Az amerikai vízummentesség szigorítása az utolsó figyelmeztetés Magyarországnak – véli a szakértő

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2023.08.06.A nyugdíjasok november előtt nem számíthatnak pluszpénzre.

Az amerikai vízummentesség szigorítása az utolsó figyelmeztetés Magyarországnak – véli a szakértő.

Tíz évre szóló vasútfejlesztési programot hirdetett Lázár János.

Befejeződött a Lánchíd felújítása – színes programokkal ünnepelték.

Hírek:

A pénzügyminiszter megerősítette, hogy novembernél előbb nem egészítik ki a nyugdíjakat. Varga Mihály úgy fogalmazott, amennyiben az évközi adatok alapján a becsültnél magasabb lesz az éves infláció értéke, akkor – a törvényben előírtak szerint – januárig visszamenőleg novemberben korrigálják az ellátást. Mindezt a Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsa elnökének nyílt levelére válaszolta. Juhász László azt kérte, hogy már augusztusban emeljék három százalékkal a nyugdíjakat, mert a magas infláció miatt gyorsuló ütemben szegényedik a nyugdíjas társadalom. Súlyos gondnak nevezte, hogy a novemberi korrekció nem képes megóvni az embereket az infláció év közbeni hatásától. Varga Mihály ismét azzal érvelt, hogy a háború és a brüsszeli szankciók hatására nőtt meg azt infláció.

A Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke szerint – idézem – a kormány sárba tiporta a tanári pálya presztízsét. Gosztonyi Gábor azt kifogásolta, hogy napjainkban már bárki, bármilyen végzettséggel, bármit taníthat az iskolákban. A pedagógusnak jelentkezők száma úgy lett rekordmagas, hogy a képzésekre 400 pont alatt is be lehetett jutni, nem volt feltétel emelt szintű érettségi, és már a diplomához sem kell nyelvvizsga. Emlékeztetett rá, hogy csak nyáron kétezren mondtak fel a megalázó feltételek miatt. A szakszervezeti vezető érthetetlennek nevezte, miért kell jövő év májusa után esküt tenni a pedagógusoknak. Hozzátette, hogy ráadásul egyelőre azt sem tudni, mire kell esküdni, hiszen ez nem derül ki a napokban megjelent pedagógus életpálya-törvényből.

Magyarország volt washingtoni nagykövete szerint egyfajta utolsó figyelmeztetésként értelmezhető, hogy az Egyesült Államok szigorította a vízummentesség szabályait Magyarország számára. Simonyi András kifejtette, a következő lépés az lehet, hogy kiteszik az országot a vízummentességi programból, márpedig ilyen eddig csak két latin-amerikai országgal történt meg. A nyugalmazott diplomata azonban úgy látja, hogy itt nemcsak a vízummentesség a tét. Ha ugyanis a magyar kormány jelenlegi irányvonalát folytatja, akkor elveszítheti szövetségeseit, és az oroszok és kínaiak játékszerévé válik. Simonyi András hozzátette, nem gondolja, ha a jövő évi amerikai elnökválasztáson ismét Donald Trump nyerne, az megoldaná a magyar diplomáciai problémákat. Szerinte ugyanis a Republikánus Pártban is elég komoly fenntartások vannak a magyar kül- és biztonságpolitikával kapcsolatban.

A Belügyminisztérium parlamenti államtitkára viszont hazugsággal vádolta az amerikai külügyi szóvivőt. Matthew Miller azt mondta, a washingtoni szigorítás oka, hogy Magyarországon 2011 és 2020 között nem volt megfelelő az útlevélhez jutó személyek átvilágítása. Rétvári Bence azt közölte, hogy a kérdéses időszakban Magyarország minden egyes konkrét amerikai rendészeti megkeresés ügyében eljárt. Ugyanakkor azzal érvelt, ha a magyar kormány átadná a magyar állampolgárságot kapott mintegy 900 ezer külhoni magyar adatait, azzal veszélyeztetné a külföldön élő magyarok biztonságát.

Az Egyesült Államokban négy hónapon belül már harmadszor emelt bűnvádat az ügyészség Donald Trump ellen. Ezúttal a 2020-as elnökválasztás utáni hatalomátadással kapcsolatban kellene felelnie a bíróság előtt. A 45 oldalas vádirat szerint a volt elnök hamisan mondta, hogy ő nyerte a választást, és állítása valótlanságával ő is tisztában volt. Továbbá a 2021. január eleji tüntetések jelentette káoszt arra próbálta felhasználni, hogy késleltesse a választások eredményének hivatalos jóváhagyását a Kongresszusban. Trump ismét cáfolta a vádakat, politikai üldözésről beszélt és „nevetségesnek” nevezte az ügyet. Jelenleg egyébként messze ő a legnépszerűbb a republikánus választók körében pártja elnökjelölt-aspiránsai közül.

Az ukrán elnök szívesen tisztázná a két ország közötti vitás kérdéseket kétoldalú megbeszélésen Orbán Viktorral. Volodimir Zelenszkij elmondta, hogy akár Kárpátalján is tárgyalna a magyar miniszterelnökkel, de felvetésére még nem kapott választ Budapestről. Az államfő kárpátaljai látogatásán beszélt erről. Találkozott az ottani megyei közigazgatás vezetőivel, akiknek kifejtette, hogy Kárpátalját a térség motorjává szeretnék tenni, így a közeljövőben számos jelentős fejlesztést terveznek. Nagyra értékelte a magyar közösség, illetve magyar katonák példás helytállását a háborúban. A magyar közösség vezetői megerősítették, hogy teljes mellszélességgel kiállnak az ukrán szabadságküzdelmek mellett.

Törökországba készül az orosz elnök. Vlagyimir Putyint török kollégája, Recep Tayyip Erdogan hívta meg. Látogatásának különös jelentősége lenne, miután egy NATO-tagállam területére lépne, miközben nemzetközi elfogatóparancs van érvényben ellene. Moszkva és Ankara azonban régóta jóviszonyban van és most konkrét témája is lenne a két elnöknek: a fekete-tengeri gabonakereskedelem visszaállítása. Az oroszok elleni szankciók nyomán ugyanis az ukrán gabona egyelőre nem jut el azokba az országokba, amelyek emiatt súlyos gondokkal küzdenek. Bár a háború ellenére tavaly született egy orosz-ukrán megállapodás az ukrán exportról, de Oroszország nem újította meg a lejáró egyezményt, miután Moszkva szerint a nyugati államok akadályozzák az orosz gabona kivitelét.

Nemcsak magyar miniszterek, hanem az amerikai elnök, a brit kormányfő és a német kancellár is sürgették a demokratikus rend helyreállítását Nigerben. Ennek ellenére a másfél hete államcsínnyel hatalomra jutott katonai vezetők nem adták vissza a nyugat-afrikai ország irányítását a megbuktatott államfőnek. Az európai államok többsége folyamatosan menekíti állampolgárait Nigerből. Párizsban cáfolták, hogy katonai beavatkozást terveztek az egykori francia gyarmat egyelőre őrizetben lévő elnökének visszahelyezésére a hatalomba. A 25 millió lakosú Niger a kontinens egyik legszegényebb országa, amely azonban jelentős urán-kinccsel rendelkezik. A brit és a francia kormány azonban egyelőre leállította az újabb segélyszállítmányokat.

A katolikus egyházfő szerint Európának vissza kell szereznie béketeremtő és hídépítő szerepét. Ferenc pápa a konfliktusok leküzdésére és a közös munkára buzdította a fiatal hívőket. Minderről a Portugáliában rendezett Ifjúsági Világtalálkozón beszélt, amelynek csúcspontja mai miséje volt. A pápa öt napot töltött Portugáliában és ellátogatott a fatimai katolikus szentélyhez is. Az Ifjúsági Világtalálkozókat még II. János Pál pápa hívta életre a múlt század nyolcvanas éveinek közepén. Az idei eseményre több mint egymillió fiatal érkezett a világ minden tájáról. A katolikus egyházfő kifejtette, reményei szerint a Világtalálkozó új lökést ad az öreg kontinens számára az egyetemes nyitottság felé vezető úton. Oroszország ukrajnai háborújára, a globális felmelegedésre és Európa demográfiai hanyatlására utalva sürgette, hogy a fiatalok vegyenek részt az új jövő felépítésében.

Itthon tíz évre szóló vasútfejlesztési programot hirdetett Lázár János. Az építési és közlekedési miniszter arról igyekszik meggyőzni a kormányt, hogy pályafelújításra és új járművek beszerzésére is szükség lenne. Mint mondta, Magyarországon a tömegközlekedésben az első helyen a kötött pálya áll. Ehhez azonban beruházásokra, valamint saját vasúti járműiparra van szükség. Hozzátette, a költségvetésben jelenleg nincs pénz a vasúti konszolidációs és fejlesztő munkára, de uniós források bevonásával és akár pénzpiaci eszközökkel előteremthető lenne a szükséges összeg, amelynek nagysága elérheti a 6 ezer milliárd forintot. Lázár János a kormány nevében elnézést kért azoktól, akik a közelmúltban balesetet szenvedtek vagy akiknek a késések, kimaradások okoztak kellemetlenséget.

Ma éjfélig lehet jelentkezni a szeptemberben induló felsőoktatási képzésekre a pótfelvételi eljárásban. Erre azokat várják, akiket egyetlen általuk megjelölt képzésre sem vettek fel a július 26-án zárult általános eljárásban, vagy az idén még nem is jelentkeztek a felsőoktatásba. Ebben az évben csaknem 50 egyetem és főiskola minden képzési szinten és területen hirdet képzéseket a pótfelvételi eljárás keretében. Ez esetben azonban csakis egy felsőoktatási intézmény egyetlen képzésére lehet jelentkezni. A pótfelvételi ponthatárait augusztus végén hirdetik ki.

Sikeres volt az idei, immár 16. Ördögkatlan fesztivál. Az idén a baranyai Nagyharsányban, az ahhoz közeli szoborparkban, Beremenden, a palkonyai Mokos Pincészetnél és a Kisharsányhoz tartozó Vylian szőlőbirtokon tartották meg a rendezvényt. Több mint félezer programot, köztük színházi előadásokat, irodalmi eseményeket, képzőművészeti és családi rendezvényeket, koncerteket kínáltak. A legtöbb esemény tisztelgett az alapító Cseh Tamás szelleme, munkássága előtt. A kiemelt programok között kaptak helyet a fiatal színházak produkciói és a néphagyomány köré épülő rendezvények, ugyanakkor egy „indián rezervátum” is várta a látogatókat.

A hét végén egész napos piknikkel ünnepelték meg Budapesten, hogy véget ért a Lánchíd felújítása. A pesti oldalon gyereksátort állítottak fel, benne egy különleges Lánchíd LEGO-építménnyel. A kicsiket színezővel, rejtvényekkel, meglepetéssel is várták. A felnőttekkel csoportos, vezetett sétákon ismertették meg a felújítás érdekességeit, sőt, a hídmester irodájába is be lehet kukkantani. A hídon ezen az estén nemcsak a négy megszépült kőoroszlánnal, hanem két fényoroszlánnal is találkozhattak a résztvevők. A szervezők kiemelték, hogy Magyarország és Budapest egyik legfontosabb kulturális örökségének és jelképének szerkezeti, illetve műemléki rekonstrukciója az eredetileg tervezett időpontnál mintegy másfél hónappal hamarabb ért véget.

Időjárás:

Mára már kissé javul az idő. Több-kevesebb napsütés mindenütt várható, de gyakran lesz felhős az ég. A Dunától keletre többfelé, majd egyre kevesebb helyen valószínű eső, záporeső, zivatar. Erős, helyenként viharos lesz a szél. A hőmérséklet napközben 18 és 26 fok között alakul, estére 12 és 20 fok közé hűl le a levegő. Holnaptól tovább javul az idő, visszatér az igazi nyár.