizottság kiváló munkájáról. Sebastian Coe csodálatosnak nevezte a nemrég elkészült atlétikai stadiont és azt mondta, minden feltétel adott a jó világbajnoksághoz.

Egy gazdasági szakember szerint a 2010 óta folytatott – szavai szerint – katasztrofálisan dilettáns, versenyellenes, mondhatni öngyilkos gazdaságpolitika az oka a jelenlegi recessziónak. Katona Tamás, a Központi Statisztikai Hivatal volt elnöke arra reagált, hogy második negyedévben 2,4 százalékkal csökkent a nemzeti össztermék. Hozzátette, a 2021 végén indult és a 2022-es választásokig kitartó kormányzati osztogatás adta meg a kegyelemdöfést, attól kezdve végképp kicsúszott a kormány kezéből az irányítás. Úgy vélte, kizárt, hogy meglesz a kormány terve, a másfél százalékos növekedés. Hozzátette, azt sem tartja valószínűnek, hogy jövőre 4 százalékkal növekszik a gazdaság, amit a kormány célul tűzött ki, miután ahhoz – mint fogalmazott – teljesen más gazdaságpolitikára lenne szükség.

A gazdaságfejlesztési miniszter a háborút és szankciókat okolta a magyar gazdaság teljesítményének visszaesése miatt. Azok következtében ugyanis csökkent a fogyasztás és lassultak a beruházások. Nagy Márton azonban abban bízik, hogy a kormányzati intézkedéseknek köszönhetően növekedési irányba fordul a gazdaság, a harmadik és negyedik negyedévben – szavai szerint – gyors visszapattanás várható. Megerősítette: a kormány célja, hogy 2023-ban az év egészét tekintve elkerülje a recessziót, 2024-ben pedig elérje a 4 százalékos gazdasági növekedést. Szerinte erősek a gazdaság alapjai: újabb és újabb, jelentős mértékű beruházások érkeznek hazánkba, és egyre többen, már csaknem 4 millió 800 ezren dolgoznak.

A jegybank egyelőre nem tervezi új bankjegyek vagy érmék bevezetését. Mint közölték, nem tartják szükségesnek 30 ezer forintos megalkotását és hivatkoztak arra, hogy a Monetáris Tanács a jelenlegi címletstruktúra megtartásáról döntött. Ugyanakkor elismerték, hogy az infláció és ezzel összefüggésben a reáljövedelmek csökkenése hatással van a készpénzhasználati szokásokra is. Mérséklődik a főleg megtakarítási célú nagyobb címletek iránti kereslet és többen használnak kisebb címleteket. Így az utóbbiak kétségkívül gyorsabban kopnak, így élettartamuk is csökken. A bankjegyek élettartama címlettől függően 2-15 év lehet. A jegybank egyúttal azt is közölte, hogy jelenleg nincs hivatalos céldátum az euró magyarországi bevezetésére.

Szlovákiában egyre élesebb a szeptemberi parlamenti választások előtti küzdelem. Robert Fico, a szeptemberi választások esélyesének tartott volt miniszterelnök rendkívüli parlamenti ülés összehívását szorgalmazta, miután szerinte rendőrpuccs zajlik országában és hatalomátvétel a biztonsági szerveknél. Ezzel arra reagált, hogy őrizetbe vettek két embert, akik feltehetően a belügyi ellenőrzés alatt álló egyik nyomozócsoport korábbi tagjai. Az ország magyar nemzetiségű ügyvezető kormányfője, Ódor Lajos visszautasította, hogy kormánya beavatkozna a rendőrség ügyeibe. Előzőleg ugyanis letartóztatták Fico pártjának egyik képviselő-jelöltjét, akit korrupciós bűncselekményekkel vádolnak. Mindenesetre Zuzana Čaputová államfő arra kérte a miniszterelnököt, hogy hívja össze a szlovák biztonsági tanácsot, Ódor azonban azt közölte, hogy előbb tájékozódni kíván.

Izraelben egy friss felmérés szerint minden harmadik állampolgár azon gondolkodik, hogy elhagyja az országot. Ez lehet a következménye az igazságügyi reformnak, amely miatt hónapok óta hatalmas tüntetések is vannak. Az izraeli állampolgárok relokációját szervező egyik cég vezérigazgatója azt mondta a BBC-nek, „drámaian megnőtt” azoknak a száma, akik a külföldre költözési lehetőségek iránt érdeklődnek náluk. A jobboldali kormány politikája ellen tiltakozók szerint az ország demokratikus működését fenyegeti, hogy korlátozzák a Legfelsőbb Bíróság jogköreit. Benjamin Netanjahu kormányfő viszont azzal érvelt, hogy éppen ezzel igyekeznek erősíteni a demokráciát. A BBC egyébként megjegyzi, a nemzetközi tendenciák azt mutatják: a politikai okokból kivándorolni szándékozók többsége végül nem hagyja el a hazáját.

Spanyolországban egy szocialista politikus lett a múlt hónapban megválasztott új parlament elnöke. Az erről szóló szavazást a törvényhozás alakuló ülésén tartották meg. Így Francina Armengolt megkapta a megválasztáshoz szükséges 178 voksot. Ennek oka, hogy a szocialisták meg tudtak állapodni a száműzetésben élő Carles Puigdemont katalán exelnök pártjának frakciójával az együttműködésről. Ők ugyan mindössze hét mandátumot szereztek, de éppen ennyi kellett a többséghez és a jelek szerint ígéretet kaptak követeléseik teljesítésére. Mindez azt is jelenti, megnőtt az esélye annak, hogy a választáson csak második helyen végzett szocialista párt elnöke, Pedro Sánchez alakítson ismét kormányt. A győztes jobboldali néppárt ugyanis nem talált magának megfelelő koalíciós partnert Spanyolországban.

A Hawaii-szigetekhez tartozó Mauin a hétvégén is keresik a pusztító tűzvész áldozatait. A száraz bozótban 11 napja csaptak fel a lángok és gyorsan elérték a lakott területeket is. A katasztrófának már több mint száz halálos áldozata van, de ez feltehetően még nem végleges szám. Josh Green kormányzó elmondta, több mint kétezer épület rongálódott meg vagy égett le, és a tűzvész mintegy 6 milliárd dollár (mintegy 2100 milliárd forint) kárt okozott. Joe Biden amerikai elnök közölte: biztosította Greent, hogy Hawaii mindent megkap a szövetségi kormánytól, amire szüksége van. Magyar állampolgár nincs az áldozatok között. a Los Angeles-i főkonzulátus munkatársai folyamatos kapcsolatot tartottak azzal a 19 magyarral, akik a tűz által érintett területen tartózkodtak. Ez volt az Egyesült Államok legsúlyosabb erdőtüze, Hawaii történetében pedig a feljegyzések óta a második legnagyobb természeti csapás.

Erdőtüzek pusztítanak a világ más pontjain is. Spanyolországban egy tenerifei hegyvidéki nemzeti parkban lobbantak fel a lángok, amelyek aztán 22 kilométeres körzetben terjedtek el. Az erdőtűz kialakulásának kockázatát növelte a Kanári-szigeteken tapasztalt múlt heti erős hőhullám, ami miatt sok terület teljesen kiszáradt. Eddig mintegy 200 embert evakuáltak a szigetről. Kanada északnyugati területének fővárosából viszont csaknem 20 ezer embert telepítettek ki a pusztító erdőtüzek miatt. Mintegy 20 ezer embernek kellett rövid időn belül elhagynia otthonát. A lángok miatt több mint 21 ezer négyzetkilométernyi terület égett le. Kanadában az idén már 168 ezer embert evakuáltak a minden korábbi rekordokat megdöntő erdőtűz-szezon kezdete óta.

Az amerikai televíziós akadémia januárra halasztotta a legjobb tévés produkciókat jutalmazó Emmy-díjak átadását. Az eredeti időpont szeptember lett volna, de a hollywoodi színészek és írók sztrájkja új döntésre kényszerítette az akadémiát. A gálát a tervek szerint január 15-én tartják meg a Los Angeles-i Peacock színházban és a Fox tévé élőben közvetíti. Eközben a sztrájkoló hollywoodi írók hajlandók voltak felújítani a tárgyalásokat a stúdiókkal. A sztrájk május óta tart, miután holtpontra jutottak az egyeztetések az írók által méltányosnak tartott javadalmazásról.

Itthon várhatóan ősz elején döntenek a népligeti felüljáró további sorsáról. Az építmény állapotának felmérése több hónapon át tartott, most az adatok kiértékelése folyik. A felüljárón jelenleg is korlátozások vannak. A főpolgármester kabinetfőnöke azt is elmondta, hogy a többi fővárosi felüljáró közül is több leromlott állapotban van. Balogh Samu utalt rá, hogy ezek jellemzően néhány éven, egy évtizeden belül épültek a hetvenes években, és a korábbi évtizedek alulfinanszírozottsága miatt dolgozni kellene rajtuk. Néhányat már felújítottak, de többre lenne szükség. Közülük sok olyan van, amely mindenképpen szükséges a főváros közlekedése szempontjából, hiszen természeti akadályt vagy vasútvonalat ívelnek át.

Időjárás:

Egyelőre tart napos, kánikulai idő. Ma is több órás napsütésre számíthatunk, kevés gomoly- és fátyolfelhővel. Az északkeleti, keleti tájakon néhol lehet zápor, zivatar. Mérsékelt marad a légmozgás. A hőmérséklet napközben 30 és 35 fok között alakul, estére is csak 18 és 23 fok közé hűl le a levegő.