Idén is megáll 2 percre az élet Izraelben reggel 10 órakor

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2023.04.18.

A magyarok minél előbb békét akarnak, ez az egyetlen logikus álláspont – hangoztatta Zsigmond Barna Pál.

Valódi gyermekvédelemről akkor beszélhetünk majd, ha megvalósul a szektorban dolgozók béremelése, az LMP ezért azonnali – vélekedett az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese.

Átadták Netanján a Wingate Testnevelési és Sportintézet Keleti Ágnesről elnevezett csarnokának ünnepélyes átadóján, az átadó részt vett Benkő Levente nagykövet is.

Beperelte Ursula von der Leyent egy belga lobbista, korrupcióval vádolva az Európai Bizottság elnökét.

Belföldi hírek:

A magyarok minél előbb békét akarnak, ez az egyetlen logikus álláspont – hangoztatta Zsigmond Barna Pál a napirend előtti felszólalásában. A Fidesz vezérszónoka szerint mindenkinek azon kellene dolgoznia, hogy minél előbb béke legye, nem azon, hogy minél tovább tartson a háború. – Az Egyesült Államok demokrata kormánya a háború folytatása mellett áll – jelentette ki az országgyűlési képviselő. Kifejtette: az amerikaiknak a hírek szerint 12 hivatásos katonája van Ukrajnában, Kárpátaljáról viszont naponta viszik el az embereket a hadseregbe. Zsigmond Barna Pál szerint Magyarországot is bele akarják kényszerítetlen a háborúba, de ezt nem fogjuk engedni, nem szállítunk fegyvert, kitartunk a béke pártján.

A Fidesz EP-képviselőcsoportja elítéli és ízléstelen provokációnak tarja, hogy az Egyesült Államok budapesti nagykövete, David Pressman a pészah alkalmából tartott széder estre meghívta Gyöngyösi Mártont, a Jobbik – Konzervatívok elnökét, EP-képviselőjét – jelentette ki Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselőcsoportjának vezetője abban a levélben, amelyet az EP képviselőihez juttatott el. Deutsch Tamás „elképesztő diplomáciai és közéleti botránynak” nevezte Gyöngyösi Márton meghívását a zsidó húsvét alkalmából rendezett, szűk körű széder estre. Deutsch Tamás szerint „David Pressman érzéketlensége arról árulkodik, hogy a budapesti amerikai nagykövet olyan mértékben elfogult a magyar kormányzattal szemben, hogy sem a Jobbik-vezető antiszemitizmusa, sem annak aktív Putyin-pártisága, sem a magyarországi zsidó közösség érzékenysége nem akadályozza meg őt abban, hogy Gyöngyösi Mártont egy zsidó ünnep alkalmából zsidó vezetőkkel ültessen egy asztalhoz”.

A pedagógusok átlagfizetésének emelésére fordítják az Európai Uniótól várt 800 milliárd forintot, ami 75 százalékos béremelést, azaz 800 ezer forintos átlagbért jelentene 2025-re – közölte a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára. Rétvári Bence azt mondta, hogy a költségvetésből januárban már megelőlegezték a tervezett időarányos béremelések 10 százalékát és amint megérkeznek az uniós források, akkor a különbözetet visszamenőleg kifizetik. Arra a felvetésre, hogy vannak olyan ellenzéki vélemények, amelyek szerint már itt vannak az uniós források, az államtitkár azt mondta szerinte „ez furcsa, mert a baloldali politikusok mindent elkövetnek azért, hogy ezek a források ne érkezzenek meg”.

Valódi gyermekvédelemről akkor beszélhetünk majd, ha megvalósul a szektorban dolgozók béremelése, az LMP ezért azonnali, 50 százalékos emelést javasol számukra – mondta az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese. Kanász-Nagy Máté a tájékoztatón kijelentette: a pedagógusok és a szociális dolgozók bérét egyaránt növelni kell, megbecsülésük nélkül ugyanis semmilyen előrelépést nem lehet elérni. A jövedelemnövelés a betöltetlen álláshelyeket is vonzóbbá tenné – folytatta. mellett az LMP javasolja még a gyermekekkel foglalkozók pályára lépésének szigorítását annak érdekében, hogy a legalkalmasabbak dolgozzanak ezekben az ágazatokban.

Külföldi hírek:

Az idei Yom HaShoah hivatalos megnyitó ünnepségére tegnap este 8 órakor került sor a jeruzsálemi Yad Vasem Varsói Gettó terén, az Emlékezés Hegyén. Shoshana Weis beszédet mondott a túlélők nevében, és Efraim Mol holokauszt-túlélő imát mondott a mártírok lelkéért. Isaac Herzog elnök és Benjamin Netanjahu miniszterelnök beszédet mondott. Az emléknapi program ma is folytatódik. Idén is megáll(t) 2 percre az élet Izraelben reggel 10 órakor. Izraelben évről évre két percre szirénaszó mellett megáll az élet, és egész nap megemlékezéseket tartanak a jóm hasoán, azaz a holokauszt izraeli emléknapján. Megszólaltak a szirénák, megállt a forgalom az utakon, leálltak a vonatok, az emberek kiszálltak járművükből, felálltak munkahelyükön és otthonukban, és két percig lehajtott fővel emlékeztek a második világháború hatmillió zsidó áldozatára.

Benkő Levente nagykövet hétfőn Netanján részt vett a Wingate Testnevelési és Sportintézet Keleti Ágnesről elnevezett csarnokának ünnepélyes átadóján – adta hírül az izraeli magyar nagykövetség. A nagykövetség beszámolója szerint az eseményen Keleti Ágnes barátai, egykori tanítványai mellett Shay Abrahamy, a Wingate Intézet igazgatója, illetve Yael Arad judo olimpikon, az Izraeli Olimpiai Bizottság elnöke is felszólaltak, majd emléktáblát avattak abban a csarnokban, ahol annak idején az ötszörös magyar olimpai bajnok izraeli tornászok egész generációit nevelte fel. Beszédében Benkő Levente megemlékezett a magyar áldozatokról, köztük több zsidó származású kivételes sportoló tragikus sorsáról. Hozzátette: a mai Magyarország tisztában van a történelmi felelősséggel és azzal is, hogy milyen értékes napjainkban a zsidóság reneszánszának szemtanúja lenni Magyarországon.

Kelet-Jeruzsálem egy 20 év körüli lakosát hétfőn lelőtték, miután a gyanú szerint felgyújtott egy járművet a város Neve Já’ákov negyedében, jelentette a 12-es csatorna. A palesztin férfi súlyosan megsérült, kórházba szállították. A rendőrség megkezdte az eset körülményeinek kivizsgálását. A rendőrségre bejelentés érkezett egy személyről, aki a környéken járműveket rongált meg. A helyszínre kiérkező rendőrök egy kabátban lévő férfit láttak, kezében egy tárggyal. Ezzel egy időben egy robbanás hallatszott a helyszínen, amelyről később kiderült, hogy feltehetően az általa felgyújtott autóé volt. A rendőrség letartóztatási eljárást indított, és megkérték, hogy vegye le a kabátját, de a gyanúsított nem engedelmeskedett, és “Allah Akbar”, illetve más passzusokat motyogott. Az egyik rendőr egyetlen lövést adott le rá, de ezzel súlyosan megsebesítette. Az ezt követő nyomozás során egy felgyújtott járművet és legalább 10 másik járművet találtak, amelyeket a gyanúsított megrongált.

Az amerikai erők légicsapásokat hajtottak végre a Szíria északi részén lévő Aleppó tartományban. A műveletek az Iszlám Állam terrorszervezet egyik magas rangú vezetőjét célozták, aki a támadás során vélhetően életét vesztette – jelentette be hétfőn a az Egyesült Államok hadseregének közel-keleti és közép-ázsiai műveleteit irányító Középső Parancsnoksága. A támadásokban két fegyveres is meghalt – áll a közleményben, melyben hozzátették azt is, hogy a légicsapásoknak nincsenek civil áldozatai. A bejelentést tevő Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja nevű civil szervezet úgy tudja, a légicsapásokat a tartomány keleti részén fekvő Dzsarábulusz térségében hajtották végre. A szervezet vezetője, Rámi Abder-Rahmán a sajtónak azt mondta, a műveletek a dzsihadisták Abu al-Bará néven ismert parancsnokát célozták, aki csaknem egy hónapja rejtőzött el a törökbarát milíciák ellenőrizte területen.

Irán hivatalos látogatásra hívta a szaúdi uralkodót, Szalmán bin Abdel-Aziz szaúdi király meghívásának tényét az iráni külügyminisztérium szóvivője jelentette be. Azt is közölte, hogy Ebrahim Raiszi iráni elnök invitálását Rijád már elfogadta. A meghívásra azt követően került sor, hogy a szaúdi király március második felében ugyancsak meghívta Irán elnökét. Hosszú évek ellenségeskedése után a régió két nagy riválisának kapcsolatában azt követően következett be enyhülés, hogy Kínának sikerült a két ország képviselőit tárgyalóasztalhoz ültetni, és márciusban Pekingben a külügyminiszterek bejelentették a diplomáciai kapcsolatok kölcsönös felvételét. Azóta mindkét ország vezető diplomatái intézkedtek a külképviseleteik újranyitásáról, amit kölcsönös látogatásokkal nyomatékosítottak.

Beperelte Ursula von der Leyent egy belga lobbista, korrupcióval vádolva az Európai Bizottság elnökét. A vakcinabotrány ügyében az Európai Unión belül is vizsgálódnak Azzal, hogy Frédéric Baldan egy belga bírósághoz fordult, Ursula von der Leyen mentelmi joga komoly veszélybe került. A lobbista szerint a feltételezett bűncselekmény aláásta a Belgiumba vetett közbizalmat. A vizsgálat lefolytatásához azonban a belga bíróságnak kérnie kell a politikus mentelmi jogának felfüggesztését. Hozzátette, az EB elnöke megsértette az európai uniós szerződéseket is, és túllépett hatáskörén a tagállamok, köztük Belgium nevében. Az uniós országok ugyanis a bizottságot, és nem Von der Leyent egymagát bízták meg a közös vakcinabeszerzés lebonyolításával.

Szlovákia ideiglenesen leállítja az Ukrajnából származó gabona és néhány más termék behozatalát – közölte a szlovák kormányhivatal. A közlemény szerint a témával összefüggésben a nap folyamán tárcaközi munkacsoport ülésére kerül sor. Samuel Vlcan, a szlovák földművelésügyi és vidékfejlesztési tárca vezetője még pénteki sajtótájékoztatóján jelentette be Pozsonynak az ukrán gabonával kapcsolatos első korlátozó döntését, amely szerint egészségkárosító növényvédőszer-tartalma miatt betiltották az ukrán gabona és liszt feldolgozását és felhasználását az országban. A TASR közszolgálati hírügynökség jelentése szerint a szlovák agrártárca az ukrán gabona behozatalával kapcsolatban arra mutatott rá, hogy az veszélyezteti, sőt ellehetetlenítheti a szlovákiai termelők helyzetét.

A szudáni harcok beszüntetésére szólított fel több afrikai, köztük a kenyai és a dél-szudáni elnök, és közvetítést ajánlottak a szudáni hadsereg és a vele szemben álló félkatonai Gyorsreagálású Támogató Erők között. William Ruto kenyai, Salva Kiir dél-szudáni, Yoweri Museweni ugandai, Iszmael Guelleh dzsibuti és Haszán Sejk Mohamud szomáliai elnök a szudáni eseményeket soron kívüli virtuális egyeztetésen vitatták meg. A kenyai elnöki hivatal azt közölte, felszólították az Abdel-Fattah Burháni tábornokhoz, a szudáni átmeneti kormányzó Szuverén Tanács vezetőjéhez hű katonai egységeket és a Hemedti néven ismert Mohamed Hamdán Dagalo tábornok vezette RSF-et, hogy ellentéteiket párbeszéd útján rendezzék. A Fejlesztésért Felelős Kormányközi Hatóság nevű, nyolc kelet-afrikai államot magába foglaló szervezet szintén az erőszakcselekmények leállítását sürgette.

Több mint egymillió néző követte nyomon az interneten a SpaceX Starship nevű járművének kilövését, néhány perccel az indítás előtt azonban végül elhalasztották a műveletet. A hivatalos információk szerint műszaki probléma merült fel, egy nyomószelep fagyhatott be. Elon Musk, a SpaceX vezérigazgatója a közösségi oldalán azt írta, hogy néhány nap múlva újra megpróbálják a kilövést. Amerikai hírportálok közlése szerint a következő tesztrepülésre legkorábban szerdán kerülhet sor, ugyanis a felkészüléshez legalább 48 óra szükséges. Ez lett volna a SpaceX első kísérlete egy teljesen összeszerelt Starship jármű felbocsátására, egy többéves tesztelési kampányra építve.

Időjárás:

Ma is folytatódik a főképp túlnyomóan felhős időjárás.
Este helyenként kisebb esők sem kizárhatók.
A hőmérséklet jellemzően 11 – 17 fok köré emelkedik.