Ausztráliában a kormány kedden visszavonta az előző kormány döntését, mellyel Nyugat-Jeruzsálemet ismerte el Izrael fővárosaként

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2022.10.19.

Dömötör Csaba a közösségi-oldalán reagált külföldi vezető politikusok által tett nyilatkozatokra.

Nulla százalékos általános forgalmi adót javasolt az alapvető élelmiszerekre Korózs Lajos, az MSZP szociálpolitikusa.

Ausztráliában a kormány kedden visszavonta az előző kormány döntését, mellyel Nyugat-Jeruzsálemet ismerte el Izrael fővárosaként.

A négy annektált ukrán régió Oroszország teljes védelme alatt áll – jelentette ki kedden Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője.

Belföldi hírek:

Dömötör Csaba a közösségi-oldalán reagált külföldi vezető politikusok által tett nyilatkozatokra. „Tudjátok-e, hogy európai országok hányszoros áron tudnának gázt szerezni Amerikából vagy Norvégiából?” – kérdezi posztjában az államtitkár arra utalva, hogy többek között Emmanuel Macron nyilatkozott az amerikai és norvég gázszállítási kapcsolataikról. A francia elnök úgy fogalmazott: „A mély barátság jegyében üzenjük az amerikaiaknak és a norvégoknak: nagyszerűek vagytok, elláttok minket energiahordozókkal, de az nem fog sokáig menni, hogy saját, belső piacotokhoz képest négyszeres áron kínáljátok ezt. A barátság nem ezt jelenti.” „Néhány ország, ideértve a baráti országokat is, néha csillagászati árakat kérnek el” – idézte Dömötör Csaba a német gazdasági minisztert, Robert Habecket. Norvégia is szívesen szállítana gázt Ausztriának, annak fejében, ha megkapná tőle az OMV 51 százalékát, tette hozzá az államtitkár. „Biztosan rendben van az, hogy az Európai Unió a szankciós politikával ebbe a lehetetlen helyzetbe lavírozta saját magát?” – tette fel a kérdést videója végén Dömötör Csaba.

A honvédség, valamint a magyar védelmi ipar és a digitalizációs szektor összefogása 21. századi modern haderőhöz vezet – mondta a honvédelmi miniszter az Infotér Konferencia Space & Defense elnevezésű nulladik napján tartott előadásában kedden Balatonfüreden. Szalay-Bobrovniczky Kristóf kijelentette: a digitalizációs technológia fejlődésével a világ is megváltozott. Az elmúlt évtizedekben a katonai ipar vezette az innovációt, és annak vívmányai terjedtek el a civil világban, mint a GPS vagy az internet. Ma azonban már nemcsak a katonai kutatóintézetekben történnek a fejlesztések, hanem startupok is betörnek a katonai világba a digitalizáció lehetőségeinek köszönhetően – hangsúlyozta a politikus. Az Infotér Konferenciát tizenharmadik alkalommal rendezi az Informatika a Társadalomért Egyesület keddtől csütörtökig Balatonfüreden.

Nulla százalékos általános forgalmi adót (áfa) javasolt az alapvető élelmiszerekre az MSZP szociálpolitikusa. Korózs Lajos kezdeményezte a minimálbér adómentességét, a családi pótlék duplájára emelését is, valamint azt, hogy rendezzék a közszolgálatban dolgozók bérét. Meg kell emelni a pedagógusbéreket, a szociális ágazatban dolgozók bérét és rendezni kell az egészségügyi szakdolgozók fizetését is – mondta. Elmondta azt is, hogy nyugdíjkorrekciós program keretében fel kell zárkóztatni a kisnyugdíjakat. A volt MSZP-s országgyűlési képviselő rezsistopra is javaslatot tett, mondván, ne adják többszörös áron a 12 forintos paksi áramot. Korózs Lajos úgy értékelt, hogy Magyarország szinte hat évet ment vissza az időben az inflációs adatokat vagy a jövedelmeket vizsgálva.

Az ország első tram-train (vasútvillamos-) rendszerének köszönhetően tíz éven belül ikervárossá válhat Szeged és Hódmezővásárhely – mondta az építési és beruházási miniszter. Lázár János azt mondta: a beruházás mintaprojektnek is tekinthető. A fideszes politikus, a hódmezővásárhelyi-makói térség országgyűlési képviselője úgy fogalmazott, hogy lényegében véget ért a vasútvillamos fejlesztése Szeged és Hódmezővásárhely között. Ezzel lezártnak tekinti a beruházásért felelős kormánybiztosi munkáját, az üzemeltetést a jövőben a MÁV Start Zrt. végzi – tette hozzá. A politikus az első tervek megszületésétől a megvalósításig tizenöt éven át tartó projektről kifejtette: közlekedéstörténeti, valamint gazdaság- és területfejlesztési jelentősége is van. Nemcsak az ország első vasútvillamos-rendszere épült ugyanis ki a két Csongrád-Csanád megyei település között, de száz év óta ez az első olyan beruházás, amely során villamosvonal létesült olyan városban, ahol korábban nem volt – jelezte.

Külföldi hírek:

Ausztráliában a kormány kedden visszavonta az előző kormány döntését, mellyel Nyugat-Jeruzsálemet ismerte el Izrael fővárosaként. Izrael csalódottságát fejezte ki, a Palesztin Hatóság azonban üdvözölte Canberra friss határozatát. A város helyzetét Izrael és a palesztinok közötti béketárgyalásokon kell rendezni a jelenlegi ausztrál baloldali kormány szerint. Penny Wong külügyminiszter szavai szerint Ausztrália „szilárdan Izrael barátja marad a jövőben is”, elkötelezett a kétállami megoldás iránt, melyben Izrael és a jövendő palesztin állam békében él egymás mellett nemzetközileg elismert határok között. Az izraeli külügyminisztérium és Jaír Lapid miniszterelnök „mély csalódottságát” fejezte ki a canberrai döntés miatt, s közölték, hogy bekéretik az ausztrál nagykövetet. Husszein as-Sejk, a Palesztin Hatóság egyik vezető tisztségviselője viszont a hatóság nevében üdvözölte, hogy Ausztrália „a nemzetközi legitimitásnak megfelelően kétoldalú megállapodásra ösztönöz”. Ausztrália egyébként az Egyesült Államok és Guatemala után a harmadik országként ismerte el Jeruzsálemet Izrael fővárosaként, a másik két állammal ellentétben azonban csak a nyugati részét.

Huszonhárom gyermek is meghalt a több hete zajló iráni tüntetések során, és sok kiskorút őrizetbe is vettek – közölte az ENSZ új emberi jogi főbiztosa Genfben. Sajtótájékoztatóján Volker Türk azt mondta, hogy több gyerekkel éleslőszer végzett, mások pedig verésbe haltak bele. A főbiztos szerint több gyermeket iskolai razziák során őrizetbe vettek, pontos számuk azonban nem ismert. Hozzátette, hogy néhányukat „pszichológiai kezelésre” küldték. Iránban szeptember közepén egy fiatal kurd nő, Mahsza Amini halála miatt kezdődtek tüntetések. Aminit az erkölcsrendészet a fejkendő nem megfelelő viselése miatt vette őrizetbe, de szemtanúk szerint már a rendőrautóban megverték, majd kómába esett, és három nappal később meghalt egy teheráni kórházban. Az ügyön túlmutatóan számos demonstráló már az iráni vezetés – köztük is Ali Hamenei ajatollah, politikai és vallási vezető – ellen tüntet. Az Iráni Emberi Jogok (IHR) nevű, norvégiai székhelyű szervezet a múlt héten közölte, hogy e tiltakozások során már körülbelül 100-an vesztették életüket.

Amikor Oroszország februárban megtámadta Ukrajnát, Izrael felkészült a volt szovjet államból érkező új bevándorlási hullámra. Azóta mintegy 13 ezer zsidó származású ukrán alijázott, vagyis vándorolt ki. Váratlanul ennek kétszerese érkezett Oroszországból, ami azt jelenti, hogy körülbelül minden nyolcadik orosz zsidó elhagyta Putyin országát. Vlagyimir Putyin szeptemberi mozgósítási bejelentése óta számuk egyre nő. A múlt héten Alla Pugacsova, a szovjet pop királynője megismételte a háborúval szembeni kritikáját, és bejelentette, hogy zsidó származású férjével Izraelben él. A folyamatot felgyorsították az ukránok számára, akik menekültnek minősülnek, de az Oroszországból érkező váratlan kereslet túlterhelte a Zsidó Ügynökséget, a bevándorlást elősegítő kvázi kormányzati szervet.

A négy annektált ukrán régió Oroszország teljes védelme alatt áll – jelentette ki kedden a Kreml szóvivője. Peszkov arra az újságírói kérdésre válaszolt így, hogy a régiók Moszkva nukleáris ernyője alatt állnak-e. Kijelentette: „Ezek a területek az Oroszországi Föderáció elidegeníthetetlen részei, és védelem alatt állnak. Biztonságukról ugyanolyan szinten gondoskodunk, mint Oroszország többi területéről”. Peszkov szerint az Északi Áramlat gázvezetékeit megrongáló robbanások ügyében indított nemzetközi vizsgálatot azzal a szándékkal hozták létre, hogy Oroszországot tegyék felelőssé. Peszkov ezzel összefüggésben kijelentette: az „elemi logika” azt diktálja, hogy a vezetékek megrongálása Oroszország érdekeit sérti. Hozzátette: a vizsgálatot „titokban” és Moszkva részvétele nélkül folytatják le. Egy másik kérdésre tagadta, hogy az orosz erők iráni drónokat használtak volna Ukrajna megtámadására. Ukrajna azzal vádolta Oroszországot, hogy iráni Shahíd-136 típusú „gyilkos” drónokat használtak a Kijev elleni támadásokban, amelyek becsapódáskor felrobbannak. Több, a közösségi médiában nyilvánosságra hozott felvételen is látható volt, hogy az iráni típushoz hasonló deltaszárnyú drónokat használtak az ukrán főváros elleni hétfői támadásban.

Magyarország minden olyan európai uniós javaslatot támogat, amely az energiaellátás sokféleségét segíti, ami azt jelenti, hogy az energiafüggőséget diverzifikációra kell felcserélni – jelentette ki az igazságügyi miniszter Luxembourgban kedden. Varga Judit az uniós tagországok európai ügyekkel foglalkozó minisztereinek ülését megelőzően újságíróknak nyilatkozva kijelentette, Magyarország nem támogat olyan javaslatokat, amelyek az energiaellátás biztonságát veszélyeztetnék. „Most, amikor általános recesszió fenyegeti Európát, fontos, hogy a legfelsőbb szinten is a józan ész mentén és kiemelten foglalkozzunk az energia és a gazdaság kérdéskörével”- fogalmazott az igazságügyi miniszter, majd hozzátette: párbeszédre van szükség, nem szabad utat engedni az ideológiai harcoknak, amelyek ebben a helyzetben az Európai Unió versenyképességét, gazdaságát is veszélyeztetik.

A brit választók alig tíz százaléka elégedett Liz Truss miniszterelnök tevékenységével a kedden ismertetett legfrissebb országos felmérés szerint. Az adatok szerint Trussnál közvetlen hivatali elődje, a sorozatos belpolitikai botrányok miatt nyáron távozásra kényszerített Boris Johnson is sokkal népszerűbb. A legnagyobb brit közvélemény-kutató cég 1724 brit felnőtt bevonásával elvégzett felmérés kimutatta, hogy az alig több mint egy hónapja hivatalban lévő Truss támogatottságának nettó egyenlege – az elégedettek és az elégedetlenek százalékos arányának különbsége – mínusz 70.  A részletes adatsor szerint ugyanis tíz válaszadó közül átlagosan mindössze egy mondta azt, hogy jó véleménnyel van a jelenlegi miniszterelnökről, a résztvevők 80 százaléka ugyanakkor kedvezőtlenül – ezen belül 62 százalék nagyon kedvezőtlenül – ítéli meg Liz Truss tevékenységét.

Időjárás:

Ma alapvetően még enyhe lesz az idő. Este mindenütt derült lesz az ég. A hőmérséklet jellemzően 19 – 23 fok köré emelkedik.