Benjamin Netanjahu miniszterelnök elhalasztotta a Golán-fennsíkra tervezett nyaralását, hogy biztonsági tanácskozásokon vegyen részt

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2023.08.14.Több kormányzati intézkedés együttes hatása a korábbi tetőpontjához képest felére csökkentette az élelmiszerárak inflációját – jelentette ki a kormányszóvivő.

Ma minden magyar partnerét kifizeti a Booking.com – jelentette Ujhelyi István EP-képviselő.

Benjamin Netanjahu miniszterelnök elhalasztotta a Golán-fennsíkra tervezett nyaralását, hogy biztonsági tanácskozásokon vegyen részt.

Oroszország megkezdte az iráni Sahíd önmegsemmisítő drónok saját verziójának gyártását és felhasználását Ukrajna megtámadására.

Belföldi hírek:

Több kormányzati intézkedés együttes hatása a korábbi tetőpontjához képest felére csökkentette az élelmiszerárak inflációját – jelentette ki a kormányszóvivő. Szentkirályi Alexandra elmondta, a kabinet megfelelő eszközöket alkalmazott az infláció leszorítására, amely – mint az már látszik a számokon – „kapott egy gyomrost és térdre rogyott”, de küzdelemnek még nincs vége, a cél pedig az egy számjegyű inflációs ráta elérése. Jó esély van arra, hogy ezt a célt az eredetileg várt év vége helyett akár már októberben el lehet érni – fejtette ki a kormányszóvivő, megjegyezve, júliusra 17,6 százalékra csökkent az infláció, ami az előző hónaphoz képest két és fél százalékos csökkenést, az élelmiszerárak tekintetében pedig 0,9 százalékos mérséklődést jelent. Szavai szerint éves összevetésben a tetőpontjához képest gyakorlatilag már a felére törte le több kormányzati intézkedés együttes hatása az élelmiszerek inflációját, ezt a folyamatot pedig akarja ösztönözni a kabinet.

A kormány támogatja a cukorbeteg gyermekek nyári táboroztatását, eddig közel ötezer diabéteszes gyermek vett részt az Erzsébet-táborokban – mondta Nyitrai Zsolt kiemelt társadalmi ügyekért felelős miniszterelnöki megbízott a közösségi oldalán vasárnap megosztott videóban. A miniszterelnök főtanácsadója – a táborban lett látogatását követően – arról beszélt, hogy ott a fiatalok biztonságban, szakszerű felügyelet mellett tölthetik nyári szabadidejüket, és ezen idő alatt a szülők is nyugodtan kikapcsolódhatnak. Magyarországon több mint egymillió cukorbeteg él, közülük pedig közel ötezer gyermek 1-es típusú diabéteszes – közölte Nyitrai Zsolt. Hozzátette, idén 21 cukorbeteg szervezet vesz részt a gyermekek táboroztatásában. A cukorbeteg-közösségek számíthatnak a kormány támogatására – hangoztatta a miniszterelnöki megbízott.

Megegyezett egymással a kormány és Karácsony Gergely, ott lesz a főpolgármester az atlétikai vébén. A „Főváros-kormány megállapodás”-t 2022-ben függesztették fel, most azonban Gulyás Gergely írásban is megerősítette, hogy a kormány betartja az ígéreteit. Ott lesz a bő egy hét múlva kezdődő budapesti atlétikai világbajnokságon Karácsony Gergely, miután megegyezéssel zárultak a kormánnyal folytatott tárgyalások, amelyek a „Főváros-kormány megállapodás” érvényre juttatásáról szóltak. „A 2019 végén megkötött megállapodás lényege egyszerű: az atlétikai világbajnokság ne csak egy stadionépítés és egy egyszeri sportesemény legyen, hanem olyan városfejlesztés része, amely egy egészségesebb Budapestet eredményez. Ebben többek között azt vállalta a kormányzat, hogy Ferencvárosban a tömegsport céljait szolgáló sportpark épül, hogy öt éven keresztül évente 10 milliárd forint fejlesztési támogatást kapnak a kerületi egészségügyi intézmények, illetve ebből működtethetjük a fővárosi CT/MR programot” – ismertette a megállapodás részleteit közösségi-oldalán a főpolgármester.

Ma minden magyar partnerét kifizeti a Booking.com. Erről írt vasárnap nyílt levelet Ujhelyi István EP-képviselő. Az EP illetékes szakbizottságának egyik vezetőjeként és az ENSZ turisztikai világszervezetének nagyköveteként az elmúlt hetekben folyamatosan tárgyalt az érintett multicég vezetőivel, részben ez is hozzájárult ahhoz, hogy a huszonkétezer magyar partnercéget érintő nehézség megoldódjon. A Booking.com vezetősége legutóbb azt közölte, hogy hétfőre az érintett magyar partnerek szinte kivétel nélkül hozzájutnak elmaradt pénzeikhez, a technikai rendszer pedig csütörtökre hibamentesen helyreáll. tájékoztatott dr. Ujhelyi István Európai Parlamenti képviselő.

Külföldi hírek:

Benjamin Netanjahu miniszterelnök elhalasztotta a Golán-fennsíkra tervezett nyaralását, és helyette a Tel-Avivban található Kirya katonai bázison tartott biztonsági tanácskozásokat. A miniszterelnök megbeszéléseket folytatott Herzi Halevi az izraeli védelmi erők vezérkari főnökével, héber médiajelentések szerint biztonsági kérdésekről és a katonai felkészültségről, miközben aggodalmak merültek fel amiatt, hogy a kormány igazságügyi reformját ellenző tartalékos katonák tiltakozásai árthatnak Izrael háborús felkészültségének. Benjamin Netanjahu miniszterelnök és Herzi Halevi, az IDF vezérkari főnöke mellett Yoav Gallant védelmi miniszter is részt vett a Kirya katonai bázison tartott találkozójukon. A megbeszéléseken szó volt többek között a katonai készenlétről, mivel néhány tartalékos katona nem jelent meg önkéntes szolgálatra, hogy tiltakozzon a kormánynak az igazságszolgáltatás gyengítésére irányuló tervei ellen.

Zsinórban 32. hete Izraeliek tízezrei tiltakoztak a hétvégén Tel-Avivban és országszerte mintegy 150 helyszínen a kormány igazságügyi reformterve ellen. A kormány jelezte, továbbra is szándékában áll átnyomni a törvénycsomag legkritikusabb darabját a hatalmas ellenállás ellenére. A 13-as csatorna a CrowdSolutions cég adataira hivatkozva azt állította, több mint 100 ezren vettek részt a tel-avivi fő tüntetésen. A tüntetés vezetői azzal fenyegetőztek, hogy ha a kormány nem tartja tiszteletben a Legfelsőbb Bíróság ésszerűségi törvényre vonatkozó döntését, akkor leállítják a gazdaságot. A Kan közszolgálati műsorszolgáltató szerint a tüntetők általános sztrájkra készülnek a gazdaságban, és széles szektorokat próbálnak mozgósítani, hogy közvetítsék azt az üzenetet, hogy mély alkotmányos válság van az országban.

Robbanások rázták meg vasárnap Damaszkuszt, egyelőre nem tudni, mi okozta őket – jelentette a szíriai állami média. Bár a robbanások esetleges célpontjairól a hatóságok nem tettek említést, a múltban ehhez hasonló műveleteket az izraeli hadsereg hajtott végre Szíriában, az arab ország légvédelme pedig már több, Izrael felől érkező rakétát semmisített meg a levegőben. A legutóbbi ilyen incidenst augusztus 7-én jelentették, amikor a szíriai állami média szerint izraeli rakéták csapódtak Damaszkusz környékére, a támadásban négy kormánykatona meghalt.

Nem rezidens nagykövetet nevezett ki Szaúd-Arábia a palesztin fennhatóságú területekre, a diplomata egyben főkonzul is lesz Jeruzsálemben. Szaúd-Arábia ammáni nagykövetsége a közösségi médiában tette közzé, hogy a jordániai fővárosba akkreditált szaúdi nagykövet, Najef asz-Szudairi lesz Rijád megbízottja a palesztin területeken. Szudairi videóüzenetében kiemelte, hogy Rijád részéről ez fontos lépés, amellyel Szaúd-Arábia „erősíteni akarja a testvéri kapcsolatokat a palesztinokkal, és minden területen hivatalos támogatást akar nyújtani nekik”. A palesztin területek ügyeivel hagyományosan Szaúd-Arábia ammáni nagykövetsége foglalkozik.

A Makkabi Berlin lesz az első zsidó klub, amely részt vesz a Német Kupában, az ország 64 legjobb csapatának részvételével zajló, évente megrendezésre kerülő tornán. Amikor 1935-ben létrehozták a kupát, a zsidóknak tilos volt részt venniük benne. „Az első naptól kezdve ott voltam. Soha nem gondoltam volna, hogy mi – zsidó csapatként – valaha is kupameccset játszunk egy Bundesliga-csapat ellen” – mondta Marian Wajselfisz, a klub társalapítója az Associated Pressnek. „Szóval ez számunkra, és személy szerint számomra is óriási öröm”. A Makkabi Berlin 1970-ben alakult a Bar Kochba Berlin, Németország első zsidó sportklubjának utódjaként, amelyet 1898-ban hoztak létre, és a híres zsidó hadvezérről neveztek el. Csúcspontján több mint 40 000 tagja volt, akik különböző sportágakban játszottak, egészen a nácik hatalomra kerüléséig.

Oroszország megkezdte az iráni Sahíd önmegsemmisítő drónok saját verziójának gyártását és felhasználását Ukrajna megtámadására – írta a Conflict Armament Research (CAR) brit kutatócsoport jelentésében, amelyet az Ukrajinszka Pravda hírportál szemlézett. A brit szakértők ezt a következtetést az ukrán hadsereg által lelőtt drónok tanulmányozása után vonták le. Mint jelentésükben leírták, a drónok úgy néztek ki, mint az iráni Sahíd–136-os típusok, de azt találták, hogy olyan elektronikus modulokkal rendelkeznek, amelyeket Oroszország használ felderítő drónjaiban. Kiemelték, hogy a drónok hajótestének szerkezete és belső moduljai, különösen a navigációhoz használtak jelentős eltéréseket mutatnak az iráni drónokhoz képest.

Figyelmeztető lövésekkel tartóztatott fel az orosz haditengerészet a Fekete-tengeren egy palaui zászló alatt közlekedő teherhajót, amely az ukrajnai Izmajil kikötőbe tartott – közölte vasárnap az orosz védelmi minisztérium. A tárca szerint a szárazáru-szállító hajó kapitánya nem reagált az orosz félnek arra a felszólítására, hogy állítsa meg a hajót ellenőrzés céljából. A jármű megállásra kényszerítésére az orosz hajó figyelmeztető tüzet nyitott, és felszállt egy orosz Ka–29-es helikopter. A teherhajó erre megállt, majd miután átvizsgálták, a moszkvai tájékoztatás értelmében folytatta útját az ukrán kikötőbe.

Finnországban hosszú távon az Európai Unióból történő kilépésre kellene összpontosítani, de az Ukrajna elleni orosz támadás miatt egyelőre az a legfontosabb, hogy az európai egység fennmaradjon – jelentette ki Jussi Halla-aho, a finn kormánykoalícióban részt vevő Finnek párt képviselője. Halla-aho a bevándorlásellenes Finnek által még 2019-ben felvázolt „Fixit”-politika kidolgozója, a párt várhatóan őt indítja majd elnökjelöltként a jövő januári elnökválasztáson. Bár felmérések szerint valószínűtlen, hogy nyerne, nézetei nagy befolyással bírnak a párt berkeiben.

Kína nem egy feltörekvő nagy hatalom, hanem egy nagyhatalom, Kína nem demokráciát szeretne exportálni a partnereinek, nem szeretne beleszólni az emberi jogokba és tulajdonképpen semmibe, Kína egy stabil földrésszel szeretne tárgyalni – erről mondta Breuer Péter, Közel-Kelet szakértő, a HetiTV tulajdonosa, az ATV műsorában. A Heti TV tulajdonosa kifejtette, Kína mindig olyan országgal tárgyal, ahova érdemes befektetni, és megbizonyosodik arról, hogy az adott gazdaság stabil ahhoz, hogy fizetőképes maradjon, hiszen ajándékba Kína se ad senkinek semmit. Kína az európai piacok mellett feltűnt a Közel-Keleten. Júniusban ugyanis Pekingben egyeztetett Mahmúd Abbász és Hszi Csin-ping kínai elnök. Ezzel a látogatással a palesztin elnök az első arab vezető, aki idén Kínában jár. A találkozón a felek stratégiai partnerségben is megállapodtak. Hszi Csin-ping hangsúlyozta, Kína minden erejével igyekszik elősegíteni a palesztin-izraeli konfliktus lezárását. A kínai külügyminiszter pedig kijelentette, készen állnak szerepet vállalni a békemegbeszélések újraélesztésében, és felhívta a figyelmet arra, hogy csakis e megbeszélések, valamint a kétállami megoldás zárhatja le a felek közötti konfliktust. Izraelben kétkedve figyelték a találkozót, amelynek inkább szimbolikus jelentőséget tulajdonítanak, mintsem konkrét cselekvést – mondta Breuer Péter.

Időjárás:

Ma is folytatódik a derült, napos, meleg idő.

Este is nyugodt, csillagfényes égboltra számíthatunk.

A hőmérséklet jellemzően 29 – 34 fok köré emelkedik.