Bakondi György, a miniszterelnök biztonsági főtanácsadója:Európai megoldásra van szükség

Európai megoldásra van szükség

 

Bakondi György, a miniszterelnök biztonsági főtanácsadója a Heti TV pirkadat című műsorában beszélt a migrációról.

 

A főtanácsadó emlékeztetett a nemrégiben lezajlott magyar-osztrák-szerb csúcstalálkozóra. A megbeszélésen több téma is szóba került, de ezek közül a legfontosabb az illegális migráció ügye volt. A tárgyaláson a három ország vezetői beszéltek azokról a magyar javaslatokról, amelyeket az Orbán kormány 2015 óta tett le az Európai Közösség asztalára is. Mint Bakondi György megjegyezte, ez a három ország különösen érintett a nyugat-balkáni migrációs nyomásban, ezért is kellett megbeszéléseket tartani. A főtanácsadó véleménye szerint az illegális migráció tekintetében 2015 óta Európa és a nemzetállamok közötti véleménykülönbség nem csökkent. Ez nagyon nem jó, tette hozzá, az illegális migráció ellen európai megoldásokra van szükség. Amennyiben ez nem valósul meg, akkor a nemzetállamok kénytelenek maguk megtenni a szükséges védekező lépéseket. Pedig Brüsszelnek meg kell értenie, Európának ebben az ügyben egységesnek kell mutatkoznia.

Bakondi György szerint a magyar határon történtek megmutatják, hogy mekkora terhet kell elviselnie Magyarországnak. Mint kiemelte, idén ezidáig 200 ezer az embercsempészek, a nemzetközi bűnözés által szervezett migránst tartóztattak fel a déli határszakaszon. Mindeközben a keleti országrészben az orosz-ukrán háború következtében egymillió emberről kellett gondoskodni. Ez utóbbi kapcsán az EU megdicsérte Magyarországot, míg a déli határszakasz miatt folyamatos kritikák érik a kormányt. Ám a dicséretek ellenére, vagy éppen a kritikák miatt, az Európai Közösség nem járult hozzá sem a humanitárius segítségnyújtás, sem a védekezés költségeihez. A migráció kapcsán azt is megjegyezte a főtanácsadó, hogy vannak olyan vélemények, amik szerint Magyarországnak egyszerűen csak át kellene engednie az illegális migránsokat, hogy később Európának legyen velük gondja. Ezt a kormány nem fogja megtenni, hiszen Magyarország az európai szerződéseket betartja, a schengeni határt védi.

Az Ukrajnából menekülők kapcsán még azt is megjegyezte Bakondi György, minden egyes belépőt a hatóságok ellenőriznek. Eddig egyetlen egy eset sem fordult elő, hogy onnan érkezett volna illegális migráns, vagy olyan ember, aki terroristagyanús lehet. Erre a helyzetre is a megoldás csupán csak egy lehet, amit a magyar kormány folyamatosan hangoztat, ez pedig a béke.