Szakértő: ajándékba Kína se ad senkinek semmit !

Szakértő: ajándékba Kína se ad senkinek semmit!

naphire.hu/cikk/kina-piacok-nagyhatalom-szakerto

Kína nem egy feltörekvő nagy hatalom, hanem egy nagyhatalom, Kína nem demokráciát szeretne exportálni a partnereinek, nem szeretne beleszólni az emberi jogokba és tulajdonképpen semmibe, Kína egy stabil földrésszel szeretne tárgyalni – erről beszélt Breuer Péter, Közel-Kelet szakértő az ATV Spirit Keleti Szemle című műsorában.

Breuer Péter hozzátette, Kína mindig olyan országgal tárgyal, ahova érdemes befektetni, és megbizonyosodik arról, hogy az adott gazdaság stabil ahhoz, hogy fizetőképes maradjon, hiszen ajándékba Kína se ad senkinek semmit.

Kína az európai piacok mellett feltűnt a Közel-Keleten. Júniusban ugyanis Pekingben egyeztetett Mahmúd Abbász és Hszi Csin-ping kínai elnök. Ezzel a látogatással a palesztin elnök az első arab vezető, aki idén Kínában jár. A találkozón a felek stratégiai partnerségben is megállapodtak. Hszi Csin-ping hangsúlyozta, Kína minden erejével igyekszik elősegíteni a palesztin-izraeli konfliktus lezárását. A kínai külügyminiszter pedig kijelentette, készen állnak szerepet vállalni a békemegbeszélések újraélesztésében, és felhívta a figyelmet arra, hogy csakis e megbeszélések, valamint a kétállami megoldás zárhatja le a felek közötti konfliktust. Izraelben kétkedve figyelték a találkozót, amelynek inkább szimbolikus jelentőséget tulajdonítanak, mintsem konkrét cselekvést.

A Közel-Keleten az Arab Tavasz rendezte át az erőviszonyokat, megágyazva annak a lehetőségnek, hogy más nagyhatalmak is megvessék lábukat. Kína pedig nem is tétovázott.

 

Az úgynevezett feltörekvő világ szószólójaként erősíti kapcsolatait a nyugati világon túli régiókkal és országokkal. Kínai közvetítéssel 7 év után újra felvette a diplomáciai kapcsolatot Irán és Szaúd-Arábia. Ugyanakkor az amerikai befolyást korántsem kell temetni a térségben – véli a Közel-Kelet szakértő.