A koalíció és a kormány igazságügyi reformprogramjának támogatói csütörtök este Jeruzsálemben tömegdemonstrációt tartottak a reformok mellett kiállva

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2023.04.28.

Budapestre érkezik Ferenc pápa háromnapos apostoli látogatásra.

Novák Katalin köztársasági elnök csütörtökön felmentette beosztásából Ruszin-Szendi Romulusz altábornagyot, a Honvéd Vezérkar főnökét.

A koalíció és a kormány igazságügyi reformprogramjának támogatói csütörtök este Jeruzsálemben tömegdemonstrációt tartottak a reformok mellett kiállva.

Jens Stoltenberg szerint lehet, hogy az ukrajnai háború a tárgyaló asztal mellett fog véget érni, de annak eredménye felvonultatott katonai erőtől függ majd.

Belföldi hírek:

Kezdetét veszi Ferenc pápa háromnapos apostoli látogatására. A katolikus egyházfő repülőgépe ma délelőtt száll le a Liszt Ferenc-repülőtéren. Hivatalos fogadtatását követően a pápát a Sándor-palota előtti téren Novák Katalin köztársasági elnök fogadja. Az államfőnél tett udvariassági látogatását követően az egyházfő Orbán Viktor miniszterelnökkel is találkozik. A nap további részében a Szent István-bazilikában püspökökkel, papokkal, diakónusokkal, szerzetesekkel, papnövendékekkel és lelkipásztori munkatársakkal találkozik. Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár előzetesen elmondta, az állam mindenben, így a helyszínválasztásokban, a programok tartalmában a Magyar Katolikus Egyház, illetve a pápai delegáció szándékai szerint, döntéseihez igazodva járt el. Ferenc pápa egyébként utoljára 2021 szeptemberében járt Budapesten.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter javaslatára Novák Katalin köztársasági elnök csütörtökön felmentette beosztásából Ruszin-Szendi Romulusz altábornagyot, a Honvéd Vezérkar főnökét – közölte a Honvédelmi Minisztérium. Tudatták azt is: a feladat ellátására a honvédelmi miniszter Böröndi Gábor altábornagyot, a Magyar Honvédség brüsszeli NATO és EU Katonai Képviselő Hivatalának vezetőjét javasolja. Mint írták, a lövész végzettségű Böröndi Gábor 30 éves pályafutása során különböző szintű parancsnoki beosztásokban szolgált a Magyar Honvédségben és részt vett európai, valamint Európán kívüli NATO-műveletben is. Hozzátették: Böröndi Gábor altábornagy a legszélesebb körű parancsnoki és katonai vezetői háttérrel, a NATO-ban szerzett hadszíntéri tapasztalatokkal rendelkező magyar tábornok, volt vezérkarifőnök-helyettes. Elvégezte az Egyesült Államok és a NATO vezérkari akadémiáját, jelenleg pedig Magyarország brüsszeli katonai képviseletének vezetője a NATO-ban és az EU-ban.

Egy hatalmas művész tért vissza a Városligetbe, mondta Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója, a Liget Projekt vezetője a Heti TV Pirkadat című műsorában. A főigazgató szerint a Szépművészeti Csontváry kiállítása egészen különleges, hiszen a Nemzeti Galériából és a pécsi Csontváry Múzeumból is kerültek ide képek. A kiállítás júliusig látható, majd augusztusban a pécsi állandó tárlat is kap egy különleges kiállításra festményeket. Elmondta, eredetileg volt a Városligetbe tervezve egy Csontváry múzeum, de ez végül nem valósult meg, 1963-ban viszont egy hatalmas életmű-kiállítást láthattak a látogatók Budapesten. Ami a nagy festőt illeti, a főigazgató szerint egy különleges életet élt, hiszen fiatalon egy isteni sugallatnak köszönhetően döntötte el, hogy festeni fog, ám tíz évet várt, hogy ecsetet ragadjon, és megkezdje tervezett életművét. Különösen érdekes, hogy amikor azt érezte, ezt be is fejezte, akkor letette szerszámait, és soha többé nem festett. Baán László beszélt a Városligetről is. Mint elmondta, az eddigi eredmények megmutatták, hogy egy valóban élhető környezetet sikerült teremteni, de a munkálatok a Ligetben még nem értek véget.

A Demokratikus Koalíció képviselői állam elleni bűncselekmény feljelentésének elmulasztása, valamint hivatali visszaélés gyanújával feljelentést tesznek Orbán Viktor miniszterelnök ellen. Gy. Németh Erzsébet sajtótájékoztatón azt mondta, hogy miután David Pressman, az Egyesült Államok budapesti nagykövete bejelentette, hogy szankciók alá vonják az „orosz kémbankként elhíresült” Nemzetközi Beruházási Bank vezetőit, a magyar kabinet szerinte „ijedtében” visszavonta a pénzintézet alkalmazottainak diplomáciai mentességét, és kiszállt a bank tulajdonából. Addig azonban a kémkedéssel gyanúsítható orosz bankárok szabadon utazgathattak Magyarországon és az Európai Unióban – vélekedett. Azt mondta, Magyarország érdekeinek elárulásával egyenértékű, hogy a miniszterelnök „engedélyezte az orosz kémbank” magyarországi működését.

Külföldi hírek:

A koalíció támogatói és a kormány igazságügyi reformprogramjának messzemenő hívei csütörtök este Jeruzsálemben tömegdemonstrációt tartottak a reformok mellett kiállva. Abban reménykedtek, hogy az összegyűltek száma meghaladja az elmúlt négy hónap számos és nagyszabású reformellenes tüntetésének rekordját. Vallási és telepes aktivista csoportok, illetve magánszemélyek álltak a szervezés élén. Két ciszjordániai település alapítója is vezető szerepet vállalt a gyűlés szervezésében. A kabinet néhány magas rangú tagja is felszólalt az eseményen, köztük az igazságügyi reformot tervező Jariv Levin igazságügyi miniszter, Bezalel Smotrich pénzügyminiszter a Vallásos Cionizmus pártból, valamint Iszráel Katz energia- és infrastrukturális miniszter. Benjamin Netanjahu miniszterelnök egyébként nem vett részt a rendezvényen. A támogatók szerint a változtatásokra azért van szükség, hogy megfékezzék a szerintük jelenleg rosszul működő bíróságot, de az ellenzők szerint a radikális reformok szinte minden féket és ellensúlyt eltávolítanának Izrael kormányzati rendszeréből, ami aláásná és potenciálisan meg is szüntetné annak demokratikus jellegét.

Csütörtökön Izrael szerte több helyen időszakosan áramkimaradást regisztráltak, miután a haifai erőmű egyik áramtermelő blokkja meghibásodott, jelentette a 12-es csatorna. Az áramellátást már több területen helyreállították, és hamarosan mindenhol elhárítják a hibát. ,,Ez nem kibertámadás” – idézte az Elektromos Műveket a média. A meghibásodást követően a Kneszet és a kormányhivatalok áramellátása leállt – az áramot most a helyszínen működő, független generátorokból álló tartalék rendszer adja. Áramkimaradásokat észleltek északon, a déli Beerseván – és részben Hod Hasaronban, Tel Avivban és Or Jehudában is.

Gázolásos-késes terrortámadást kísérelt meg egy palesztin csütörtök délután az Ariel telep melletti Giti Aviszar-csomópontnál. A terrorista megkísérelt elütni egy rendőrt majd késelésni akart. A helyszínen lévő egyik harcos agyonlőtte. Izraeli sérültje nincs az incidensnek.

A szövetséges országok szinte az összes ígért harci járművet átadták Ukrajnának, az ország most rendelkezik a területei visszafoglalásához szükséges katonai képességekkel – jelentette ki Jens Stoltenberg NATO-főtitkár Brüsszelben Xavier Bettel luxemburgi miniszterelnökkel közösen. Stoltenberg hangsúlyozta: noha meglehet, hogy az ukrajnai háború a tárgyaló asztal mellett fog véget érni, a tárgyalások eredménye a harctereken felvonultatott katonai erőtől függ majd. „Ha a háborúnak tárgyalásos megoldását akarjuk, ahol Ukrajna erős és önálló országként érvényesül, akkor ennek legjobb módja a katonai támogatás biztosítása Kijev számára” – fogalmazott. A NATO-szövetségesek és partnereik az Ukrajnának ígért harci járművek több mint 98 százalékát leszállították, 230 harckocsit és 1550 egyéb páncélozott járművet adtak át Kijevnek – közölte Stoltenberg. Ezzel összefüggésben a NATO-főtitkár kijelentette: Ukrajnának megvan a szükséges katonai ereje ahhoz, hogy egyértelmű üzenetet küldjön Vlagyimir Putyin orosz elnöknek arról, hogy Oroszország nem fog győzni a harctereken.

Az ukrán elnök felszólította Nagy-Britanniát, vállaljon vezető szerepet egy Kijevet támogató légi koalíció létrehozásában − adta hírül az államfő sajtószolgálata csütörtöki közleményében. A tájékoztatás szerint Volodimir Zelenszkij Kijevben megbeszélést folytatott Timothy Barrow-val, a brit miniszterelnök nemzetbiztonsági tanácsadójával, akivel megvitatta az Ukrajnának nyújtott védelmi támogatás megerősítését. „Arra szeretném kérni, továbbra is győzze meg partnereit arról, hogy Ukrajna számára minden szükséges fegyvert és katonai felszerelést biztosítani kell” − idézte a sajtószolgálat az elnököt. Volodimir Zelenszkij hangsúlyozta: nagyon fontos, hogy Ukrajna nyugati típusú katonai repülőgépeket és különféle fegyvereket kapjon.

A külföldön regisztrált török állampolgárok számára csütörtökön megkezdődött a 2023-as köztársaságielnök- és parlamenti választás, amelyet Törökországban május 14-én tartanak – jelentette az Anadolu török állami hírügynökség. A beszámoló szerint 73 országban 3 millió 416 ezren jogosultak voksolásra. Az érintettek a külképviseleteken, valamint Törökországban a határátkelőhelynek minősülő helyszíneken élhetnek szavazati jogukkal. Németországban, ahol a legnépesebb török diaszpóra él, 1 millió 501 ezer választásra jogosultat tartanak nyilván. Franciaországban 397 ezret, Hollandiában közel 287 ezret. A szavazólapok kitöltése külföldön május 9-ig lesz lehetséges, míg a török határátkelőhelyeken még május 14-én is lehet voksolni.

Afrikai országok a csütörtök éjfélkor lejáró tűzszünet meghosszabbítását kezdeményezték Szudánban, és erre a konfliktus egyik fő résztvevője, a hadsereg nyitottnak mutatkozOTT – derül ki csütörtöki hivatalos közlésekből. Az Egyesült Államok külügyminisztériumának előző napi közleménye szerint Antony Blinken amerikai külügyminiszter és Moussa Faki Mahamat, az Afrikai Unió elnöke ugyancsak kapcsolatba lépett, hogy megoldást keressenek a harcok mielőbbi tartós beszüntetésére. Az Afrikai Kormányközi Fejlesztési Hatóság nevű térségi tömörülés a tűzszünet 72 órás meghosszabbítására tett javaslatot, amit a hadsereg közlése szerint vezetőjük, Abdel Fattáh al-Burháni államfő előzetesen elfogadhatónak tartott. A tűzszünet meghosszabbítására vonatkozó javaslatra egyelőre nem reagáltak.

Az amerikai légierő felfüggesztett két parancsnokot, aki a hírszerzési adatok kiszivárogtatásával gyanúsított Jack Teixeira egységében szolgált. „A vizsgálat alatt álló két parancsnok minősített rendszerekhez és információkhoz való hozzáférése is ideiglenesen felfüggesztésre került, míg a vizsgálat le nem zárul” – közölte a légierő szóvivője. A tisztek nevét nem fedték fel. Az amerikai hírszerzési adatok kiszivárogtatásával gyanúsított Jack Teixerát április 13-án vették őrizetbe a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) ügynökei. A 21 éves férfi a massachusettsi Otis légibázison, Cape Cod félszigeten dolgozott a Nemzeti Gárda hírszerző részlegének tagjaként. Hivatalos beosztása szerint a szállítási rendszerek számítógépes specialistája volt, feladatai közé tartozott a katonai kommunikációs hálózatok informatikai felügyelete és biztonságának védelme is. Feladatköre alapján a legmagasabb szintű biztonsági engedélyekkel rendelkezett, ami hozzáférést biztosított számára a minősített és fokozottan bizalmas katonai iratokhoz.

Időjárás:

Ma egy melegfront érkezése várható. Országszerte napos időre készülhetünk.
Este mindenütt befelhősödik az ég, helyenként záporokra is számítanunk kell.
A hőmérséklet jellemzően 16 – 19 fok köré emelkedik.