„Izrael tönkreteszi az államközi kapcsolatokat, ha fegyvert szállít a kijevi rezsimnek” – mondta Dmitrij Medvegyev volt orosz elnök

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2022.10.18.

Az Európai Tanács csütörtökön és pénteken az ukrajnai háborúról, az energiaválságról, gazdasági kérdésekről és a külkapcsolatokról tart megbeszélést.

Várják az ötleteket a harmadik budapesti közösségi költségvetésre.

„Izrael tönkreteszi az államközi kapcsolatokat, ha fegyvert szállít a kijevi rezsimnek” – mondta Dmitrij Medvegyev volt orosz elnök.

Litvániában nagyszabású NATO-hadgyakorlat kezdődött, amelyben tíz ország 3500 katonája vesz részt.

Belföldi hírek:

A hét második felében Brüsszelben sorra kerülő európai uniós csúcstalálkozó előkészítéseként közös videókonferencián vett részt Orbán Viktor miniszterelnök Charles Michellel, az Európai Tanács elnökével, Robert Abela máltai, Alexander De Croo belga, Kiriákosz Micotákisz görög valamint Robert Golob szlovén miniszterelnökkel – közölte Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője hétfőn. Az Európai Tanács csütörtökön és pénteken az ukrajnai háborúról, az energiaválságról, gazdasági kérdésekről és a külkapcsolatokról tart megbeszélést. A sajtófőnök emlékeztetett: Orbán Viktor legutóbb azt mondta, Brüsszelben a szankciókat „elszúrták”, azokhoz ráadásul nem társulnak árcsökkentési javaslatok, ezért most szankciós infláció van, és szankciós felárat fizet az ország az energiáért. Hozzátette: Magyarország minden, az energiapiacára negatív szankció alól mentesítést kapott, de a baj az, hogy a közös európai piac részeként az országra mégis hatással vannak a magas energiaárak.

Szalay-Bobrovniczky Vince, a miniszterelnökség társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára a Heti TV Pirkadat című műsorában beszélt a Nemzeti Együttműködési Alap (NEA) által kiírt civil pályázatokról, zsidó vonatkozású projektekről. A pályázati kiírás októberben jelent meg, az összevont pályázatoknak november elejéig, míg az egyszerűsítetteknek november közepéig kell beérkeznie a különböző kuratóriumokhoz. A kormány több zsidó vonatkozású projektet is támogatott eddig közvetlenül vagy közvetve. Így például az elhagyott zsidó temetők felújítását is, amit a Mazsök-ön keresztül folytatott. A politikus szerint ebben az évben kell elszámolniuk azoknak, akik forrásokat nyertek el. Ugyancsak forrást biztosított a kormány a Szeretetkórház megújítására, 5 milliárd forint értékben. Az intézmény teljes megújításához még szükségesek kormányzati pénzek, az államtitkár szerint fontos lenne, hogy ezek rendelkezésre álljanak, de ez is a költségvetés újragondolása után alakul majd ki. Szalay-Bobrovniczky Vince külön is beszélt a miniszterelnök által meghirdetett zéró toleranciáról, megjegyezve, a kormány ebben is következetes álláspontot képvisel, azaz kategorikusan nemet mondanak az antiszemitizmusra. Kiemelte, az biztos, Magyarországon a zsidó közösség nyugalomban és biztonságban élhet.

Várják az ötleteket a harmadik budapesti közösségi költségvetésre. A Fővárosi Önkormányzat ismét egymilliárd forintot fordít a budapestiek ötleteinek megvalósítására a közösségi költségvetés keretében – közölte a Főpolgármesteri Hivatal. Emlékeztettek rá: a közösségi költségvetés olyan – általában önkormányzati – program, amelynek keretében a település költségvetetéséből bizonyos összeg felhasználására a város lakói tehetnek javaslatot. Azt írták, egyre népszerűbb a budapestiek körében a főváros társadalmi együttműködési programja, a minden évben egymilliárd forintos kerettel induló közösségi költségvetés, 2022-ben közel 22 ezren szavaztak a lakosság által beadott fejlesztési ötletekre. Az ötleteket december 31-ig lehet benyújtani az otlet.budapest.hu oldalon, rövid regisztrációt követően.

Az LMP szerint a nemzeti konzultáció kérdéseiből az derül ki, hogy a Fidesz nem kíváncsi az emberek véleményére. Az ellenzéki párt ezért maga is online konzultációt indított a zöld kérdésekről – mondta hétfői sajtótájékoztatóján Gál József szóvivő. A politikus szerint a kormány azért nem meri megkérdezni az embereket a zöld fordulatról, mert akkor el kellene ismernie: az elmúlt tizenkét évben rosszul kormányzott. Az LMP azonban nem akarja, hogy a Fidesz büszkeségére a következő tizenkét év is rámenjen – jelentette ki. Ezért megkérdezi az embereket a többi között a szélenergia hasznosításáról is, amelyet 2016 óta tilt a kormányzat.

Külföldi hírek:

Izrael berlini nagykövete az Alternatíva Németországért párt egyik tagját bírálta, amiért úgy tűnt, hogy táncol az ország holokauszt-emlékművén. Ron Prosor nagykövet Twitteren közölte, hogy Holger Winterstein szélsőjobboldali politikus „szégyent hozott magára és pártjára”. A közösségi médiában közzétett képen Winterstein kinyújtott karral pózol az egyik kőlapon, amely a nácik által a holokauszt során meggyilkolt több mint 6 millió zsidó emlékművét alkotja Berlinben. A német média arról számolt be, hogy a kép az Alternatíva Németországért által szervezett tüntetés után készült – írta az Israel Hayom. A párt közölte, hogy „rendkívül tiszteletlen viselkedése” miatt eljárást indít Winterstein ellen. Winterstein Thüringiában megyei képviselő.

Többnapos hadgyakorlatot indított hétfőn az iráni Forradalmi Gárda a síita állam északnyugati, Azerbajdzsán és Örményország melletti térségében. Az IRNA iráni állami hírügynökség tájékoztatása szerint a műveletben – amely egyúttal „Irán ellenségeinek szánt üzenet” – a gárda szárazföldi harckészültségét tesztelik, és határvédelmi feladatokat is gyakorolnak majd. A műveletben ejtőernyősök és helikopterek mellett önmegsemmisítő drónokat is bevetnek, és gyakorolják az átkelést a mind Örményországgal, mind Azerbajdzsánnal határos Arasz folyón mobilhidak segítéségével – közölte a gárdához közel álló, félhivatalos Taszním iráni hírügynökség. Szeptemberben ismét harcok robbantak ki Örményország és Azerbajdzsán között. Az összetűzésekben, amelyek a 2020-ban kitört hathetes háború óta a legvéresebbek voltak a két egykori szovjet tagköztársaság között, mintegy kétszáz katona vesztette életét.

Az Európai Unió külügyi tanácsa luxembourgi ülésén szankciókat vezetett be az emberi jogok megsértése miatt a fiatal iráni kurd nő, Mahsza Amini letartóztatása utáni haláláért felelősök, valamint az annak nyomán kezdődött megmozdulások résztvevőivel szembeni erőszakos fellépés felelőseivel szemben – közölte az uniós tanács hétfőn. Az Európai Unió tizenegy embert és négy szervezetet vett fel azon személyek és szervezetek jegyzékébe, akik vagy amelyek a hatályos iráni emberi jogi uniós szankciórendszerrel összefüggésben hétfőtől korlátozó intézkedések hatálya alá tartoznak. A korlátozó intézkedések uniós beutazási tilalomból és az unió területén lévő vagyoni eszközök befagyasztásából állnak. Az EU elvárja Irántól, hogy haladéktalanul hagyjon fel a békés tüntetőkkel szembeni erőszakos fellépéssel, engedje szabadon a fogvatartottakat, és biztosítsa az internet-hozzáférést és az információk szabad áramlását.

„Izrael tönkreteszi az államközi kapcsolatokat, ha fegyvert szállít a kijevi rezsimnek” – mondta Dmitrij Medvegyev volt orosz elnök. Dmitrij Medvegyev, aki jelenleg a Biztonsági Tanács helyettes vezetője legújabb, Telegramon közzétett bejegyzésében Izraelnek üzent. Putyin fő szövetségese az államközi kapcsolatok megszakadásával fenyegette meg Jeruzsálemet. „Úgy tűnt, hogy Izrael fegyverekkel látja el a kijevi rezsimet. Ez tönkreteszi az országaink közötti összes kapcsolatot” – írta Medvegyev a Telegram-csatornáján. Izrael egyébként az ukrán háború kirobbanását követően is fenntartotta a kapcsolatait Moszkvával, és nem csatlakozott az oroszokra szankciókat kivető országokhoz. A politikus kijelentette, hogy már a Bandera-söpredék is náci volt és még mindig azok. Az orosz politikus Sztyepan Bandera második világháború környékén aktív ukrán nacionalista vezetőre és ideológiájának követőire utalt ezzel. „Ha Tel-Aviv fegyverrel látja el a náci Ukrajnát, akkor itt az ideje, hogy Izrael Banderát és Suhevicset is hőseinek nyilvánítsa. – zárta monológját Medvegyev.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök elítélte és a civil lakosság elleni terrornak nevezte a hétfői orosz támadásokat. Az ország több területén többek között, Szumi, Dnyipro és Odessza térségében történtek robbanások, Kijev belvárosát pedig dróntámadások rázták meg. Az ország déli és középső területein hétfőre légiriadót rendeltek el. A közösségi médiában megosztott videók szerint hatalmas füstfelhő gomolygott Kijev felett, több mint három órán át légiriadó volt. Számos robbanás hangját lehetett hallani. Vitalij Klicsko polgármester elmondta, hogy dróntámadás érte az ukrán főváros központját. Egy lakóépületet találat ért, egy nő életét vesztette, hárman megsérültek, egy ember pedig a romok alatt rekedt. Denisz Monasztirszkij ukrán belügyminiszter arról adott hírt, hogy „több ember is meghalt a kijevi csapásokban és más városokban.” Pontos számokat a miniszter nem közölt.

Litvániában nagyszabású NATO-hadgyakorlat kezdődött, amelyben tíz ország 3500 katonája vesz részt – jelentette be hétfőn a vilniusi védelmi tárca. A Vasfarkas fedőnevű, kéthetes gyakorlat során a litván hadsereg egységei „a támadó és védekező műveletek tervezésére és végrehajtására vonatkozó eljárásokat gyakorolják, valamint az együttműködést a szövetséges erőkkel” – derült ki a közleményből. A gyakorlaton Litvánia mellett Belgium, Csehország, az Egyesült Államok, Hollandia, Luxemburg, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia és a nem NATO-tag Ausztrália alegységei vannak jelen. A csapatok felszereléséhez mintegy hétszáz katonai eszköz, köztük gyalogsági harcjárművek, páncélozott személyszállító járművek, harckocsik és önjáró tüzérség tartoznak. Az első katonai konvojok a litván hadsereg központi gyakorlóterére, a fehérorosz határ közelében fekvő Pabradéba tartottak a hétvégén, az ország polgári autópályáin haladva.

Időjárás:

Ma szikrázó napsütéses, nyugodt, eseménytelen időjárás alakul ki. Este is marad az eseménytelen, csillagfényes időjárás. A hőmérséklet jellemzően 19 – 23 fok körül alakul.