Isaac Herzog és felesége, Michal képviseli Izraelt III. Károly király szombati londoni koronázásán

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2023.05.03.

Novák Katalin köztársasági elnök részt vesz III. Károly brit uralkodó hétvégi koronázásán.

Harcászati szintről hadműveleti szintre kell emelni a Magyar Honvédség képességeit – jelentette ki Szalay-Bobrovniczky Kristóf.

Közel 50 rakétát lőttek ki Izraelre, több sorozatban is megszólaltak a rakétára figyelmeztető szirénák.

Együtt kell dolgozni Kijevvel és más nemzetközi partnerekkel az ország újjáépítésén – jelentette ki Várhelyi Olivér szomszédságpolitikáért és bővítésért felelős biztos.

Belföldi hírek:

Novák Katalin köztársasági elnök részt vesz III. Károly brit uralkodó hétvégi koronázásán. A magyar államfő kedden közösségi-oldalán osztotta meg a koronázási meghívót és azt írta, elfogadva III. Károly király és Kamilla királyné meghívását, pénteken Londonba utazik, hogy részt vegyen a királyi pár koronázásán a westminsteri apátságban. „Szeretném így is kifejezni a királyi pár iránti nagyrabecsülésemet, és tovább erősíteni Magyarország és az Egyesült Királyság közötti szövetségi kapcsolatot” – fogalmazott Novák Katalin. A brit uralkodó koronázása május 6-án lesz az ősi londoni koronázótemplomban, a Westminster-apátságban.

Harcászati szintről hadműveleti szintre kell emelni a Magyar Honvédség képességeit és ehhez a megfelelő ember a Honvéd vezérkar főnökének jelölt Böröndi Gábor altábornagy – mondta a honvédelmi miniszter. Szalay-Bobrovniczky Kristóf Böröndi Gábor kinevezés előtti meghallgatását követően, az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának keddi ülése után arról beszélt: a kormány és ő maga is elhúzódó háborúra számít. Mint mondta, a magyar kormány a béke és tűzszünet oldalán áll, de katonai értelemben fel kell készülni arra, hogy ez a konfliktus elhúzódik, jelen lesz Európa keleti határán. Kiemelte: erre a Magyar Honvédségnek fel kell készülnie, ezért javasolta a „megfelelő ember a megfelelő helyen, a megfelelő időben” elvét követve, hogy Böröndi Gábor altábornagy vezesse a harcászati szintről a hadműveleti szintre a honvédséget. Böröndi Gábor altábornagy a kinevezése előtti meghallgatásán a Magyar Honvédség mentális megújítását és egy ütőképes, elkötelezett, a NATO kötelékében is működőképes haderő létrehozását nevezte fő feladatának.

Zrínyi Miklós egész tevékenységével Európát szolgálta, rá és családjára emlékezve a horvát és a magyar nemzet és ezzel Európa összetartozásáról is megemlékezünk – fogalmazott Navracsics Tibor kedden a Somogy vármegyei Őrtiloson. A területfejlesztési miniszter a Zrínyi Miklós születésének 403. évfordulóján, a mai Somogy és Zala határán egykoron állt Zrínyi-Újvár helyén tartott koszorúzáson beszélt arról, hogy amiként Őrtilos és a horvátországi Légrád, úgy a Zrínyi család is azt a példát mutatja, hogyan lehet egy térségben évszázadokon át békésen együtt élni. Ez az együttélés még több is ennél, „közös hozzájárulás egy magasabb eszméhez vagy magasabb közösséghez”. Ahogy a két település és a tágabb régió Európához az itt élők szorgalmával és tehetségével járul hozzá, a Zrínyi család is két nemzetet gazdagított tevékenységével. Minden vívmányuk egy nagyobb közösséget célzott meg, a horvát és a magyar nemzeten túl Európát – jelentette ki.

Ellenzéki pártok törvénymódosítással védenék az LMBTQ-csoport tagjait a gyűlöletbeszédtől. Az Országházban kedden sajtótájékoztatón Bedő Dávid, a Momentum parlamenti képviselője felidézte, hogy tavaly októberben öt országgyűlési frakció részvételével megalakult a Sokszínű Magyarországért képviselői csoport. Célja, hogy a parlamenten kívül és belül is felerősítse az LMBTQ-közösség hangját, érdekképviseletet biztosítson az érintetteknek. A keddi sajtótájékoztatót is a Sokszínű Magyarországért hívta össze – fűzte hozzá. A sajtótájékoztatón megjelent Kanász-Nagy Máté (LMP) és Tordai Bence (Párbeszéd) parlamenti képviselő, valamint Pusztai Patrik, az MSZP országos elnökségi tagja is.

Külföldi hírek:

Isaac Herzog és felesége, Michal hivatalosan is képviseli Izraelt III. Károly király szombati londoni koronázásán. A pár a Westminster Apátság közelében fog megszállni, hogy a szertartásra a sábát megsértése nélkül tudjanak elgyalogolni – áll az elnöki rezidencia keddi közleményében. Herzogék csütörtök este repülnek Londonba, pénteken pedig részt vesznek a Buckingham-palotában a III. Károly király által adott fogadáson, amelyet az alkalomra odarepülő összes államfő és királyi személy tiszteletére rendeznek.

Közel 50 rakétát lőttek ki Izraelre. Kedd délután több sorozatban megszólaltak a rakétára figyelmeztető szirénák a Gázai övezettel határos izraeli közösségekben és Szderotban. Az Izraeli Védelmi Erők eleinte 22 rakétaindítást azonosított ebből négyet elfogott a Vaskupola rakétavédelmi rendszer, 16 nyílt területen landolt. Izrael viszonozta a rakétatámadásokat. Szderotban két rakéta csapódott be, az egyik egy építkezésen a másik pedig egy ház udvarán. Az építkezésen dolgozó egyik külföldi vendégmunkás, egy 25 éves férfi közepesen súlyos-súlyos srapnel okozta sérüléseket szenvedett, míg két másik személy könnyű sérüléseket, az askeloni Barzliai Orvosi Központba szállították őket. Röviddel este 8 óra után ismét megszólaltak a szirénák, ekkor az Izraeli Védelmi Erők újabb rakétaindításokat azonosított a Gázai övezetből. A környék lakói robbanások hallásáról számoltak be. A nap folyamán egyébként 12 embert kezeltek rakéták okozta sérülésekkel.

Az északnyugat-szíriai Aleppó városában az éjszaka végrehajtott támadásban a szíriai hadsereg egyik embere meghalt, további hét személy pedig megsebesült. Az ország tisztviselői Izraelnek tulajdonították a támadást, és azt állították, a város nemzetközi repülőterét kénytelenek voltak lezárni a súlyos károk miatt. A SANA állami média arról számolt be, hogy a szíriai légvédelmi erők szembeszálltak az „izraeli támadással” Aleppó egén. Az Izraeli Védelmi Erők irányelvéhez hűen nem kommentálta a hírt. Izrael vörös vonalnak tekinti Irán tevékenységét északi határán, és többször támadásokat indított Iránhoz kapcsolódó létesítmények és fegyveres konvojok ellen, melyeket a libanoni Hezbollah terrorszervezetnek szántak. Az Irán támogatását élvező Hezbollah a szíriai kormányerők mellett harcol a polgárháborúban. A támadásra Ebrahim Raiszi iráni elnök szíriai látogatása előtt került sor – a mai lesz az első látogatás egy iráni elnök részéről az országban 13 év szünet után.

A Szamária északnyugati részén tevékenykedő terroristák kedden tüzet nyitottak több izraeli civil járműre. A támadás az izraeli Avnei Hefetz település mellett történt, Tulkaremtől délkeletre. A támadásban az egyik célba vett autó megrongálódott, egy női sofőrt sokkhatás miatt elláttak. Több más autót is célba vettek, és legalább még egyet eltaláltak, ezesetben a sofőr is megsebesült. A vezetőt a Kfar Saba-i Meir Medical Centerbe szállították kezelésre. Az előzetes vizsgálat szerint egy palesztin hatósági rendszámú autó közelítette meg az izraeli járműveket egy közeli arab város felől. Egy terrorista kiszállt a járműből, tüzet nyitott az izraeli autókra, majd visszatért a járművéhez és elhajtott. Az izraeli biztonsági erők hajtóvadászatot indítottak a támadásban részt vevő terroristák után.

Az izraeli koalíció állítólag olyan javaslatot fontolgat, amelynek értelmében két bírót neveznének ki a Legfelsőbb Bíróságba a legfelsőbb bíróság októberben nyugdíjba vonuló leköszönő elnökének, Esther Hayutnak a jóváhagyásával. A tervet a kormány által javasolt igazságügyi rendszer átalakításáról folyó tárgyalások közepette hozták nyilvánosságra, ahol különösen vitatottnak tartják a koalíció azon tervét, hogy megszerezze a bírói kinevezések feletti ellenőrzést. Hayut a 70. életévének betöltésével lemond, és ugyanebben az időpontban Anat Baron bíró is nyugdíjba vonul a bírói székből. Abban az esetben, ha nem születik megállapodás Jariv Levin igazságügyi miniszter és Hayut között a két bíró helyére jelölt személyekről, a koalíció üresen kívánja hagyni a bírói székeket. Egyes koalíciós források azt mondták, hogy Levin kifejezte hajlandóságát arra, hogy megpróbáljon konszenzusra jutni Hayuttal az új bírák kiválasztásáról.

A klímaválság az évszázad legnagyobb biztonsági kihívása – jelentette ki a német külügyminiszter kedden Berlinben a Petersbergi Klímadialógus nevű konferenciasorozat idei tanácskozásán, amelyet a novemberi dubaji ENSZ-klímakonferencia előkészítésére hívtak össze. Annalena Baerbock a kétnapos tanácskozást megnyitó beszédében kiemelte, hogy a klímaválság a 21. század legnagyobb biztonságpolitikai kihívása, de „vannak politikai eszközeink, van elég pénzügyi forrás és a technikai megoldások is rendelkezésre állnak a válság megfékezésére”. Az idén először összegyűlhet az a 100 milliárd dollár, amellyel a leginkább jómódú államoknak évente támogatniuk kell a rászoruló országokat az alkalmazkodásban az éghajlatváltozáshoz – tette hozzá a Zöldek politikusa.

A háború okozta károk, ahogy a szükségletek is, óriásiak Ukrajnában, ezért együtt kell dolgozni Kijevvel és más nemzetközi partnerekkel az ország újjáépítésén – jelentette ki Várhelyi Olivér szomszédságpolitikáért és bővítésért felelős biztos Brüsszelben. Várhelyi Olivér, az Európai Bizottság épületében rendezett, az Ukrajnai Zsidó Hitközségek Szövetségének az ukrajnai menekültek megmentésében kifejtett erőfeszítéseit bemutató fotókiállítás megnyitóján elmondta, a szövetség egyik vezetőjeként Raphael Rutman rabbi, valamint kollégáinak és önkénteseinek munkája példaértékű Ukrajna népének védelme és támogatása terén. Elmondta: a szövetség munkája Ukrajna valamennyi régiójára kiterjed, a háború által leginkább érintett és legnehezebben megközelíthető területeken nyújt támogatást a rászorulóknak, zsidó és nem zsidó közösségek tagjainak egyaránt. Emberek életét védelmezi, élelemet, szállást, higiéniai ellátást és gyógyszereket biztosít, vagy az evakuálásban nyújt segítséget annak ellenére, hogy munkatársainak testi épsége veszélyben van – emelte ki a magyar uniós biztos.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök javasolja, hogy három hónappal hosszabbítsák meg a hadiállapotot és az általános mozgósítást Ukrajnában. A parlament honlapján közzétett törvénytervezetek szerint Ukrajnában a hadiállapotot, valamint az általános mozgósítás időtartamát május 20-tól további kilencven nappal hosszabbítanák meg. Az általános mozgósítás szabályai – csekély kivétellel – megtiltják a külföldre utazást a katonaköteles, tizennyolc és hatvan év közötti férfiak számára. A hadiállapotot tavaly február 24-én hirdették ki, miután Oroszország megtámadta az országot. A parlament az elhúzódó háború miatt többször is meghosszabbította a rendelkezés időtartamát. A jelenleg hatályban lévő intézkedés május 20-ig van érvényben – írja az Ukrajinszka Pravda.

Az oroszországi Brjanszki területet támadta kedden az ukrán haderő – közölte Alekszandr Bogomaz kormányzó kedden, egy nappal azután, hogy egy robbanás miatt kisiklott egy hét kocsiból álló vasúti szerelvény a térségben. „az ukrán fegyveres erők a Sztarodubszkij körzetben lévő Kurkovicsit ágyúzták” – mondta Bogomaz, hozzátéve, hogy „a támadásban senki sem sérült meg, de a becsapódó lövedékek miatt tűz ütött ki egy lakásban”. Az orosz hatóságok közlése alapján a háború kitörése óta, az elmúlt 14 hónapban – az Ukrajnával és Fehéroroszországgal is határos régióban – több szabotázsakciót hajtottak végre oroszországi területek ellen.

Több mint 100 ezren menekültek már el Szudánból a szomszédos országokba az áprilisban kirobbant harcok miatt – jelentette be az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának szóvivője. Genfi sajtótájékoztatóján Olga Sarrado hozzátette: a szervezet adatai szerint április 15-e óta mintegy 330 ezer embert regisztráltak belső menekültként. Az ENSZ Világélelmezési Programja arra figyelmeztetett, hogy a Szudánban zajló fegyveres konfliktus egész Kelet-Afrikát humanitárius válságba sodorhatja, mindazonáltal a szervezet bejelentette, hogy az ország biztonságosabb térségeiben folytatja a harcok kirobbanása nyomán felfüggesztett munkáját. Az összecsapásokban a Világélelmezési Program több munkatársa is életét vesztette. Menekülők ezrei az ország északkeleti részén, a Vörös-tenger partján fekvő Port Szudán felől hagyják el az országot, de sokan Szudán Egyiptommal, Csáddal és Dél-Szudánnal közös határain át igyekeznek biztonságba jutni.

Időjárás:

Ma is folytatódik a változóan napos-felhős idő.
Este többfelé számíthatunk csapadékra.
A hőmérséklet jellemzően 13 – 21 ok köré emelkedik.