A Kamara nagyon fontos, szükség van rá !

A Kamara nagyon fontos, szükség van rá

 

Szlávik János, a Dél-Pesti Centrumkórház infektológus főorvosa a Heti TV Pirkadat című műsorában beszélt a Magyar Orvosi Kamaráról, valamint a különböző fertőző nemibetegségek megelőzéséről, a felvilágosításról.

 

 

A főorvos elmondta, ő maga is azok közé tartozik, akik a visszaléptek a MOK-ba. Mint elmondta, a magyar orvostársadalom 80 százaléka tett így. Hozzátette, azért döntött a visszalépés mellett, mert véleménye szerint a Kamara nagyon fontos, szükség van rá. Ez az a szervezet, amely képes hatékonyan képviselni a szakmát, sőt a különböző etikai ügyekben is sokkal hatékonyabban tud eljárni, mint bármely más, akár kinevezett intézmény.

            Szlávik János egy örömteli hírről is beszámolt, értesülései szerint akár hónapokon belül is kijöhet az a rendelet, amely az állapotos anyák kötelező HIV szűrését írja elő. Nagyon fontos volt, hogy a döntéshozók így határoztak, hiszen az elmúlt évben négy HIV pozitív terhes anyát is találtak. A szűrés azért is fontos, mert a terhesség első harmadában, amennyiben megtalálják a fertőzést, akkor gyógyszeres kezeléssel el lehet érni, hogy az újszülött egészségesen jöjjön a világra. Látni kell azt is, hogy ma már a nők körében is megemelkedett a HIV pozitív esetek száma, ezért is van szükség az állapotos nők szűrésére. A szakember kijelentette azt is, hogy mindezek mellett nagyon nagy szükség van a gyerekek, fiatalok körében a felvilágosításra.  De az is egyértelmű, hogy ez nem csak a szülők feladata. Mint megjegyezte, saját maga életében is gyerekként, fiatalként nem a szüleitől kapta meg elsősorban a felvilágosítást, hanem a barátoktól, valamint a különböző fényképekből, újságokból. Az egészségügyi kormányzat évtizedek óta küzd azzal, hogy miként lehet jól és hatékonyan felvilágosítást adni a fiataloknak. Ma már mindenki előtt ott van az internet, sajnos a mai gyerekek a különböző pornó oldalakon kapnak valamilyen képet, ami viszont biztosan káros. Sokféle megoldás létezhet, ám mindennek az alapja, hogy valamilyen módon sikerüljön legyőzni a szemérmességet, álszemérmet, ami például ezt a témát is körbelengi. Ezzel számos nemibetegség megelőzhető lenne, időben felfedezhető lenne, és ezáltal kezelhetővé is válna. Szlávik János szerint 35 éve foglalkozik a különböző fertőző betegségekkel, nemibetegségekkel, és úgy látja, az álszemérem, és az őszinteség hiánya is vezethet oda, hogy nem ismerjük fel időben a problémákat.

            A szakember végezetül kijelentette, mindez megtapasztalható nemcsak a homoszexuális, hanem a heteroszexuális kapcsolatokban is, ez ellen valóban tenni kell.