Öt ember meghalt egy tömeges lövöldözésben egy Názáret melletti városban

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2023.06.09.Csütörtökön Orbán Viktor miniszterelnök összehívta a Védelmi Tanácsot az ukrán-orosz háborúban fokozódó harcok miatt.

A Párbeszéd javaslatot nyújt be a parlamentnek a Nemzeti Energia- és Klímaterv aktualizálására – mondta Tordai Bence.

Öt ember meghalt egy tömeges lövöldözésben csütörtökön egy Názáret melletti városban.

Magyarország a jelenlegi európai energetikai válság egyik lehetséges megoldásaként tekint Türkmenisztánra – jelentette ki Szijjártó Péter.

Belföldi hírek:

Csütörtökön Orbán Viktor miniszterelnök összehívta a Védelmi Tanácsot az ukrán-orosz háborúban fokozódó harcok miatt – közölte Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke. Orbán Viktor a Karmelita kolostorban megtartott ülésen hangsúlyozta: bár a tűzszünet és a béke lenne a legfontosabb, az ukrán-orosz háborúban ma éjszakától fokozódó harcok zajlanak. Nekünk továbbra is Magyarország biztonsága az első – szögezte le a miniszterelnök. A Védelmi Tanács ülésén részt vett Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter, Pintér Sándor belügyminiszter, Rogán Antal, a miniszterelnök kabinetfőnöke, Böröndi Gábor vezérkari főnök, Tajti Norbert dandártábornok, Kovács József államtitkár, nemzetbiztonsági főtanácsadó és Nagy János, a Miniszterelnöki Irodát vezető államtitkár – ismertette Havasi Bertalan.

Az Európai Tanács részéről nem érkezett a magyar kormányhoz semmilyen „ellentétes jelzés” arra vonatkozóan, hogy 2024 júliusától Magyarország tölti be az EU-elnökséget. A kormány már tanácskozott is a magyar elnökségről az ET Budapestre érkezett főigazgatóival, ez a felkészítő program pedig tegnap is folytatódott – közölte az Igazságügyi Minisztérium kommunikációs igazgatósága az atv.hu kérdésére. „Az Igazságügyi Minisztérium már egy éve aktív és intenzív munka keretében készül arra, hogy Magyarország 2024 második félévében elnökölni fogja az Európai Unió Tanácsát. A felkészülési időszak alatt tájékoztató előadásokat szervezünk az elnökségi félév alatt tanácsi formációt elnöklő miniszterek és államtitkárok számára is. Ennek fontos állomása volt a szerdán és csütörtökön megrendezésre kerülő felkészítő program, amit a Tanács Főtitkárságával közösen Budapesten rendeztek meg – közölték.

A kormány célja, hogy miközben csökken a bűncselekmények száma, az áldozatok közül minél többen kapjanak segítséget – jelentette ki az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára csütörtökön Szegeden. Répássy Róbert a minisztérium és a Szegedi Szakképzési Centrum között létrejött együttműködési megállapodás aláírása után azt mondta, az állami áldozatsegítés nemcsak jogi, hanem erkölcsi kötelezettség is. Jelenleg még nem minden vármegye székhelyén működik áldozatsegítő központ, de Szegeden 2020 decembere óta elérhető ez a szolgáltatás – közölte az államtitkár.

A Párbeszéd javaslatot nyújt be a parlamentnek a Nemzeti Energia- és Klímaterv aktualizálására – mondta Tordai Bence, az ellenzéki párt társelnöke. Tordai Bence közölte, indítványuk 2030-ig hatvan százalékkal kezdeményezi csökkenteni az üvegházgáz-kibocsátást, miközben 11,7 százalékkal mérsékelnék a teljes energiafelhasználást. Emellett 21-ről 42,5 százalékra növelnék a megújuló energia használatának részarányát a magyar energiatermelésben. Jávor Benedek, a Párbeszéd uniós tanácsadója felhívta a figyelmet arra, hogy június 30-ig minden EU-s tagállamnak módosítania kell az energia- és klímatervét, most kell hozzáigazítani a nemzeti vállalásokat az Európai Unió 2030-as, 55 százalékos kibocsátás-csökkentési céljához. A magyar célkitűzések és a magyar helyzet nagyon messze van a szükségestől – értékelte Jávor Benedek.

Külföldi hírek:

Öt ember meghalt egy tömeges lövöldözésben csütörtökön egy Názáret melletti városban, amely az utóbbi évek egyik leghalálosabb, nyilvánvalóan bűncselekményből eredő erőszakos cselekménye volt. Az öt embert kórházba szállították, miután súlyosan megsérültek egy autómosóban Yafa an-Naseriyye-ben, de később halottnak nyilvánították őket. A halálos áldozatokat nem azonosították azonnal, de a jelentések szerint a gyilkosságok a Bakri és Hariri bűnözői családok között folyó viszályhoz kapcsolódnak, amely már 26 emberéletet követelt. A rendőrség szerint a rendőrök a helyszínen bizonyítékokat gyűjtöttek és gyanúsítottakat kerestek. A rendőrség hozzátette, hogy Kobi Shabtai rendőrfőnök Yafa an-Naseriyye-be ment azonnal a lövöldözés után, amelyet bűncselekménynek és nem terrorizmusnak minősített.

Több különböző hírügynökség is diplomáciai forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy az izraeli kormány állítólag fontolgatja, hogy elismeri Marokkó szuverenitását a vitatott nyugat-szaharai régió felett, ami egyben a két ország közötti kapcsolatok felértékelését is jelenti. A Miniszterelnöki Hivatal és a marokkói Külügyminisztérium nem kommentálta a jelentést. A két ország diplomáciai képviseletei jelenleg összekötő irodák formájában működnek, de a Nyugat-Szahara elismerését jelentő izraeli gesztus lehetővé tenné a teljes körű nagykövetségek megnyitását, illetve szabadkereskedelmi megállapodás létrejöttét. A riport egy kabinetbeli forrásra hivatkozva azt állítja, hogy a tervről a Nemzetbiztonsági Tanácsban tárgyalnak, miközben Tzachi Hanegbi nemzetbiztonsági tanácsadó a héten marokkóba látogatott, ahol találkozott Nasszer Bourita marokkói külügyminiszterrel, illetve több magas rangú biztonsági tisztviselőkkel.

Az izraeli biztonsági erők Ramallahban lerombolták Eszlam Fruk terrorista otthonát. A 26 éves terrorista 2022. november 23-án két bombát robbantott két buszmegállóban Jeruzsálem bejáratának közelében. A támadásokban két izraeli – a 16 éves Aryeh Schupak és az 50 éves Tadese Tashume Ben Ma’ada – meghalt, illevte több mint 20-an megsebesültek. A művelet során erőszakos lázadások törtek ki több helyszínen, mely során kövekkel, Molotov-koktélokkal és robbanóeszközökkel dobálták a biztonsági erőket, akik tömegoszlató eszközökkel és éles lőszerrel reagáltak, sérüléseket okozva. Az izraeli erők körében sérülés nem történt. A ház lerombolására azt követően került sor, hogy a terrorista családjának fellebbezését a Legfelsőbb Bíróság elutasította.

Tizenöten meghaltak és ötvenen megsebesültek az északkelet-afganisztáni Badahsán tartomány egyik mecsetében történt robbanásban csütörtökön – jelentette a Tolonews című afgán hírportál kórházi forrásokra hivatkozva. A tájékoztatás szerint a Faizábád városában található mecsetben éppen a tartomány megbízott kormányzója, Niszár Ahmed Ahmedi gyászszertartását tartották. Ahmedi kedden vesztette életét egy támadásban, melynek elkövetőjeként később az Iszlám Állam terrorszervezet jelentkezett. Sajtóforrások szerint a robbanás áldozatai között több magas rangú tálib tisztségviselő van. Bár az afganisztáni biztonsági helyzet jelentősen javult a tálibok 2021-es hatalomátvétele után, az Iszlám Állam helyi fegyveresei követnek el merényleteket, melyek célpontjai főként a síita kisebbség és a tálib biztonsági erők tagjai.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Türkmenisztánt, a közös történelmi örökséget méltatta, és nagyrabecsülését fejezte ki a közép-ázsiai ország szuverenista megközelítésével kapcsolatban. Mi, magyarok is rendkívül szuverenisták vagyunk, és jelentős erőfeszítéseket teszünk szuverenitásunk védelme érdekében, így két szuverén nemzet vezetői találkoznak itt, ezért biztos vagyok a jó kölcsönös megértésben – fogalmazott. Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy Magyarország a jelenlegi európai energetikai válság egyik lehetséges megoldásaként tekint Türkmenisztánra. Aláhúzta: az ukrajnai háború és az európai uniós szankciók krízist eredményeztek, amelynek megoldása elsősorban újabb energiaforrások bevonásával képzelhető el. Ennek kapcsán leszögezte, hogy Türkmenisztánban jelentős földgázmezők vannak, viszont hiányoznak a megfelelő szállítási útvonalak Európa felé. Magyarország rendkívüli módon érdekelt az infrastruktúra kiépítésében, hogy a türkmén földgázt is be lehessen vonni az európai és esetleg a magyar energiamixbe – tudatta.

Az ukrán fegyveres erők mintegy 1500 katonával és 150 páncélozott járművel megkísérelték áttörni az orosz fegyveres erők védelmét Zaporizzsja irányában, de kudarcot vallottak – jelentette be Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter. Sojgu szerint az ukrán 47. gépesített dandár közép-európai idő szerint hajnali fél egykor indította a támadást. Mint mondta, az orosz erők ezt időben észlelték, és megelőző csapást mértek a másik félre tüzérségi, légi és páncéltörő fegyverekkel, és mind a négy irányban megállították az ellenséget. A beszámoló szerint az ukrán hadsereg 30 harckocsi, 11 gyalogsági harcjármű és mintegy 350 ember elvesztése után visszavonult. Sojgu hangsúlyozta, hogy a kifejezetten az áttörésre kiképzett ukrán tartalékok nem teljesítették a feladatukat.

Kijev a Nyugat ösztönzésére tovább élezi a helyzetet, háborús bűncselekményeket és terrorista módszereket alkalmaz, amire a kahovkai vízerőmű elleni támadás is példa – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök török hivatali partnerével, Recep Tayyip Erdogannal folytatott telefonbeszélgetése során. A Kreml sajtószolgálatának közleménye szerint Putyin felhívta Erdogan figyelmét arra, hogy az incidens nagyszabású környezeti és humanitárius katasztrófához vezetett. Erdogan egy nemzetközi vizsgálóbizottság felállítását javasolta Putyinnak a kahovkai vízerőmű elpusztításának kivizsgálására, orosz és ukrán szakemberek bevonásával.

Minden bizonnyal a francia Framatome veszi át a német Siemens Energy szerepét az új paksi reaktorok irányítástechnikájának leszállításában, miután a berlini kormány továbbra sem engedélyezte a vállalat részvételét az atomerőmű bővítésében – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Párizsban. A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető az EDF francia energetikai vállalat vezérigazgatójával folytatott megbeszélését követően hangsúlyozta, hogy Magyarország energiabiztonságát és a rezsicsökkentés vívmányainak fenntartását hosszú távon a nukleáris áramtermelés jelentős bővítésével lehet elsősorban garantálni. Kiemelte, hogy a paksi beruházás szerződésmódosításait az Európai Bizottság nemrég jóváhagyta, így most felgyorsítható a projekt, amelyben a kormány növekvő francia jelenléttel számol. „Az irányítástechnikai rendszert német–francia konzorciumnak szántuk, a német kormány nem engedi azonban a német cég részvételét, ezért minden bizonnyal a franciák fogják átvenni a helyüket az irányítástechnika szempontjából” – közölte.

Időjárás:

Ma már visszatér a változóan napos-felhős időjárás.

Este mindenütt kitisztul az ég. Nyugodt, csillagfényes éjszaka várható.

A hőmérséklet jellemzően 23 – 27 fok körül alakul.