Európa nem tudja képviselni saját érdekeit

Európa nem tudja képviselni saját érdekeit

Gulyás Gergely, a miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón a Heti TV több kérdésére is válaszolt.

 

A Heti TV elsőként a francia elnök nyilatkozatával kapcsolatban, mely szerint Európának Kínával is együtt kell működnie, arra volt kíváncsi, mit gondol a kormány Macron szavairól. A miniszter válaszában elmondta, a kormány kiemelten fontosnak tartja a francia elnök gondolatait, amelyek már régóta ismertek. Magyarország is támogatja a stratégiai együttműködést Kínával is. Sajnos az a baj, tette hozzá, hogy ellentétben a többi világpolitikai szereplővel, mint Amerika, Oroszország, Európa nem tudja képviselni saját érdekeit. A magyar kormány a szabadkereskedelmet támogatja, amibe beletartozik az is, hogy nemcsak a szövetségeseivel tart fenn gazdasági, kereskedelmi kapcsolatot, hanem például a Távol-Kelettel is. Látni kell azt is, Kína kiemelten fontos partnere Európának, elegendő csak megnézni a németekkel és a franciákkal fenntartott gazdasági kapcsolatok számadatait.

A Heti TV azt is szerette volna megtudni, mikorra várható Orbán Viktor izraeli látogatása, és mikor kerül sor a jeruzsálemi magyar nagykövetség avatására. Gulyás Gergely elmondta, jelenleg még nincs időpontja egy jeruzsálemi látogatásnak. Ami pedig a követséget illeti, Magyarország pár éve Jeruzsálembe helyezte át kereskedelmi kirendeltségét, ha majd lesz döntés a nagykövetség áthelyezéséről is, akkor majd arról a kormány tájékoztatást fog adni.

Végezetül a Heti TV azt is szerette volna megtudni, mit tud tenni a kormány a lakáshitelek magas kamatai ellen, amelyek a hazai építőipart is nehéz helyzetbe hozzák. A politikus válaszában arról beszélt, hogy való igaz, a jelenlegi inflációs környezetben valóban olyan magasak a lakáshitelek kamatai, hogy lakásvásárlásra, építésre alig vesznek fel hitelt az emberek. Az infláció letörése egy hosszabb folyamat, aminek az egyik nagyon fontos lépése lehet az MNB alelnökének bejelentése, mely szerint a Monetáris Tanács a jövő héten dönthet a kamatfolyosó felső szintjének csökkentéséről. Ám miután egy hosszabb folyamatról van szó, Gulyás Gergely szerint erre az évre nem sok jót lehet mondani a hazai építőipar számára. Amennyiben sikerül az év végére az egyszámjegyű inflációt elérni, úgy a jövő év elejére a hitelkamatok csökkenésével az építőipar is beindulhat.