Két helyszínen is robbantásos merényletet követtek el Jeruzsálem környékén szerdán Jeruzsálemben

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2022.11.24.

December 1-től önálló Energetikai Minisztérium segíti majd a kormány munkáját, írta Orbán Viktor miniszterelnök.

A Párbeszéd arra kéri Novák Katalin köztársasági elnököt, ne írja alá a védett területek kiárusításáról szóló törvényjavaslatot.

Két helyszínen robbantásos merényletet követtek el Jeruzsálem környékén szerdán Jeruzsálemben.

Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén a terrorizmust támogató és terrorista eszközöket használó állammá nyilvánította Oroszországot.

Belföldi hírek:

A brüsszeli szankciók az egekbe emelték az energiaárakat Magyarországon – írta hivatalos közösségi oldalán a kormányfő, majd hozzátette, hogy december 1-től önálló Energetikai Minisztérium segíti majd a kormány munkáját. A legfontosabb feladat most Magyarország energiaellátásának biztosítása és a szankciós energiafelárak letörése. Ezen dolgozunk! – emelte ki hivatalos közösségi-oldalán Orbán Viktor miniszterelnök. Később Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke az MTI-vel közölte: az energiaárakról, Magyarország energiabiztonságáról és az Energiaügyi Minisztérium felállításával kapcsolatos teendőkről tárgyalt Orbán Viktor vezetésével szerdai ülésén a kormány.

Megkezdte működését az Integritás Hatóság, az eddig beérkezett bejelentések feldolgozása folyamatban van – közölte a hatóság. Azt írták, a hatóság igazgatósága november 18-án megtartotta alakuló ülését és a hatóság „a feszes törvényi határidőket teljesítve” megkezdte működését és a szakmai munkát. Az eddig beérkezett bejelentések feldolgozása folyamatban van – tették hozzá. Közölték azt is, a törvényből levezethető alapfeladatok ellátása mellett az igazgatóság következő prioritása a szervezetfejlesztés, újonnan megalakult hatóságként „szükséges a munkáját feddhetetlenül, a legmagasabb szakmai szinten ellátni tudó munkatársak minél hamarabbi felvétele”. A nyitott munkakörökhöz kapcsolódó pályázatok hamarosan elérhetőek lesznek a hatóság oldalán – írták, megjegyezve, az elhivatottságot érző leendő munkatársak jelentkezését addig a [email protected] címen várják.

A Párbeszéd arra kéri Novák Katalin köztársasági elnököt, ne írja alá a védett területek kiárusításáról szóló törvényjavaslatot – erről Szabó Rebeka, a párt társelnöke, országgyűlési képviselője beszélt a Sándor-palota előtt. A politikus hozzátette: amennyiben az államfő mégis aláírja a törvényjavaslatot, akkor az Alkotmánybírósághoz fognak fordulni. Emlékeztetett: a Párbeszéd már korábban is jelezte, hogy ez a törvényjavaslat alkotmányellenes. Felidézte azt is, hogy az Alkotmánybíróságnak korábban már volt több olyan határozata, hogy Magyarországon a természetvédelem már elért szintje nem csökkenthető. A Párbeszéd politikusa és a párt aktivistái a sajtótájékoztatón „Ne írd alá, Kata!” és „A védett terület nem eladó” táblákat tartottak a kezükben.

Tovább csökken a szennyvízben a koronavírus koncentrációja – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ. Azt írták, hogy a 46. héten országos átlagban tovább csökkent a szennyvízben a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja. A vizsgált városok többségét stagnáló tendencia jellemzi. Közölték azt is, a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja minden mintavételi helyen továbbra is az emelkedett tartományba esik. A kormányzati portálon azt írták: az előző héten 4098 új fertőzöttet igazoltak és meghalt 61, többségében idős, krónikus beteg. A gyógyultak száma 2 098 240, az aktív fertőzötteké 15 608. Jelenleg 770 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 11-en vannak lélegeztetőgépen.

Külföldi hírek:

Két helyszínen robbantásos merényletet követtek el Jeruzsálem környékén szerda reggel Jeruzsálemben, egy izraeli-kanadai fiú életét vesztette, hárman életveszélyesen, legkevesebb tizenöten kevésbé súlyosan megsebesültek – jelentette a katonai rádió. A két pokolgép félórás különbséggel robbant fel, először a város bejáratánál található autóbusz-megállóban, majd a Ramot lakónegyedhez vezető egyik kereszteződésben található megállóban. A sebesülteket kórházba szállították, a rádió szerint négyen közülük olyan súlyosan sebesültek meg, hogy az orvosok az életükért küzdenek. Az egyik sebesült a kórházban elhunyt. A Jeruzsálembe vezető főutakat a rendőrség lezárta. A Saáréj Cedek és a Hadassza kórház orvosainak beszámolója szerint az első robbantásban 12 -en sebesültek meg, közülük 4-en súlyosan, ketten a helyszínen elvesztették eszméletüket. A második, az első helyszíntől mintegy másfél kilométerre – Ramotnál – elkövetett robbantás miatt 31 sebesült került kórházba. A rendőrség szerint ugyanaz a csoport hajthatta végre a két robbantást, teljes erővel megkezdték felkutatásukat. Kobi Sabtaj, a rendőrség főkapitánya is a helyszínre sietett. Jaír Lapid leköszönő elnök bejelentette, hogy a kettős merénylet miatt összehívta a biztonsági kabinetet. A közbiztonsági miniszterrel, az Izraeli Védelmi Erőkkel, a Sabak belbiztonsági szolgálattal és a rendőrséggel tartott átfogó helyzetértékelést követően Lapid azt mondta „meg fogjuk találni ezeket az aljas terroristákat, a mögöttük állókat és azokat, akik fegyverekkel látták el őket.” Az Izraeli Védelmi Erők parancsnoka, Aviv Kochavi altábornagy többek között a jeruzsálemi bombamerénylet hírére rövidre zárja ötnapos washingtoni látogatását és már ma délután visszaérkezik Izraelbe. A 16 éves áldozat jeruzsálemi temetésén több százan vettek részt.

Lengyelország közel ötven államnak küld a Németországon számonkért második világháborús jóvátételről szóló diplomáciai jegyzéket – jelentette be Arkadiusz Mularczyk lengyel külügyminiszterhelyettes. Mularczyk a sajtókonferenciáján felidézte: Lengyelország október elején küldte el Németországnak az 1939-1945-ös német agresszió és megszállás következményeiről, ezek rendezéséről szóló diplomáciai jegyzéket. Erre a jegyzékre Berlin mindeddig nem adott hivatalos választ – húzta alá. Ezért Varsó közel 50 államhoz – az Európai Unió, a NATO, az Európa Tanács tagállamaihoz – intéz diplomáciai jegyzékeket, amelyben a lengyel követelmények jogi, ténybeli és erkölcsi alapjairól tájékoztatják a címzetteket – közölte Mularczyk. Meggyőződésének adott hangot, hogy a szerdán szétküldött diplomáciai jegyzékek „az emberi jogok betartásáról és a jóvátételről szóló nyílt vita” alapját képezik majd. A lengyel kormány következetesen cselekedni fog ez ügyben, célja a nemzetközi közvélemény tájékoztatása – magyarázta a miniszterhelyettes. Hozzátette: ennek nem a Lengyelország és Németország közötti feszültség fokozása a célja, a jegyzék szétküldése „az elemi tisztesség, igazságosság és Lengyelország partnerként való kezelésének elérésére irányul”.

Vlagyimir Putyin orosz elnök tegnap az örmény fővárosba, Jerevánba utazott, hogy részt vegyen a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezete (ODKB) csúcstalálkozóján. Az ülésén a résztvevők a szervezeten belüli együttműködés kulcsfontosságú területeire, valamint az aktuális nemzetközi és regionális problémákra összpontosítanak. Az ODKB-nak Oroszország és Örményország mellett tagja Fehéroroszország, Kazahsztán, Kirgizisztán és Tádzsikisztán, Azerbajdzsán azonban nem. A tervek szerint Putyin találkozik Nikol Pasinján örmény miniszterelnökkel. Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő megjegyezte, hogy az államfőnek „lehetősége lesz beszélni” Aljakszandr Lukasenka fehérorosz államfővel is. Két hete, a RIA Novosztyi orosz hírügynökség arról számolt be, hogy Putyin jereváni látogatásának napirendjén az örmény-azeri összecsapások is szerepelni fognak.

A Vlagyimir Putyin orosz elnök és kormányzata által ukrán civilek ellen elkövetett bűntettek miatt az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén a terrorizmust támogató és terrorista eszközöket használó állammá nyilvánította Oroszországot. Az Európai Parlament 494 szavazattal, 58 ellenszavazat és 44 tartózkodás mellett elfogadott állásfoglalásában hangsúlyozta: Az Oroszország által az ukrán polgári lakosság ellen elkövetett szándékos támadások és atrocitások, a polgári infrastruktúra lerombolása, valamint az emberi jogok és a nemzetközi humanitárius jog egyéb súlyos megsértése terrorcselekménynek minősül, és kimeríti a háborús bűncselekmény fogalmát. Mivel az Európai Unió hivatalosan nem nyilváníthat államokat a terrorizmus támogatóinak, ezért az EP felszólította az uniós intézményeket és a tagállamokat, hogy hozzák létre az ehhez szükséges jogszabályokat, és fontolják meg, hogy Oroszországot felvegyék a terrorimust támogató államok uniós jegyzékébe.

Recep Tayyip Erdogan török elnök kijelentette Ankarában, hogy a most folyó észak-szíriai török légihadjárat „csak a kezdet”, és országa „a legmegfelelőbb időben” szárazföldön is újból be fog avatkozni a térségben. Erdogan, aki a hatalmon lévő Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) elnöke is egyben, a párt parlamenti frakcióülésén felszólalva úgy fogalmazott: „a műveletek, amelyeket repülőgépekkel, ágyúkkal, felfegyverzett drónokkal folytatunk most, csak a kezdet”. „A számunkra legmegfelelőbb időben szárazföldön is odacsapunk a terroristáknak” – jelezte. Leszögezte egyúttal: Ankara minden eddiginél eltökéltebb abban, hogy kialakítson egy olyan biztonsági sávot, amely garancia lesz a Törökország déli határa elleni újabb támadások kivédésére, Hatay tartománytól egészen Hakkariig. A török államfő emlékeztetett arra, hogy a korábbi hadműveleteikkel ennek a sávnak egy szakaszát már létrehozták, majd fogadkozott, hogy a fennmaradó részt is lépésről lépésre kialakítják, példaként említve Tell-Rifát, Manbídzs és Kobani városokat.

A brit legfelsőbb bíróság szerdán kihirdetett végzése szerint a skót parlament nem alkothat önállóan, a brit kormány hozzájárulása nélkül törvényt az újabb skóciai függetlenségi népszavazás kiírásáról. A skót kormány a nyáron kérte a brit legfelsőbb bíróság állásfoglalását arról, hogy a skót törvényhozás a nyolc évvel ezelőtti népszavazás megismétlését jelenleg mereven elutasító konzervatív párti brit kormány hozzájárulása nélkül is megalkothatja-e az újabb függetlenségi referendumhoz szükséges jogszabályokat. A legfőbb brit jogi fórum nyolcezer oldalnyi jogi érvelés áttanulmányozása után arra a következtetésre jutott, hogy az újabb referendum olyan hatásköröket érintene, amelyeket a skóciai autonómiáról szóló törvény meghagyott a brit parlament és a brit kormány döntési felelősségi körében. E felelősségi körbe tartoznak a brit unió sorsáról szóló döntések is, így a skóciai parlament nem alkothat jogszabályt önállóan ilyen ügyekben – hangzott a legfelsőbb bíróság indoklásában.

Időjárás:

Ma többnyire változóan, vagy erősen felhős idő várható. Este kis mennyiségben számíthatunk csapadékra is. A hőmérséklet jellemzően 1 – 5 fokig emelkedik.