Izraelben tovább tart az országos tiltakozás az igazságügyi rendszer tervezett átalakítása ellen

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2023.07.23.Tusványos volt a kormányzati politika központja az utóbbi napokban.

A pénzügyminiszter bízik az infláció látványos csökkenésében.

Spanyolországban ma előrehozott parlamenti választást tartanak.

Izraelben a kneszet megszavazhatja a sokat vitatott igazságügyi reformot.

Hírek:

A miniszterelnök megerősítette azt a véleményét, hogy a világnak elege lett az ukrajnai háborúból. Orbán Viktor szerint a NATO múlt héten tartott vilniusi csúcstalálkozója is azt igazolta, hogy egyre többen állnak az azonnali tűzszünet és a béketárgyalások mellé, amit a magyar vezetés már régóta szorgalmaz. A kormányfő a bálványosi nyári szabadegyetemen tartott előadásában beszélt erről. Ezzel zárult a szerdán kezdődött a rendezvény, amely előtt Orbán Viktor megállt Bukarestben, ahol az új román kormányfő, Marcel Ciolacu ebédvendége volt. Ez volt az első találkozójuk és a magyar miniszterelnök a Casablanca című film híres mondatát idézve azt közölte, hogy egy gyönyörű barátság kezdődött.

A héten egyébként a kormány szinte valamennyi minisztere és államtitkára, valamint a Fidesz sok prominense részt vett és kifejtette nézeteit a tusványosi rendezvényen. A Miniszterelnökséget vezető miniszter többek között arról beszélt, hogy napjainkra a rendszerváltoztatás olyan távlatba került, hogy objektíven lehet tekinteni az akkori történésekre és nem aktuálpolitikai szempontból kell megítélni őket. Gulyás Gergely előzőleg Washingtonban tárgyalt, ahol igyekezett javítani a gyakran feszült kapcsolatokat. Arra panaszkodott azonban, hogy a jelenlegi demokrata párti kormányzatban nem mindig van erre fogadókészség. A parlament külügyi bizottságának fideszes elnöke viszont feltűnést keltően kifejtette, hogy Magyarország következetesen elítélte az Ukrajna elleni orosz agressziót. Németh Zsolt szerint a vilniusi NATO-csúcs határozata teljesen egybevág a magyar külpolitikával.

Budapesten a jövő héten mindenképpen lesz rendkívüli parlamenti ülés, a kérdés már csak az, hogy a kormánypártok újra határozatképtelenné teszik-e. A Momentum hat ellenzéki párt nevében nyújtotta be a tanácskozásról szóló kezdeményezését, így a házelnöknek a nyári szünet ellenére ki kell tűznie az ülést. 2010 óta a Fidesz és a KDNP képviselői összesen 16 alkalommal gyakorlatilag testületileg bojkottálták a hasonló tanácskozásokat, amelyeknek így a napirendjét sem lehetett elfogadni. Ezúttal az ellenzéki pártok a svéd NATO-csatlakozás mielőbbi jóváhagyását ítélték annyira sürgősnek, hogy rendkívüli ülést tartottak szükségesnek. A Fidesz képviselői azonban korábban már jelezték, hogy ez a napirend várhat a rendes őszi ülésszakig.

Eközben az ellenzéki pártok az Alkotmánybírósághoz fordultak a választási eljárásról szóló törvény, illetve az önkormányzati törvény módosítása miatt. A dokumentumot jegyző Párbeszéd-Zöldek elnöke, Szabó Tímea szerint a kormánytöbbség által elfogadott változtatások több ponton is sértik az alaptörvényt. Különösen azt kifogásolják, hogy a következő önkormányzati választások előtti egy évben – tehát már június óta – nem lehet helyi időközi választást tartani. Mint mondta, már több mint tíz helyen meghiúsult így a képviselő-testületek kiegészítése. Ezzel pedig csorbul a választók joga. Az ellenzéki pártok azt is nehezményezik, hogy azokon a településeken, ahol tízezernél többen élnek, a jelölőszervezetnek, pártoknak a listaállításhoz az egyéni körzetek legalább kétharmadában kell jelöltet állítaniuk.

A pénzügyminiszter arra számít, hogy decemberre 7-8 százalékos lesz az infláció. Varga Mihály elismerte, hogy a pénzromlás üteme még a múlt hónapban is meghaladta a 20 százalékot, de ennek ellenére bizakodó. Úgy vélte, egyelőre nincs szükség további intézkedésekre a költségvetési hiány megfékezésére. Kifejtette azt is, hogy bár Európa kilátásai az elhúzódó háború és a szankciók következtében jelenleg nem kedvezők, a magyar gazdaság már az év második felében visszatérhet a növekedési pályára. Ha sikerül leküzdeni az energiahelyzetet és az inflációt – tette hozzá -, akkor „a közép-európai országok ismét az Európai Unió leggyorsabban növekvő gazdaságai lehetnek”. Varga Mihály közölte, arra számít, hogy nemsokára beindulnak az uniós helyreállítási és a kohéziós források is.

Brüsszelben még várják azokat a magyar intézkedéseket, amelyek nyomán lehetővé válna az újabb támogatások folyósítása. Egyebek között erről beszélt az Európai Bizottság költségvetési biztosa, amikor arról kérdezték, hol tartanak az egyeztetések Magyarországgal a felfüggesztett uniós pénzek felszabadításáról. Johannes Hahn elmondta, továbbra is várják a magyar kormánytól a jogállamisági eljárásban zárolt 6,3 milliárd euró feloldásához szükséges korrupcióellenes intézkedések teljes végrehajtását. Idetartoznak azok a jogszabályok és rendelkezések is, amelyek feloldanák az Erasmus plusz oktatási csereprogram és a Horizont Európa kutatás-fejlesztési program leblokkolt finanszírozását is. Az utóbbi kapcsán Navracsics Tibor miniszter a múlt héten azt állította, hogy az idei ösztöndíjakat nem fenyegeti veszély, de az osztrák biztos szerint ez nem igaz.

Spanyolországban ma előrehozott parlamenti választásokat tartanak. A szocialista kormányfő, Pedro Sánchez azután döntött erről, hogy a májusi helyhatósági választásokon pártja, a Szocialista Munkáspárt és koalíciós partnere, az Unidas Podemos vereséget szenvedett. Így elvesztették az irányítást a tartományok és nagyvárosok többségében. A választásokon 14 párt indul. Az előzetes közvélemény-kutatások a konzervatív Néppárt győzelmét jelezték. Megfigyelők szerint azonban komolyan befolyásolhatja az eredményeket, hogy kiderült, a párt elnöke régebben jó barátságban volt egy elítélt drogcsempésszel. Mindenesetre most úgy néz ki, hogy bármelyik nagy párt győz, koalícióra kényszerül.

Angliában aggódhat a mindössze tíz hónapja hivatalban lévő konzervatív kormányfő pártja népszerűsége miatt. A héten tartott három időközi választás közül ugyanis csak egyet tudott megnyerni a tory jelölt. Igaz, az nagy siker, miután megőrizték a parlamenti mandátumáról is lemondásra kényszerült volt kormányfő, Boris Johnson helyét egy Londonhoz közeli településen. A másik két megüresedett mandátumon az ellenzéki Munkáspárt, valamint a liberális demokraták osztoztak. Érdekesség, hogy az új munkáspárti képviselő, Keir Mather mindössze 25 éves, ő lesz ősztől az alsóház legfiatalabb tagja. Mindez azt jelenti, hogy Rishi Sunak miniszterelnök még pártján belül is jelentős ellenzékre számíthat a következő időszakban.

A migráció megfékezéséről tárgyalnak holnaptól a Földközi-tenger medencéjében fekvő országok vezetői Rómában. Az olasz kormányfő szerint a konferencia új utakat és új partnerségi kapcsolatokat nyithat a migráció megfékezése érdekében. Giorgia Meloni előzőleg közvetített annak a szándéknyilatkozatnak a létrehozásában, amelyet Tunézia és az Európai Unió kötött. Ez egyebek között az embercsempészek elleni küzdelemről szól. Része a megállapodásnak egy 900 millió eurós pénzügyi segélycsomag, amelyet az unió indíthat a gazdasági nehézségekkel küzdő Tunézia számára.

Izraelben tovább tart az országos tiltakozás az igazságügyi rendszer tervezett átalakítása ellen. A jogszabályt a tervek szerint a jövő héten megszavazza a kneszet jobboldali többsége. Ezzel pedig megszűnik a kormány feletti bírósági felügyelet. A „nemzeti tiltakozás” keddi napján kulcsfontosságú főutakat és kereszteződéseket, valamint vasútállomásokat zártak le és hasonlókra készülnek a jövő héten is. Az amerikai elnök is arra figyelmeztetett, hogy csak széles körű nemzeti konszenzussal lehet elfogadni egy ilyen jelentős törvényt. Joe Biden állítólag elmondta Benjamin Netanjahu kormányfőnek is, ha a reformot nem így fogadják el, az törést idézhet elő nemcsak az izraeli demokráciában, hanem a kétoldalú kapcsolatokban is.

Pekingben a legmagasabb szinten fogadták Henry Kissingert. Az immár 100 éves volt amerikai külügyminiszter hangsúlyozottan magánlátogatást tett a kínai fővárosban. Hszi Csin-ping államfő is találkozott azonban vele és elmondta neki, hogy a kínai nép soha nem felejti el régi barátait, és azt, hogy a kétoldalú kapcsolatok javulása egyértelműen neki volt köszönhető. A hetvenes években Kissinger készítette elő a két ország vezetőinek csúcstalálkozóit. Pekingben pedig most is arról beszélt, hogy az Egyesült Államoknak és Kínának meg kellene szüntetnie a félreértéseket, békésen egymás mellett kellene élnie, elkerülve a konfrontációt.

Hollywoodban már mintegy 160 ezren csatlakoztak az amerikai színészeket összefogó szakszervezet által meghirdetett sztrájkhoz. A több mint egy hete kezdődött akcióval amiatt tiltakoznak, hogy a filmiparon belül túlzottan elterjedt a mesterséges intelligencia, miközben a szereplők nem kapnak megfelelő bért. A munkabeszüntetés miatt több szuperprodukció munkálatai állnak jelenleg is. A sztrájk ideje alatt nemcsak a forgatásokon, hanem a már elkészült filmek promóciós eseményein sem vesznek részt a színészek. Ez a helyzet Christopher Nolan rég várt filmjének, az Oppenheimernek sajtóturnéjával is. További gond, hogy a forgatókönyvírók jelentős része viszont már május óta sztrájkol. Hasonló tiltakozó mozgalom legutóbb 1980-ban volt Holíwoodban.

Itthon már harmadik napja tart az egyik legnagyobb kulturális fesztivál, az immár 32. Művészetek Völgye. Tíz napon át összesen 2200 programmal, koncertekkel, színházi előadásokkal, irodalmi összeállításokkal is várják a közönséget Kapolcson, Taliándörögdön és Vigántpetenden. A Panoráma Színpad fellépői között van a Quimby, a Csík zenekar Presser Gáborral és Karácsony Jánossal, a Bagossy Brothers Company, a Blahalouisiana, a Bohemian Betyars, a Budapest Bár, a Margaret Island, a Lóci Játszik és a Vad Fruttik. A Tókertben a csillagos ég alatt hallható Zorán, Dés László, Kern András, a Magyar Állami Operaház és a Danubia Zenekar koncertje, de több újcirkuszi és kortárstánc produkció is látható lesz. A Művészetek Völgyében a közlekedést az idén is a fesztiválkarszalaggal ingyenesen használható Csigabusz segíti a települések között.

Időjárás:

Mára visszatért az igazi nyár. Általában napos időre lehet számítani kevés gomoly-, illetve fátyolfelhővel. Keleten is csökken az összefüggő felhőzet, megszűnnek a záporok, zivatarok. Mérsékelt marad a légmozgás. A hőmérséklet napközben 27 és 31 fok között alakul, estére is csak 12 és 18 fok közé hűl le a levegő. A jövő héten újra meleg nyári idő ígérkezik.