Az Izraeli Védelmi Erők vezérkari főnöke, Herzi Halevi arra figyelmeztetett, hogy az Izraeli Védelmi Erők egysége „veszélyesen” megsérült

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2023.07.24.A miniszterelnök szerint az Európai Unió elvetette a keresztény örökséget, lakosságcserét hajt végre és LMBTQ-hadjáratot folytat – fogalmazott tusványosi beszédében.

Az LMP az ellenzék nevében felszólítja a kormányt a szerintük „kiherélt” klímatörvény őszi felülvizsgálatára – közölte Schmuck Erzsébet.

Az Izraeli Védelmi Erők vezérkari főnöke, Herzi Halevi arra figyelmeztetett, hogy az Izraeli Védelmi Erők egysége „veszélyesen” megsérült.

Megbukott az orosz erők Ukrajnából való kiszorítására június elején indított ukrán ellentámadás – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök.

Belpolitikai hírek:

Az Európai Unió elvetette a keresztény örökséget, lakosságcserét hajt végre és LMBTQ-hadjáratot folytat – fogalmazott tusványosi beszédében a miniszterelnök. Orbán Viktor szerint a világpolitikában napról napra haladunk az összeütközés felé, mert az első számú nagyhatalom azt látja, hogy a második helyre süllyed. A kormányfő szerint a világ jelenlegi egyensúlya helyett új egyensúlyt kell találni. Az Egyesült Államokra és Kínára utalva azt mondta, valami olyasmit kellene tenni, amire még nem volt példa: a nagyoknak el kellene fogadni, hogy két nap van az égen. Orbán Viktor a magyar gazdaságról azt mondta, 13 éve építik azt, ami már elég jól teljesít, noha a háború eltérített minket a pályáról. – A kormány azért küzd, hogy visszakerüljünk arra a pályára, ami elvezet minket 2030-ig. A kormányfő kiemelte: az emberiség történetének különösen veszélyes időszakát éljük, ezek a nagy változás évei.

Egy magyar sincs életveszélyben az erdőtűz által sújtott Rodoszon – közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára vasárnap közösségi oldalán. Menczer Tamás azt írta: jelenleg az az athéni magyar nagykövetség 110 magyarral van kapcsolatban, ők regisztráltak konzuli védelemért. Az utazási irodák tájékoztatása alapján a magyarok összlétszáma nagyságrendileg 400 körülire tehető – tette hozzá. Ismertette: a jelenlegi információk szerint 91 magyart érint az evakuáció, de a szám folyamatosan változik. A nagykövetség minden elérhető információval ellátja a magyarokat. A görög hatóságok tájékoztatása szerint az evakuáló buszok a sziget minden részéről el tudnak jutni a reptérre, és a hatóságok mindenkinek biztosítanak transzfert, aki el kívánja hagyni a szigetet. Emellett a komp- és hajóközlekedés is zavartalan Athén felé – jelezte.

Az LMP az ellenzék nevében felszólítja a kormányt a „kiherélt” klímatörvény őszi felülvizsgálatára – közölte Schmuck Erzsébet. Magyarország rendkívül kitett az éghajlatváltozás gyorsulásának, melynek hatásai negatívak a gazdaságra, az életminőségre és a természetre – mondta. A politikus példaként a tavalyi aszályos évet említette. Felhívta a figyelmet más időjárási jelenségekre is, ezek között a horvátországi tornádóra és a villámárvizekre, amelyek idén halálos áldozatot is követeltek. A változtatás szükségességének okai között említette, hogy a hőség Dél-Európában lassan az 50 fokot is elérheti, Magyarországon pedig a 40 fokot.

Idén immár 18. alkalommal emlékeztek meg a világraszóló nándorfehérvári diadalról Szegeden, melynek egyik legnépszerűbb betétprogramja a középkori fegyver- és hadi bemutató volt. A Hunyadi János által vezetett keresztény magyar seregek 1456. július 22-én mértek megsemmisítő vereséget II. Mehmed török szultán jelentős túlerőben lévő csapataira. A nándorfehérvári diadal emléke előtt tisztelegve, az Országgyűlés korábban július 22-ét a nándorfehérvári diadal emléknapjává nyilvánította.

Külföldi hírek:

Szívritmusszabályzót kapott Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő, akit továbbra is megfigyelés alatt tartanak egy Tel-Aviv környéki kórház szívosztályán – közölték orvosai. „A beültetés zökkenőmentesen, komplikációk nélkül zajlott. Nincs életveszélyes állapotban, jól érzi magát, és visszatér a napi rutinjához” – mondta Roj Bejnart, aki a Sheba Medical Center ritmuszavar-központját vezeti. Netanjahu egy hete kapott szívmonitort, miután kórházba került, mert szerinte kiszáradt, amikor a Galileai-tónál nyaralt anélkül, hogy megfelelően védekezett volna a hőhullám ellen. A 73 éves vezetőt a hétvégén sürgősen behívták, miután „átmeneti ritmuszavart” észleltek nála – mondta Bejnart. A beültetés előtt egy videón Netanjahu kijelentette: „Remekül érzem magam, de hallgatnom kell az orvosaimra”. Netanjahu irodája vasárnap közölte, hogy elhalasztották a kormánykabinet heti ülését.

Az Izraeli Védelmi Erők vezérkari főnöke, Herzi Halevi arra figyelmeztetett, hogy az Izraeli Védelmi Erők egysége „veszélyesen” megsérült, mivel több ezer tartalékos megfogadta, hogy nem veszi fel önkéntes szolgálatát, tiltakozásul a kormánynak az igazságszolgáltatás átalakítására irányuló lépései ellen. Felszólította ezeket a tartalékosokat, hogy gondolják meg magukat, és térjenek vissza a szolgálatba. Szintén figyelmeztetett, hogy Izrael egzisztenciális veszélyben lenne a „legjobb” katonákat is magában foglaló, egységes Izraeli Védelmi Erők nélkül.

Több százezer ember vonult utcára Izraelben az igazságszolgáltatás tervezett átalakítása ellen a hétvégén Izrael szerte, azelőtt, hogy a parlamentben döntő szavazást tartanak a kérdésben. Tel-Aviv központjában mintegy 170 ezren gyűltek össze a 13-as csatorna becslése szerint, míg Jeruzsálemben 85 ezren vonultak ki az utcákra. Jeruzsálembe a hétvégén egy tiltakozó menet érkezett, amelyben a szervezők szerint tízezrek vettek részt. A mintegy 70 kilométeres, Tel-Avivból Jeruzsálembe tartó menetet kedd este több száz tüntető indította el, a csoport létszáma az elmúlt napokban fokozatosan nőtt. A gyűléseken jelentések szerint erőszakos összecsapások voltak a rendőrséggel. A tüntetések szervezői országszerte több mint félmillióra teszik a résztvevők számát. Ezzel ez lenne az egyik legnagyobb létszámú tiltakozás a tüntetések január eleji kezdete óta. Izrael összlakossága mintegy 10 millió fő.

Mintegy 10 ezer izraeli tartalékos hagyta abba a szolgálatot, csatlakozva ezzel a légierő több mint 1000 tartalékosához, akik már múlt héten bejelentették ugyanezt. „Ez az egyik legnehezebb pillanat Izrael állam számára, de egyben az egyik legfontosabb is az állam történetében” – mondta Eyal Neve, a Fegyvertestvérek nevű szervezet vezetője. „Mi mintegy 10 ezer tartalékost képviselünk, akik azt mondják a kormánynak, a védelmi miniszternek és a miniszterelnöknek, hogy a felelősség az önöké! Ha azt akarjátok, hogy mellettetek álljunk, hiszen jobb- és baloldali kormányok alatt is szolgáltunk, akkor felszólítunk benneteket, hogy állítsátok le az igazságügyi reformot„. „35 évig szolgáltam a légierőnél” – mondta egy volt vadászpilóta. „A hadsereg a családom, és ez egy nehéz nap számunkra. A zsidóság és a demokrácia iránti mély elkötelezettség éltet minket. Nyilatkozatunk egyértelmű: ha a kormány megsérti az alapvető értékeket és diktatúrává válik, nem fogunk szolgálni”.

Az illegális bevándorlás mindenki számára káros, kivéve az emberkereskedőket – hangoztatta Giorgia Meloni olasz kormányfő a Rómában zajló fejlesztési és migrációs konferencia nyitóbeszédében, amelyben a származási országok fejlődésének segítését nevezte megoldásnak arra, hogy a migránsok ne induljanak útnak. Giorgia Meloni kijelentette, a találkozóval egy úgynevezett „római folyamatot” akar elindítani, melynek célja az Európába tartó tömeges illegális bevándorlás leállítása. Hatpontos fejlesztési tervet vázolt fel a kiindulási és a tranzitországok támogatására, valamint hatósági és titkosszolgálati együttműködést az emberkereskedő szervezetek felszámolására. Hangsúlyozta, hogy a migrációhoz való jog mellett az embereknek a hazájukban való maradás jogát is biztosítani kell. A konferencián a Földközi-tenger, Afrika, valamint az arab térség több mint húsz állama képviselteti magát az ENSZ és az Európai Unió intézményeivel együtt.

Megbukott az orosz erők Ukrajnából való kiszorítására június elején indított ukrán ellentámadás – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök fehérorosz kollégájával, Aljakszandr Lukasenkával Szentpéterváron folytatott megbeszélése során. „Nincs ellentámadás” – mondta Lukasenka a TASZSZ orosz hírügynökség szerint, de Putyin félbeszakította, és azt mondta, hogy „van, de kudarcot vallott”. Putyin és Lukasenka először találkozott azóta, hogy csaknem egy hónapja a Wagner orosz katonai magánvállalat zendülést hajtott végre, amelynek befejezésében a fehérorosz vezető közvetítő szerepet játszott. A szentpétervári eszmecsere során Putyin azt mondta, hogy a két vezető „másfél, két napot” fog szentelni a kétoldalú megbeszéléseknek. A napirenden „a térség biztonsága” szerepel – hangoztatta. A Wagner-csoporttal kapcsolatban létrejött megállapodásban a Wagner-harcosoknak felajánlották, hogy választhatnak: szerződést kötnek az orosz reguláris hadsereggel, vagy visszatérnek a civil életbe, vagy Fehéroroszországba mennek. Azóta a zsoldoshadsereg néhány harci tapasztalatot szerző embere már megérkezett az Oroszországgal szomszédos államba.

A horvát parlament harmadik napja tartó rendkívüli ülésén vasárnap elutasította Zoran Milanovic köztársasági elnök és az ellenzéki pártok javaslatait az igazságszolgáltatás sztrájkjával és hazai gáztöbblet eladása körüli visszaélésekkel kapcsolatban – közölte a horvát közszolgálati televízió. Milanovic alkotmányos jogával élve, az ellenzéki pártok kérésére fordult kérelemmel a parlament elnökéhez a rendkívüli ülés összehívását illetően. A kérés precedensértékű volt, egy olyan alkotmányos felhatalmazás alkalmazása, amellyel eddig egyetlen elnök sem élt. A horvát államfő két napirendi pontot határozott meg. Az első az igazságügyi dolgozók sztrájkjának megvitatása volt, amely már hetedik hete tart az országban, és amely az államfő szerint veszélyezteti az ország stabilitását. Milanovic azt kérte, hogy a kormány azonnal, de legkésőbb 15 napon belül tegyen meg minden szükséges intézkedést a horvátországi igazságszolgáltatás szabályos működésének biztosítása érdekében. Második napirendi pontként a Horvát Elektromos Művek (HEP) által az INA horvát olajipari vállalattól vásárolt hazai gáztöbblet körüli esetleges visszaélések megvitatását kezdeményezte. Ebben az esetben Milanovic azt kérte, hogy a kabinet 15 napon belül határozza meg, mely intézmények és személyek felelősek a hazai energiapiaci zavarok megszüntetéséről szóló rendelet végrehajtása során a HEP-nek okozott anyagi károkért.

Időjárás:

Ma is marad a napos, meleg idő.

Este mindenütt megerősödhet a felhőzet, helyenként az éjszaka folyamán csapadékra is számítani kell.

A hőmérséklet jellemzően 32 – 36 fok körül alakul.