Ez nemcsak hogy nem árt a gazdaságnak, hanem meg is erősíti azt, mondta Benjámin Netanjahu Járiv Levin igazságügyi miniszter „kormányzás reformjá”-ról

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2023.01.28.

Egész Európában nincs olyan jóléti intézkedésre példa, mint a Magyarországon bevezetett – mondta a Fülöp Attila.

A Demokratikus Koalíció azt javasolja, hogy 27 százalékról átmenetileg csökkentsék öt százalékra az alapüzemanyagok áfáját – mondta a DK frakciószóvivője.

Ez nemcsak hogy nem árt a gazdaságnak, hanem meg is erősíti azt, mondta Benjámin Netanjahu Járiv Levin igazságügyi miniszter „kormányzás reformjá”-ról.

Az Egyesült Államok és a kollektív Nyugat országai egyre inkább részeseivé válnak az ukrajnai konfliktusnak – közölte Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő.

Belföldi hírek:

Egész Európában nincs olyan jóléti intézkedésre példa, mint a Magyarországon bevezetett, időseket segítő Gondosóra program – mondta a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára. Fülöp Attila elmondta, hogy a kormány által tavaly elindított Gondosóra programot négy év alatt fokozatosan építik ki. Minden 65 év feletti magyar állampolgár, aki regisztrál a gondosora.hu oldalon, kaphat egy ingyenes, nyakban vagy karon hordható jelzőkészüléket, amely összeköti az éjjel-nappal az egész országból elérhető diszpécserszolgálattal. Ha valami baj történik, a készülék jelez a diszpécsereknek, akik felveszik a kapcsolatot az idős emberrel, valamint a megadott kontaktszemélyekkel, vagyis a családtagokkal, esetleg a szomszéddal. Abban az esetben, ha azonnali beavatkozásra van szükség, a diszpécser jelzést ad a mentőknek vagy a katasztrófavédelemnek – ismertette.

A Demokratikus Koalíció (DK) azt javasolja, hogy 27 százalékról átmenetileg csökkentsék öt százalékra az alapüzemanyagok áfáját – mondta a DK frakciószóvivője. Kálmán Olga megismételte azt a korábbi felvetésüket is, hogy a benzin jövedéki adóját literenként hetven, a gázolajét pedig literenként húsz forintra kellene mérsékelni. A politikus kijelentette, a DK az adócsökkentéssel tudná garantálni a literenként ötszáz forint alatti üzemanyagárakat. A képviselő úgy fogalmazott: a kormány magára hagyta az embereket, mert „így nyerészkedik” az üzemanyagokra rakott áfán és jövedéki adón.

Megkezdődött a koronavírus-járvány elleni védekezés során többletfeladatot ellátó egészségügyi dolgozók bérköltségének elszámolása az Országos Kórházi Főigazgatóság koordinálásával (OKFŐ); az erre fordítható uniós forrás 29,4 milliárd forint. Az OKFŐ közleménye szerint a kifizetések az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program keretében, vissza nem térítendő támogatásból történnek. A tájékoztatás szerint a kórház-főigazgatóság irányítása alá tartozó intézményekben az egészségügyi szakképesítést igénylő munkakörben munkaviszonyban, vagy szolgálati jogviszonyban alkalmazott dolgozók Covid-19 járvány miatti többletfeladatainak bér- és járulékköltsége, a többletfeladat miatt teljes állásba felvett új munkatársak bére és járulékai, továbbá a jogszabály alapján kirendelt egészségügyi hallgatóknak a betegellátásban és szűrésben részvételért kifizetett bérek és járulékaik kerülnek most elszámolásra.

A múlt héten csaknem 24 ezer embernél diagnosztizáltak influenzaszerű megbetegedést a figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentései szerint – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NKK) heti jelentésében. Azt írták: az év harmadik hetében 185 400-an fordultak orvoshoz akut légúti fertőzés tüneteivel, közülük 23 800 embernél influenzaszerű megbetegedést diagnosztizáltak. Utóbbiak közül a betegek 35 százaléka gyerek, 31,1 százaléka 15-34 éves felnőtt volt. A 35-59 évesek korcsoportjába tartozott a betegek 23,1 százaléka, 10,8 százalékuk pedig a 60 éven felüliek közül került ki. Január 16. és 22. között tíz közigazgatási területen nőtt, hatban csökkent és négy területen nem változott az influenzás tünetekkel orvoshoz fordulók gyakorisága az előző héthez viszonyítva. A legtöbb beteg Győr-Moson-Sopron és Békés vármegyében volt, a legkevesebb pedig Vas és Bács-Kiskun vármegyében.

Külföldi hírek:

Benjámin Netanjahu miniszterelnök Becalel Szmotrich pénzügyminiszter, Nir Barkat gazdasági miniszter és Eli Cohen külügyminiszter mellett visszautasította a kormánya igazságszolgáltatási rendszer átalakítására tett kísérletének negatív gazdasági hatásaira vonatkozó legutóbbi figyelmeztetéseket. Járiv Levin igazságügyi miniszter „kormányzás reformjá”-nak minősített terve több olyan jogalkotási kezdeményezést tartalmaz, amelyek célja, hogy korlátozza az izraeli Legfelsőbb Bíróság és a kormány jogi tanácsadóinak hatalmát. „Az elmúlt napokban félelmet hallottam igazságügyi reformtervünk gazdasági ellenálló képességünkre gyakorolt hatása miatt” – mondta Netanjahu a Miniszterelnöki Hivatalban tartott sajtótájékoztatóján. ,,Az igazság pont az ellenkezője.” Netanjahu kijelentette, hogy „az izraeli bírósági beavatkozás olyan, mint az izraeli gazdaság kerekeinek megtörése… Erőfeszítéseink az izraeli demokrácia megerősítésére irányulnak. Ez nemcsak hogy nem árt a gazdaságnak, hanem erősíti is.” Elutasította Amir Járon izraeli jegybankelnök figyelmeztetését, aki óva intett attól, hogy a kormány meggyengítse az igazságszolgáltatási rendszert, és kijelentette, hogy „nincs ok a közvélemény ijesztgetésére”, és hogy a figyelmeztetések „a gazdaság úgynevezett összeomlásáról hazugságcunami, aminek nincs ténybeli alapja”. „Elkötelezettek vagyunk az igazságszolgáltatás függetlensége mellett” – jelentette ki Netanjahu.

A holokauszt a történelem legnagyobb bűncselekménye volt, amelynek során több millió ártatlan embert gyilkoltak meg, és amelynek az volt a célja, hogy eltöröljön egy népet a föld színéről – jelentette ki Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke a holokauszt nemzetközi emléknapja alkalmából tartott beszédében. Az auschwitz-birkenaui koncentrációs tábor felszabadításának 78. évfordulója tiszteletére tartott uniós parlamenti megemlékezésen Roberta Metsola hangsúlyozta: „a holokauszt, amelyet úgy szerveztek meg, hogy több generációra kiterjedően félelmet okozzon, egy dehumanizációs folyamattal indult a felvilágosodás korszakában. A riasztók már rég szóltak, de senki nem emelte fel a hangját ellene” – fogalmazott Metsola. Az elnök kiemelte: a holokausztról beszélni kell, „mert mi vagyunk az utolsó nemzedék, amely első kézből ismerhette a túlélők elbeszéléseit, és feladatunk még nagyobb lesz majd akkor, amikor a túlélők szava már nem hallható”. Mint mondta, több évtizeddel a második világháború vége után még mindig él az antiszemitizmus Európában. „A mi felelősségünk, hogy emlékeztessük a jövő nemzedékét a történtekre, és arra, hogy aki antiszemita, az nem lehet európai” – hangoztatta.

A svéd és a holland termékek bojkottjára szólította fel a muszlimokat a szunnita muszlimok között nagy tekintéllyel bíró kairói al-Azhar nagymecset a stockholmi és a hágai Korán-égetések miatt. Az al-Azhar vezetősége barbár tettnek minősítette a hét végén történt akciókat, szerinte ezeket „a szólásszabadság embertelen, erkölcstelen értelmezése alapján követték el”. A svéd fővárosban múlthét szombaton egy dán aktivista, Rasmus Paludan vezetésével égették el az iszlám vallás szent könyvét a török nagykövetség épületénél, vasárnap pedig a szélsőjobboldali Pegida vezetője, Edwin Wagensveld széttépte, meggyújtotta és megtaposta a könyvet. Paludan és Wagensveld tüntetését a hatóságok előzőleg engedélyezték.  Az eset nyomán ellentüntetések voltak Ankarában és Isztambulban, valamint a pakisztáni Lahorban is.

Az Egyesült Államok és a kollektív Nyugat országai egyre inkább részeseivé válnak az ukrajnai konfliktusnak azzal, hogy Kijev harckocsikkal történő támogatása mellett döntöttek – közölte Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő. „Az európai fővárosokból és Washingtonból folyamatosan olyan nyilatkozatok érkeznek, melyek szerint a különböző fegyverrendszerek, köztük harckocsik Ukrajnába küldése semmiképpen sem jelenti azt, hogy ezek az országok vagy a NATO részt vesznek az Ukrajnában zajló harci cselekményekben. Ezzel kategorikusan nem értünk egyet. Moszkva mindent, amit a szövetség és az általam említett fővárosok tesznek, a konfliktusban való közvetlen részvételnek tekint. Úgy látjuk, hogy ez fokozódik” – mondta Peszkov. Korábban Joe Biden amerikai elnök azt mondta, hogy Washington nem az Oroszország elleni, hanem a szabadságáért folytatott harcához szállít tankokat Ukrajnának, ami szerinte nem jelentett fenyegetést Oroszországra nézve. Az azt a tisztázó kérdésre, hogy a Kreml őszintének tartja-e Biden szavait, a Kreml szóvivője kijelentette: „Igazodjanak ahhoz, amit fentebb mondtam”.

Oroszországnak történő kémkedés gyanújával újabb személyt tartóztattak le Németországban – közölte a német szövetségi főügyészség. A müncheni repülőtéren a hétvégén elfogott Arthur E., aki az Egyesült Államokból tért éppen haza, azzal a férfival hozható kapcsolatba, akit decemberben állambiztonságot érintő információk kiadásának vádjával tartóztattak le a hatóságok. A Carsten L. néven megnevezett férfit decemberben hazaárulás vádjával tartóztatták le. A német szövetségi hírszerző szolgálat (BND) munkatársa volt, s a gyanú szerint államtitkoknak minősülő információkkal látta el a csütörtökön letartóztatott Arthur E.-t. Utóbbi ugyan nem dolgozott a BND-nek, az államügyészség szerint ugyanakkor kapcsolatban állt Oroszországgal, s továbbította a Carsten L.-től megszerzett, a büntetőtörvénykönyv értelmében államtitoknak minősülő információkat.

Mintegy ötmilliárd ember egészségét veszélyeztetik még mindig a transzzsírok világszerte – jelentette ki az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója. Genfi sajtótájékoztatóján Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz leszögezte: a transzzsírok – amelyeket mérgező alapanyagoknak nevezett – rendkívül nagy veszélyt jelentenek az egészségre, komoly terheket róva az egészségügyi ellátórendszerekre is. A közzétett jelentésében a világszervezet elismerte, nem tudta teljesíteni ama célkitűzését, mely szerint 2023-ra kiiktatja az étrendekből a transzzsírokat. „Ez jelenleg megvalósíthatatlan” – áll a dokumentumban. A WHO szerint évente 500 ezer halálos szívelégtelenség vezethető vissza a transzzsírokra, amelyek használatát a gyártók csupán 60 országban igyekeznek valamilyen formában kikerülni vagy szabályozni. A transzzsírok olyan telítetlen zsírsavak, melyek jelen vannak például a margarinban, a tisztított vajban (ghí), valamint sok sült vagy olajos ételben. A gyártók elsősorban tartósító hatásuk és olcsóságuk miatt használják őket.

Időjárás:

Ma is erősen borult idő várható. A nap folyamán helyenként lecsökkenhet a felhőzet. Este hószállingózásra, kisebb havas esőre kell számítanunk. A hőmérséklet jellemzően 2 – 4 fok között alakul.