Izrael elpusztításának szándékával vádolták meg Bezalel Smotrich izraeli pénzügyminiszter egy ismeretlen levélben

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2023.04.19.

Új demográfiai programot sürgetett az Országgyűlésben a Magyar Nemzeti Bank elnöke.

A főváros „rengeteget spórolt” a Budapest-modell segítségével az energiaszámlákon, az év első három hónapjában – vélekedett Karácsony Gergely.

Izrael elpusztításának szándékával vádolták meg Bezalel Smotrich izraeli pénzügyminiszter egy ismeretlen levélben.

Látogatást tett a Dnyepr orosz csapatcsoport főhadiszállásán Herszon megyében Vlagyimir Putyin orosz elnök.

Belföldi hírek:

Új demográfiai programot sürgetett az Országgyűlésben a Magyar Nemzeti Bank elnöke. Matolcsy György egy azonnali kérdésre válaszolva beszélt a törvényhozás plenáris ülésén arról, hogy ha a népesség nem növekszik, akkor a gazdaság sem fog. Magyarországon 2010-ben megkezdődött egy demográfiai fordulat a termékenységi ráta 1,23 százalékról 1,59-re emelkedett, 2016-ban azonban csökkent a dinamika – fogalmazott válaszában Matolcsy György jegybankelnök. Kiemelte, teljesen világos, senkit nem tölthet el elégedettséggel, hogy a demográfiai mélyponton született 88 ezer gyermekhez hasonlóan a múlt évben is csak 88 ezer született. Az MNB vezetője egy új, „demográfia 2.0-ás programot” tart szükségesnek; számos lehetséges változtatást lát a demográfiai politikában, ami a korábbi sikerhez hasonlóan megnövelheti a gyermekvállalási kedvet, bővítve Magyarország népességét.

Társadalmi egyeztetés indul a kormánytisztviselői bértábla módosításáról, amelyet a közszolgálati szakszervezetek kezdeményeztek. A tervezet szerint a közszféra béremelése – az orvosok, ápolók, pedagógusok, rendőrök, katonák után – a központi és a területi igazgatásban dolgozó kormánytisztviselőkkel is folytatódna. A tervezetről még nincs kormánydöntés, a társadalmi és szakmai egyeztetést követően a kormány a jelenlegi háborús és szankciós helyzetben mérlegelni fogja az intézkedés hatásait. A kormánytisztviselői bértábla legutóbb 2019-ben változott, a megyei és járási kormányhivatali tisztviselőknél legutóbb 2020. évben majd ezt követően 2022-ben volt átlagosan 10%-os emelés. A társadalmi egyeztetésre bocsátott bértábla nem a politikai és közigazgatási vezetők, hanem a náluk alacsonyabb szintű tisztviselőkre vonatkozik, a béremelés nem lenne automatikus, hanem lehetőség a munkáltatók részére. A tervezet szerint a béremeléshez a kormány költségvetési forrást oly módon biztosít, hogy elrendeli az álláshelyek 10 százalékának elvonását, és az ezáltal felszabaduló bértömeget nem vonja el, így az béremelésre lenne fordítható.

A főváros „rengeteget spórolt” a Budapest-modell segítségével az energiaszámlákon, az év első három hónapjában összesen 29 milliárdot – tette közzé Karácsony Gergely főpolgármester kedden a közösségi-oldalán a főváros energiakrízissel kapcsolatos helyzetéről beszámolva. Azt írta: tavaly ősszel a „csillagos egekbe” emelkedtek az energiaárak, a legtöbb önkormányzat mégis úgy érezte, hogy nem tehet mást, mint hogy ezeken az árakon megköti az idei évre vonatkozó energiaszerződéseit. Rámutatott arra, hogy ha ők is ezt tették volna, mostanra csődbe mennek. De „ennél okosabbak voltunk” – fogalmazott Karácsony Gergely.Kifejtette, hogy egy bonyolult, napi vételezési eljárást alakítottak ki, hogy a csökkenő világpiaci árakat ki tudják használni. Az év első három hónapjában így 29 milliárd forinttal kevesebbet fizettek, mint ha tavaly ősszel szerződtek volna. Persze sajnos így is sokkal többet, mint amit az energiakrízis előtt – tette hozzá.

Az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottságának LMP-s elnöke szerint hazugság az a kormányzati propaganda, amely szerint az akkumulátorgyáraknak a legszigorúbb környezetvédelmi szabályokat kellene betartaniuk. Keresztes László Lóránt erről keddi sajtótájékoztatóján beszélt a testület ülését követően. A bizottsági ülésen a kormánypárti többség leszavazta az LMP kezdeményezését, amely kötelező monitoringvizsgálatokat írt volna elő az akkumulátorgyárak számára, valamint az adatok közzétételét. Eszerint rendszeresen vizsgálniuk kellett volna például a levegő-, a víz- és a zajszennyezés mértékét. A testület kormányoldali politikusai szintén nem szavazták meg azt az LMP-s javaslatot, hogy akkumulátorgyárat csak a helyiek jóváhagyása után lehessen építeni. A politikus kijelentette: azt még az iparág szereplői is elismerik, hogy az akkumulátorgyártásnak vannak környezetei kockázatai. Ezeket a kockázatokat az LMP szerint a lakosságnak kell mérlegelnie. Keresztes László Lóránt kijelentette: azzal, hogy a kormány „akkumulátorgyarmattá” teszi az országot, elképesztő mértékben kockáztatják a természeti kincseinket.

Külföldi hírek:

Bezalel Smotrich izraeli pénzügyminiszter hivatala közölte, hogy náci szimbólumokat ábrázoló fenyegető levelet kapott, mindaközben, hogy az ország a holokauszt emléknapját ünnepelte. Smotrich hivatala képeket tett közzé az angol nyelvű levélről, amely azzal vádolta a szélsőjobboldali minisztert, hogy „életben tartja a történelmi ciklusokat, azaz az áldozatból elkövetővé válik”. A levelet a kaliforniai Oaklandből postázták több héber médiajelentés szerint. A levél végén azt írták, hogy Smotrich Izrael elpusztítására törekszik. Smotrich hivatala közölte, hogy a Miniszterelnöki Hivatalnak a kormány minisztereinek biztonságával megbízott különleges egysége vizsgálatot indított.

Ebrahim Raiszi iráni elnök azzal fenyegetőzött, hogy a földdé teszi egyenlővé Tel-Avivot és Haifát, miközben országa a hadseregét ünnepelte, Izrael pedig a náci üldözés hatmillió zsidó áldozatára emlékezett. Az állami televízió által élőben közvetített ceremónián vadászgépek, helikopterek valamint tengeralattjárók showja közepette, Raiszi Teheránban kijelentette, hogy Irán ellenségei, különösen ,,a cionista rezsim” megkapták az üzenetet. ,,Bármilyen apró akció országunk ellen kemény válasszal fog találkozni a fegyveres erőktől, ami Haifa és Tel Aviv megsemmisítését kíséri” – mondta Raiszi. Továbbá megismételte felszólítását, hogy az Egyesült Államok hagyja el a Közel-Keletet. A Jad Vashemben felszólalva Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök egyébként pont a mai Iránt a náci Németországhoz hasonlította, mint egy olyan entitást, amely jelenleg egzisztenciális fenyegetést jelent a zsidó nép számára. Érdekesség, hogy a hallgatóság között volt Reza Pahlavi, az iszlám forradalomban megbuktatott iráni uralkodó fia, aki először tett látogatást Izraelben.

Izraeli csapatok palesztin fegyveresekkel csaptak össze Ciszjordánia északi részén, Dzsenín városában kedd délután – jelentették a hadsereg és a palesztin média beszámolói. Az Izraeli Védelmi Erők közlése szerint a csapatok a dzsenini menekülttáborban tevékenykedtek, de további részleteket nem közöltek. A palesztin média szerint a különleges erők őrizetbe vettek két palesztint, és tűzpárbajt vívtak helyi fegyveresekkel. Az őrizetbe vett férfiakat Ahmed és Muhammad Jaradat testvérekként nevezték meg.

Egy 50 és egy 48 éves férfi közepesen súlyos sérüléseket szenvedett kedden egy lövöldözésben, a főváros Simon Hatzadik negyedében. A terrorista elmenekült. Kevesebb mint 24 órán belül ez volt a második terrortámadás. A Kan közszolgálati műsorszolgáltató szerint a sérültek breszláv haszidok, akik Simeon az igaz sírjánál tették látogatást és visszafelé tartottak autójukkal, amikor a terrorista tüzet nyitott rájuk. A Hadassza és Sáárei Cedek kórházakba szállították őket. A támadást valószínűleg gyalog hajtották végre. A rendőrség a fegyvert a helyszíntől 150 méterre begyűjtötte, a lövöldözőt helikopter segítségével széles körben keresik az erők. A 12-es csatorna szerint a rendőrség és a Sabak belbiztonsági szolgálat körbe vettek egy elhagyatott épületet, ahol a gyanú szerint a terrorista rejtőzik. Doron Turdzseman jeruzsálemi rendőrfőkapitány a helyszínen tartózkodott, a csapatokkal folytatott helyzetértékelést követően pedig elrendelte a terrorista utáni hajtóvadászat folytatását.

Kína kész elősegíteni az izraeli-palesztin béketárgyalások újraindítását – jelentette be Csin Kang kínai külügyminiszter izraeli kollégájával, Eli Kohennel folytatott telefonos egyeztetése nyomán. Csin Kang a feszültség csökkentésére szólított fel, és hangsúlyozta: a konfliktus lezárását a kétállami megoldás jelenti. „Sosem késő a helyes irányba elindulni” – fogalmazott, és emlékeztetett arra, hogy Peking nemrég sikeresen közvetített Irán és Szaúd-Arábia között is, „jó példának” nevezve Rijád és Teherán közeledését. Irán és Szaúd-Arábia márciusban jelentette be a diplomáciai kapcsolatok helyreállítását, az erről szóló – korábban nem nyilvános – egyeztetések március 6-a és 10-e között folytak a kínai fővárosban. Eli Kohen izraeli külügyminiszter leszögezte: bár Izrael a feszültség csökkentésére törekszik, ám az ellentéteket aligha lehet rövid időn belül rendezni. A tárcavezetők a beszélgetés során megegyeztek a kétoldalú kapcsolatok mélyítésében, a többi között a turizmus és a kultúra területén is.

Litvánia azt javasolja az Európai Uniónak, hogy hét szakaszban vezessen be szankciókat a Roszatom orosz állami atomenergetikai nagyvállalat ellen, miután több uniós tagország ellenezte a korlátozások egyidejű bevezetését – közölte Gabrielius Landsbergis litván külügyminiszter. A tárcavezető hangsúlyozta, hogy Vilnius nem szándékozik elállni attól a javaslatától, hogy vezessenek be szankciókat a Roszatom ellen. „Nem lépünk vissza, kompromisszumot keresünk” – mondta a TASZSZ jelentése szerint. Mairead McGuinness, pénzügyi stabilitásért, pénzügyi szolgáltatásokért és tőkepiaci unióért felelős európai biztos a múlt héten jelentette be, hogy az EU egy újabb, immár 11. szankciós csomagot készít elő Oroszország ellen, amely elsősorban a büntetőintézkedések megkerülésének kiküszöbölésére fog irányulni.

Látogatást tett a Dnyepr orosz csapatcsoport főhadiszállásán Herszon megyében Vlagyimir Putyin orosz elnök – közölte a Kreml sajtószolgálata. A tájékoztatás szerint az államfő fogadta Mihail Tyeplinszkij vezérezredes, az orosz légideszant erők parancsnoka, Oleg Makarevics vezérezredes, a Dnyepr csapatcsoport parancsnoka és más katonai vezetők jelentését a Herszon és a Zaporizzsja megyei harci helyzetről. „Fontos számomra meghallgatni, hogy hogyan vélekednek önök a helyzet alakulásáról, fontos önöket meghallgatni, információcserét folytatni” – mondta Putyin a látogatásról készült videófelvételen. Külön kiemelte, hogy Tyeplinszkij a vezérkari főnök és a védelmi miniszter megbízásából huzamosabb ideje tartózkodik a fronton, és nagyon részletes jelentést készített. Ezt, mint mondta, a védelmi tárca és a vezérkar nagyra értékelte. Az elnök felkereste az orosz nemzeti gárda Luhanszk megyei Vosztok törzsét is, ahol fogadta Alekszandr Lapin vezérezredes és más parancsnokok jelentését az ebben a körzetben kialakult helyzetről. Putyin az ortodox húsvét alkalmából találkozóin felköszöntötte a katonákat.

Bekérették az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Kanada nagykövetét az orosz külügyminisztériumba – közölte az orosz diplomáciai tárca. „Az Oroszország belügyeibe való durva beavatkozással és a diplomáciai státuszukkal összeegyeztethetetlen tevékenységgel kapcsolatban az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Kanada nagykövetét beidézték a külügyminisztériumba” – áll a moszkvai diplomáciai tárca közleményében. A minisztérium egyéb részletet nem közölt. A három misszióvezető hétfőn a 25 évi szabadságvesztésre ítélt Vlagyimir Kara-Murza ellenzéki politikus és újságíró szabadon bocsátását követelte a moszkvai városi bíróság lépcsőjén.

Örményország és Azerbajdzsán között akkor válik lehetségessé egy békemegállapodás, ha kölcsönösen elismerik egymás területi integritását – jelentette ki Nikol Pasinján örmény miniszterelnök a jereváni parlamentben. „Az Örményország és Azerbajdzsán közötti békeszerződés akkor válik valósággá, ha mindkét ország egyértelműen, kétértelműségek és buktatók nélkül elismeri egymás területi integritását, és kinyilvánítja, hogy a jövőben nem támasztanak területi igényeket egymással szemben” – fogalmazott a kormányfő. Pasinján hangsúlyozta: „Megerősítem, hogy az Örmény Köztársaság teljes mértékben elismeri Azerbajdzsán területi integritását, és elvárjuk, hogy Azerbajdzsán ugyanezt tegye, egyúttal ismerje el az Örmény Szovjet Szocialista Köztársaság területi integritását is” – tette hozzá.

Időjárás:

Ma is marad a sok felhő. Kisebb esőkre is számítanunk kell.
Este mindenütt lecsökken a felhőzet, megszűnnek a záporok.
A hőmérséklet jellemzően 13 – 17 fok köré emelkedik.