Az izraeli Nemzeti Bank közepesen alacsonyról közepesen magasra emelte az Izrael pénzügyi stabilitását fenyegető kockázati szintet

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2023.08.05.Ha egy centet sem kapunk az Európai Uniótól, az alapellátás fejlesztését akkor is megcsináljuk – mondta Takács Péter.

Tovább emelkedik a szennyvízben a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja – közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ.

Az izraeli Nemzeti Bank közepesen alacsonyról közepesen magasra emelte az Izrael pénzügyi stabilitását fenyegető kockázati szintet.

Litvánia szerint meg kell fontolni a Fehéroroszországgal közös határ lezárását, amit azonban Lengyelországgal és Lettországgal együtt kellene megtenni – jelentette ki Gitanas Nauseda litván elnök.

Belföldi hírek:

Ha egy centet sem kapunk az Európai Uniótól, az alapellátás fejlesztését akkor is megcsináljuk – mondta a Belügyminisztérium egészségügyért felelős államtitkára. Takács Péter arról is beszélt, hogy a háziorvosi asszisztensek sem maradnak ki a júliusi béremelésből. Az államtitkár hangsúlyozta, az őszi jogalkotási csomagban szélesítik a háziorvosok kompetenciáit: visszakapnak például korábban elvett gyógyszerfelírási jogokat. Emellett kiírnak egy tendert, amelyben a praxisok a helyben elvégezhető laborvizsgálatokhoz szükséges eszközöket tudnak beszerezni – tette hozzá. Az úgynevezett európai felzárkóztatási csomagban még több kompetencianövelő fejlesztést terveznek, ám azt a brüsszeli bürokraták másfél éve blokkolják – jegyezte meg. Takács Péter kifejtette, a háziorvosok, házi gyermekorvosok és az alapellátásban dolgozó fogorvosok mellett dolgozó szakdolgozók, asszisztensek is részesülnek a júliustól járó, 18 százalékos béremelésben. A praxisok az erre szolgáló összeget nem bértámogatásként, hanem szabadon felhasználható keret formájában kapják meg. Öt-hat munkanap alatt lezárul a társadalmi egyeztetés, majd megjelenik az erről szóló jogszabály a Magyar Közlönyben, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő pedig ezután tudja megcsinálni a számfejtést – közölte.

Péntek óta két és félszer annyiért lehet tankolni, mint a Gyurcsány-kormány idején, súlyos gazdasági katasztrófa elé néz Magyarország, ha a kormány nem hagy fel azonnal az olyan megszorításokkal, mint a benzináremelés – mondta Varju László, a Demokratikus Koalíció (DK) országgyűlési képviselője. Az ellenzéki politikus, a DK árnyékkormányának energia- és rezsiügyi árnyékminisztere kifejtette: „folytatódnak az Orbán-kormány megszorításai és áremelései”, péntektől 627 forint a benzin és 628 forint a gázolaj literenkénti ára. Közölte: 2009 első negyedévében, még a Gyurcsány-kormány idején, 247 forintba került egy liter benzin és 250 forintba a gázolaj. Ez azt jelenti, hogy „péntektől két és félszer annyiért fogunk tankolni, mint a Gyurcsány-kormány idején” – jelentette ki. Az elmúlt hónapok különadói, megszorításai és az infláció miatt bekövetkezett Európa-rekorder élelmiszerdrágulás után mára nyilvánvaló, hogy „a megszorítások és az áremelések politikája” elbukott – vélekedett.

Tovább emelkedik a szennyvízben a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja – közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján. Azt írták: a 30. héten a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja országos átlagban további emelkedést mutat. A minták többségét stagnáló tendencia jellemzi – emelték ki. Hozzátették: emelkedés látható Budapesten, a Budapest környéki agglomerációs településeken, Kaposváron, Kecskeméten, Nyíregyházán, Szegeden és Tatabányán. A koronavírus örökítőanyagának koncentrációja Budapesten és a vizsgált Budapest környéki agglomerációs településeken az emelkedett, 11 településen a mérsékelt, míg 7 városban az alacsony tartományba sorolható – jelezték.

Külföldi hírek:

Az izraeli Nemzeti Bank közepesen alacsonyról közepesen magasra emelte az Izrael pénzügyi stabilitását fenyegető kockázati szintet. A félévente megjelenő pénzügyi stabilitási jelentésben bár a bank leszögezte, a helyi pénzügyi rendszer „stabil marad”, a bankrendszer és a biztosítótársaságok ellenálló képességének köszönhetően, figyelmeztetett, hogy ,,ha felerősödik az izraeli jogrendszert érintő jogszabályi változások következményei körüli bizonytalanság, az középtávon kihívás elé állíthatja a pénzügyi rendszert”. „Az izraeli pénzügyi rendszert befolyásolták az időszak során az igazságügyi rendszerrel kapcsolatos jogalkotási folyamatok, amelyeket a kormány irányít. A folyamatok növelték a bizonytalanságot az üzleti szektorban, valamint a pénzügyi piacok kulcsszereplői között Izraelben és a világban, a bizonytalanság az Izraellel szembeni negatív érzelmekben nyilvánult meg.”

Hét dán ellenzéki párt tiltakozását fejezte ki a dán kormány azon törekvése ellen, hogy jogellenesnek minősítsék a Korán példányainak felgyújtását. Az új jogszabály szerintük a Dániában igen tágan értelmezett szólásszabadság korlátozását jelentené, és ezért elfogadhatatlan. „Minden alulírott párt támogatja az alapvető dán polgári szabadságjogokat, és azon a véleményen van, hogy azoknak mindig elsőbbséget kell élvezniük a vallási dogmákkal szemben” – áll a pártok közös nyilatkozatában. Hozzáfűzték: a külső nyomásnak engedve a kormány szabaddá tenné az utat más országoknak, hogy beavatkozzanak Dánia belügyeibe. Peter Hummelgaard igazságügyi miniszter a DR dán közszolgálati médiának kijelentette, hogy az ellenzéki tiltakozás ellenére a kormány továbbra is azon fog dolgozni, hogy megakadályozza a Korán-égetéseket Dániában.

A légidesszantosok ünnepén Vlagyimir Putyin, orosz elnök a legmagasabb állami kitüntetéseket adta át a harc során bátorságot és hősiességet tanúsító veteránoknak, az elesett katonák családjainak, az oktatás, a tudomány, a kultúra, az orvostudomány, a mezőgazdaság és az ipar területén kiemelkedő orosz tevékenységeket végrehajtóknak is. Oroszország elesett katonáiról azt mondta, hogy „nem remegett meg a lábuk, nem vonultak vissza, hősként távoztak, nevük örökké a haza katonai dicsőségének évkönyvébe íródott”. Mint mondta, az egyetlen cél, amivel frontvonalra küldték a katonákat az volt, hogy ezekben a nehéz időkben is megvédjék az eszméjüket és kultúrájukat, és hogy mindent megtegyenek az országukért, azért, amit az őseik elkezdtek, folytatódhasson – fogalmazott.

Minden orosz tisztviselőnek hazai gépkocsit kell használnia – jelentette ki Vlagyimir Putyin elnök az ipari vállalatok vezetőivel megtartott tanácskozásán. Az államfő elmondta, a minisztériumok és egyéb hivatalok szorgalmazták, hogy folytatódjon a külföldi gyártmányú gépkocsik beszerzése. „Azt mondtam, hogy ezt teljesen ki kell zárni. És az ország minden tisztviselőjének hazai gépkocsival kell közlekednie” – hangsúlyozta Putyin. Úgy vélekedett, nincsen semmi baj azzal, ha szerényebbre fogják az igényeket. „Ellenkezőleg, még jó is. A mi figyelemre méltó tisztviselői karunknak meg kell értenie, hogy a hazai márkák, a hazai autók, más hazai termékek fejlesztésére kell törekedni” – tette hozzá Putyin.

Az ukrán állam jelenleg csak a külföldi partnerek által biztosított pénzügyi támogatásnak, kölcsönöknek és hiteleknek köszönhetően marad életben – jelentette ki Denisz Smihal ukrán miniszterelnök a kijevi nagyköveti értekezleten az Ukrinform ukrán hírügynökség szerint. Hozzátette: az ukrán fegyveres erők támogatása és a háború megvívása évente 54 milliárd dollárjába kerül Kijevnek. Ez jóval több, mint az ukrán állami költségvetés 35 milliárd dolláros bevételi oldala békeidőben. A politikus elmondta, Ukrajna idén 45,8 milliárd dollárnyi támogatást vár a nemzetközi partnerektől az állami költségvetés finanszírozására, és 14 milliárd dollárt a legsürgősebb újjáépítésekre. „Ekkora összegre van sürgősen szükségünk, hogy reményt és erkölcsi biztatást adhassunk a társadalomnak a küzdelmünkhöz, valamint hogy biztosíthassuk államunk egységét, és az ukrán társadalom erkölcsi és lelki tartását” – fogalmazott a kormányfő. Smihal szerint Ukrajnának eddig 28 milliárd dollárnyi külföldi támogatást sikerült biztosítania. Ugyanakkor megjegyezte: bár Ukrajna partnerei jelenleg támogatják az országot a háború miatt, de ha annak vége lesz, a nemzetközi támogatás mértéke jelentősen csökkenni fog.

Litvánia szerint meg kell fontolni a Fehéroroszországgal közös határ lezárását, amit azonban Lengyelországgal és Lettországgal együtt kellene megtenni – jelentette ki Gitanas Nauseda litván elnök az északkelet-lengyelországi Suwalki városában, a Mateusz Morawiecki lengyel kormányfővel tartott közös sajtóértekezleten. Nauseda szerint a Fehéroroszországba telepített orosz Wagner-zsoldosok „nagy kísértést jelenthetnek” Aljakszandr Lukasenka fehérorosz vezetőnek és Vlagyimir Putyin orosz elnöknek, hogy NATO-tagállamokkal szembeni provokációkhoz használják fel őket. A Suwalki-folyosó továbbra is a fehérorosz és orosz szolgálatok provokációinak lehetséges célpontja marad – jelentette ki a litván elnök.”Fontolgatjuk a Fehéroroszországgal közös határ lezárását, ezt azonban Lengyelországgal és Lettországgal koordinálva kellene megtennünk” – tette hozzá. A Nauseda által említett Suwalki-folyosó Lengyelország északkeleti csücskében található. A NATO szempontjából stratégiai fontosságú térségről van szó, amely összeköti Lengyelországot és – Litvánián keresztül – a szintén NATO-hoz tartozó három balti államot. Egyúttal elválasztja egymástól a kalinyingrádi orosz exklávét és az Oroszországgal szövetséges Fehéroroszországot.

Lövöldözést jelentettek a héten az amerikai Capitóliumtól. A kongresszus washingtoni épületének közelében lévő szenátusi irodaházak egyikében az Egyesült Államokban. A hatóságok a „lehetséges lövöldözőről” szóló bejelentés után arra kértek mindenkit, aki az épületben tartózkodik, hogy húzódjon be az irodájába, biztonságos helyre. Bár a szenátus és a képviselőház jelenleg nyári szünetet tart, az épületekben ilyenkor is többen dolgoznak az irodákban, ahogy a takarítószemélyzet és az őrség is. A capitoliumi rendőrség közölte, hogy tisztviselőik a szenátusi irodaépületekben és azok környékén kutatnak „egy aggasztó segélyhívásra reagálva”, ugyanakkor hozzátették, hogy nincs megerősített jelentés lövésekről, és sérülteket sem találtak. Az ügyben vizsgálat indult.

Időjárás:

Ma mindenütt borongós időre számíthatunk.

Este kifejezett hűvös, esős idő lesz a jellemző.

A hőmérséklet jellemzően 18 – 31 fok körül alakul.