Az izraeli kormány reformjai elleni tüntetések a hétvégén is Izrael szerte folytatódnak

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2023.07.22.Nagyon fontos lenne, hogy a baloldalon egy valódi nemzedékváltás valósuljon meg – mondta Szili Katalin a Heti TV Pirkadat című műsorában.

Számos politikus mondott és mond beszédet a vasárnapig tartó tusványosi fesztiválon, ma Orbán Viktor miniszterelnök is beszélni fog.

Benjámin Netanjahu miniszterelnök kormánya egy bizottsági döntés során jóváhagyta az ésszerűség bírói mércéjének alkalmazását drasztikusan korlátozó, vitatott törvényjavaslatot.

Vlagyimir Putyin orosz elnök nem utazik el a Dél-afrikai Köztársaságba a BRICS-országok augusztusban tartandó találkozójára – közölte a dél-afrikai elnöki hivatal.

Belföldi hírek:

Nagyon fontos lenne, hogy a baloldalon egy valódi nemzedékváltás valósuljon meg olyan emberek színrelépésével, akik tudnak válaszokat adni, mondta Szili Katalin, autonómia ügyekért felelős miniszterelnöki főtanácsadó a Heti TV Pirkadat című műsorában. Elmondta azt is, figyelemmel kíséri egykori szocialista vezető politikusok tevékenységét, akik új pártot alapítottak, de azt is megjegyezte, nekik akkor kellett volna a kritikájukat megfogalmazni, akkor kellett volna valamit tenniük, amikor az MSZP vezetésében politizáltak. A főtanácsadó beszámolt arról, hogy a héten Sátoraljaújhelyen a Rákóczi táborba a határ minden oldaláról érkező pedagógusokkal találkozott. Az ő szerepük azért is jelentős, mert munkájukkal járulnak hozzá ahhoz, hogy az anyaországon kívül élő magyarok valóban át tudják élni kettős identitásukat – hangsúlyozta Szili Katalin. Ezt követően ellátogatott Tusnádfürdőre, ahol egy nemzetpolitikai panelbeszélgetésen vett részt, aminek a témája a kisebbségek helyzete a háborús időszakban. Véleménye szerint természetesen figyelni kell az Ukrajnában történtekre, ám mindezek mellett azt is hangsúlyozni kell, a kisebbségek ügyét nem írhatja felül a háború.

Az egyetem ma már nem csupán elméleti kutatóközpont, nem a tudás elefántcsonttornya, hanem olyan intézmény, amelynek egyre inkább be kell kapcsolódnia az adott térség gazdasági, tudományos és kulturális életébe – mondta a területfejlesztési miniszter Tusnádfürdőn. Navracsics Tibor Az egyetemek szerepe a területfejlesztésben című pódiumbeszélgetésen rámutatott: az általa vezetett tárca stratégiai partnerségeket köt az egyetemekkel a különböző térségek fejlesztésére. Elmondta: az egyetemeknek az adott térségre vonatkozóan specifikus tudással kell rendelkezniük, így gyakorlati szempontból hasznosak tudnak lenni a befektetők számára, és a stratégiakészítésnek is segíteni tudnak. Tusványos egyébként a hétvégén is tovább folytatódik, ma Orbán Viktor mond beszédet.

Igen gyakran előfordul, hogy amikor az emberek elmennek nyaralni, az első napok valamelyikén ledönti őket egy betegség, mondta Papp Zsuzsanna a Semmelweis Egyetem Mentálhigiénés Intézetének adjunktusa a Heti TV Pirkadat című műsorában. Kifejtette, ennek több oka lehet, például az, hogy a nyaralás előtt az ember számos helyen megfordul, boltokban, irodákban. Így könnyen el lehet kapni bármilyen vírust, de mindezek mellett az is az okok közé sorolható, hogy az emberek nem tudnak, nem képesek megfelelő módon átállni a már említett pihenő üzemmódra. Sokan nem képesek saját kompetensségüket otthon hagyni. A megoldás egyszerűnek hangzik, de mégis figyelmet igényel: ki kell lépni a mókuskerékből. Papp Zsuzsanna külön beszélt a kismamák szülés utáni depressziójáról is. Ha a lelki okokat nézik a szakemberek, akkor az elsők között említendő a társas izoláció, amikor is a kismama nem tud időt szakítani korábbi elfoglaltságaira, csak és kizárólag a gyerek körül forog az élete, az ideje. Ez az állapot az apukák számára sem könnyű, hiszen ők meg azt érezhetik, ki vannak rekesztve a kisgyermek és anyukája közti kapcsolatból. Érdemes és szükséges a mindennapi tevékenységekbe bevonni az apukákat, ezzel egyrészt megkönnyítik a kismamák dolgát, másrészt a partner sem érzi magát kiszorítva, harmadrészt pedig a gyermek és apukája közti kapcsolat is még magasabb szintre emelkedhet. Mindezek mellett természetesen érdemes pszichológus szakemberhez is fordulni, kérve az ő segítő támogatását. Az adjunktus szerint ma Magyarországon a fiatalabb generáció ráébredt arra, hogy érdemes szakember segítségét kérni a problémák kezelésére.

Külföldi hírek:

Miközben Jichák Herzog elnök az amerikai Kongresszus előtt hangsúlyozta, hogy Izrael demokráciája a független igazságszolgáltatáson alapul, és hogy mindent megtesz a jogi reform konszenzusos támogatása érdekében, addig Izraelben Benjámin Netanjahu miniszterelnök kormánya egy bizottsági döntés során jóváhagyta az ésszerűség bírói mércéjének alkalmazását drasztikusan korlátozó, vitatott törvényjavaslatot. Az Alkotmány, Jogi és Igazságügyi Bizottság egy viharos, gyorsított eljárás során jóváhagyta a vitatott javaslatot, megnyitva az utat a Kneszet plénuma második illetve harmadik olvasata előtt. Ilymódon az igazságszolgáltatásról szóló alaptörvény második módosítása vasárnap veszi kezdetét a parlamentben, és a törvényjavaslatot várhatóan hétfőn vagy kedden fogják megszavazni, illetve törvénybe iktatni.

Benny Gantz ellenzéki pártelnök felajánlotta, hogy azonnal tárgyalásokat kezd a koalícióval, hogy konszenzusos megoldást dolgozzanak ki a bírósági „ésszerűségi” teszt megváltoztatására, mivel a kabinet és a miniszterek döntéseire való alkalmazását tiltó törvényjavaslat egyre gyorsabban halad az elfogadás felé. Az ajánlatot azonban ahhoz a feltételhez kötötte, hogy Benjamin Netanjahu miniszterelnök vállalja, hogy csak konszenzusos úton mozdítja elő a kormány által elérni kívánt igazságügyi reformokat, amit a kormányzó Likud párt azonnal el is utasított. „Felszólítom Netanjahut és a ház minden felelős tagját – nemzeti kötelességük elfogadni a javaslatot” – mondta Gantz a Knesszet sajtótájékoztatóján. Az izraeli kormány reformjai elleni tüntetések egyébként a hétvégén is Izrael szerte folytatódnak.

Egy férfi súlyosan megsérült egy késeléses támadásban a kelet-jeruzsálemi Gilo negyedben, a hatóságok szerint az incidens valószínűleg terrorcselekményhez köthető. A mentősök a harmincas éveiben járó, eszméleténél lévő, de súlyos állapotban lévő férfit a fővárosi Shaare Zedek egészségügyi központba szállították kezelésre. A kórház közölte, hogy a férfi megérkezésekor nagyon súlyos és instabil állapotban volt, és műtétre vitték.

Vlagyimir Putyin orosz elnök nem utazik el a Dél-afrikai Köztársaságba a BRICS-országok augusztusban tartandó találkozójára – közölte a dél-afrikai elnöki hivatal. A közlés szerint „közös megegyezés” született arról, hogy Putyin nem vesz részt személyesen a csúcstalálkozón, helyette Oroszországot Szergej Lavrov külügyminiszter képviseli az augusztus 22–24-i rendezvényen. Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő közben cáfolta azokat az információkat, amelyek szerint Oroszország állítólag értésére adta Cyril Ramaphosa dél-afrikai elnöknek, hogy ha letartóztatnák Putyint a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) végzésével a BRICS-csúcstalálkozón, az hadüzenettel lenne egyenértékű. Nem, ez nem hangzott el. A világon mindenki számára teljesen világos, mit jelent az orosz államfő elleni támadási kísérlet, ezért ez esetben nincs mit magyarázni senkinek – fogalmazott Peszkov újságírók kérdésére válaszolva.

A Wagner orosz magánhadsereg zsoldosai megkezdték a fehérorosz különleges erők kiképzését, alig néhány kilométerre a fehérorosz-lengyel határtól – derült ki a minszki védelmi minisztérium által közzétett bejelentésből. A tárca tájékoztatása szerint a kiképzés a breszti régió egyik katonai lőterén zajlik, alig három kilométerre az ország Lengyelországgal közös határától. A közleményhez fotókat is csatoltak, melyeken a Wagner-zsoldosok – a náluk szokásos fekete arcmaszkban – páncélozott járművekkel és vélhetően dróntávirányítókkal láthatók. Egy korábban közzétett videófelvételen a magánhadsereg vezetője, Jevgenyij Prigozsin üdvözli a zsoldosokat Fehéroroszországban, és közli velük, hogy többé nem vesznek részt az Ukrajnában dúló harcokban. „Szégyen, ami azon a fronton történik, mi ebben nem veszünk részt” – szögezte le, valamint felszólította harcosait, hogy a fehérorosz erők kiképzése közepette „gyűjtsenek erőt Afrikára”.

Szorosabb kapcsolatot szorgalmazott Oroszországgal a moldovai gagauz autonóm terület új vezetője, Evghenia Gutul beiktatásán, valamint megköszönte Ilan Shor kitartó támogatását. Gutul az Ilan Shor vezette Sor párt politikusa. Shor 2019 óta szökésben van, miután hazájában korrupció miatt 15 év börtönbüntetésre és vagyonának lefoglalására ítélték. Jelenleg Izraelben él, Moldova kérvényezte kiadatását. A Sor pártot a moldovai alkotmánybíróság a múlt hónapban betiltotta, de Ilan Shor jelezte, hogy új politikai tömörülést akar létrehozni. Azt is megígérte, hogy 500 millió eurót fektet be Gagauziában. „Hadd köszönjem meg Ilan Shornak és mozgalmának nemcsak azt, hogy támogatták a jelölésemet, hanem azt is, hogy a Chisinauból érkező nyomás ellenére sem hagytak minket magunkra” – mondta beszédében Gutul. „Ilan Shor készen áll, hogy mindent megtegyen a választási ígéreteink teljesítése érdekében… A csapatom és én teljes mértékben értjük a helyzetet, amelyben országunk, Moldova van” – hangsúlyozta.

Izraeli régiségek, amelyeket 2019-ben Washington D.C.-ben egy rövid kiállításra szántak, a világjárvány miatt az Egyesült Államokban rekedtek. Nemrég Donald Trump volt elnök floridai Mar-a-Lago birtokán találták meg őket, és magas rangú izraeli személyiségek sikertelenül próbálták visszajuttatni őket Izraelbe. A régiségek között vannak ősi kerámia olajlámpák, amelyek Izrael nemzeti kincsgyűjteményének részét képezik. 2019-ben küldték el az Egyesült Államokba az Izraeli Régiségügyi Hatóság akkori igazgatójának, Iszrael Hasszonnak a jóváhagyásával azzal a feltétellel, hogy heteken belül visszaküldik őket, de majdnem négy év elteltével még mindig nem kerültek vissza. A régészeti tárgyakat egy hanukai eseményre szállították az Egyesült Államokba, amelyen az akkor még hivatalban lévő Trump és a Régiségügyi Hatóságnak nagylelkű adományokat adó amerikai-zsidó Saul Fox is részt vett. Az amerikaiak által felvetett bürokratikus nehézség miatt az olajlámpákat végül nem állították ki a Fehér Házban. Ám az üggyel foglalkozó izraeli források szerint ahelyett, hogy visszaküldték volna őket Izraelbe, az Egyesült Államokban „ragadtak”. Néhány hónappal ezelőtt az izraeli hatóságok megtudták, hogy a régiségek végül Donald Trump egykori amerikai elnöknél kötöttek ki.

Időjárás:

Ma többfelé megerősödhet a felhőzet. Számos helyen cspadék kialakulására is készülnünk kell.

Este mindenütt zivatarokra kell számítani.

A hőmérséklet jellemzően 23 – 30 fok körül alakul.