Megerősítik a jeruzsálemi rendőrséget és az erőket a varratvonalhoz közeli területeken, határoztak a terrortámadások árnyékában egy biztonsági megbeszélésen

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2023.01.30.

Fontos, hogy a magyar haderő harckészsége mindenkor a legjobb legyen – jelentette ki a honvédelmi miniszter.

A debreceni akkumulátorgyár beruházását igazából az élesedő gazdasági verseny miatt támadják – jelentette ki Dömötör Csaba.

Megerősítik a jeruzsálemi rendőrséget és az erőket a varratvonalhoz közeli területeken, határoztak a terrortámadások árnyékában egy biztonsági megbeszélésen.

Magyarország a leghatározottabban elítéli a terrorizmus minden formáját, a közel-keleti térség békéjében és stabilitásában vagyunk érdekeltek – írta Szijjártó Péter.

Belföldi hírek:

Fontos, hogy a magyar haderő harckészsége mindenkor a legjobb legyen – jelentette ki a honvédelmi miniszter. Szalay-Bobrovniczky Kristóf azt mondta, hogy „a veszélyek korszakában élünk”. A magyar haderő harckészségének fokozásához elkerülhetetlen, hogy fiatalabb tisztek és altisztek kerüljenek vezetői, irányítói, parancsnoki pozíciókba – hangsúlyozta. A haderőfejlesztés során folyamatosan új, nagyon modern digitális eszközök érkeznek a haderőhöz, ezek üzemeltetéséhez modern szakképesítéssel, nemzetközi tapasztalattal rendelkező, nyelveket beszélő tisztekre, altisztekre van szükség. Ugyanilyen emberek kellenek a modern konfliktusokban megtanulható harceljárások alkalmazásához. A miniszter megjegyezte, fizikai erőnlét is szükséges, hogy a parancsnokok lépést tarthassanak a csapattal. Emlékeztetett arra, hogy „már velünk vannak” a Leopardok és nemrég mutatták be a Lynx páncélozott harcjárművet is. A légvédelemhez pedig még idén megérkeznek azok a radarrendszerek, amelyek a híres izraeli Vaskupolának is részét képezik, továbbá az ezekhez kapcsolódó rakéták – mondta. A tárcavezető azt mondta, hogy a fentiek mellett a jövőre nézve is rendelkeznek olyan tízéves tervvel, amelynek részeként a legfejlettebb, csúcstechnológiás eszközöket hozhatják majd be Magyarországra.

A debreceni akkumulátorgyár körüli vita ugyan környezetvédelmi kérdésnek tűnik, de igazából az élesedő gazdasági verseny miatt támadják a beruházást – jelentette ki a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára. Dömötör Csaba azt mondta: „kilóg a lóláb”, ugyanis „nem az a bajuk”, hogy akkumulátorgyár épül, hanem az, hogy Magyarországon. A politikus emlékeztetett arra, hogy az új uniós szabályozás az elektromos autók felé tereli az autógyártást. Ez azt jelenti, hogy az Európai Bizottság javaslata szerint 2035-től már csak nulla kibocsátású járműveket lehetne forgalomba hozni az uniós piacon. Ezért óriási verseny indult a gyártókapacitásokért, és ezekben az években dől el, hol lesznek a meghatározó elektromosautó-gyárak. Az autókhoz pedig akkumulátor kell, vagyis a mostaninál sokkal több akkumulátorgyár, mégpedig az autógyárak közelében. Az iparág felfutását jelzi – folytatta -, hogy az Egyesült Államokban két év alatt 15 akkumulátorgyár építését jelentették be, és a legnagyobb európai országokban már most is sok ilyen működik. Közlése szerint a régióban is beindult a verseny. Ebbe a versenybe Magyarország is benevezett, és ha a beruházások megvalósulnak, tízmilliós országként is képes lesz arra, hogy 2030-ra a harmadik helyen legyen akkumulátorgyártásban.

Az MSZP minél több önkormányzati mandátum megszerzésében érdekelt, ezért megkezdték a felkészülést a 2024-es önkormányzati és európai parlamenti választásokra – jelentette be a párt társelnöke. Komjáthi Imre közölte: az önkormányzati választások esetében, ahol nincs megállapodás, továbbra is az előválasztást tartják a megfelelő megoldásnak. Kunhalmi Ágnes, a párt másik társelnöke hangsúlyozta: az MSZP abban érdekelt, hogy Magyarországon ne gyengüljenek, hanem erősödjenek az önkormányzatok. A szocialista politikus továbbá azt hangoztatta, hogy az elmúlt időszakban a Fidesz megcsonkította az önkormányzatokat, elvette a pénzt tőlük, vagyis a helyben élő emberektől – vélekedett.

Külföldi hírek:

Megnevezték a Neve Jakov-i zsinagóga ellen elkövetett terrortámadás mind a hét áldozatát. Egy 14 éves fiú volt a legfiatalabb áldozat. A diplomáciai-biztonsági kabinet magas készültséget hirdetett Júdeában és Szamáriában a jeruzsálemi Neve Já’ákov negyedben elkövetett terrortámadás miatt, amelyben hét izraelit gyilkoltak meg, valamint a szombaton Dávid városában elkövetett terrortámadást követően, amelyen egy tiszt és apja súlyosan megsérült. A megbeszélésen többek között döntés született: A Neve Já’ákov-i támadást végrehajtó terrorista otthonát lezárják, előkészítve a lerombolására. Elveszik a társadalombiztosításhoz való jogokat a terrorizmust támogató terroristák családjaitól. Az engedélyezési eljárás felgyorsítása a fegyvertartási engedélyek kiadásához a polgárok számára. A rendőrség és a katonai erők megerősítése. Már este sor került a terrorista házának lezárására. A rendőrség és az határrendészet erőki kiürítették a házat, és letartóztatták a terrorista hozzátartozóit. A rendőrség egyébként 42 embert tartóztatott le a terrortámadásokkal összefüggésben.

A kiképzés alatt álló Givati és a Golani felderítők két századával megerősítik a jeruzsálemi rendőrséget és az erőket a varratvonalhoz közeli területeken. A rendőrség vasárnap 41 terrortámadásra vonatkozó figyelmeztetést kapott. A városközpontok biztosítását megerősítik, különösen az ultraortodox lakosúakat, a tavaszi terrortámadásokból levont tanulságok fényében. A megbeszélést, amelyen többek között Benjámin Netanjahu miniszterelnök, Itamar Ben-Gvir nemzetbiztonsági miniszter, Herci Halevi vezérkari főnök és Kobi Sabtáj rendőrfőkapitány is részt vett, a Sabak belbiztonsági szolgálat Tel-Aviv-i főhadiszállásán tartották, nem pedig a hadsereg központjában, mivel kormányellenes tüntetést tartottak a Kaplan utcában. Az ülés elején Netanjahu azt mondta, a válasz határozott, gyors és pontos lesz, majd hozzátette: „Nem törekszünk eszkalációra.”

Magyarország a leghatározottabban elítéli a terrorizmus minden formáját, a közel-keleti térség békéjében és stabilitásában vagyunk érdekeltek – írta közösségi oldalán Szijjártó Péter. A külgazdasági és külügyminiszter emlékeztetett arra, hogy egy újabb, megdöbbentő palesztin terrortámadás történt Izraelben, melynek következtében nyolcan meghaltak, tucatnyian pedig megsebesültek. Mint a közösségi-bejegyzésben olvasható, „támogatjuk az Ábrahám Megállapodások végrehajtását és továbbvitelét, egyben pedig elismerjük Izrael önvédelemhez való jogát” A miniszter hozzátette: őszinte részvétünket fejezzük ki az áldozatok hozzátartozóinak, a sebesülteknek gyors felépülést kívánunk.

Az iráni légvédelem sikeresen visszavert egy dróntámadást, amelyet az ország középső részén lévő Iszfahán katonai létesítménye ellen intéztek ismeretlenek – jelentette vasárnap az iráni állami média a védelmi minisztériumra hivatkozva.  A tárca az IRNA hírügynökséghez eljuttatott közleményben arról tájékoztatott, hgy a lőszergyárat célzó három, robbanószerkezettel felszerelt drón közül kettőt a levegőben megsemmisítettek, a másik pedig felrobbant, „apróbb károkat okozva a tetőszerkezetben”. Az incidensnek nincsenek áldozatai – tették hozzá. Az iráni hírügynökségek korábban már tudósítottak a létesítményből jelentett robbanásról, valamint képsorokat is közzétettek, melyeken tűzoltóautók és mentőautók láthatók. Iszfahán kormányzóhelyettese, Mohammed Reza Dzsan-Neszfári azt közölte, hogy vizsgálatot indítottak az ügyben. Mindeközben az iráni állami televízió jelentése szerint tűz ütött ki az északkeleti Tebríz egyik olajfinomítójánál, legalább egy tűzoltó megsérült, az okot egyelőre vizsgálják. Amerikai tisztségviselők és a műveletet ismerő személyek szerint Izrael hajtotta végre a dróncsapást, miközben az Egyesült Államok és Izrael új utakat keres Teherán nukleáris és katonai ambícióinak megfékezésére.

Szaúd-Arábiában nő került az iszlám két szent városa, Mekka és Medina között közlekedő gyorsvonat vezetői ülésébe, Daraa Alit tavaly 28 ezer jelentkező körül választották ki – derül ki több különböző hírügynökség beszámolójából. Daraa Ali elmondta, jóllehet első munkanapjain bizonytalan volt, hamar megjött az önbizalma, és ebben segített az is, hogy sok utas gratulál neki az utazás végén, többen pedig közös fényképet is akarnak vele készíteni. Az óránként 300 kilométeres Haramejn Expressz egy másik női vezetője, Raním Azúz elmondta, sok esetben éppen a női utasok fejezik ki aggodalmukat az út elején, és kételkednek abban, hogy egy társuk képes a vonatot vezetni, ám az érkezéskor a legtöbb gratulál nekik. Bár a konzervatív királyságban a nők csupán 2018-ban kaptak jogot az autóvezetéshez, azóta már nem csak autókat, hanem vonatokat is irányítanak, tavaly pedig felszállt a királyság első, kizárólag női személyzettel működő belföldi utasszállító repülőgépe.

Adójogi kihágás miatt menesztette vasárnap Rishi Sunak brit miniszterelnök a kormányzó brit Konzervatív Párt elnöki tisztségéből Nadhim Zahawit. A Konzervatív Párt elnökének jórészt adminisztratív jellegű tisztsége nem azonos a mindenkori miniszterelnök – jelenleg Rishi Sunak -, illetve ellenzéki időszakokban a miniszterelnök-jelölt által betöltött pártvezetői poszttal. A pártelnöki tisztség betöltője ugyanakkor rendszerint a brit kormány vagy az árnyékkormány magas rangú tagja tárca nélküli miniszteri, illetve miniszterjelölti beosztásban. Zahawi menesztésének előzményeként a kormányfő által kezdeményezett etikai vizsgálat vezetője, Sir Laurie Magnus – a miniszteri magatartási normák és a kormánytisztviselők érdekeltségeit szabályozó előírások betartását felügyelő testület vezetője – vasárnap előterjesztett jelentésében megállapította: Zahawi nem számolt be a brit adóhivatallal lezajlott vitájáról és a hivatal által rá kiszabott mulasztási bírságról, amikor tavaly nyáron a kettővel ezelőtti miniszterelnök, Boris Johnson kinevezte őt pénzügyminiszterré. Pénzügyminiszterként Zahawi az adóhivatal tevékenységét is felügyelte.

Időjárás:

Ma eleinte egy érkező melegfront határozza meg időjárásunkat. Több felé beborul az ég. Estétől többfelé egy hidegfront hatásai lesznek érezhetők. A hőmérséklet jellemzően 2 – 5 fok körül alakul.