Az izraeli hadsereg közzétett adataiból kiderült, hogy 2022-ben több mint 280 terrortámadás történt, ebből pedig több mint 40 civilek ellen irányult

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2022.12.03.

Mind a tíz civil helyet betöltötték, így létrejött az Integritás Hatóság mellett működő Korrupcióellenes Munkacsoport – közölte a hatóság.

Az LMP szerint benzinársapka helyett a klímabérlet a megoldás az energiaárak emelkedésére és az üzemanyaghiányra.

Az izraeli hadsereg közzétett adataiból kiderült, hogy 2022-ben több mint 280 terrortámadás történt, ebből pedig több mint 40 civilek ellen irányult.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint az orosz hadseregnek komoly tervei vannak Ukrajna déli részén.

Belföldi hírek:

A békéről és a biztonságról szól az Erzsébet-táborban töltött időszak, valamint az önfeledt kikapcsolódásról – hangsúlyozta a köztársasági elnök Zánkán. Novák Katalin a zánkai Erzsébet-táborban rendezett Erzsébet-karácsony alkalmából tartott beszédében kiemelte: a béke és a biztonság a korábbinál is jobban felértékelődött a szomszédunkban dúló háború okán. A kormány minden eszközzel szeretné elkerülni a háborút, az advent időszakában a felújított Erzsébet-táborban pedig különösen nagy hangsúlyt fektetnek az önfeledt együttlét feltételeinek megteremtésére – mondta az államfő. Tíz évvel ezelőtt létesültek az Erzsébet-táborok, mára pedig Zánkán is és Fonyódligeten is megújultak a tábor épületei – idézte fel a köztársasági elnök, hozzátéve: a táborokat téliesítették, ezzel lehetővé vált, hogy idén télen 16 ezren vegyenek részt a zánkai tábor programjaiban.  Novák Katalin karácsony előtt békés várakozást kívánt a jelenlévőknek.

Mind a tíz civil helyet betöltötték, így létrejött az Integritás Hatóság mellett működő Korrupcióellenes Munkacsoport – közölte a hatóság. A közlemény szerint a 21 tagú konzultatív testület december 13-án ülésezik először. A résztvevők a meghívóval együtt a napirendet és az ügyrendi javaslatot is megkapják, amit előzetesen véleményezhetnek – tették hozzá. A közleményben leszögezték, hogy a hatóság elnöke a törvényi keretek betartása mellett konstruktív, értékteremtő együttműködésre számít. A hatóság mellett konzultatív szerepet betöltő testület 21 tagú, ebből a törvény értelmében tíz tagot az állami szervek delegáltak, tízet pedig pályázati úton választottak ki a nem kormányzati szereplők közül – fejtették ki, azzal együtt, hogy a nyílt pályázatra 24-en jelentkeztek, 6 civil szervezet és 18 magánszemély. A pályázati kiírás értelmében a részvétel feltétele volt az alábbiak közül egy vagy több területen szerzett tapasztalat: korrupció megelőzése és korrupció elleni küzdelem, átláthatóság, közbeszerzési eljárások, a munkacsoport feladataihoz kapcsolódó emberi jogok védelme, valamint bűnüldözés. A pályázók közül az összes civil szervezet megfelelt a feltételeknek.

Az LMP szerint benzinársapka helyett a klímabérlet a megoldás az energiaárak emelkedésére és az üzemanyaghiányra. Erről Schmuck Erzsébet, a párt társelnöke kijelentette: a kialakult benzinhiány egyértelműen jelzi, hogy a kormány nem jó választ adott az energiaárak emelkedésére. Az elmúlt időszakban a kormány óriási összegeket fordított az autózás támogatására, ennek következményeként az első háromnegyed évben közel 40 százalékkal nőtt a benzinfogyasztás az elmúlt évi fogyasztáshoz képest – mondta az ellenzéki képviselő. Hozzátette: a benzinársapka és az autózás támogatása nemcsak a költségvetésre rótt nagy terhet, hanem a levegőszennyezettséget is jelentősen megnövelte. Magyarországon az elmúlt években a levegőszennyezettség egy kisvárosnyi, mintegy 15 ezer ember idő előtti halálához járult hozzá – jegyezte meg Schmuck Erzsébet. Közölte, az LMP folyamatosan azt javasolta, hogy az autózás helyett a tömegközlekedés fejlesztését támogassa a kormány.

Külföldi hírek:

Yacov Hadas-Handelsman, Izrael Állam magyarországi nagykövete a Heti Tv-nek beszélt többek között az izraeli helyzetről, valamint a világpolitikában történtekről. Az izraeli belpolitikai helyzetről elmondta, az emberek döntöttek, így az államfő a Likud vezetőjét, Benjamin Netanjáhut bízta meg a kormányalakítással. A tárgyalások még nem értek véget, de aggodalomra nincs ok, hiszen a megbízatás átvételét követően 28 nap áll rendelkezésre, amit később még 14 nappal meg lehet hosszabbítani. A várható izraeli kormánnyal kapcsolatban egyes országok aggodalmuknak adtak hangot. Erre a nagykövet úgy reagált, véleménye mindenkinek lehet, de a megfogalmazásokkal óvatosan kell bánni, nehogy úgy tűnjön, hogy mindezek egy másik ország belügyeibe való beavatkozást sejtessék. Tudomásul kell venni, Izrael egy demokratikus ország, ahol demokratikus választás útján döntöttek. Elmondta,  az ENSZ-ben folyamatosan Izraelt ítélik el, most is szeretnék a zsidó államot a Hágai Nemzetközi Bíróság elé citálni. Az egész kapcsán a nagykövet azt mondta, a palesztinok bármit mondhatnak a világszervezet előtt, még akár azt is, hogy a Föld lapos, azt elfogadnák. Szerencsére még vannak olyan demokratikus államok az ENSZ-ben, igaz kisebbségben, amelyek Izrael mellett állnak ki, így Magyarország is, aminek mindezért nagy köszönet jár. Ami a gazdasági válságot illeti, Yacov Hadas-Handelsman elmondta, mindez természetesen érinti Izraelt is. Ott is jelen van az infláció, amivel majd az új kormánynak kell megküzdenie.

Az izraeli hadsereg közzétett adataiból kiderült, hogy 2022-ben több mint 280 terrortámadás történt, ebből több mint 40 civilek ellen irányult. Ez a szám háromszorosa a 2021-es támadások számának, amely 91 volt. A katonai hírszerzés értékelésére hivatkozva a hadsereg szerint az elmúlt évben mintegy 500 terrortámadást hiúsítottak meg. Március vége óta több mint 2500 gyanúsítottat tartóztattak le Júdea és Szamáriában. A 3000 letartóztatási műveletből 550-ben különleges erők vettek részt. Az akciók során legalább 250 fegyvert is lefoglaltak. A hadsereg szerint az elmúlt hónapban jelentősen csökkent a riasztások és a biztonsági erők és civilek elleni támadások száma. Ugyanakkor az Izraeli Védelmi Erők tudatában vannak a Gázai övezetet uraló Hamász és a Palesztin Iszlám Dzsihád terrorszervezetek erőfeszítéseinek a terület feltüzelésére, finanszírozás és illegális fegyverek átadása révén szervezetileg nem kötődő palesztin fiataloknak.

Az ENSZ Közgyűlés megszavazott határozata felszólít a „Nakba hetvenötödik évfordulójának megemlékezésére, beleértve egy magas szintű rendezvény megszervezését a Közgyűlés termében” jövő év májusában. Emellett sürgeti „a vonatkozó archívumok és tanúvallomások terjesztését.” A „Nakba”, vagyis az Izrael megalakulását katasztrófának minősítő palesztin megemlékezésre felszólító kezdeményezés, 90 igen szavazattal, – többek között Egyiptom, Jordánia, Szenegál, Tunézia, Jemen és a palesztinok támogatása, emellett 30 nem és 47 tartózkodás mellett került ratifikálásra. Ukrajna nem szavazott, azt követően, hogy a hónap elején áldását adta egy Jeruzsálem felháborodását kiváltó Izrael-ellenes határozatra. Megjegyzendő, hogy az Izraellel egyébként jó kapcsolatot ápoló arab/muszlim országok, mint Azerbajdzsán, Bahrein, Egyiptom, Jordánia, Marokkó, Szudán és az Egyesült Arab Emírségek, – vagyis beleértve az Ábrahám – egyezményt aláíró államokat is, a határozat mellett szavazott. A „Nakba” arab szó „katasztrófát” jelent, amelyet a palesztinok az 1948-as izraeli függetlenségi háborút követően, a szerintük átélt igazságtalanságok felidézésére használnak.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint az orosz hadseregnek komoly tervei vannak Ukrajna déli részén. Ukrajna államfője kifejtette, hogy a rendkívül nagy orosz veszteségek ellenére a megszállók továbbra is próbálnak előrenyomulni a Donyecki területen, igyekeznek megvetni a lábukat a Luhanszki területen, és ukrán jelentések alapján terveznek valamit délen. „De mi továbbra is kitartunk, és – ami a legfontosabb – nem hagyjuk, hogy az ellenség megvalósítsa a szándékait” – emelte ki Zelenszkij. Az általa említett rendkívül nagy orosz veszteségek kapcsán a napokban napvilágot látott az információ, amely szerint közelít a százezerhez a háború kezdete óta elesett katonák száma, jelenleg nagyjából 90000 halottat tartanak számon. Más források még nem erősítették meg az adatokat – az oroszok pedig nagyságrendekkel alacsonyabb veszteségeket ismertek el eddig.

Az ukrajnai háború kapcsán minden béketárgyalást csak Ukrajna önkéntes beleegyezésével lehet lefolytatni, megengedhetetlen a határok erőszakos megváltoztatását jóváhagyó megállapodás – hangsúlyozta Andrzej Duda lengyel elnök csütörtökön Lódzban, az EBESZ kétnapos ülése megnyitóján. Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) külügyminiszteri tanácsának ülésén Duda felidézte: a szervezetben idén betöltött lengyel soros elnökség alatt megoldást igyekeztek találni a Moszkva által kiváltott biztonsági válságra, s ehhez felhasználtak minden létező EBESZ-mechanizmust.  Beismerte: a szervezet politikai és katonai lehetőségei „elégtelenek, mert a konfliktusban álló felek jóakaratán és együttműködésén múlnak”. Aláhúzta: minden béketárgyalást csak Ukrajna önkéntes beleegyezésével szabad lefolytatni, és lehetetlen beleegyezni olyan megállapodásba, amely a határok erőszakos megváltoztatását hagyná jóvá.

Szlovákiában jövőre a gáz és a távfűtés lakossági ára 15 százalékkal emelkedik, az áram ára pedig nem változik – jelentette Eduard Heger szlovák miniszterelnök. Heger az intézkedéssel kapcsolatban elmondta: enélkül a szlovákiai háztartásoknak jövőre az elektromos áram árának 380 százalékos emelkedésével, a gáz árának pedig 225 százalékos emelkedésével kellene számolniuk. A szlovák kormányfő szerint a szlovákiai háztartások országos szinten mintegy 6 milliárd euróval többet fizetnének áram- és gázszükségletük ellátásáért. A szlovák kormány már október végén bejelentette, hogy a jövő évtől maximálni tervezi az energiaárakat a vállalkozók számára. Az őket érintő intézkedés az elektromos áram árát 199 euróban, a gáz maximális árát pedig 99 euróban szabja meg megawattóránként.

Időjárás:

Ma többnyire borongós, szürke időre van kilátás. Délutánra, estére, kicsit enyhül az idő. A hőmérséklet jellemzően 5 – 9 fok között tetőzik.