Izrael alapvető hírszerzési információkat szolgáltathat Kijevnek Oroszország csatatéren bevetett iráni drónjairól

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2022.10.14.

Gulyás Gergely, a miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón a Heti Tv több kérdésére is válaszolt.

Kopping Rita, a Demokratikus Koalíció kecskeméti önkormányzati képviselője közösségi-oldalán számolt be arról, hogy kecskeméti közgyűlés Horthy képe alatt zajlik.

Izrael alapvető hírszerzési információkat szolgáltathat Kijevnek Oroszország csatatéren bevetett iráni drónjairól.

Az Egyesült Államok teljes mértékben elkötelezett a katonai szövetség alapszerződése kollektív védelemről szóló pontja mellett.

Belföldi hírek:

Gulyás Gergely, a miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón a Heti Tv több kérdésére is válaszolt. A Heti Tv megemlítette, hogy októberben lesz a díszbemutatója a nemrégiben elhunyt Jankovics Marcell utolsó alkotásának, az egész estés Toldi filmnek. Egyben arra voltunk kíváncsiak, nem gondolja-e a kormány, hogy ezt az alkotást a magyar iskolák részére eljuttassa. A miniszter válaszában elmondta, ezt nagyszerű ötletnek tartja, és amennyiben az oktatási kormányzat még nem gondolt erre, úgy javasolni fogja ezt számukra. A Heti Tv szerette volna azt is megtudni, mi a kormány véleménye, kell-e módosítani a KRESZ-t a rolleresek és a biciklisek miatt. Gulyás Gergely szerint, amennyiben szükség van rá, úgy a kormány támogatja a jogszabályok módosítását. A forgalmi átszervezések kapcsán megjegyezte, mindez a kerületek vezetőinek a felelőssége, akikről azért el lehet mondani, olybá tűnik, közlekedési szakemberekre nem hallgatnak. A napokban írhatja alá Izrael és Libanon amerikai közvetítéssel azt a szerződést, aminek köszönhetően megkezdhetik az ország határain található tengeri gázmező fúrását. Ezzel kapcsolatban azt szerettük volna megtudni, a magyar kormány megkereste-e már a feleket a gázellátás javítása érdekében. A politikus kijelentette, a magyar kormány, ahogy eddig is, úgy ezután is folyamatosan keresi az alternatív ellátási lehetőségeket, és természetesen, amennyiben valóban megkezdődik a termelés, és a gáz szállítása biztosított lehet, úgy megkezdődhetnek az érdemi tárgyalások.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Moszkvába utazott, ahol Gyenyisz Manturov és Alekszandr Novak orosz miniszterelnök-helyettesekkel, illetve Kirill Komarovval, a Roszatom első vezérigazgató-helyettesével is találkozott. Csütörtökön az Oroszországi Energiahét alkalmával rendezett moszkvai panelbeszélgetésen is részt vett a külügyminiszter, írja az MTI. Az eseményen Szijjártó úgy fogalmazott: „Teljességgel érdekeltek vagyunk az energetikai együttműködés fenntartásában Oroszország és Magyarország között. Világossá tettük, hogy nem fogunk támogatni semmiféle olyan szankciót, amely veszélyeztetné hazánk biztonságos energiaellátását” Hangsúlyozta, Budapest nem politikai vagy ideológiai, hanem szigorúan fizikai kérdésként tekint az energetikai együttműködésre. Szijjártó fontosnak nevezte a Török Áramlat működését, és hozzátette, el kell kerülni az északi gázvezetékek elleni szabotázsakciókhoz hasonló incidenseket. Amikor a zöld átállásról kérdezték, a külügyminiszter azt válaszolta, „soha nem volt kérdés számunkra, hogy a nukleáris energia tiszta, biztonságos, olcsó és fenntartható módja az energiatermelésnek”.

A kormány átnézi, és szükség esetén átalakítja az ország jövő évi büdzséjét, mondta Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács (KT) elnöke a Heti TV Pirkadat című műsorában. Kovács Árpád szerint valóban újra kell gondolni a jövő évi költségvetést, hozzátéve, amikor nyáron a költségvetés zárószavazása előtt a parlamentben felszólalt, már akkor jelezte, hogy a Költségvetési Tanács hozzájárul a tervezethez, de azzal, hogy az év hátralévő részében bizonyos átalakításokra szükség lehet. Mindennek több oka van. Egyrészt a háború okozta energiaválság, a szintén ebből eredő infláció, valamint az egyre erőteljesebben jelentkező recessziós hangulat.A helyzetnek megfelelően most mindenkinek át kell gondolni a makrogazdasági irányokat, és szükség esetén minden államnak a lehetőségei szerint kötelessége beavatkozni a folyamatokba. A magyar gazdaság helyzetét illetően Kovács Árpád elmondta, nem könnyű a helyzet, de látni kell azt is, hogy az első félévben nagyon kiválóan teljesített a gazdaság. Hozzátette azonban sajnos a második félév számai már nem ilyen jók. Összességében azonban el lehet mondani, Magyarország a 2022-es évet átvészeli. A jövő évet tekintve pedig a nemzetközi folyamatok azok, amelyek mérvadóak lehetnek, legyen szó a háborúról, annak befejezéséről, vagy az energiaválság valamilyen megoldásáról.

Kopping Rita, a Demokratikus Koalíció kecskeméti önkormányzati képviselője közösségi-oldalán számolt be arról, hogy két év után Kecskemét testületi ülése ismét a város felújított dísztermében ült össze, csak hogy a korábbi felújításon feltárt, Horthy Miklóst ábrázoló festményt a korábbi közgyűlési megállapodás szerint függönnyel kellett volna letakarni, a függöny azonban hiányzik. Így például a díjazottak köszöntése is Horthy képe alatt zajlik, és alatta kellene megtartani a kecskeméti közgyűléseket is. „Ez vérlázító!” – írta Kopping Rita a posztjában, hozzátéve: az országban sehol máshol nincs ilyen. Korábban a festmény le volt takarva, de az épületben jelenleg felújítás zajlik. A polgármester szerint egy későbbi közgyűlés alkalmával kellene dönteni a több méteres festmény sorsáról. A Demokratikus Koalíció képviselője kivonult a Közgyűlés üléséről, így tiltakozva a gigantikus Horthy-festmény ellen.

Külföldi hírek:

Az izraeli biztonsági tanács jóváhagyta azt a megállapodást, amelyet a zsidó állam amerikai közvetítéssel kötött Libanonnal a két ország között húzódó, vitatott tengeri határ kérdésének rendezéséről. Az izraeli miniszterelnök hivatala szerint a biztonsági tanács egyhangúlag fogadta el az egyezséget egy tartózkodással. A következő lépésben a teljes kabinet fog szavazni a kérdésben. Mindemellett ez csak az első lépés abban az eljárásban, amely a megegyezés hivatalos elfogadását eredményezheti. Izraelben ugyanis november 1-jén választásokat tartanak, s egyelőre nem tudni, hogy a megállapodást a parlamentnek is ratifikálnia kell-e. A megállapodás izraeli tisztségviselők szerint megóvja Izrael biztonsági és gazdasági érdekeit, s Libanon is elégedettségét jelezte a született egyezséggel. A szóban forgó, mintegy 860 négyzetkilométeres térségben Libanon földgázt akar kitermelni, nem messze pedig Izrael nemrég szénhidrogénekre bukkant. A megállapodás értelmében a stratégiai jelentőségű Kana nevű gázmezőt átszelő vonal mentén osztják fel a területet.

Ibrahim Reisi iráni köztársasági elnök kijelentette: az Amerikai Egyesült Államok országára irányuló katonai és megszorításokkal való fenyegetése nem ért célt, ezért Washington és szövetségesei az Irán egyensúlyának megbontására irányuló politikához folyamodtak. Az iráni állami televízió szerint Reisi köztársasági elnök az ázsiai Együttműködési és Bizalomépítő Konferencia (CICA) 6. Csúcstalálkozóján mondott beszédet Asztanában. Hangsúlyozta, hogy az USA évek óta katonai és megszorításokkal való fenyegetésekkel lép fel országa ellen: „Az iráni nép érvénytelenné tette az USA katonai választásait, és hogy saját maguk is beismerik, a megszorítások kudarcot vallottak. Miután a militarizmus és a megszorítások politikája nem járt sikerrel, Washington és szövetségesei az Irán egyensúlyának megbontására irányuló politikához folyamodtak” – mondta. Reisi hozzátette: Irán térségi és globális területen is az együttműködésre és a kölcsönös tiszteleten alapuló rend kialakítására törekszik, kiemelt fontosságot tulajdonítva a jó szomszédság politikájának, a sokoldalúságának és a fenntartható hozzáállásnak.

Miközben Ukrajna arra kérte a nyugati országokat, hogy biztosítsanak számára fejlett védelmi rendszereket, a New York Times arról számolt be, hogy Izrael alapvető hírszerzési információkat szolgáltat Kijevnek Oroszország csatatéren bevetett iráni drónjairól. Ukrajna Izraeltől is kért: légvédelmi rendszereket, tekintettel a Vaskupola és a nagyobb hatótávolságú Barak 8 sikereire, Izrael azonban mindeddig ezt visszautasította, hogy ne provokálja Oroszországot, mivel Moszkvának óriási befolyása van Szíriában, ahol lehetővé teszi Izrael számára, hogy szabadon fellépjen az iráni tevékenység ellen. Ugyanakkor: Egy névtelenül nyilatkozó vezető ukrán tisztviselő szerint Izrael alapvető hírszerzési információkat szolgáltat Ukrajnának az iráni drónokról, amelyeket Oroszország elkezdett használni a csatatéren, és egy izraeli magáncég műholdképekkel látja el Ukrajnát az orosz csapatállásokról. Volodimir Zelenszkij elnök hivatalának vezetőhelyettese csütörtökön bejelentette, hogy Oroszország kamikaze drónokkal támadta Kijev régió központi infrastrukturális létesítményeit.

Törökországi gázcsomópont létesítésére tett ajánlatot Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtökön az Ázsiai Együttműködési és Bizalomerősítő Konferencia (CICA) asztanai találkozóján török hivatali partnerének, Recep Tayyip Erdogannak. Putyin a Törökországon átvezető útvonalat nevezte az Európai Unióba (EU) szállítandó gázexport „legmegbízhatóbb útvonalának”, hozzátéve, hogy nem csupán ellátóközpontról lenne szó, hanem az árak meghatározásának a helyszínéről is. Az árak az egekbe szöktek. Mi könnyen teremthetnénk piaci szinteknek megfelelő árakat, mindenféle politikai felhang nélkül – fogalmazott Putyin. Az elnök már szerdán, a Moszkvában megrendezett Orosz Energiahét 2022 rendezvényén hangsúlyozta, Oroszország kész növelni a gázszállítást Európába, és már ekkor példaként említette a törökországi csomópont lehetőségét. Mint mondta, e csomópont kiválthatná az egyébként soha be nem üzemelt, a Balti-tengeren lévő Északi Áramlat 2-t.

Az Egyesült Államok teljes mértékben elkötelezett a katonai szövetség alapszerződése kollektív védelemről szóló pontja, a washingtoni szerződés 5. cikke betartása mellett, ami azt jelenti, hogy a NATO-tagországok területének minden négyzetcentiméterét megvédi esetleges agresszió esetén – jelentette ki az amerikai védelmi miniszter Brüsszelben. Lloyd Austin a NATO-tagországok védelmi miniszterei tanácskozásának befejező munkanapjára érkezve hangsúlyozta, a szövetségesek minden segítséget megadnak Ukrajnának mindaddig, amíg arra szükség van. Hozzátette, várakozással tekint Svédország és Finnország NATO-csatlakozása elé, mely reményei szerint hamarosan megtörténik. Jens Stoltenberg NATO-főtitkár rövid érkezési nyilatkozatában megköszönte Washington transzatlanti együttműködés melletti elkötelezettségét, valamint hozzájárulását Ukrajna támogatásához. Közölte, a szövetségesek a tanácskozás első munkanapján arról egyeztek meg, hogy még több támogatást nyújtanak Ukrajnának, egyebek mellett légvédelmi rendszerekkel segítik a háborúban álló ország önvédelmét.

Időjárás:

Ma eleinte erősen felhős időszak lesz a jellemző. Később tartósabban kisüthet a nap. Este ismét felhősödés várható. Párásság, illetve ködfoltok kialakulhatnak. A hőmérséklet jellemzően 17 – 20 fok körül alakul.